Ratatouille (varianta clasică)

Ratatouille (varianta clasică)

Este de fapt o tocăniță de legume, dar fiindcă anume în această combinație o fac francezii am zis să fie Ratatouille. Ați văzut mai demult pe site rețeta de Ratatouille inspirată și improvizată din desenul animat cu același nume, dar este improvizație totuși. Varianta clasică, de la mama ei, este anume așa, ca o tocăniță - bucățile sunt puțin mai mari decât la tocăna românească, în plus se adaugă puțin ierburi de Provence (chestie la care ezitasem, dar bine că am pus - este combinație minunată).

În încercarea de a găsi o variantă cât mai apropiată de originalul din Franța, am văzut că mai toate rețetele urmează câteva reguli de bază - în schimb procesul de preparare diferă la fiecare bucătar. Așa că am urmat și eu regulile generale, dar am încercat să adaptez rețeta la logica mea de gătit :)

A ieșit minunată, chiar și eu nu mă așteptam la așa un rezultat delicios - ierburile i-au dat un farmec separat, legumele toate se văd, au gust și textură, chiar vă recomand.

Ingrediente

Ardei gras
2 buc
roșu sau verde
Dovlecei
2 buc
de mărime medie
Vinete
1 buc
   
Ceapă albă
1 buc
   
Roșii
3 buc
   
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Ierburi de provence uscate
0.5 lingurite
optional
Sare
0.5 lingurite
după gust
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
sau de măsline

Pași de urmat

Pas 1

Într-o tigaie mai adâncă turnați ceva mai mult ulei și îl încingeți foarte bine.

Ardeiul se taie bucățele mai măricele - cam 1cmx1cm și se pune în uleiul încins, se călește pe foc iute, periodic amestecați.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 1
Pas 2

Când începe să se rumenească îl scoateți din ulei cu o spatulă și scoateți pe o farfurie separat.

Focul sub tigaie nu se oprește.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 2
Pas 3

Adăugați imediat în același ulei dovleceii tăiați cubulețe și la fel căliți rapid și apoi scoateți în farfurie lângă ardei.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 3
Pas 4

Și ultima rundă este de vinete - se adaugă în locul dovleceilor și la fel se călește până se rumenesc puțin.

Ordinea de călire a legumelor nu-i aleatorie - fiindcă vinetele absorb mai mult ulei decât celelalte legume, recomand să le faceți întotdeauna la urmă.

Observați că după călirea vinetelor nu veți mai avea ulei în tigaie. Le scoateți din tigaie și lăsați la o parte în farfurie lângă ardei și dovlecei.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 4
Pas 5

Și acum ultima etapă:

- adăugați încă puțin ulei în tigaie (la mine vinetele au absorbit totul și a trebuit să mai adaug) - doar 2-3 linguri și ceapa tăiată cubulețe, o căliți până începe să se rumenească.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 5
Pas 6

- roșiile tăiate cubulețe le adăugați peste ceapă și lăsați să se călească 5 minute.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 6
Pas 7

- roșiile se vor face ca un sos mai gros și trebuie să fie cât mai puțin apos sosul. Dacă e nevoie mai lăsați să fiarbă câteva minute, așa tocănița va avea un gust mai pregnant de roșii.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 7
Pas 8

La acest sos de roșii cu ceapă adăugați legumele călite anterior și amestecați ușor, lăsați să se călească împreună aproximativ 5 minute.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 8
Pas 9

Apoi tăiați mărunt cățeii de usturoi și îi adăugați în tocăniță, potriviți de sare și puneți ierburile de Provence, dacă le aveți.

Amestecați și mai lăsați 5 minute pe foc, după care îl opriți și lăsați legumele încă minim 30 minute să se pătrundă în tigaie, înainte de servire.

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 9
Pas 10

Cea mai gustoasă a fost caldă sau rece - o perfectă garnitură în acest sezon de legume.

Apropo, dacă mă întrebați - de ce nu am putea face toate legumele o dată - tocănița iese mai apoasă, ca și fiartă, legumele se desfac și nu iese aceeași textură și gust.

Poftă Bună!

Ratatouille (varianta clasică) - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1000 g (4-5 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (7 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 11

CatalinGeorgescu694
Catalin Georgescu (CatalinGeorgescu694) 07 Aug 2019, 21:17

Excelentă!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
tzopaila
tzopaila 18 Jul 2017, 11:26

Excelenta reteta !

Nota mea pentru rețetă:
AlinaAtanasiu221
Alina Atanasiu (AlinaAtanasiu221) 13 May 2016, 12:35

Eu le-am pus pe toate in ceaun la foc mare si nu s-au topit, au ramas legumele intregi si a iesit delicioasa si f rapida:)

Jana
Jana 18 Oct 2015, 21:45

Foarte gustos. Mi-a placut ca se vad bucatile si simti gustul fiecarei legume. Multumesc draga Lena.

Nota mea pentru rețetă:
alexandra1502
alexandra1502 31 Aug 2014, 18:06

Foarte gustoasa😊 am facuto aseara si sa papat. Am gresit putin cu uleiu ca am pus mai mult si am fost nevoita sa scot din el, dar in principiu a fost gustoasa😉

Nota mea pentru rețetă:
taniulya
taniulya 23 Jul 2014, 15:00

Am incercat-o si eu astazi, super tare reteta! Si simplu de realizat!

Nota mea pentru rețetă:
Rusu Elena
Rusu (Rusu Elena) 03 Jul 2014, 20:53

Dar pe timp de iarna conservata in borcane ,,rezista,, ?)) Multumim pentru reteta!

lena
Elena (lena) Rusu (Rusu Elena) 04 Jul 2014, 13:01

Cred ca rezista daca puneti borcanele la sterilizat cu tot cu tocana in ele, in cuptor pentru vreo ora.

Carmen Mistreanu
Carmen Mistreanu 03 Jul 2014, 09:20

Foarte buna! Am facut aseara si a fost apreciata si de musafirii mai mofturosi! Felicitari! :)

tuli
alexandru (tuli) 30 Jun 2014, 22:30

excelenta reteta

Nota mea pentru rețetă:
Ela - Mia
Dana (Ela - Mia) 30 Jun 2014, 14:40

Gustoasa !!!

Nota mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile