Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana)

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana)

În acest sezon plin de legume naturale și aromate tot mai mult vreau să experimentez mâncăruri cu legume fără carne. Și cea mai bună inspirație este bineînțeles bucătăria italiană, știam mai demult de acest fel de mâncare și tot îmi ziceam că îi va veni și lui timpul.

Așteptările mi-au fost mari și nu m-am dezamăgit, ba chiar am reușit să-mi uimesc soțul - care a cam strâmbat din nas la început, când i-am zis că nu are carne. Într-adevăr este o mâncare foarte gustoasă, aromată, fragedă, cu gust intens de cașcaval, roșii și vinete.

Bineînțeles este perfect să folosiți aici mozzarella și parmezan, dar chiar dacă va strâmba un italian din nas - puteți să le înlocuiți cu un cașcaval mai moale, împreună cu ceva brânză veche și tare, rasă mărunt.

Ingrediente

Vinete
3 buc
   
Rosii
5 buc
aproximativ 1 kg
Mozzarella
300 g
   
Parmezan ras
100 g
   
Ulei de masline
50 ml
   
Sare
1 lingurita
   
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteți adăuga și jumătate de linguriță de oregano
Usturoi (catei)
2 buc
   

Pasi de urmat

Pas 1

Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu puțin ulei.

Dacă vreți, le puteți lăsa înainte în apă cu sare să mai lase din zeama amară, apoi să le ștergeți bine cu un șervețel. Eu nu am făcut-o, și din motive de comoditate, dar și la gust mi se pare ok, nu sunt amare deloc.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 1
Pas 2

Apoi le rumeniți pe o tigaie simplă sau grill.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 2
Pas 3

Roșiile le-am crestat cu cuțitul și am turnat peste ele apă clocotită. Am lăsat 1 minut apoi le-am scos coaja și le-am tăiat cubulețe mici.

Eu aș pune chiar vreo 7-8 roșii pe viitor, să fie sos mai mult.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 3
Pas 4

Încălziți într-o tigaie uleiul de măsline.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 4
Pas 5

Puneți roșiile cubulețe și le fierbeți la foc mic 15-20 de minute.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 5
Pas 6

La urmă îl potriviți de sare, adăugați busuioc și eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lăsați 1 minut pe foc și stingeți aragazul.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 6
Pas 7

Și acum având vinetele gata și sosul de roșii, putem să montăm Parmigiana.

Luați o formă adâncă (a mea a fost dreptunghiulară) pentru cuptor. Pe fundul tăvii puneți 2-3 linguri de sos de roșii.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 7
Pas 8

Peste sosul de roșii aranjați feliile de vinete, așa ca să acopere perfect suprafața.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 8
Pas 9

Vinetele le ungeti iarăși cu 2-3 linguri de sos de roșii.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 9
Pas 10

Presărați mozzarella rasă și parmezan ras - aveți grijă să vă împărțiți cantitățile acestora în 3, pentru că vom avea 3 straturi de făcut.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 10
Pas 11

În așa fel continuați să mai puneți încă 1 strat de vinete+sos de roșii+mozzarella+parmezan - până se umple tava.

La mine au fost suficiente 3 straturi.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30 de minute - până începe să se rumenească frumos.

După cuptor o lăsați să se răcorească foarte bine, câteva ore înainte să o serviți - chiar și rece este mult mai bună decât fierbinte, imediat din cuptor.

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 12
Pas 13

Aveți aici și o secțiune, nu știu cât de reprezentativă este dar cu siguranță este una din cele mai bune mâncăruri cu vinete gustate vreodată.

Poftă Bună!

Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana) - Pas 13

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (6 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 25

kmonik
kmonik 09 Sep 2021, 10:28

Lena, as avea nevoie de un sfat. Vreau sa fac reteta asta pentru niste musafiri. Este ok sa o fac azi, sa o tin la frigider si sa o servesc maine la pranz?

lena
Elena (lena) kmonik 09 Sep 2021, 10:33

Perfect ar fi sa pregatesti totul dinainte, chiar si montarea, dar la cuptor s-o pui cu 1-2 ore inaintea sosirii musafirilor. Are farmec aparte acel cascaval topit cald😉

kmonik
kmonik Elena (lena) 09 Sep 2021, 10:38

Multumesc!

SimionMagda636
Simion Magda (SimionMagda636) 14 May 2019, 22:58

Asta seara a venit si randul acestei retete. A iesit foarte bun si parfumat so foarte dietetic. Nu am avut rosii crude asa ca a pus doar suc de rosii si am pus si un ardei rosu tocat pt gust. A iesit perfect

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 19 Jul 2015, 19:22

Imi cer scuze ALina pt raspunsul intarziat, sunt cu fetele la tzara si mai greu reactionez la mail-uri.

Teretic merge si fara parmezan, nu se strica sigur mancarea, acesta este doar pt un plus de gust.

Alina I
Alina I 17 Jul 2015, 17:25

E gata rețeta...aștept cu nerăbdare să văd ce gust are.

Multumesc pentru rețetele tale minunate :* .

Poza mea pentru reteta:
compy
compy 23 May 2015, 18:16

Am facut-o si eu azi, din trei vinete mai mici, Am mai adaugat niste usturoi in sos, iar vinetele le-am prajit (nu ma certati), Vasul de cuptor e din nambe, o gaselnita intamplatoare, dar cred ca e cel mai bun pentru cuptor. Se incinge bine si pastreaza caldura mai mult timp. Se poate servi mancarea direct din el, fara teama ca se raceste prea repede.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Roddy
Rodica (Roddy) 18 Feb 2015, 15:27

Poza- melanzane doar ce scoasă din cuptor:) 

P.S. Multumesc Draga Lena pentru retete foarte bune, tot ce încerc e foarte bun si laudat :) daca pina acum mama era cu sfaturile la bucatarie acum cu ajutorul tau ii sugerez eu idei:)) 

Poza mea pentru reteta:
Valeriam
Valeriam 30 Aug 2014, 13:44

S-a primit foarte gustoasa, dar data viitoare am sa pun mai mult cascaval.

Poza mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 16 Aug 2014, 14:46

Imi place mult, multumesc pentru asa receta gustoasa, cred ca toamna asta mai des o sa o pregatesc! E foarte foarte buna, acum a gustat doar ca e scoasa din cuptor, sper ca rece va fi si mai buna, dar oricum se merita!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 Aug 2014, 21:21

Continui. Am bagat-o la cuptor si cand a fost gata, am lasat-o vreo 20 min,afara, dar nu am mai avut rabdare, desi ziceai ca e mai buna rece. Mi-am taiat o buc.calduţă,si a fost nemaipomenita. Imi place cand mozzarella se intinde. As mai fi mancat, dar...Maine o sa mananc si rece, sa fac comparatie. Dar precis e f. buna. Sunt asa de incantata. Poate o fac si la Londra. (am atatea de facut !!!).Multumesc. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 07 Aug 2014, 21:14

         Buna. Lena, Lena, ce-mi faci ? Venind azi de la piata,aveam planificat sa fac Ratatouille (var.clas),si cand colo tu ai postat aceasta minunata reteta. Asa ca am schimbat meniul. Bine ai spus, ca e cea mai buna mancare de vinete. Eu fac de obicei 1/2 din portie. Acuma am facut in functie de tava de yena pe care o aveam. Eu,spunand sa facem sos mai mult, am pus si o cutie cu rosii cuburi si am lasat sa scada bine. Am pus busuioc uscat si oregano si usturoi, normal. Mi-au iesit insa numai 2 randuri. Am pus telemea, mozzarella si cascaval. Postez prima poza, inainte de cuptor. (Nu mai trimit la "specialist'. ca dureaza prea mult. Ocupat tineretu asta)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile