Tocană de ardei cu brânză (Piperchi)

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi)

Este încă o mâncărică de legume interesantă, de origine bulgărească, foarte bună și rapidă de preparat. Îmi închipuiam din start gustul citind rețeta și nu m-a dezamăgit, încercați neapărat.

În varianta dietetică folosiți uleiul mai cu grijă și puneți telemea light, va fi o mâncărică foarte bună și consistentă.

Ingrediente

Ardei gras rosu
4 buc
   
Rosii
4 buc
sau roșii cubulețe din conservă
Usturoi (catei)
3 buc
   
Branza telemea
200 g
   
Ulei de floarea-soarelui
50 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Tăiați ardeii cubulețe mai mari, îi puneți la călit într-o tigaie mai adâncă cu puțin ulei.

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 1
Pas 2

Amestecați periodic, ardeii sunt gata când s-au făcut bine și sunt moi.

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 2
Pas 3

Adăugați roșiile tăiate cubulețe și lăsați cam 15 minute să se gătească la foc mediu, amestecând periodic.

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 3
Pas 4

La urmă adăugați usturoiul tăiat mărunt și brânza mărunțită bine, cu mâinile sau prin răzătoare.

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 4
Pas 5

Amestecați și mai lăsați 2-3 minute pe foc.

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 5
Pas 6

Este foarte bună și caldă și rece.

Poftă Bună!

Tocană de ardei cu brânză (Piperchi) - Pas 6

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g (3 porții)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Colibri
Colibri 21 Oct 2014, 18:19

Este mancare machidoneasca (aromaneasca) si se numeste "Piperchi targasiti". Reteta traditionala nu contine usturoi, iar ardeiul se pune deja copt, fasiute (de obicei kapia sau cat mai carnosi). ) Se mananca foarte des si cu mare placere, indeosebi iarna. Aromanii - si nu numai - au stocuri considerabile de ardei copt in congelator :) E foarte, foarte buuun!

tiki
tiki 22 Oct 2014, 20:45

Buna. Mi-a placut. Simplu si gustos. Dar cam.....putina. Eu am adaugat si un ardei verde, in rest am  respectat reteta. Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Colibri
Colibri 22 Oct 2014, 23:41

Foarte frumoasa poza ta, Tiki. 

Piperchi originala este cea mai buna, dupa parerea mea (fara usturoi, de obicei cu branza de oaie, dar merge si de vaca, si facuta cu ardei copt si bulion concentrat sau rosii de conserva. Totul se fierbe la foc mic pana se leaga, de aproape o poti manca pe paine). Dar gusturile nu se discuta :). Esentialul e ca-i bun! :)

Lianulia
Lianulia 26 Oct 2014, 21:13

F buna. Iar vara cred ca e si mai binevenita!

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 31 Oct 2014, 16:18

Eee, am facut si dupa reteta data de Colibri. Din 6 ardei copti....am lasat sa scada pe soba si am ramas cu jumatate din cantitatea de  ardei necopti. Deci mi-a iesit f. f. putina, dar buna,  mai cremoasa. La inceput nu am pus usturoi, dar cum mie-mi place, am adaugat si a fost mai pe gustul meu.  Pupici.

Poza mea pentru rețetă:
Yvonne
Yvonne 27 May 2016, 01:11

Eu nu inteleg cum pare putina??!!! 

Eu am facut numai din 2 ardei ,o mana de rosii cherry  si a iesit suficient pt o gustare.

Aceasta reteta este un aperitiv,o gustare nu reteta pt o oala de ciorba sau mancare. 

Nota mea pentru rețetă:
Colibri
Colibri 29 May 2016, 23:32

Tiki, n-am idee de ce ti-a iesit putin; mai ales ca este un preparat rapid, ce nu are nevoie sa fie lasat sa scada...

Yvonne, la aromani chiar este un fel de mancare, nu o gustare :).

MadelineSi-atat368
Madeline Si-atat (MadelineSi-atat368) 30 Sep 2016, 09:03

Mama mea (bulgaroaica de origine) facea ceva asemanator pentru iarna - ardeii copti ii dadea prin masina de tocat si-i amesteca cu branza telemea, maruntita si ea, apoi ii punea la borcanele. Din pacate ea nu mai este si nu gasesc nicaieri reteta completa, nu mai retin ce mai adauga ca sa-i conserve bine.

adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 12 Nov 2021, 12:54

Au mâncam așa ceva la bunica din Basarabia, ardeii erau prăjiți în unt, iar la sfârșit, pe lângă brânza mărunțită se puneau și multe ouă bătute ca pentru omletă (se coagulează la 70 grade, nu rămân negătite). În varianta cu ouă e foarte consistentă.

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Stroe Adriana (adriana st) 12 Nov 2021, 13:25

Asa este, gasiti si varianta cu oua pe site.😉👍