Placinta cu mere Reteta VIDEO

Placinta cu mere

Desi aceasta reteta de placinta cu mere deja este postata pe site de Nina, este atat de buna, ca eu totusi am tinut neaparat sa v-o mai arat inca o data. In primul rand sa va atrag atentia la asa o bunatate de placinta cu mere, dar pe de alta sa va arat procesul putin mai simplificat - datorita comoditatii mele si robotului de bucatarie. La fel am facut si in reteta VIDEO, n-am putut sa ma abtin sa nu folosesc robotul, dar daca nu-l aveti puteti face traditional fara nici o problema(anume asa face Nina in reteta ei de placinta cu mere).

Este o placinta cu mere extraordinara - moale, frageda si foarte aromata - am facut-o deja de 3 ori in acest sezon si tot o savuram de fiecare data cu toata familia, prietenii si vecinii. Neaparat s-o aveti in vedere, este prea buna sa fie uitata si lasata la o parte :)

Ingrediente

Mere
8 buc
cam 1 kg de mere
Zahar
100 g
+ 3 linguri pentru umplutura cu mere(30g)
Smantana
3 linguri
smantana simpla, fermentata
Oua
2 buc
Unt
250 g
moale la temperatura camerei
Sare
0.25 lingurite
Praf de copt
2 lingurite
1 plic de 10g
Esenta de vanilie
1 buc
Gris de grau
4 linguri
Faina alba
550 g
Nuca taiata marunt
100 g
pentru umplutura si este optional
Scortisoara
1 lingurite
pentru umplutura si este optionala

Pasi de urmat

1

Merele se curata de cotor(eu coaja o las) si se pun in robotul de bucatarie, se maruntesc bine.

Altfel le puteti da prin razatoarea mare.

2

Treceti merele maruntite intr-o tigaie/cratita, adaugati 3 linguri de zahar si le sotati la foc mediu timp de 10-15 minute.

3

Merele trebuie sa se inmoaie si sa nu mai aiba zeama, dar nu le prajiti prea tare.

Lasati la o parte 10-15 minute sa racoreasca.

4

In acest timp facem aluatul, cu mainile(vedeti in reteta Ninei) sau in robot:

- in robot puneti untul moale, smantana, ouale, sarea, zaharul, esenta de vanilie, faina si praful de copt.

5

- mixati pana se prind toate ingredientele si au consistenta de aluat.

6

Treceti aluatul pe masa, il uniformizati putin si impartiti in 2 bucati.

7

Prima bucata de aluat se intinde bine pe masa presarata cu faina si se trece in tava de cuptor, cea clasica de aragaz. Eu nu ung tava cu unt, si nici nu presar nimic pe ea - aluatul contine mult unt si nu se lipeste de tava.

Daca nu reusiti sa-l intindeti bine cu sucitorul, o mai reglati in tava cu degetele. Presarati 2 linguri de gris peste foaie.

8

Puneti umplutura de mere peste foaie, nivelati bine, presarati peste ea inca 2 linguri de gris.

In Reteta Video am uitat sa pun deasupra grisul, nu am observat mare diferenta, deci vedeti si voi.

9

Se intinde si a 2-a foaie, se pune peste mere. Aici s-ar putea sa va mai enervati, aluatul este moale si are tendinta sa se mai rupa.

Eu de obicei il trec cu sucitorul in tava, unde mai trebuie carpesc gaurile, mai ales marginile. Intepati foaia din loc in loc cu o furculita.

10

Se coace timp de 30-35 de minute, la cuptor preincalzit la 160 grade.

Nu trebuie sa se rumeneasca prea tare, aveti grija sa n-o bronzati.

Lasati sa se raceasca complet in tava.

11

Apoi se portioneaza si eventual se presara cu putin zahar pudra deasupra.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (o tava mare de cuptor)
Timp de preparare: 35 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)
Sursa: Nina

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 04 nov 2014, 13:41

Excelenta reteta! Insa eu nu calesc nici merele nici dovleacul, imi place placinta cu fructele rase insa necalite, nu-mi place implutura aia pastoasa. In rest, am mai facut de pe site placinta asta si a fost minunata de fiecare data (placinta copilariei mele, de la bunica). Asa ma bucur ca am gasit reteta asta !!! Oricum, toate retetele facute de pe site mi-au iesit minunat de fiecare data!

timotei
timotei 04 nov 2014, 18:05

Am facuto si eu de multe ori dupa reteta lui Nina, nota 10. Eu fac jumate cu mere si jumate cu brinza dulce , sa manince si mofturosii  carora nu le place cu mere

Nota mea pentru reteta:
cristinika
cristinika 05 nov 2014, 01:30

Este super buna reteta pentru aluat. Eu fac de la tine reteta de placinta cu mere economica (parca asa ai denumit-o) si mi se pare ca este identica cu asta (nu am cum sa o compar acum). In reteta de mai sus mi se par prea putine mere. Noua ne place cu mai multe..macar 2 cm de umplutura :)

Katrin
Katrin 06 nov 2014, 16:58

Am facut-o azi dimineata si in acest moment stau la birou si o savurez! E delicioasaaaa !  Eu am omis mai multi pasi, intrucat eram in mare graba...de ex nu am pus zahar la mere si nici sotat in tigaie, le-am pus asa deasupra peste aluat...Chiar si asa a iesit delicioasa, fiindca merele erau dulci. 

Lena, iti multumesc pentru reteta si spre seara daca reusesc postez si o poza, daca nu ii scap pe ai mei in ea :) 

mada88
madalina (mada88) 06 nov 2014, 19:50

Mm foarte buna .abia am facuto e delicioasa.numai ca eu iam pus si putina canela

Nota mea pentru reteta:
mada88
madalina (mada88) 06 nov 2014, 19:53

foarte buna 

Poza mea pentru reteta:
sveta100
sveta100 07 nov 2014, 17:26

Gustoasa, foarte gustoasa. Nici eu nu am calit merele.

luminitaiasi
luminitaiasi 09 nov 2014, 16:21

Printre putinele retete de pe acest site care nu mi-au iesit, din pacate. Aluatul s-a faramitat tot, incat l-am modelat in tava, ca sa-l salvez, totusi. Poate pt ca am folosit ulei in loc de unt. Data viitoare voi apela la unt, totusi.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 10 nov 2014, 10:29

A iesit MINUNATA!!!! Am folosit unt 80%, smintina 24% (un pahar de 140 g), merele rase (nu calite, aici e chestie de gust) si 500 gr faina (e mai usor la cintarit). Aluatul s-a facut super, l-am tinut si 1 ora la frigider. MAGNIFICA prajitura. Am terminat tava la desert (3 persoane). Am mincat ca spartii. E superba !

Nu, nu, ulei sau margarina! UNT!

 
andreeadelyna
andreeadelyna 12 nov 2014, 05:48

bunica mea face aceasta reteta cu untura nesarata de porc si iasa de fiecare data fosrte buna, ea presara si scortisoara peste mere

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 16 nov 2014, 16:14

Ma intreb oare daca poate fi facuta cu gem de capsuni la mijloc in loc de mere?

lena
Elena (lena) Monica (MonicaP888) 16 nov 2014, 16:34

Merge si cu gem, dar sa fie mai gros.

MonicaP888
Monica (MonicaP888) 16 nov 2014, 17:08

Hey, merci frumos de rapiditatea raspunsui! vreau sa o fac azi si eram cu un picior pe usa afara deja, la cumparaturi!

Am sa dau feedback dupa ce o fac!

Diadiana
Diadiana 26 nov 2014, 23:36

Lena, Nina, multumim frumos pentru aceasta reteta extraordinar de gustoasa  si fina. A devenit "number one" pt cei mai mici membrii ai familiei, si nu numai !!!

goldensite
goldensite 02 dec 2014, 00:14

Am uitat sa pun gris, 😟 sper sa fie ok, e la cuptor, dacă iese buna revin cu detalii, dacă nu...nu 😃

goldensite
goldensite 02 dec 2014, 01:34

Magnific, Viva Lalena. ro!

