Papricaș de pui cu smântână și găluște

Papricaș de pui cu smântână și găluște

Mâncarea care l-a făcut pe soțul meu să șteargă farfuria cu pâine, și asta după ce a cerut și o porție suplimentară :)

Demult mă uitam pe rețeta de papricaș în diverse variante, asta mi-a părut mai interesantă și mai completă - și chiar a fost extraordinară. Recomand să încercați neapărat, sosul, găluștele, toate sunt perfecte și la locul lor.

Ingrediente

Carne de pui
1 kg
eu am pus pulpe dezosate și fără piele
Ceapă albă
3 buc
   
Ardei gras roșu
1 buc
dacă sunt ardei mai mici puneți 2 bucăți
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Boia ardei dulce
1 lingura
puteți pune și iute dacă vă place
Foaie de dafin
2 buc
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   
Ouă
2 buc
pentru găluște
Făină albă
3 linguri
+făină pentru găluște, vedeți pașii rețetei
Smântână
200 g
   
Sare
1 lingura
+1.5 linguriță pentru găluște
Piper negru măcinat
0.25 lingurite
sărați și piperați după gust
Pătrunjel verde
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

Încingeți bine uleiul într-o tigaie și rumeniți bucățile de carne pe ambele părți.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 1
Pas 2

Le treceți într-un tuci sau cratiță și lăsați la o parte.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 2
Pas 3

În tigaia și uleiul în care s-au rumenit bucățile de carne, adăugați ceapa tocată (nu foarte mărunt) - amestecați și căliți 2-3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 3
Pas 4

Apoi adăugați ardeiul tăiat julien și usturoiul mărunțit puțin, amestecați și mai lăsați 3 minute.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 4
Pas 5

După acest timp puneți boiaua - amestecați și lăsați 1 minut la călit - nu mai mult!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați 1 pahar de apă în tigaie, amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 6
Pas 7

Turnați compoziția din tigaie peste carnea din cratiță.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 7
Pas 8

Adăugați frunza de dafin și apă cât să acopere carnea - nu prea mult peste.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 8
Pas 9

Puneți pe foc și când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați 40-50 de minute, sau până este gata carnea (dacă-i pui/găină de casă, fierbeți mai mult, cât este nevoie).

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 9
Pas 10

Sosul mai scade după fiert, așa și trebuie.

Dacă puneți prea multă apă, va fi mai greu să îngroșați papricașul, să nu fie chiar apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 10
Pas 11

Acum facem repede aluatul pentru găluște.

Într-o farfurie adâncă bateți cele 2 ouă și adăugați puțină sare.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 11
Pas 12

Adăugați făina până obțineți un aluat puțin mai gros decât cel de clătite - cam ca o smântână groasă.

Amestecați bine cu telul sau furculița să nu fie cocoloașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 12
Pas 13

Cu o lingură luați câte puțin din acest aluat și puneți în oala cu carne.

Nu amestecați imediat după fiecare - după ce ați pus tot aluatul, lăsați vreo 2 minute să fiarbă încet, apoi amestecați.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 13
Pas 14

Nu le fierbeți mai mult de 5 minute, nu este nevoie.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 14
Pas 15

Amestecați smântâna cu 3 linguri de făină și câteva linguri de apă.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 15
Pas 16

O adăugați în mâncare după ce au fiert găluștele, amestecați și lăsați să mai fiarbă 2-3 minute - până începe să se îngroașe.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 16
Pas 17

La mine papricașul parcă nu era suficient de gros - am mai dizolvat 2 linguri de făină cu puțină apă și am adăugat în mâncare. Am lăsat să mai fiarbă puțin până am văzut că este de consistența care ne place.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 17
Pas 18

Potriviți de sare, puteți adăuga puțin piper măcinat și pătrunjel tocat.

Amestecați și închideți focul, lăsați 10-15 minute să se pătrundă sub capac.

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 18
Pas 19

Și gata, serviți - nu uitați că cel mai gustos este s-o mâncați cu pâină înmuiată în sos :)

Cred că s-ar potrivi bine și o mămăligă aici.

Poftă Bună!

Papricaș de pui cu smântână și găluște - Pas 19

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (6 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Mama P
Mama P 23 Apr 2014, 20:47

Salve, Lena!

Imi place foarte mult site-ul tau si mai cu seama reteta ce ai postat-o astazi. Fiind Bihoreanca de origine, iti dai seama cat de mult se facea paprikas de pui cu smantana l noi in casa. Pana la plecarea noastra din Romania (1970) foloseam reteta ramasa de la strabunica mea dar ajunsi in SUA, am inceput sa folosesc reteta unei matusi, o gospodina extraordinara si pot sa spun ca m-am atasat de aceasta reteta. Pentru un timp am avut un restaurant si vanzarea cea mai buna si de succes a fost acest paprikas de pui. Ingredientele sant foarte asemanatoare doar urmatoarele diferente ce pot sa ti le spun: nu folosesc foaie de dafin si in loc de ardei rosu folosesc (la cantitatea reteti tale), o bucata de celery pe care o tai marunt, ca si ceapa. Ii da un gust deosebit de placut.

Felicitari pentru ceia ce faci, esti grozava si te urmaresc cu multa placere.

Numai bine,

Mama P

lena
Elena (lena) 23 Apr 2014, 22:34

Multmumesc mult de comentariu si adaugiri MamaP, neaparat voi incerca!

igorbt
Igor Butuc (igorbt) 27 Apr 2014, 16:35

De obicei nu postez comentarii pentru ca ar putea parea ca sunt impartial. Dar la aceasta reteta nu pot sa nu spun ca mi-a facut o placere enorma deoarece mi-am adus aminte de gustul copilariei mele - aceasta era una din retetele de baza ale mamei mele. Multumesc!

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 28 Apr 2014, 09:03

Si eu am sa fac azi numai ca am sa pun carne de curcan,am emotii cu galustele caci trebuie fierte direct in papricas,revin cu poza si cu impresii

timotei
timotei 29 Apr 2014, 01:46

Am facut si eu azi papricas cu mici modificari,am pus carne de curcan si usturoiul lam pus la urma si eu nu am pus verdeturi.Eu am pus mai putina faina ca ne place sa iinmuem piinea in sos ,am servit cu castraveti murati tot dr la tine si piine de casa tot de la tine,pun si poza

Poza mea pentru rețetă:
laura.d
laura.d 04 May 2014, 17:17

papricasul e mincarea mea preferata !!!! eu mai pun si telina cu påstirnac si rådåcina de påtrunjel cå e si mai gustos cu albiturå , gålustile le fac din cartofi fierti ou si faina....si la fel ling farfuria !

Mein Schatz K
Mein Schatz K 08 May 2014, 21:12

 Buna tuturor,am avut emotii mari azi cand am preparat acest paprikas,dar acum dupa ce am savurat (infulecat unii),ma inclin in fata Lenei cu tot respectul.Aici in Germania acest aluat  cu oua si faina se numeste Spätzle si tine loc. de cartofi,mamaliga si paine....degeaba am pus paine pe masa "galustelele" au fost la mare cautare....prin cratita . 

mimix
mimix 25 Jun 2014, 17:16

Foarte buna reteta a iesit exact cum facea bunica mea!!eu am mai afugat bucatele de morcovi , pastai telima si mazare

Poza mea pentru rețetă:
Maggy
Maggy 25 Oct 2014, 10:41

Nu mi-au iesit galustele . Ma puteti ajuta, gospodinelor? . Sau spart/faramitzat... ( poate o cantitate, ceva ..m-ar ajuta ..pls ) 

lena
Elena (lena) Maggy 26 Oct 2014, 18:13

Mai adaugati putina faina data viitoare in ele.

Dorinitza
Dorinitza 06 Jan 2015, 17:32

Foarte buna ! Iti mulțumesc din suflet Lena PTR minunatele tale retete !

Dorinitza
Dorinitza 06 Jan 2015, 17:33

Foarte buna ! Iti mulțumesc din suflet Lena pentru minunatele tale retete !

Nota mea pentru rețetă:
Norica
Norica 30 Jan 2015, 06:56

Multumesc, de mult cautam reteta de gulas; toate retetele sint nemaipomenite; eu stiam doar sa fac cartofi prajiti, si acum fac de toate, mutumesc.

Alinusa C.
Alinusa C. 09 May 2015, 23:35

Mă tentează sa o încerc, însă nu prea sunt fanul găluștelor din faina așa ca mă gândeam sa le înlocuiesc cu cele clasice din gris...ce părere ai ? 

lena
Elena (lena) Alinusa C. 12 May 2015, 09:09

Da, cred ca ar merge si cele cu gris.

vyorelya
vyorelya 06 Jul 2015, 12:00

am facut papricasul a esit fparte bun! de fapt inca nu am mincat, doar am gustat, astept sa vina sotul. nu am avut boia si am inlocuit pasta de tomate si am facut din pui de tzara din ala fraged.. iti multumesc scumpa lena pentru reteta!!!

Nota mea pentru rețetă:
myth
myth 15 Nov 2015, 19:32

din moment ce te-am facut praf la o reteta pentru o mica greseala, mi se pare normal sa-ti si multumec. am facut aceasta reteta, pas cu pas, de cel putin 8 ori in ultimele cateva luni. si-n general, cand vreau o reteta, caut intai la tine, deoarece pasii numerotati si pozele ma ajuta foarte tare.

lena
Elena (lena) 16 Nov 2015, 16:57

Sa va fie de bine, multumesc de comentariile obiective :)

Norica
Norica 16 Nov 2015, 22:43

Lena draga si alutari tuturor, cum nu sint prea buna gospodina, am mult de lucru si o mama foarte in visrta cu dementie senila, m-am gindit sa fac gulasul dar galustele separat ca sa nu stric gulasul; dupa aceea le incorporez ; ce parere aveti?

LaurentiuGrosu206
Laurentiu Grosu (LaurentiuGrosu206) 27 Jul 2016, 10:10

preparare in curs....am omorat scara de bloc cu mirosul , revin diseara cu impresiile cnsumatorilor :) multumesc pt retete. cat despre acordarea notei....revin diseara.

eduardu
Eduardu (eduardu) 07 Oct 2016, 16:13

Asa o reteta cautam din pofta pt o mancarica cu smantana! si cum nu suntem mari amatori de faina fiarta(da probleme de stomac si nu e recomandata nici copiilor) am facut in felul urmator:am prajit carnita (aici ceafa porc,dar merge pui,vita,curcan...),am scos-o si in acelasi ulei am calit ceapa si ardei(3 cepe si 3 ardei rosii mari),am adaugat ca si in reteta carnita si apoi apa cat sa le cuprinda si am lasat la fiert pana a scazut bine.apoi am trecut direct la dres-ul cu smantana(ce-i drept am pus o lingura de faina in smantana si doua galbenusuri de ou ca sa stea "legata") .in felul acesta cantitatea de faina este redusa considerabil...A iesit o bunatate...daca vreti, incercati cu incredere!foarte buna si reteta originala!!!

Nota mea pentru rețetă:
BlinkBlink895
Blink Blink (BlinkBlink895) Eduardu (eduardu) 26 Nov 2016, 12:44

parca era reteta de paprikas cu galuste de faina? ceea ce ati gatit imi seamana mai mult a ciulama...ca sa nu mai spun ca pt copii cu siguranta nu sunt bune galustele, dar merge bine carnea de porc....

eduardu
Eduardu (eduardu) Blink Blink (BlinkBlink895) 27 Nov 2016, 17:07

Merge foarte bine carnea de porc la copii..cu masura...ca orice alt aliment de altfel. Ce ar fi sa acceptam alte gusturi,pareri si sfaturi culinare fara sa ne ironizam...

irachka
irachka 13 Oct 2018, 21:49

Cea mai tare receta, sotul meu o adora❤️😘😍

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MihalacheMariana490
Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 Jan 2019, 11:17

Lalena,sa stii ca sunt destul de avansata in varsta si nu mie rusine sa spun  ca ma inspir din retetele tale,am facut si eu papricasul si a iesit f. bun, tu nu complici rwtetele sunt  usoare, multumim

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Mihalache Mariana (MihalacheMariana490) 16 Jan 2019, 12:19

Cu drag! Multumesc mult de apreciere si va sustin in tot ce ziceti - niciodata nu esti prea expert in toate, ca sa nu fii deschis la chestii simple si altfel 😉😉😉 Nu prea am timp sa complic retetele 🤓☺️

Mario745591
Mario745591 21 Feb 2022, 20:33

Super reteta! Multumesc!