Cremsnit (Cremes)

Cremsnit (Cremes)

Imi plac foarte mult prajiturile si torturile care contin crema de lapte in compozitie, de aici vine si pasiunea mea pt Tortul Napoleon si bineinteles varianta romaneasca, foarte delicioasa a acestuia, cu multa crema si doar 2 foi - Cremsnitul, una din prajiturile mele preferate.

In aceasta varianta de reteta crema este ferma, ca o budinca, stratul de frisca ii da un farmec aparte - in plus este si mai usor de servit/taiat din cauza ca foia de deasupra este in forma de faramituri. Va recomand cu mare placere, se prepara repede, este foarte fina si gustoasa.

Foile le puteti cumpara din comert sau le faceti acasa din foietaj de comert sau de casa.

Ingrediente

Aluat foietaj(frantuzesc)
1 buc
sau foi de Cremsnit din comert
Oua
5 buc
Zahar
300 g
Lapte
1 l
Amidon alimentar
100 g
Esenta de vanilie
1 buc
Unt
100 g
Smantana dulce 32%(dorna/milli)
500 ml
pt frisca
Zahar pudra
120 g
pt frisca si ornat

Pasi de urmat

1

Eu am facut foile de cremsnit din foietaj de comert(Linco).

Am taiat foia in 2 bucati.

2

Am presarat putina faina pe masa si am intins fiecare foaie cu facaletul, doar putin ca sa fie cam de dimensiunea tavii mele de aragaz.

3

Le-am pus  pe hartie de copt si am copt aproximativ 30 de minute la 200 grade, pana s-au rumenit frumos.

4

Fiindca s-au umflat foarte tare la copt , cat erau calde le-am apasat usor deasupra cu dosul cutitului - sa fie suprafata mai dreapta si uniforma.

5

Am lasat foile sa se raceasca bine.

6

Intre timp pregatim crema de vanilie:

- Intr-un tuci/cratita cu fund gros amestecati bine ouale cu zaharul.

7

- Adaugati amidonul si esenta de vanilie - eu am pus vanilie pudra naturala, amestecati bine sa nu fie cocoloase.

8

- Turnati laptele, amestecati bine.

9

- Punem oala pe foc si amestecam periodic - cand se ingroasa bine o luati de pe foc si adaugati untul. Amestecati si lasati sa se racoreasca putin.

10

O turnati calda peste unul din blaturi.

11

Nivelati si o puneti la rece pentru cateva ore - nu mai putin de 3 ore.

12

Bateti smantana pentru frisca cu putin zahar pudra - aproximativ 100g.

Metoda o aveti aici.

13

Puneti frisca peste stratul de crema de vanilie.

Aveti grija sa fie crema racita bine, altfel frisca se topeste si curge.

14

Nivelati bine si intindeti frisca si pe bordurile prajiturii.

La mine arata ca un tort, asa ca puteti sa-l serviti si asa :)

15

A 2-a foie de foietaj am taiat-o marunt cu cutitul, am ales partile cele mai rumene si crocante din ea.

16

Am presarat cu aceste faramituri stratul de frisca si am pudrat cu zahar.

Acum este bine sa lasati prajitura 7-8 ore sa se patrunda, peste noapte ar fi perfect.

17

Portionati si serviti.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-12 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

mire
mire 24 ian 2014, 11:20

arata demential ,cred ca este foarte buna ,pt ca tot ce faci tu Lena este bun de tot ,apoi este prajitura mea preferata.multumesc pt toate retetele

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 24 ian 2014, 11:25

Multumesc mire!

Diana30
Diana30 25 ian 2014, 10:29

Pfoaaaaaaaaaai , ce-mi place ... cre'ca-i cea mai grozava praji 

Nota mea pentru reteta:
HDorina
HDorina 25 ian 2014, 20:10

Delicioasaaa!!! Am facut frisca cu Hulala. Multumesc draga Lena! 

Poza mea pentru reteta:
Catalin999
Catalin999 26 ian 2014, 19:45

faina retata imi place  

Nota mea pentru reteta:
Allysa151
Allysa151 14 feb 2014, 18:22

Cam in cat timp se ingroasa crema? Am pus-o de vreo 20 de min si inca nu da semne....Sa fi facut ceva rau?mai are rost sa o tin> :( Multumesc 

lena
Elena (lena) Allysa151 16 feb 2014, 11:52

Daca a inceput sa fiarba de 20 minute, dam, ceva nu-i bine.

