Vinete gratinate cu sos de roșii și cașcaval (Melanzane alla Parmigiana)
În acest sezon plin de legume naturale și aromate tot mai mult vreau să experimentez mâncăruri cu legume fără carne. Și cea mai bună inspirație este bineînțeles bucătăria italiană, știam mai demult de acest fel de mâncare și tot îmi ziceam că îi va veni și lui timpul.
Așteptările mi-au fost mari și nu m-am dezamăgit, ba chiar am reușit să-mi uimesc soțul - care a cam strâmbat din nas la început, când i-am zis că nu are carne. Într-adevăr este o mâncare foarte gustoasă, aromată, fragedă, cu gust intens de cașcaval, roșii și vinete.
Bineînțeles este perfect să folosiți aici mozzarella și parmezan, dar chiar dacă va strâmba un italian din nas - puteți să le înlocuiți cu un cașcaval mai moale, împreună cu ceva brânză veche și tare, rasă mărunt.
Ingrediente
●
Rosii
5 buc
aproximativ 1 kg
●
Busuioc uscat sau verde
1 lingurita
mai puteți adăuga și jumătate de linguriță de oregano
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Vinetele se taie felii pe lung sau rondele, se ung cu puțin ulei.
Dacă vreți, le puteți lăsa înainte în apă cu sare să mai lase din zeama amară, apoi să le ștergeți bine cu un șervețel. Eu nu am făcut-o, și din motive de comoditate, dar și la gust mi se pare ok, nu sunt amare deloc.
Pas 2
Apoi le rumeniți pe o tigaie simplă sau grill.
Pas 3
Roșiile le-am crestat cu cuțitul și am turnat peste ele apă clocotită. Am lăsat 1 minut apoi le-am scos coaja și le-am tăiat cubulețe mici.
Eu aș pune chiar vreo 7-8 roșii pe viitor, să fie sos mai mult.
Pas 4
Încălziți într-o tigaie uleiul de măsline.
Pas 5
Puneți roșiile cubulețe și le fierbeți la foc mic 15-20 de minute.
Pas 6
La urmă îl potriviți de sare, adăugați busuioc și eventual oregano, usturoiul pisat. Mai lăsați 1 minut pe foc și stingeți aragazul.
Pas 7
Și acum având vinetele gata și sosul de roșii, putem să montăm Parmigiana.
Luați o formă adâncă (a mea a fost dreptunghiulară) pentru cuptor. Pe fundul tăvii puneți 2-3 linguri de sos de roșii.
Pas 8
Peste sosul de roșii aranjați feliile de vinete, așa ca să acopere perfect suprafața.
Pas 9
Vinetele le ungeti iarăși cu 2-3 linguri de sos de roșii.
Pas 10
Presărați mozzarella rasă și parmezan ras - aveți grijă să vă împărțiți cantitățile acestora în 3, pentru că vom avea 3 straturi de făcut.
Pas 11
În așa fel continuați să mai puneți încă 1 strat de vinete+sos de roșii+mozzarella+parmezan - până se umple tava.
La mine au fost suficiente 3 straturi.
Pas 12
Se coace la cuptor preîncălzit la 200 grade, timp de 30 de minute - până începe să se rumenească frumos.
După cuptor o lăsați să se răcorească foarte bine, câteva ore înainte să o serviți - chiar și rece este mult mai bună decât fierbinte, imediat din cuptor.
Pas 13
Aveți aici și o secțiune, nu știu cât de reprezentativă este dar cu siguranță este una din cele mai bune mâncăruri cu vinete gustate vreodată.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(6-7 porții)
Timp de preparare:
35 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (6 voturi)