Pâine Spaniolă

Pâine Spaniolă

Nu știu dacă este chiar spaniolă, dar uleiul de măsline care se folosește la preparare îi dă o aromă și textură deosebită. A fost apreciată de toată lumea care a gustat-o, chiar vă recomand s-o încercați, mai ales că se face repede și ușor.

Ingrediente

Apă caldă
270 ml
   
Drojdie uscată
10 g
sau 25g proaspătă
Zahăr
1 lingurita
   
Ulei de măsline
50 ml
   
Făină albă calitate superioară
450 g
   
Sare
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

Într-un bol turnați apa caldă, adăugați zahărul și drojdia, amestecați bine și lăsați 15 minute, până face spumă.

Pâine Spaniolă - Pas 1
Pas 2

După acest timp adăugați 3 linguri de ulei de măsline și sarea, amestecați.

Pâine Spaniolă - Pas 2
Pas 3

Puneți făina și amestecați cu o lingură sau spatulă.

Pâine Spaniolă - Pas 3
Pas 4

Aluatul care se formează îl scoateți pe masă și îl mai frământați vreo 5 minute cu mâinile.

Pâine Spaniolă - Pas 4
Pas 5

Îl puneți într-un bol, acoperiți cu prosop și lăsați să se odihnească 40-50 de minute.

Pâine Spaniolă - Pas 5
Pas 6

După acest timp împărțiți aluatul în 2 bucăți egale.

Pâine Spaniolă - Pas 6
Pas 7

Întindeți fiecare bucată de aluat în câte o foaie dreptunghiulară și le ungeți cu ulei de măsline.

Pâine Spaniolă - Pas 7
Pas 8

Rulați foaia și ușor prindeți marginile.

Pâine Spaniolă - Pas 8
Pas 9

Rulourile astfel formate le puneți într-o tavă de cuptor și cu un cuțit faceți 2 tăieturi pe mijloc - ca în poza.

Pâine Spaniolă - Pas 9
Pas 10

Acoperiți pâinicile cu un prosop și lăsați 30-40 de minute să crească la temperatura camerei.

Pâine Spaniolă - Pas 10
Pas 11

Apoi se coc timp de 30 de minute la cuptor preîncălzit la 180 de grade - până fac o crustă frumoasă și rumenă.

Le scoateți din cuptor și lăsați să se răcească complet.

Pâine Spaniolă - Pas 11
Pas 12

Prima degustare am făcut-o când erau calde, le-am uns cu puțin ulei de măsline proaspăt și am presărat puțină sare - delicios!

Foarte moi și reci, chiar a 2-a și 3-a zi - unul din complimente a fost ceva de genul - "parcă-i cumpărată" atât de moale și fragedă este. Sofia mi-a spus să-i mai fac Pâinică Spaniolă, că-i bună :)

Poftă Bună!

 

Pâine Spaniolă - Pas 12

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 buc
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 11

Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:49

Desigur am incercat azi cu mac si susan....delicioasa

Poza mea pentru rețetă:
Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:47

Painicile mele....

Poza mea pentru rețetă:
Alinuca
Alinuca 27 Feb 2016, 23:46

Multumesc LaLena ...super reteta....cea mai buna dintre toate retetele care le-am incercat....

Nota mea pentru rețetă:
Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 12 Jun 2014, 15:21

Azi am facut iar paine de asta, ca si data trecuta a iesit foarte buna, eu fac numai paine de casa si mai incerc sa schimbbb retetele din cand in cand, iar painea asta e o optiune!!

Poza mea pentru rețetă:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 11 May 2014, 23:07

a iesit foarte buna. eu am folosit 40% faina neagra, restul alba. copiii au savurat-o - au spus ca este delicioasa  (ei nu prea mananca paine). urmeaza cea cu secara, dar trebuie sa ma apuc de maia.

Nota mea pentru rețetă:
timotei
timotei 08 May 2014, 06:49

Nu are prea mare importanta cun se numeste  painea acesta ,dar de buna este tare buna,azi am papat una .Copii erau afara la joaka si veneau si luau cite o felie ,la noi are mare trecere,chear cum spunea Tiki buna rau.Eu am pus jumattate lapte si  jumatate apa si plus am unso cu ou si am presurat seminte 

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 06 May 2014, 11:52

Vai, vai Lena, ce-mi faci. Am facut UNA painica aseara si nu m-am putut abtine si am mancat 2 bucati asa calde. Of,of. Eu am inlocuit apa cu lapte, dar nu stiu daca a fost mai buna. Ea a fost nemaipomenita. Ma gandesc sa fac una mai mare,adica din cantitatile normale,numai una ,ca asta prea semana cu o bagheta. Nu am calculat bine dimensiunea si am facut-o mai lunga decat tava si am strans-o putin, de aceea e ceva mai turtita, dar nici o problema. BUNA RAU. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lilyok
lilyok 03 May 2014, 19:37

Delicioasa chiar, musafirii mei au mancat in doua falci cu laude

Nota mea pentru rețetă:
iulia07
iulia07 30 Apr 2014, 15:02

Am lasat painicile la crescut si imediat le bag in cuptor. Abia astept sa fie gata! <3

tiki
tiki 28 Apr 2014, 17:34

Buna Lena. Normal ca trebuie sa intreb ceva. Foaia cand o intinzi,cam ce grosime trebuie sa aiba? Sau cat se poate de subtire? Sau nu conteaza? Multumesc.

lena
Elena (lena) tiki 28 Apr 2014, 18:12

Nu prea conteaza, dar eu l-am intins sa fie cam de 5mm grosime.

Arată toate comentariile