Allysa151
Allysa151 16 feb 2014, 12:54

Sa stii ca nu m-am lasat si am lasat-o 40 de minute pana s-a ingrosat bine :)  Cred ca trebuia sa amestec mai bine ingredientele inainte sa le pun pe foc. A iesit f bun,prietenului meu i-a placut f mult,eu as pune mai putin zahar data viitoare pt ca a iesit putin cam dulce. Delicios oricum. Pun si o pozica, a iesit ca asa de prima data,data viitoare pun si frisca si il fac perfect :) Multumesc pt retele tale, zilnic fac cate ceva de pe site ul tau !

Poza mea pentru reteta:
ADYNUTA
ADYNUTA 24 mai 2014, 13:05

Super buna , dar nu a iesit asa multa crema , nu este asa groasa pe foaie :)

rammo-4u
ramona (rammo-4u) 20 aug 2014, 14:34

Buna Lena! Am primit cadou o oala de tuci si vreau sa te rog sa imi spui cum trebuie tratata inainte de folosire,trebuie arsa sau fiarta? Ms pt raspuns…

lena
Elena (lena) ramona (rammo-4u) 20 aug 2014, 21:58

Nu stiu rammo, ale mele le-am spalat bine si am infierbantat ulei prima data, l-am aruncat si dupa am folosit tuciul.

rammo-4u
ramona (rammo-4u) 26 aug 2014, 09:40

Multumesc pt raspuns…am facut cremesul,de doua ori,a iesit delicios,multumim pt reteta.Am descoperit adresa cautand o reteta de gem de capsuni,gem pe care l-am facut si sincer e cel mai bun gem mancat vreodata si de atunci am incercat destul de multe retete…foarte delicioase toate. Multa sanatate si la cat mai multe rete!te

Alex the Cat
Alex the Cat 24 sep 2014, 00:58

Am incercat si eu reteta, respectand instructiunile. A iesit super! Dar in loc de smantana am folosit 2 plicuri de praf pentru spuma cu gust de frisca (preparate cu 400 ml lapte) si in spuma respectiva am adaugat 1 plic de gelatina de 10 gr dizolvat in 100 ml apa (in bain marie la 60 grade, cum scrie pe plic) ca sa nu se "topeasca" frisca :) A stat peste noapte si dimineata era numai bun de servit! As incerca si o varianta cu ciocolata/cacao in crema.

Nota mea pentru reteta:
FOI
FOI 19 feb 2015, 04:31

Buna dimineata doamna , asi vrea sa va rog sa imi spuneti cum asi putea sa fac foile in casa si cam ce cantitati ar fii necesare ptr o tava masura normala. Locuiesc in Mexic si aici NU exista prea multa diversitate . Va multumesc si o zi buna.

lena
Elena (lena) 21 feb 2015, 22:43

Foile de cremsnit se fac din aluat de foietaj(frantzuzesc). Aveti si pe site foietaj rapid la Semipreparate.

FlorinaC
Florina (FlorinaC) 07 feb 2016, 10:27

Draga Lena, dupa ce am fost acum ceva timp la o cofetarie si am ales un cremes, am avut nelacuta surpriza sa gust ceva care numa cremes nu era :) asa ca am venit acasa si am inceput sa caut o reteta de cremes autentica ca la mama ei. Atunci a fost prima data cand am luat contact prima data cu site-ul tau de care nu ma mai despart iar cremesul a devenit cred, cea mai des mancata prajitura din casa noastra. Foile eu le iau din comert dar cand voi avea mai mult o sa le fac dupa reteta ta. 

Poza mea pentru reteta:
eliaval
ELIA VALENTINO ELIA (eliaval) 17 feb 2017, 20:39

Buna tuturor,

DE CE TOATA LUMERA foloseste frisca la aceasta retea eu nu stiu ??? RETETA ORIGINALA N-ARE FRISCA copii !!!

violeta.nuky
violeta.nuky 17 feb 2019, 14:55

L-am executat cu o singura modificare.Foaia de deasupra nu am pus-o intreaga ci am sfaramat-o marunt.Este cea mai buna reteta.Multam pentru reteta.Esti una dintre persoanele care spune corect retetele si raspunde la intrebari in timp util.Te urmaresc cu mare placere si fac retetele tale.Cu toata stima,Violeta

Nota mea pentru reteta:
FlorentinaAuraRadu812
Florentina Aura Radu (FlorentinaAuraRadu812) 06 mai 2020, 12:15

Nu am cuvinte!!!Este unul dintre preferatele mele

Poza mea pentru reteta: