Plachie dulce de orez

Plachie dulce de orez

Este unul din cele mai iubite deserturi ale copilăriei mele, pe lângă Baba Neagră se servea la multe ocazii și mese, neapărat coaptă la cuptor de lemne în oale de lut. Mult timp nu puteam s-o reproduc până nu m-am mai consultat încă o dată vara trecută cu mătușa mea de la țară.

Nu este un orez cu lapte simplu - mai mult un fel de orez cu lapte și ouă, copt bine, cu miros intens de unt și vanilie. Am reușit chiar s-o fac și fără cuptor, pe aragaz - la gust era cam 99% ca cea a bunicii. Vă recomand s-o încercați, ca o variantă de orez cu lapte ceva mai deosebită - cu gust de budincă.

Știu că termenul de "plachie" înseamnă altceva în România, dar așa o cheamă mâncarea asta la noi acasă și nu am vrut să-i adaptez numele.

Ingrediente

Orez - bob rotund
1 pahar
pahar de 250ml la toate ingredientele
Lapte
3 pahare
   
Zahăr
5 linguri
puneți după gust, dar este bine să fie mai dulce
Ouă
3 buc
   
Unt
50 g
   
Esență de vanilie
1 buc
și o mână de stafide opțional

Pași de urmat

Pas 1

Într-un tuci sau cratiță cu fund gros puneți la fiert 1 pahar de apă (250ml).

Plachie dulce de orez - Pas 1
Pas 2

Orezul îl spălați și adăugați în apă când începe să fiarbă, amestecați periodic și lăsați la foc mic până absoarbe aproape toată apa.

Plachie dulce de orez - Pas 2
Pas 3

Când apa aproape s-a absorbit adăugați laptele amestecat cu zahăr, faceți focul mare să fiarbă, apoi iarăși focul mic și amestecați periodic până va fierbe bine orezul.

Plachie dulce de orez - Pas 3
Pas 4

Compoziția trebuie să fie groasă ca la un orez cu lapte clasic - luați cratița puțin de pe foc și adăugați untul.

Plachie dulce de orez - Pas 4
Pas 5

Tot acum puneți vanilia, stafidele opțional - amestecați bine.

Plachie dulce de orez - Pas 5
Pas 6

Bateți ouăle bine și le turnați peste orez, amestecați.

Plachie dulce de orez - Pas 6
Pas 7

Acum aveți 2 opțiuni:

1. Acoperiți cratița cu capac și puneți la foc mic pe aragaz să fiarbă la foc foarte mic timp de 40-50 de minute.

Plachie dulce de orez - Pas 7
Pas 8

2. Acoperiți cu folie de aluminiu și o puneți la cuptor, la 150 grade timp de 1 oră.

Plachie dulce de orez - Pas 8
Pas 9

În ambele cazuri trebuie să vă iasă așa ceva în tuci. Se vede că orezul s-a copt bine și are marginile maronii.

Plachie dulce de orez - Pas 9
Pas 10

Se servește fierbinte sau caldă - dar și rece nu-i de neglijat :)

Fetele moldovence, dacă cunoașteți și alte variante de plachie vă invit mai jos la rubrica de comentarii să le scrieți.

Poftă Bună!

Plachie dulce de orez - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 700 g (5-6 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

timotei
timotei 20 Mar 2014, 15:40

Eheee Lena cu reteta asta mai dat jos, miam adus aminte de copilarie,o fac numaidecit si revin cu poze.

Elena BM
Elena BM 20 Mar 2014, 21:31

Doamne, de cind nam mai mincat asa ceva,cred ca eram copil inca, ....miai facut pofta, o fac numaidecit cit de curind posibil !!!

raluca57
raluca57 21 Mar 2014, 07:33

Bunica ne facea, apoi am facut eu pt baietii mei. Eu puneam la mijloc un strat de mere rase pregatite ca pt placinta (scortisoara, vanilie...). O bunatate!!!!! Raluca

g.snejana
g.snejana 22 Mar 2014, 10:48

salut, Lena, eu vreau sa iti spun ca bunica si mamica mea pun in plachie in loc de zahar, miere si plachea face o culoare foarte frumoasa, maronie. Merci pu toate recetele tale delicioase

Iulchitay
Iulchitay 06 Nov 2015, 10:07

In nordul R.Moldova se gateste acest "orez dulce" dupa un pic alta reteta. In loc de unt se pune ulei si se mai pune si o ling-ta de bicarbonat pentru ai da nuanta de maroniu.De cate ori am facut acest preparat dupa reteta mamei mele niciodata nu a iesit in cuptorul de aragaz atat de bun pe cat de gustos si aromat iese din cuptorul cu lemne :) E cam aceeasi chestie si cu "baba neagra" din cuptorul cu lemne ies niste bucate de te lingi pe degete.

Miulika
Miulika 13 Jun 2016, 14:19

La noi se mai adauga bucatele de prune uscate,gutui fierte in vin si coaja rasa de portocala,immm o bunatate!

Nota mea pentru rețetă:
FeliciaPL714
Felicia PL (FeliciaPL714) 17 Feb 2018, 14:41

Buna, Elena.

Acum, nu demult, am gustat plachie de post. Delicioasa, e putin spus.Cand am cerut reteta, buatareasa mi-a spus doar: apa, orez, ulei de floarea soarelui, zahar, lamaie si portocala data prin masina de tocat carne, vanilie. 

Tu esti super bucatareasa. Te rog, poti reinventa reteta cu acestedate? Incepe postul si ar fi un deliciu pt copii dimineata, inainte de scoala.

Iti multumesc anticipat

lena
Elena (lena) Felicia PL (FeliciaPL714) 17 Feb 2018, 15:16

Buna Felicia, am o reteta similara de orez cu mere si dovleac. Poti s-o adaptezi la ingredientele de care mi-ai spus si va fi perfect. Aici reteta - https://www.lalena.ro/reteta/70/Pilaf-dulce-cu-mere-si-dovleac/

FeliciaPL714
Felicia PL (FeliciaPL714) Elena (lena) 17 Feb 2018, 15:41

Multumesc foarte mult. Esti rapida! WOW