Prajitura "Roza", de post

Prajitura "Roza", de post

Nu este chiar roza, de fapt bate spre un portocaliu frumos si este de la ingredientul principal - sucul de rosii! Citisem pe un forum despre aceasta prajitura ca este prea buna pentru a fi de post, bineinteles am zis s-o incerc si eu.

Sotul a laudat-o, nu si-a dat seama de sucul de rosii, a fost chiar mirat cand i-am spus ca este de post si are rosii in ea.

Puteti s-o folositi si ca pandispan pentru un tort de post, se poate orna cu budinca de vanilie de post sau crema de ciocolata(de post).

Ingrediente

Suc de rosii
250 ml
Ulei fara miros
250 ml
Zahar
150 g
Praf de copt
15 g
Faina alba
300 g
Esenta de vanilie
1 buc
si coaja de lamaie rasa, optional
Gem
5 linguri
sau dulceata mai groasa

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol masurati sucul de rosii, uleiul si zaharul, amestecati bine cu un tel.

Prajitura "Roza", de post - Pas 1
Pas 2

Adaugati faina si praful de copt, amestecati sa nu fie cocoloase.

Prajitura "Roza", de post - Pas 2
Pas 3

Si la urma puneti aromele - vanilie si coaja de lamaie rasa daca aveti.

Prajitura "Roza", de post - Pas 3
Pas 4

Asterneti cu hartie de copt o tava de 26-28cm in diamentru.

Turnati jumatate de aluat si il nivelati cu lingura.

Prajitura "Roza", de post - Pas 4
Pas 5

Puneti gemul sau dulceata(aici am folosit zmeura amestecata cu zahar), distribuiti cat de cat uniform peste aluat.

Prajitura "Roza", de post - Pas 5
Pas 6

Si peste gem turnati cealalta parte de aluat.

Eu am folosit un cutit ca sa intind aluatul atent peste stratul de gem - sa nu le amestec prea tare.

Prajitura "Roza", de post - Pas 6
Pas 7

Cam asa arata prajitura inainte de cuptor.

Prajitura "Roza", de post - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 35-40 de minute la 180 grade.

Lasati sa se racoreasca bine dupa cuptor.

Prajitura "Roza", de post - Pas 8
Pas 9

Si serviti, eu am pudrat zahar, dar nu este obligatoriu.

Pofta Buna!

Prajitura "Roza", de post - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 portii)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 10 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 21

Lee
Lee 08 Sep 2023, 23:25

Greseala (confuzia) nespecificata la reteta asta e un pahar de 250 ml indiferent de continut. Masurati cu paharul, nu in mililitri. Un pahar de 250 ml pentru suc de rosii = 160 pentru ulei - masurat pe cantarul electronic setat pe ml.

In rest - foarte buna reteta. Eu am adaugat bucati de fructe confiate si am redus un pic cantitatea de zahar...

Spor pe mai departe!

Nota mea pentru reteta:
MirelaCristina123
Mirela Cristina (MirelaCristina123) 04 Apr 2019, 13:29

Am facut aceasta prajitura de doua ori. O data varianta originala cu gem si o data cu visine din congelator, foarte putin dezmortite, puse deasupra blatului cu generozitate. Prima varianta, cu gem, a fost delicioasa, dar cea de-a doua varianta a fost nemaipomenita!! Deja am impartit reteta la cei care au incercat varianta cu fructe congelate.

NataliaB
NataliaB 28 Mar 2017, 11:41

Multumesc Lena de retetele tale..a iesit torta super gustoasa..

VercicMoisei169
Vercic Moisei (VercicMoisei169) 22 Mar 2017, 17:47

Spuneți-mi va rog câți centimetri înălțime are? Tava mea are 26cm diametru...

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Vercic Moisei (VercicMoisei169) 22 Mar 2017, 17:57

La mine este de 28 cm diametru si 7-8cm inaltime.

In tava de 26 va fi putin mai inalta dar tot e bine.

Olesya
Olesya 30 Mar 2014, 10:37

Lena salut...eu numai ce am scos prajitura din cuptor si s-a primit ft delicios...eu am pus suc de mere in loc de rosii ca nu am avut....e super bun..merci pentru retete.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
bursucu4me
bursucu4me 29 Mar 2014, 20:20

Super buna!

Poza mea pentru reteta:
Olia
Olia 29 Mar 2014, 18:29

Buna ziua! Am incercat shi eu aceasta prăjitură, nu e prima reteta încercată de pe acest site, pentru care vreau sa va felicit fiindca este extraordinar shi sa va doresc succese shi in continuare, însă aceasta este prima reteta care nu mi-a iesit! Am respectat întocmai pasii din reteta, mi-a placut cum a iesit aluatul inainte de al pune în rola, foarte spumos, l-am ținut 37 min la 180 grade, a crescut frumos shi sa rumenit, doar ca dupa ce s-a racit a devenit foarte uleios, hîrtia de copt era toata îmbibată în ulei, cînd am scos prăjitură din tava shi acolo era surplus de ulei! Vreau să intreb sigur e 250 ml cantitatea de ulei? Poate ma ajutati D-voastra Lena, sa ma lămuresc de ce a iesit asa? Mersi anticipat!

lena
Elena (lena) Olia 29 Mar 2014, 20:20

Sigur se pune un pahar de ulei, adica 250ml - nu-mi explic chestia cu uleiul peste tot. La mine a fost bine, si am pus exact ca in reteta.

Incercati data viitoare sa puneti 150ml de ulei, poate va fi mai bine - si amestecati foarte bine compozitia de suc cu ulei si zahar.

doima.cioriceanu
Doina Cioriceanu (doima.cioriceanu) 28 Mar 2014, 22:07

am facut-o si este delicioasa,fffffffff buna.

multumesc Lena pt. retetele tale,sunt super

Nota mea pentru reteta:
ioanaa
ioanaa 26 Mar 2014, 16:56

Buna ziua!

Este vorba de suc de rosii ca cel de pere sau mere, la cutie, sau suc de rosii pentru gatit, asa ca bulionul? si pot renunta la gem daca vreau un blat simplu de tort?

Multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) ioanaa 26 Mar 2014, 17:00

Este vorba de bulion simplu de rosii - eu il fac in casa si este ca un suc. Merge si cel cumparat la cutie daca nu aveti de casa.

Nu este vorba de bulionul gros de rosii.

Da, daca nu puneti gem este un pandispan frumos de tort.

arissa
arissa 26 Mar 2014, 15:13

Lena,merge taiat blatul in doua sau e prea subtire ? As vrea sa fac un tortulet de post cu blatul asta.Multumesc anticipat,Anca.

lena
Elena (lena) arissa 26 Mar 2014, 16:20

Merge taiat in 2.

Arata toate comentariile