Salată de roșii cu crutoane (Panzanella)

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella)

Dacă v-ați plictisit de salata de roșii clasică, vă recomand să încercați "sora" ei italiană - Panzanella. Câteva mici modificări și veți avea o super salată delicioasă și interesantă, ai mei au apreciat-o foarte mult - preferatele au fost bineînțeles crutoanele.

Ingrediente

Rosii
4 buc
alegeți roșii de diferite culori, pentru ornat puteți folosi roșii cherry
Castraveti
2 buc
sau puteți să-i înlocuiți cu ardei
Ceapa rosie
1 buc
   
Paine
200 g
3-4 felii
Busuioc
2 buc
adică 2 ramuri de busuioc proaspăt
Ulei de masline extravirgin
50 ml
   
Sare
0.5 lingurite
   
Mozzarella
100 g
   

Pasi de urmat

Pas 1

Pregătim mai întâi crutoanele:

- Turnați puțin ulei de măsline într-o tigaie, adăugați pâinea tăiată cubulețe mai mari și presărați puțină sare peste ea.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 1
Pas 2

- Mai amestecați periodic cubulețele de pâine, să se rumenească bine pe toate părțile. La urmă, când sunt crocante și rumene, le stropiți cu încă puțin ulei de măsline și opriți focul sub tigaie.

Lăsați să se răcorească.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 2
Pas 3

Roșiile se taie bucățele, nu prea mici.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 3
Pas 4

Peste ele adăugați castraveții tăiați rondele.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 4
Pas 5

Și la urmă adăugați ceapa tăiată julien și o ramură de busuioc tocată mărunt.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 5
Pas 6

Chiar înainte de servire adăugați crutoanele, încă 2-3 linguri de ulei de măsline, sare după gust și amestecați.

Dacă adăugați crutoanele prea devreme, se vor înmuia prea tare și nu vor avea același farmec în salată.

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 6
Pas 7

Ornați cu mozzarella și roșii cherry deasupra, nu uitați să puneți și cealaltă ramură de busuioc pe farfurie - la fel pentru decor.

Serviți imediat și cu mare plăcere :)

Poftă Bună!

Salată de roșii cu crutoane (Panzanella) - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (4 porții)
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

anhelik
anhelik 29 Aug 2014, 23:53

Seara buna,

Panzanella este o mancare saraca, ingredientele de baza in reteta originala sunt putine: paine, rosii prospete, castraveti, ceapa(eventula cea rosie, de Tropea) ulei, otet si sare. Painea trebuie sa fie fara sare, nu proaspata, veche de cateva zile, se inmoaie in apa, eu o fac felii subtiri si apoi le stopesc cu apa rece de la frigider si otet. Fac straturi alternate cu paine, rosii feliate, castraveti si ceapa in prelabil tinuta un pic in apa, ulei de masline, sare si un pic de otet. Secretul sau este ca inainte de-a fi consumata sa se tina cca 30 de minute in frigider. Pentru cine nu are probleme de silueta, se recomanda uleiul in abundanta. Un coleg de servici ne-a dus in aceasta vara de mai multe ori panzanella facuta de mamica sa, ingredientele un pic diverse, paine, rosii taitate cuburi, tulpina de telina cuburi, ceapa, ulei si sare(fara otet). Nu stiu cum face  cu painea (este foarte important sa ai paine buna(eu inca nu am gasit-o), este faramitita, dar nu este ca o papa moale. 

Lena, panzanella voastra este foarte invitanta. 

O seara buna!

anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:26

Eu sunt mereu cu dieta in buzunar, dar asta nu inseamna ca mananc la nesfarsit salata verde fara condimente si pui fiert nesarat. Se vede ca nea' Gheo are putina fantazie. Mancam de toate, importante sunt cantitatile si bunul simt. Acestea sunt retete inventate in modul in care sa dai un sens la tot ceea ce iti ramane prin camara. Painea uscata nu se da la cosul de gunoi si nici hrana pentru pui. Iata, iti inventezi cum sa o reutilizezi.

Scuza-ma Lena, credeam ca aici suntem persoane civilizate. 

lena
Elena (lena) 30 Aug 2014, 19:34

Anhelik, comentariul dumnealui a fost sters, explicatia am trimis-o pe mail. Din pacate nu putem sa restrictionam accesul persoanelor curioase si carcotase, dar imi asum dreptul sa nu le pastrez discursurile si eseurile-sa le discute cu vecinii din bloc.

Nu lua in cap, lume si lume se gaseste peste tot, chiar si aici - dar nu jnseamna ca si le toleram.

anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:41

Multumesc mult. 

anhelik
anhelik 30 Aug 2014, 19:53

 

anhelik
anhelik 31 Aug 2014, 13:35

Astazi m-am intors cu fotografiile de la panzanella facuta cu cealalta reteta, am inlocuit castravetii cu tulpina de telina. Abia am pus-o in frigider. Este pentru prima oara ca am ceapa de Tropea direct de la sursa originala. Se gaseste peste tot, dar cand ti-o aduce colega de birou din vacanta la Tropea, are alt gust. 

Sa aveti o duminica frumoasa!

Poza mea pentru reteta:
anhelik
anhelik 31 Aug 2014, 13:36

Din nou panzanella. :)

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 31 Aug 2014, 20:49

Ce frumos Anhelik, arara foarte bine si merci de poze:)

tiki
tiki 09 Sep 2014, 18:48

Buna. Anul acesta am mancat legume cat nu am mancat in viata mea pana acuma. Si sambata am facut zacusca, care mi-a scos peri albi de am spus ca o luna nu mai pun in gura nici o leguma asa m-am saturat. Si iata ca am facut aceasta reteta. Hahaha. F.buna. La inceput am vrut sa fac crutoanele aromate ca mi se pareau prea simple acestea,cand colo au fost nemaipomenite. Simplu si bun.  Multumesc.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
podolodo
Podo (podolodo) 11 Mar 2016, 10:37

Aceasta reteta nu este de post.

Toate retetele din categoria Post nu sunt de post? Sa stiu macar sa nu pierd timpul aiurea..

  

tiki
tiki 11 Mar 2016, 10:57

De ce vi se pare ca n-ar fi de post?  Din cauza mozzarellei ? Depinde. Pentru mine e de post. Sunt catolica si la noi numai CARNEA nu e de post, asa ca...nu generalizati.

lena
Elena (lena) tiki 11 Mar 2016, 11:04

Daca nu puneti mozzarela sau o inlocuiti cu tofu, este de post. Pierdeti timpul aiurea cand nu cititi atent reteta si comentati rautacios.

Bunica mea spunea ca nu e pacat ce pui in gura da ce iti iese din ea(in cazul nostru din tastatura).

Nu mai cautati retete de post daca aveti asa atitudine.