🆒🍞💋💋💋 rămân fidelă acestei rețete de azi înainte 👍

alessi
alessi 10 feb 2015, 16:40

buna lena as vrea sa te intreb oare de ce  mia iesit mai putin aluat ....nu am reusit sa o fac in tava de la cuptor am pus in alta tava mai mica???acum e la cuptor sper sa iasa ceva.......

alessi
alessi 10 feb 2015, 19:24

lena prajiturica mea a iesit chiar de e mai mica e excelenta si super delicioasa ...felicitari......ador reteletale ...ceva timp in urma am facut si cornurile acelea cu gem pufoase....bravoooo pt retetele minunate....

irachka
irachka 19 feb 2015, 12:50

Ti se topeste in gura de buna ce e:)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 23 iul 2015, 15:54

Buna! Spune-mi te rog cu ce as putea inlocui grisul ca nu am si nici nu stiu daca il pot gasi in magazinele italiene? 

lena
Elena (lena) MashaL 23 iul 2015, 15:59

Cu pesmet sau cu faina lor grisata din grau dur.

MashaL
MashaL 23 iul 2015, 17:12

Multumesc mult Lena pu raspunsul rapid . Chiar am niste pesmeti ii voi farimita in robot si voi folosi, acum am inteles de ce trebuie ca sa absoarbe sucul de la mere ca sa nu fie prea moale. Ma duc sa ma apuc de treaba Multumesc pu tot!!! O zi buna

MashaL
MashaL 24 iul 2015, 10:34

Am revenit si cu o poza. Foarte gustoasa!!! Data viitoare voi încerca si cu dovleac. Multumesc fetelor pu rețeta!

Poza mea pentru reteta:
ValentinaProdaus981
Valentina Prodaus (ValentinaProdaus981) 14 mai 2016, 14:46

am facut o data prajitura cu  branza de vaci (reteta luata de pe acest site ) acum am dorit sa fac una cu mere. parerea mea prea mult unt la cantitatea  de faina. consistenta prajiturii are aspect frumos faramicios  de nota 10, gustul bun dar nu o recomand pentru persoane cu probleme de bila, stomac, colesterol. 

N
Natalia Chiriac (N) 19 oct 2017, 14:48

Nu vine a crede că mea reușit mulțumesc Lena

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 13 mar 2018, 11:42

Eu am facut placinta, dar cu branza dulce si stafide in loc de mere. Aluatul e o minunatie, si imprastie un parfum cat se coace...

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
DumitracheElena
DumitracheElena 12 oct 2018, 16:40

Buna Lena. Am facut azi placinta si din pacate ceva nu a fost in regula. Aluatul nu l-am putut intinde pe dimensiunea tavii de aragaz pt ca se rupea mereu si dadea impresia ca este prea putin...ii lipsea elasticitatea ca sa zic asa 🤔 asa ca am facut placinta intr-o tava mai mica 🙄 placinta am facut-o cu dovleac pe care l-am calit inainte dar parca totusi umplutura nu era legata dupa ce a fost gata. Trebuia calit mai mult dovleacul?

Multumesc mult pt orice sugestie unde crezi ca as fi putut gresi...

P.S: varianta de post a placintei mi-a iesit o bunatate de fiecare data 😉

lena
Elena (lena) DumitracheElena 12 oct 2018, 16:51

Referitor la aluat, ai grija cu faina, adauga nu chiar toata cantitatea odata. Am avut surpriza ca faina de la firme diferite se comporta complet altfel. Daca aluatul iese prea sfaramicios si tare, nu se intinde, micsoreaza cantitatea de faina.

Dovleacul trebuie calit pana nu mai are zeama, se face sec si chiar incepe sa se rumeneasca 😉

DumitracheElena
DumitracheElena Elena (lena) 12 oct 2018, 17:18

Mulțumesc pt pontul cu dovleacul, chiar nu stiam cum trebuie facut.

Aluatul era moale, dar pur si simplu nu se intindea cat tava fara sa se rupa, dar oricum data viitoare o sa fiu mai atenta.