Ratatouille (varianta clasică)
Este de fapt o tocăniță de legume, dar fiindcă anume în această combinație o fac francezii am zis să fie Ratatouille. Ați văzut mai demult pe site rețeta de Ratatouille inspirată și improvizată din desenul animat cu același nume, dar este improvizație totuși. Varianta clasică, de la mama ei, este anume așa, ca o tocăniță - bucățile sunt puțin mai mari decât la tocăna românească, în plus se adaugă puțin ierburi de Provence (chestie la care ezitasem, dar bine că am pus - este combinație minunată).
În încercarea de a găsi o variantă cât mai apropiată de originalul din Franța, am văzut că mai toate rețetele urmează câteva reguli de bază - în schimb procesul de preparare diferă la fiecare bucătar. Așa că am urmat și eu regulile generale, dar am încercat să adaptez rețeta la logica mea de gătit :)
A ieșit minunată, chiar și eu nu mă așteptam la așa un rezultat delicios - ierburile i-au dat un farmec separat, legumele toate se văd, au gust și textură, chiar vă recomand.
Ingrediente
●
Ardei gras
2 buc
roșu sau verde
●
Dovlecei
2 buc
de mărime medie
●
Ierburi de provence uscate
0.5 lingurite
optional
●
Sare
0.5 lingurite
după gust
●
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
sau de măsline
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Într-o tigaie mai adâncă turnați ceva mai mult ulei și îl încingeți foarte bine.
Ardeiul se taie bucățele mai măricele - cam 1cmx1cm și se pune în uleiul încins, se călește pe foc iute, periodic amestecați.
Pas 2
Când începe să se rumenească îl scoateți din ulei cu o spatulă și scoateți pe o farfurie separat.
Focul sub tigaie nu se oprește.
Pas 3
Adăugați imediat în același ulei dovleceii tăiați cubulețe și la fel căliți rapid și apoi scoateți în farfurie lângă ardei.
Pas 4
Și ultima rundă este de vinete - se adaugă în locul dovleceilor și la fel se călește până se rumenesc puțin.
Ordinea de călire a legumelor nu-i aleatorie - fiindcă vinetele absorb mai mult ulei decât celelalte legume, recomand să le faceți întotdeauna la urmă.
Observați că după călirea vinetelor nu veți mai avea ulei în tigaie. Le scoateți din tigaie și lăsați la o parte în farfurie lângă ardei și dovlecei.
Pas 5
Și acum ultima etapă:
- adăugați încă puțin ulei în tigaie (la mine vinetele au absorbit totul și a trebuit să mai adaug) - doar 2-3 linguri și ceapa tăiată cubulețe, o căliți până începe să se rumenească.
Pas 6
- roșiile tăiate cubulețe le adăugați peste ceapă și lăsați să se călească 5 minute.
Pas 7
- roșiile se vor face ca un sos mai gros și trebuie să fie cât mai puțin apos sosul. Dacă e nevoie mai lăsați să fiarbă câteva minute, așa tocănița va avea un gust mai pregnant de roșii.
Pas 8
La acest sos de roșii cu ceapă adăugați legumele călite anterior și amestecați ușor, lăsați să se călească împreună aproximativ 5 minute.
Pas 9
Apoi tăiați mărunt cățeii de usturoi și îi adăugați în tocăniță, potriviți de sare și puneți ierburile de Provence, dacă le aveți.
Amestecați și mai lăsați 5 minute pe foc, după care îl opriți și lăsați legumele încă minim 30 minute să se pătrundă în tigaie, înainte de servire.
Pas 10
Cea mai gustoasă a fost caldă sau rece - o perfectă garnitură în acest sezon de legume.
Apropo, dacă mă întrebați - de ce nu am putea face toate legumele o dată - tocănița iese mai apoasă, ca și fiartă, legumele se desfac și nu iese aceeași textură și gust.
Poftă Bună!
Cantitate:
1000 g
(4-5 porții)
Timp de preparare:
40 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
15 min
Data publicării:
Notă:
5 (7 voturi)