Tartă cu afine

Tartă cu afine

Prăjiturile cu afine au devenit preferatele mele în acest sezon de fructe, îmi place mult gustul lor după prelucrarea termică, afinele parcă își accentuează aroma, gustul și culoarea.

Rețeta de tartă este destul de clasică, singura chestie deosebită este amestecul de ouă și smântână care se toarnă peste afine. Acesta se transformă după coacere într-o cremă fină, potrivită perfect cu afinele.

Bineînțeles că puteți s-o faceți și cu afine congelate, sau alte fructe de sezon.

Ingrediente

Faina alba calitate superioara
130 g
   
Unt
60 g
   
Zahar
40 g
+ 5 linguri în umplutură
Galbenus de ou
1 buc
   
Smantana
200 g
+ 1 linguriță în aluat
Sare
0.25 lingurite
   
Afine
300 g
proaspete sau congelate
Oua
2 buc
   
Esenta de vanilie
1 buc
   
Amidon alimentar
2 linguri
   

Pași de urmat

Pas 1

În prima etapă facem aluatul, eu îl fac la robot, dar merge făcut la fel și cu mâinile.

Deci, în vasul de robot am pus făina, untul rece, gălbenușul de ou, 1 linguriță de smântână, sarea, 40g de zahăr.

Tartă cu afine - Pas 1
Pas 2

Am mixat până s-au legat toate ingredientele.

Tartă cu afine - Pas 2
Pas 3

Aluatul format l-am adunat într-o bilă, învelit în folie alimentară și l-am pus la frigider pentru 30-60 minute.

Tartă cu afine - Pas 3
Pas 4

În acest timp pregătim compoziția de smântână cu ouă:

- Într-un bol amestecați smântâna, 2 ouă, 4 linguri de zahăr, amidonul și esența de vanilie.

Tartă cu afine - Pas 4
Pas 5

Aluatul îl întindem într-o foaie rotundă și îl aranjăm într-o formă de tartă sau formă de pandișpan cu bordurile care se scot.

Lăsați marginile cam 2 cm în înălțime, pe bordură.

Tartă cu afine - Pas 5
Pas 6

Afinele spălate și scurse bine le puneți peste aluat, presărați 1-2 linguri de zahăr peste ele. Dacă le aveți congelate, le puneți direct din congelator, nu se decongelează înainte.

Tartă cu afine - Pas 6
Pas 7

Turnați amestecul de smântână și ouă peste afine.

Bordurile le apăsați ușor cu degetele să fie cam la același nivel cu umplutura, dar totuși puțin, cu 2-3 mm mai înalte.

Tartă cu afine - Pas 7
Pas 8

Se coace timp de 30-35 de minute la cuptor preîncălzit la 180 grade.

Observați că se umflă puțin la coacere, imediat cum o scoateți din cuptor.

Tartă cu afine - Pas 8
Pas 9

Dar după ce se răcește, cam în 30-60 de minute se lasă în jos, așa și trebuie.

Tartă cu afine - Pas 9
Pas 10

Ar fi bine s-o serviți perfect rece, atunci se pătrunde cel mai bine.

Poftă Bună!

Tartă cu afine - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-8 porții)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (9 voturi)
Colecții: Placinte, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Daniela B.
Daniela B. 16 Aug 2014, 16:14

gem de afine ar merge? nu avem afine aici la Moldova, nu am vazut de fapt, doar gem, poate sunt inghetate, dar nu am atras atentie! mersi

raluca57
raluca57 17 Aug 2014, 19:21

Mi-a iesit f buna. Dar aluatul nu mi-a ajuns si l-am mutat intr-o forma mai mica. Restul de compozitie cu smantana l-am pus peste niste nectarine bucatele intr-o forma de silicon. Foarte gustos! Racoritor si aromat. Cred ca merge perfect si cu zmeura, visine. raluca

lena
Elena (lena) 17 Aug 2014, 19:52

Puteti incerca, dar asa fel de tarta se face de obicei cu fructe proaspete/congelate, daca nu aveti afine puteti pune altele de sezon.

loryna
loryna 19 Aug 2014, 16:46

Am adaugat bobite de struguri albe si negre, coacaza neagra, zmeura, si a iesit super, si nu-mi pare rau ca am dublat ingredientele , pentru ca oricum nu te mai saturi, mersi...

