Gogosi "Floare"

Gogosi "Floare"

La aceasta reteta mai intai mi-a atras atentia forma gogosilor(si bineinteles simplitatea ingredientelor), mi s-o parut rapid, frumos si interesant. Dupa ce le-am facut am fost absolut uimita si incantata de gustul lor si textura. Familia le-a apreciat si mai mult, le-am savurat pana la ultima bucatica - recomand cu mare incredere si insistenta sa le incercati!

La ultimul pas aveti ca dovada si o sectiune, cu siguranta va convinge :)

Ingrediente

Lapte batut/iaurt/chefir
250 ml
Bicarbonat de sodiu
1 lingurite
Oua
1 buc
Sare
0.5 lingurite
Zahar
5 linguri
Ulei de floarea soarelui
2 linguri
+ 100ml ulei pt prajit gogosile
Esenta de vanilie
1 buc
Faina alba
450 g

Pasi de urmat

1

Intr-un bol mic turnati laptele batut si adaugati bicarbonatul de sodiu, amestecati si lasati 10 minute.

2

Oul se amesteca bine cu sarea, zaharul si uleiul.

3

Adaugati amestecul de oua la cel de lapte batut - tot aici adaugati si vanilia, mixati.

4

La urma puneti faina si amestecati cu o lingura.

5

Observati ca aluatul este destul de moale si lipicios - dar nici intr-un caz nu mai adaugati faina.

6

Sunt 2 optiuni aici - lucrati pe masa unsa cu ulei, bineinteles va ungeti si mainile.

Sau presarati faina pe masa si il lucrati in faina, eu am facut asa - am presarat masa cu faina mai multa, ajutandu-ma cu lingura am scos aluatul pe masa si usor l-am framantat.

7

La framantat am avut ajutor :)

Important aici sa intelegeti ca trebuie adunat aluatul cu putina faina, nu framantat pana devine nelipicios si tare - deci il lucrati cu mainile efectiv jumate de minut, atat cat sa faceti o bila de aluat. Lasati sa se odihneasca 5-10 minute.

8

Il intindeti intr-o foaie de aproximativ 6-7 mm grosime si taiati cu paharul forme rotunde.

9

Fiecare cerc il taiati cu cutitul de 4 ori pe lateral, asa ca sa lasati mijlocul netaiat.

10

Incingeti bine uleiul intr-o tigaie.

Atentie! -  Ulei trebuie sa fie ca pt prajit - nu baie de ulei ca la gogosile clasice.

Puneti gogosile in tigaie si le prajiti la foc mic, cu conditia sa fie uleiul foarte bine incalzit cand le adaugati in tigaie.

11

Aveti grija ca se fac foarte repede, stati pe langa ele si le intoarceti cand observati ca s-au rumenit pe o parte.

12

Le scoateti pe o farfurie asternuta cu servetele de hartie, sa absoarba excesul de ulei.

La fel faceti inca 1-2 ture de gogosi, depinde cat de mare aveti tigaia. Mare atentie sa nu le prajiti la foc prea mare, sa reuseasca sa se coaca si inauntru.

13

Optional, la servire, le puteti presara cu zahar pudra.

14

Mi-a placut mult faptul ca se pot rupe "petale" din fiecare gogoasa si bineinteles le serviti cu gemul preferat.

Pofa Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1000 grame
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 15

AngyT
EmiliAna Vatra (AngyT) 05 feb 2018, 12:19

Eu pentru că nu aveam iaurt l-am înlocuit cu borș și au ieșit foarte bune. Culoarea gogoșilor a fost mai gălbuie dar nu a influențat gustul.

timotei
timotei 14 mai 2015, 01:35

Lena la mine sau primit putin cam înecacioase ,asa ar trebui sa fie sau trebuie mai putina faina?

lena
Elena (lena) timotei 14 mai 2015, 21:43

Dap, un pic mai putina faina :)

tomandreea
tomandreea 10 dec 2014, 17:07

le-am facut au iesit bine doar ca au gust de bicarbonat  si arata asa!!!...apropo am facut fasolica dupa reteta care am gasit-o pe site si e un deliciu!!!

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 dec 2014, 14:07

Va ajutati cu faina si va fi bine:)

tomandreea
tomandreea 10 dec 2014, 14:06

am facut reteta pas cu pas,acum se odihneste!sunt foarte curioasa cum am sa reusesc sa intind aluatul,tinand cont ca e lipicios 

Alina Heering
Alina Heering 17 sep 2014, 15:45

un deliciu si ffff aromate. mai am cateva azi le-am facut ptr ca ieri nu am avut timp. Bravo ptr reteta 5 stele

Nota mea pentru reteta:
Alina Heering
Alina Heering 16 sep 2014, 14:03

Azi vreau sa fac gogosile floare, le tot aman de vreo 2 saptamani.Abia astept

Ingrid88
Ingrid88 08 sep 2014, 11:23

Buna!

in loc de iaurt se poate si cu lapte?

lena
Elena (lena) Ingrid88 08 sep 2014, 11:35

Nu, trebuie sa fie lapte fermentat, acru.

Ancuta Rogac92
Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 sep 2014, 13:29

Interesanta reteta si vreau so fac dac pana ajung sambata la cumparaturi pot sa le fac cu praf de copt caci nu am bicarbonat? Si inca ceva daca le as lucra cu ulei pe masa in loc de faina si sa le coc in cuptor sa nu fie prajite ai iesi tot ?

lena
Elena (lena) Anisoara Badila(Rogac) (Ancuta Rogac92) 03 sep 2014, 14:21

Nu as recomanda sa inlocuiti bicarbonatul cu praf de copt.

De cuptor nu stiu, puteti incerca, sigur nu ies la fel dar ceva va iesi :)

tiki
tiki 02 sep 2014, 17:30

. Offfffff. Lena cata treaba am si nu ma lasi deloc. Faina reteta, dar trebuie sa recunosc ca am lucrat cam greu aluatul fiind asa lipicios. Am mai pus eu putina faina, dar nu am vrut sa gresesc. Si am taiat "petalele" si pana sa le bag in tigaie se lipeau si le-am mai apasat o data cu cutitul. Hahaha. F.bune,si aromate.Am mancat 1 asa nepudrata si parca nu era dulce,dar cu zaharul deasupra e ok. Multam. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile