Paine Spaniola

Paine Spaniola

Nu stiu daca este chiar spaniola, dar uleiul de masline care se foloseste la preparare ii da o aroma si textura deosebita. A fost apreciata de toata lumea care a gustat-o, chiar va recomand s-o incercati, mai ales ca se face repede si usor.

Ingrediente

Apa calda
270 ml
Drojdie uscata
10 g
sau 25g proaspata
Zahar
1 lingurita
Ulei de masline
50 ml
Faina alba calitate superioara
450 g
Sare
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

Intr-un bol turnati apa calda, adaugati zaharul si drojdia, amestecati bine si lasati 15 minute, pana face spuma.

Paine Spaniola - Pas 1
Pas 2

Dupa acest timp adaugati 3 linguri de ulei de masline si sarea, amestecati.

Paine Spaniola - Pas 2
Pas 3

Puneti faina si amestecati cu o lingura sau spatula.

Paine Spaniola - Pas 3
Pas 4

Aluatul care se formeaza il scoateti pe masa si il mai framantati vreo 5 minute cu mainile.

Paine Spaniola - Pas 4
Pas 5

Il puneti intr-un bol, acoperiti cu prosop si lasati sa se odihneasca 40-50 de minute.

Paine Spaniola - Pas 5
Pas 6

Dupa acest timp impartiti aluatul in 2 bucati egale.

Paine Spaniola - Pas 6
Pas 7

Intindeti fiecare bucata de aluat in cate o foaie dreptunghiulara si le ungeti cu ulei de masline.

Paine Spaniola - Pas 7
Pas 8

Rulati foaia si usor prindeti marginile.

Paine Spaniola - Pas 8
Pas 9

Rulourile astfel formate le puneti intr-o tava de cuptor si cu un cutit faceti 2 taieturi pe mijloc - ca in poza.

Paine Spaniola - Pas 9
Pas 10

Acoperiti painicile cu un prosop si lasati 30-40 de minute sa creasca la temperatura camerei.

Paine Spaniola - Pas 10
Pas 11

Apoi se coc timp de 30 de minute la cuptor preincalzit la 180 de grade - pana fac o crusta frumoasa si rumena.

Le scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet.

Paine Spaniola - Pas 11
Pas 12

Prima degustare am facut-o cand erau calde, le-am uns cu putin ulei de masline proaspat si am presarat putina sare - delicios!

Foarte moi si reci, chiar a 2-a si 3-a zi - unul din complimente a fost ceva de genul - "parca-i cumparata" atat de moale si frageda este. Sofia mi-a spus sa-i mai fac Painica Spaniola, ca-i buna :)

Pofta Buna!

 

Paine Spaniola - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 11

Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:49

Desigur am incercat azi cu mac si susan....delicioasa

Poza mea pentru reteta:
Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:47

Painicile mele....

Poza mea pentru reteta:
Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:46

Multumesc LaLena ...super reteta....cea mai buna dintre toate retetele care le-am incercat....

Nota mea pentru reteta:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 15:21

Azi am facut iar paine de asta, ca si data trecuta a iesit foarte buna, eu fac numai paine de casa si mai incerc sa schimbbb retetele din cand in cand, iar painea asta e o optiune!!

Poza mea pentru reteta:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 May 2014, 23:07

a iesit foarte buna. eu am folosit 40% faina neagra, restul alba. copiii au savurat-o - au spus ca este delicioasa  (ei nu prea mananca paine). urmeaza cea cu secara, dar trebuie sa ma apuc de maia.

Nota mea pentru reteta:
timotei
timotei 08 May 2014, 06:49

Nu are prea mare importanta cun se numeste  painea acesta ,dar de buna este tare buna,azi am papat una .Copii erau afara la joaka si veneau si luau cite o felie ,la noi are mare trecere,chear cum spunea Tiki buna rau.Eu am pus jumattate lapte si  jumatate apa si plus am unso cu ou si am presurat seminte 

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 06 May 2014, 11:52

Vai, vai Lena, ce-mi faci. Am facut UNA painica aseara si nu m-am putut abtine si am mancat 2 bucati asa calde. Of,of. Eu am inlocuit apa cu lapte, dar nu stiu daca a fost mai buna. Ea a fost nemaipomenita. Ma gandesc sa fac una mai mare,adica din cantitatile normale,numai una ,ca asta prea semana cu o bagheta. Nu am calculat bine dimensiunea si am facut-o mai lunga decat tava si am strans-o putin, de aceea e ceva mai turtita, dar nici o problema. BUNA RAU. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lilyok
lilyok 03 May 2014, 19:37

Delicioasa chiar, musafirii mei au mancat in doua falci cu laude

Nota mea pentru reteta:
iulia07
iulia07 30 Apr 2014, 15:02

Am lasat painicile la crescut si imediat le bag in cuptor. Abia astept sa fie gata! <3

tiki
tiki 28 Apr 2014, 17:34

Buna Lena. Normal ca trebuie sa intreb ceva. Foaia cand o intinzi,cam ce grosime trebuie sa aiba? Sau cat se poate de subtire? Sau nu conteaza? Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 28 Apr 2014, 18:12

Nu prea conteaza, dar eu l-am intins sa fie cam de 5mm grosime.

Arata toate comentariile