Placinta greceasca cu mere si crema de vanilie - Soufra

Placinta greceasca cu mere si crema de vanilie - Soufra

Inca o placinta cu mere delicioasa si super rapida, de inspiratie greceasca - se numeste Soufra si se poate prepara cu orice fructe, sau fara ele, doar cu crema de vanilie (de fapt asa este in original, merele le-am improvizat eu). Urmeaza neaparat sa testez si varianta ei sarata, sigur trebuie sa fie buna.

Noua ne-a placut cel mai mult cand este calda, sau putina reincalzita la cuptor sau microunde, crema de vanilie si oua se combina perfect cu merele si straturile fine de placinta, este frageda, aromata, delicioasa!

Ingrediente

Foi de placinta
400 g
Mere
4 buc
Unt topit
100 g
Oua
4 buc
Zahar
200 g
Esenta de vanilie
1 lingurita
Lapte
400 ml

Pasi de urmat

1

In primul rand asterneti cu hartie de copt o tava adanca de aproximativ 20x30cm, sa acopere bine atat fundul, dar si peretii dintr-o singura bucata.

Crema placintei este lichida si hartia de copt o va tine pe loc, nu va curge din placinta, nu se va lipi de tava, etc.

2

Topiti untul pe aragaz sau la microunde, ungeti cu el o foaie de placinta.

3

Puneti deasupra inca o foaie de placinta, ungeti-o si pe ea cu unt topit.

4

Apoi le strangeti cu degetele, formand pliuri.

5

Aceste foi unse cu unt si pliate cate 2 le aranjati una dupa alta in tava de cuptor pregatita la pasul 1.

6

Daca cumva nu incap pe lungime, taiati din ele cat aveti nevoie si aranjati-le dupa marimea tavii.

Resturile taiate le puneti si pe ele intercalate intre celelalte foi.

7

Spalati merele, le curatati doar de cotor si taiati felii subtiri, semilune.

8

Adanciti feliile de mere printre pliurile cu foile de placinta.

9

Puneti mai multe mere sau mai putine, dupa cum va place, puteti folosi si alte fructe de sezon dupa preferinta, dar merele dupa parerea mea se potrivesc cel mai bine cu crema de vanilie.

Dati tava in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 15-20 de minute, pana incep sa se rumeneasca foile de placinta.

10

Intre timp amestecati cu telul intr-un bol 4 oua cu 200g de zahar si esenta de vanilie.

11

Turnati laptele, amestecati din nou pana compozitia este uniforma.

12

Cand s-au rumenit putin foile in cuptor, scoateti tava, turnati peste ele crema de vanilie si o puneti inapoi la copt pentru inca 25 de minute, sau pana se rumeneste uniform placinta.

13

Placinta gata o lasati putin sa se racoreasca, macar 1-2 ore inainte de servire.

14

Apoi o puteti portiona si servi, aceasta placinta cu mere greceasca este deosebit de frageda si gustoasa cand e calda sau reincalzita, dar si rece.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 3 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Dia.Si.
Dia.Si. 17 Sep 2022, 23:28

E ok la gust, ușor de făcut. Ma gândesc ca se poate mai bine cu așezarea feliilor de mar sa fie mai uniforma textura - incerc data viitoare. Am pus 150 de grame de zahar, e suficient de dulce și asa. Mulțumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: