Plăcintă cu mere Rețetă VIDEO

Plăcintă cu mere

Deși această rețetă de plăcintă cu mere deja este postată pe site de Nina, este atât de bună, că eu totuși am ținut neapărat să v-o mai arăt încă o dată. În primul rând să vă atrag atenția la așa o bunătate de plăcintă cu mere, dar pe de altă să vă arăt procesul puțin mai simplificat - datorită comodității mele și robotului de bucătărie. La fel am făcut și în rețeta VIDEO, n-am putut să mă abțin să nu folosesc robotul, dar dacă nu-l aveți puteți face tradițional fără nici o problemă(anume așa face Nina în rețeta ei de plăcintă cu mere).

Este o plăcintă cu mere extraordinară - moale, fragedă și foarte aromată - am făcut-o deja de 3 ori în acest sezon și tot o savurăm de fiecare dată cu toată familia, prietenii și vecinii. Neapărat s-o aveți în vedere, este prea bună să fie uitată și lăsată la o parte :)

Ingrediente

Mere
8 buc
cam 1 kg de mere
Zahăr
100 g
+ 3 linguri pentru umplutura cu mere (30g)
Smântână
3 linguri
smântână simplă, fermentată
Ouă
2 buc
   
Unt
250 g
moale la temperatura camerei
Sare
0.25 lingurite
   
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Esență de vanilie
1 buc
   
Griș de grâu
4 linguri
   
Făină albă
550 g
   
Nucă tăiată mărunt
100 g
pentru umplutură și este opțional
Scorțișoară
1 lingurita
pentru umplutură și este opțională

Pași de urmat

Pas 1

Merele se curăță de cotor (eu coaja o las) și se pun în robotul de bucătărie, se mărunțesc bine.

Altfel le puteți da prin răzătoarea mare.

Plăcintă cu mere - Pas 1
Pas 2

Treceți merele mărunțite într-o tigaie/cratiță, adăugați 3 linguri de zahăr și le sotați la foc mediu timp de 10-15 minute.

Plăcintă cu mere - Pas 2
Pas 3

Merele trebuie să se înmoaie și să nu mai aibă zeamă, dar nu le prăjiți prea tare.

Lăsați la o parte 10-15 minute să răcorească.

Plăcintă cu mere - Pas 3
Pas 4

În acest timp facem aluatul, cu mâinile (vedeți în rețeta Ninei) sau în robot:

- în robot puneți untul moale, smântâna, ouăle, sarea, zahărul, esența de vanilie, făina și praful de copt.

Plăcintă cu mere - Pas 4
Pas 5

- mixați până se prind toate ingredientele și au consistența de aluat.

Plăcintă cu mere - Pas 5
Pas 6

Treceți aluatul pe masă, îl uniformizați puțin și împărțiți în 2 bucăți.

Plăcintă cu mere - Pas 6
Pas 7

Prima bucată de aluat se întinde bine pe masa presărată cu făină și se trece în tava de cuptor, cea clasică de aragaz. Eu nu ung tava cu unt, și nici nu presar nimic pe ea - aluatul conține mult unt și nu se lipește de tavă.

Dacă nu reușiți să-l întindeți bine cu sucitorul, o mai reglați în tavă cu degetele. Presărați 2 linguri de griș peste foaie.

Plăcintă cu mere - Pas 7
Pas 8

Puneți umplutura de mere peste foaie, nivelați bine, presărați peste ea încă 2 linguri de griș.

În Rețeta Video am uitat să pun deasupra grișul, nu am observat mare diferență, deci vedeți și voi.

Plăcintă cu mere - Pas 8
Pas 9

Se întinde și a 2-a foaie, se pune peste mere. Aici s-ar putea să vă mai enervați, aluatul este moale și are tendința să se mai rupă.

Eu de obicei îl trec cu sucitorul în tavă, unde mai trebuie carpesc găurile, mai ales marginile. Înțepați foaia din loc în loc cu o furculiță.

Plăcintă cu mere - Pas 9
Pas 10

Se coace timp de 30-35 de minute, la cuptor preîncălzit la 160 grade.

Nu trebuie să se rumenească prea tare, aveți grijă să n-o bronzați.

Lăsați să se răcească complet în tavă.

Plăcintă cu mere - Pas 10
Pas 11

Apoi se portionază și eventual se presară cu puțin zahăr pudră deasupra.

Poftă Bună!

Plăcintă cu mere - Pas 11

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (o tavă mare de cuptor)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)
Sursă: Nina

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 04 Nov 2014, 13:41

Excelenta reteta! Insa eu nu calesc nici merele nici dovleacul, imi place placinta cu fructele rase insa necalite, nu-mi place implutura aia pastoasa. In rest, am mai facut de pe site placinta asta si a fost minunata de fiecare data (placinta copilariei mele, de la bunica). Asa ma bucur ca am gasit reteta asta !!! Oricum, toate retetele facute de pe site mi-au iesit minunat de fiecare data!

timotei
timotei 04 Nov 2014, 18:05

Am facuto si eu de multe ori dupa reteta lui Nina, nota 10. Eu fac jumate cu mere si jumate cu brinza dulce , sa manince si mofturosii  carora nu le place cu mere

Nota mea pentru rețetă:
cristinika
cristinika 05 Nov 2014, 01:30

Este super buna reteta pentru aluat. Eu fac de la tine reteta de placinta cu mere economica (parca asa ai denumit-o) si mi se pare ca este identica cu asta (nu am cum sa o compar acum). In reteta de mai sus mi se par prea putine mere. Noua ne place cu mai multe..macar 2 cm de umplutura :)

Katrin
Katrin 06 Nov 2014, 16:58

Am facut-o azi dimineata si in acest moment stau la birou si o savurez! E delicioasaaaa !  Eu am omis mai multi pasi, intrucat eram in mare graba...de ex nu am pus zahar la mere si nici sotat in tigaie, le-am pus asa deasupra peste aluat...Chiar si asa a iesit delicioasa, fiindca merele erau dulci. 

Lena, iti multumesc pentru reteta si spre seara daca reusesc postez si o poza, daca nu ii scap pe ai mei in ea :) 

mada88
madalina (mada88) 06 Nov 2014, 19:50

Mm foarte buna .abia am facuto e delicioasa.numai ca eu iam pus si putina canela

Nota mea pentru rețetă:
mada88
madalina (mada88) 06 Nov 2014, 19:53

foarte buna 

Poza mea pentru rețetă:
sveta100
sveta100 07 Nov 2014, 17:26

Gustoasa, foarte gustoasa. Nici eu nu am calit merele.

luminitaiasi
luminitaiasi 09 Nov 2014, 16:21

Printre putinele retete de pe acest site care nu mi-au iesit, din pacate. Aluatul s-a faramitat tot, incat l-am modelat in tava, ca sa-l salvez, totusi. Poate pt ca am folosit ulei in loc de unt. Data viitoare voi apela la unt, totusi.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 Nov 2014, 10:29

A iesit MINUNATA!!!! Am folosit unt 80%, smintina 24% (un pahar de 140 g), merele rase (nu calite, aici e chestie de gust) si 500 gr faina (e mai usor la cintarit). Aluatul s-a facut super, l-am tinut si 1 ora la frigider. MAGNIFICA prajitura. Am terminat tava la desert (3 persoane). Am mincat ca spartii. E superba !

Nu, nu, ulei sau margarina! UNT!

 
andreeadelyna
andreeadelyna 12 Nov 2014, 05:48

bunica mea face aceasta reteta cu untura nesarata de porc si iasa de fiecare data fosrte buna, ea presara si scortisoara peste mere

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 16 Nov 2014, 16:14

Ma intreb oare daca poate fi facuta cu gem de capsuni la mijloc in loc de mere?

lena
Elena (lena) Monica (MonicaP888) 16 Nov 2014, 16:34

Merge si cu gem, dar sa fie mai gros.

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 16 Nov 2014, 17:08

Hey, merci frumos de rapiditatea raspunsui! vreau sa o fac azi si eram cu un picior pe usa afara deja, la cumparaturi!

Am sa dau feedback dupa ce o fac!

Diadiana
Diadiana 26 Nov 2014, 23:36

Lena, Nina, multumim frumos pentru aceasta reteta extraordinar de gustoasa  si fina. A devenit "number one" pt cei mai mici membrii ai familiei, si nu numai !!!

goldensite
goldensite 02 Dec 2014, 00:14

Am uitat sa pun gris, 😟 sper sa fie ok, e la cuptor, dacă iese buna revin cu detalii, dacă nu...nu 😃

goldensite
goldensite 02 Dec 2014, 01:34

Magnific, Viva Lalena. ro!

🆒🍞💋💋💋 rămân fidelă acestei rețete de azi înainte 👍

alessi
alessi 10 Feb 2015, 16:40

buna lena as vrea sa te intreb oare de ce  mia iesit mai putin aluat ....nu am reusit sa o fac in tava de la cuptor am pus in alta tava mai mica???acum e la cuptor sper sa iasa ceva.......

alessi
alessi 10 Feb 2015, 19:24

lena prajiturica mea a iesit chiar de e mai mica e excelenta si super delicioasa ...felicitari......ador reteletale ...ceva timp in urma am facut si cornurile acelea cu gem pufoase....bravoooo pt retetele minunate....

irachka
irachka 19 Feb 2015, 12:50

Ti se topeste in gura de buna ce e:)

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MashaL
MashaL 23 Jul 2015, 15:54

Buna! Spune-mi te rog cu ce as putea inlocui grisul ca nu am si nici nu stiu daca il pot gasi in magazinele italiene? 

lena
Elena (lena) MashaL 23 Jul 2015, 15:59

Cu pesmet sau cu faina lor grisata din grau dur.

MashaL
MashaL 23 Jul 2015, 17:12

Multumesc mult Lena pu raspunsul rapid . Chiar am niste pesmeti ii voi farimita in robot si voi folosi, acum am inteles de ce trebuie ca sa absoarbe sucul de la mere ca sa nu fie prea moale. Ma duc sa ma apuc de treaba Multumesc pu tot!!! O zi buna

MashaL
MashaL 24 Jul 2015, 10:34

Am revenit si cu o poza. Foarte gustoasa!!! Data viitoare voi încerca si cu dovleac. Multumesc fetelor pu rețeta!

Poza mea pentru rețetă:
ValentinaProdaus981
Valentina Prodaus (ValentinaProdaus981) 14 May 2016, 14:46

am facut o data prajitura cu  branza de vaci (reteta luata de pe acest site ) acum am dorit sa fac una cu mere. parerea mea prea mult unt la cantitatea  de faina. consistenta prajiturii are aspect frumos faramicios  de nota 10, gustul bun dar nu o recomand pentru persoane cu probleme de bila, stomac, colesterol. 

N
Natalia Chiriac (N) 19 Oct 2017, 14:48

Nu vine a crede că mea reușit mulțumesc Lena

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 13 Mar 2018, 11:42

Eu am facut placinta, dar cu branza dulce si stafide in loc de mere. Aluatul e o minunatie, si imprastie un parfum cat se coace...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DumitracheElena
DumitracheElena 12 Oct 2018, 16:40

Buna Lena. Am facut azi placinta si din pacate ceva nu a fost in regula. Aluatul nu l-am putut intinde pe dimensiunea tavii de aragaz pt ca se rupea mereu si dadea impresia ca este prea putin...ii lipsea elasticitatea ca sa zic asa 🤔 asa ca am facut placinta intr-o tava mai mica 🙄 placinta am facut-o cu dovleac pe care l-am calit inainte dar parca totusi umplutura nu era legata dupa ce a fost gata. Trebuia calit mai mult dovleacul?

Multumesc mult pt orice sugestie unde crezi ca as fi putut gresi...

P.S: varianta de post a placintei mi-a iesit o bunatate de fiecare data 😉

lena
Elena (lena) DumitracheElena 12 Oct 2018, 16:51

Referitor la aluat, ai grija cu faina, adauga nu chiar toata cantitatea odata. Am avut surpriza ca faina de la firme diferite se comporta complet altfel. Daca aluatul iese prea sfaramicios si tare, nu se intinde, micsoreaza cantitatea de faina.

Dovleacul trebuie calit pana nu mai are zeama, se face sec si chiar incepe sa se rumeneasca 😉

DumitracheElena
DumitracheElena Elena (lena) 12 Oct 2018, 17:18

Mulțumesc pt pontul cu dovleacul, chiar nu stiam cum trebuie facut.

Aluatul era moale, dar pur si simplu nu se intindea cat tava fara sa se rupa, dar oricum data viitoare o sa fiu mai atenta.

BANKOK
BANKOK 14 Oct 2024, 08:37

Buna ziua o dimensiune pentru tava?