Placinta cu cirese

Placinta cu cirese

In ultima perioada am inceput sa fac mai multe tarte si placinte cu fructe, desi ne plac bineinteles si prajiturile pufoase. Iar placinta cu cirese, sau clasicul cherry pie, este una din cele mai reusite combinatii - aparent ciresele nu au gust si aroma intense in prajituri, dar aici totusi ies in evidenta si sunt minunate. Dupa succesul cu acesta placinta de cirese, mi-am promis neparat sa fac in continuare cate una cu fructele de sezon care apar.

Pentru a sublinia gustul fin al cireselor am pus foarte putina scortisoara, o puteti omite daca nu va place, placinta oricum va iese foarte buna. In plus, desi este buna calda sau rece, mie totusi mi-a placut mai mult cand a fost calda, eventual cu putina inghetata pe langa...

Ingrediente

Cirese fara samburi
800 g
se obtin din aproximativ 1kg de cirese cu samburi
Faina alba
300 g
Unt
150 g
Apa
75 ml
Sare
0.5 lingurite
Zahar
200 g
75g in aluat si 125g in umplutura de cirese
Amidon
5 linguri
puteti inlocui cu aceeasi cantitate de faina, daca nu aveti amidon
Gris de grau
3 linguri
Scortisoara
1 lingurite
optional
Esenta de vanilie
1 lingurite
Oua
1 buc
optional

Pasi de urmat

1

Ca de obicei, eu prefer sa fac aluatul de tarta/placinta in robotul cu lama S, dar oricand puteti sa-l faceti si clasic, cu mainile.

Deci, in robot pun faina, 75g de zahar(sau 5 linguri), sarea, untul rece taiat bucatele si 75ml de apa.

2

Las robotul sa lucreze la viteza medie pana se formeaza o bila de aluat in el.

Daca faceti aluatul cu mainile, mai intai frecati si amestecati bine faina cu unt, sare, zahar si faina. Apoi adaugati apa si framantati pana se leaga aluatul.

3

Scot aluatul pe masa si il impart in 2 bucati - una mai mare de 2/3 si alta mai mica de 1/3.

4

Apoi il aplatizez cu mainile si eventual cu putina faina pe masa.

Puneti la frigider aceste 2 turte de aluat, acoperite cu folie de plastic, pana pregatim umplutura de cirese.

5

Ciresele le spalati si curatati de codite si samburi -  eu folosesc un ac de siguranta, dupa metoda bunicii, sa nu le strivesc prea mult cand scot samburii.

Le lasati intr-o sita, sa se scurga zeama din ele.

6

Apoi le amestecati cu amidonul, 125g de zahar, scortisoara si esenta de vanilie.

Amidonul aici va prelua zeama din cirese si nu o va lasa sa se scurga din placinta. In plus, la coacere, formeaza impreuna cu fructele un fel de jeleu delicios.

7

Luati din frigider turta de aluat mai mare, o intindeti cu facaletul si apoi treceti intr-o tava de 28-30cm in diametru. Eu am folosit tava cu peretii detasabili(va fi mai usor de scos placinta cu cirese gata din ea) si am asternut-o cu hartie de copt.

Observati ca aluatul vine si pe borduri, aproximativ cu 2-3cm, deci aveti grija sa intindeti foaia mai mare.

In plus, hartia de copt am lasat-o sa iasa putin cu marginile pe dinafara tavii - dupa coacere si dupa ce scot inelul, voi trage usor de acestea si placinta se poate usor muta pe orice alt platou sau farfurie.

8

Presarati peste acest aluat 3 linguri de gris si distribuiti uniform pe toata suprafata la baza tavii.

Grisul nu va lasa ca zeama din fructe sa inmoaie prea mult baza placintei la coacere.

9

Acum puneti aici umplutura de cirese pregatita anterior si o distribuiti uniform.

10

Luati din frigider bucata mai mica de aluat, o intindeti cu facaletul intr-o foaie subtire si taiati din ea benzi de aproximativ 7-8mm latime.

11

Cu aceste benzi ornam placinta deasupra - mai intai puneti un rand, cum vedeti in poza.

12

Iar urmatorul rand de benzi il aranjati putin oblic, sa obtinem deasupra o plasa frumoasa si uniforma.

13

Optional puteti unge deasupra placinta cu ou batut, asa va avea un luciu frumos dupa coacere.

Dar nu este obligatoriu, oricum iese buna.

14

O coaceti timp de 40-45 de minute la 200 de grade, pana se rumeneste frumos.

Apoi lasati sa se raceasca timp de 1-2 ore la temperatura camerei, scoateti atent inelul tavii si portionati.

Noi am servit-o simpla sau cu putina inghetata de vanilie pe langa.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 bucata (10-12 portii)
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

virgilia23
virgilia23 21 iun 2020, 00:39

Super bună! Mulțumesc mult!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) virgilia23 13 iul 2020, 18:47

Rereta perfecta. Mi-a reusit. Multumesc.