Nota mea pentru rețetă:
loryna
loryna 21 Aug 2014, 11:34

Pentru o tava de mărime obisnuita trebuie de dublat ingredientele, altfel nu ajunge aluat, in plus nu am avut din aia care se scot marginile si am folosit una obisnuita , un pic e groasa, dar am pus hârtie pt copt, si a ieșit super, azi mai fac odată si pun si o poza, mersi mult

lena
Elena (lena) 21 Aug 2014, 11:59

Din portie dubla de aluat mie mi-au iesit 2 tarte de 28cm diametru - desi eram pregatita sa fac una, de asta am pus cantitatile de mai sus. O sa mai testez o data sa fiu sigura si voi schimba daca nu-i bine.

Oricum daca faceti portie dubla de aluat, se poate congela ce ramane si faceti a 2-a tarta oricand va trebuie.

alinags
alinags 26 Aug 2014, 14:03

A iesit foarte buna. Multumesc pentru reteta. :)

Oanaandreea
Andreea (Oanaandreea) 29 Jun 2015, 16:29

Am facut si a iesit foarte buna!!!

Nota mea pentru rețetă:
TinaM
TinaM 15 Jul 2015, 23:09

Buna seara ! Am o intrebare in legatura cu smantana. Smantana de gatit sau pur si simplu smantana? In imagine imi pare mai lichida decat smantana normala, de aia sunt confuza:D

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) TinaM 16 Jul 2015, 07:49

Smantana normala.

TinaM
TinaM 16 Jul 2015, 21:55

Multumesc ! O seara buna

Nota mea pentru rețetă:
Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 Nov 2015, 18:41

Amidonul se poate inlocui cu bicarbonat stins sau cu praf de copt? Multumesc

lena
Elena (lena) Rocsana Dan 03 Nov 2015, 19:11

Cu faina :)

Rocsana Dan
Rocsana Dan 03 Nov 2015, 19:41

Multumeeesc. Aluatul e la frigider. E putin cam moale,e ok asa?

Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 May 2016, 09:59

Buna demult fac retete de aici dar e primul meu comentariu si incep cu aceasta prajitura am facuto eri si sa primit foarte gustoasa cu dulceata de coacaza neagra intr-o tava simpla si cu hirtie de copt.azi o fac iar ca e tare buna.mersi mult de retete

Pasutza
climanas pasutza (Pasutza) 05 May 2016, 10:08

Vreau sa pun si poze dar nu se primeste.de ce oare???

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 05 May 2016, 16:42

Daca ma ajutati cu cateva informatii incecam sa rezolvam si cu pozele - imi spuneti va rog de pe ce browser intrati pe site, pe desktop sau mobil si daca va mai afiseaza vreun mesaj de eroare?

Pashutza25
Pashutza25 06 May 2016, 10:25

Iata si poza.am facut alt cont.pe acela nu mai puteam intra imi scria ca inregistrarea nu a fost confirmata

Poza mea pentru rețetă:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 Jul 2017, 16:39

G R O Z A V A 💯

Multumesc pentru toate sfaturile

Nota mea pentru rețetă:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 Jul 2017, 16:43

... am marit la ~ 50 min timpul de coacere (am avut afine congelate)

Poza mea pentru rețetă:
CameliaCazacu733
Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 22 Jul 2017, 21:40

... si in sectiune 😄

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Camelia Cazacu (CameliaCazacu733) 23 Jul 2017, 20:09

Sa aveti pofta buna, multumesc de poze!

Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 13 Jan 2018, 00:18

Un desert rapid, accesibil, sanatos. Copiilor le-a placut maxim. Din pacate nu a ajuns pt a doua zi sa fie rece...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 13 Jan 2018, 00:18

Un desert rapid, accesibil, sanatos. Copiilor le-a placut maxim. Din pacate nu a ajuns pt a doua zi sa fie rece...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Liliana243
Liliana Zlotea (Liliana243) 14 Jan 2018, 14:52

Am facut si a doua zi, cu zmeură. La fel, s-a mancat prea repede. Am pus 500 gr de fructe. Acrisoara, dar parca mai buna.

Va trebui si a 3, ca sa se sature toata lumea.

Poza mea pentru rețetă:
Monaa
Monaa 14 May 2022, 16:18

Bună ziua, eu am pierdut șirul de când o tot fac. Din păcate nu apuc s o pozez. E foarte bună. Mulțumesc mult!

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Monaa 14 May 2022, 17:00

Ma bucur foarte mult, sa aveti pofta buna si multumesc de mesaj!🤗