Prăjitură "Roză", de post

Prăjitură "Roză", de post

Nu este chiar roză, de fapt bate spre un portocaliu frumos și este de la ingredientul principal - sucul de roșii! Citisem pe un forum despre această prăjitură că este prea bună pentru a fi de post, bineînțeles am zis s-o încerc și eu.

Soțul a lăudat-o, nu și-a dat seama de sucul de roșii, a fost chiar mirat când i-am spus că este de post și are roșii în ea.

Puteți s-o folosiți și ca pandișpan pentru un tort de post, se poate orna cu budincă de vanilie de post sau cremă de ciocolată (de post).

Ingrediente

Suc de roșii
250 ml
   
Ulei fără miros
250 ml
   
Zahăr
150 g
   
Praf de copt
15 g
   
Făină albă
300 g
   
Esență de vanilie
1 buc
și coajă de lămâie rasă, opțional
Gem
5 linguri
sau dulceață mai groasă

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol măsurați sucul de roșii, uleiul și zahărul, amestecați bine cu un tel.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 1
Pas 2

Adăugați făina și praful de copt, amestecați să nu fie cocoloașe.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 2
Pas 3

Și la urmă puneți aromele - vanilie și coajă de lămâie rasă dacă aveți.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 3
Pas 4

Așterneți cu hârtie de copt o tavă de 26-28 cm în diametru.

Turnați jumătate de aluat și îl nivelați cu lingura.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 4
Pas 5

Puneți gemul sau dulceața (aici am folosit zmeură amestecată cu zahăr), distribuiți cât de cât uniform peste aluat.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 5
Pas 6

Și peste gem turnați cealaltă parte de aluat.

Eu am folosit un cuțit ca să întind aluatul atent peste stratul de gem - să nu le amestec prea tare.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 6
Pas 7

Cam așa arată prăjitura înainte de cuptor.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 35-40 de minute la 180 grade.

Lăsați să se răcorească bine după cuptor.

Prăjitură "Roză", de post - Pas 8
Pas 9

Și serviți, eu am pudrat zahăr, dar nu este obligatoriu.

Poftă Bună!

Prăjitură "Roză", de post - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 10 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

Lee
Lee 08 Sep 2023, 23:25

Greseala (confuzia) nespecificata la reteta asta e un pahar de 250 ml indiferent de continut. Masurati cu paharul, nu in mililitri. Un pahar de 250 ml pentru suc de rosii = 160 pentru ulei - masurat pe cantarul electronic setat pe ml.

In rest - foarte buna reteta. Eu am adaugat bucati de fructe confiate si am redus un pic cantitatea de zahar...

Spor pe mai departe!

Nota mea pentru rețetă:
MirelaCristina123
Mirela Cristina (MirelaCristina123) 04 Apr 2019, 13:29

Am facut aceasta prajitura de doua ori. O data varianta originala cu gem si o data cu visine din congelator, foarte putin dezmortite, puse deasupra blatului cu generozitate. Prima varianta, cu gem, a fost delicioasa, dar cea de-a doua varianta a fost nemaipomenita!! Deja am impartit reteta la cei care au incercat varianta cu fructe congelate.

NataliaB
NataliaB 28 Mar 2017, 11:41

Multumesc Lena de retetele tale..a iesit torta super gustoasa..

VercicMoisei169
Vercic Moisei (VercicMoisei169) 22 Mar 2017, 17:47

Spuneți-mi va rog câți centimetri înălțime are? Tava mea are 26cm diametru...

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Vercic Moisei (VercicMoisei169) 22 Mar 2017, 17:57

La mine este de 28 cm diametru si 7-8cm inaltime.

In tava de 26 va fi putin mai inalta dar tot e bine.

Olesya
Olesya 30 Mar 2014, 10:37

Lena salut...eu numai ce am scos prajitura din cuptor si s-a primit ft delicios...eu am pus suc de mere in loc de rosii ca nu am avut....e super bun..merci pentru retete.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
bursucu4me
bursucu4me 29 Mar 2014, 20:20

Super buna!

Poza mea pentru rețetă:
Olia
Olia 29 Mar 2014, 18:29

Buna ziua! Am incercat shi eu aceasta prăjitură, nu e prima reteta încercată de pe acest site, pentru care vreau sa va felicit fiindca este extraordinar shi sa va doresc succese shi in continuare, însă aceasta este prima reteta care nu mi-a iesit! Am respectat întocmai pasii din reteta, mi-a placut cum a iesit aluatul inainte de al pune în rola, foarte spumos, l-am ținut 37 min la 180 grade, a crescut frumos shi sa rumenit, doar ca dupa ce s-a racit a devenit foarte uleios, hîrtia de copt era toata îmbibată în ulei, cînd am scos prăjitură din tava shi acolo era surplus de ulei! Vreau să intreb sigur e 250 ml cantitatea de ulei? Poate ma ajutati D-voastra Lena, sa ma lămuresc de ce a iesit asa? Mersi anticipat!

lena
Elena (lena) Olia 29 Mar 2014, 20:20

Sigur se pune un pahar de ulei, adica 250ml - nu-mi explic chestia cu uleiul peste tot. La mine a fost bine, si am pus exact ca in reteta.

Incercati data viitoare sa puneti 150ml de ulei, poate va fi mai bine - si amestecati foarte bine compozitia de suc cu ulei si zahar.

doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 28 Mar 2014, 22:07

am facut-o si este delicioasa,fffffffff buna.

multumesc Lena pt. retetele tale,sunt super

Nota mea pentru rețetă:
ioanaa
ioanaa 26 Mar 2014, 16:56

Buna ziua!

Este vorba de suc de rosii ca cel de pere sau mere, la cutie, sau suc de rosii pentru gatit, asa ca bulionul? si pot renunta la gem daca vreau un blat simplu de tort?

Multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) ioanaa 26 Mar 2014, 17:00

Este vorba de bulion simplu de rosii - eu il fac in casa si este ca un suc. Merge si cel cumparat la cutie daca nu aveti de casa.

Nu este vorba de bulionul gros de rosii.

Da, daca nu puneti gem este un pandispan frumos de tort.

arissa
arissa 26 Mar 2014, 15:13

Lena,merge taiat blatul in doua sau e prea subtire ? As vrea sa fac un tortulet de post cu blatul asta.Multumesc anticipat,Anca.

lena
Elena (lena) arissa 26 Mar 2014, 16:20

Merge taiat in 2.

Arată toate comentariile