Prajitura cu mac

Prajitura cu mac

Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati!

Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.

Ingrediente

Foi de placinta
1 buc
adica 1 pachet - contine de obicei cam 12-14 foi
Oua
4 buc
Zahar
2 pahare
1 pentru umplutura + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea soarelui
1 pahare
de 250g
Iaurt
500 g
Praf de copt
20 g
adica 2 plicuri
Esenta de vanilie
2 buc
Mac
200 g

Pasi de urmat

1

In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta.

Apoi pregatim umplutura:

- intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.

2

Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.

3

In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.

4

Acum trecem la montarea prajiturii.

Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat.

Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.

5

Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.

6

Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.

7

Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.

8

Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele.

Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.

9

Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri.

Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.

10

Cat timp se coace prajitura faceti siropul:

- intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie.

- puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.

11

Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine.

Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....

12

Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea...

Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kilogram (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 36

Roxana
Roxana 07 iun 2020, 18:45

Buna! De mult imi doream sa prepar aceasta prajitura cu mac si, in sfarsit, am reusit! Rezultatul: un deliciu! Multumim, Lena, pentru atatea deserturi minunate! Spor la munca in continuare!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
adinaionela
adinaionela 01 iul 2016, 15:13

Buna..o intrebare..ce dimensiune are tava ta?? lata cat foaia de placinta?

salviq
salviq 16 mar 2016, 17:15

Pot adăuga și stafide în compoziție? Mulțumesc și felicitări, cu rețetele tale știu că nu dau greș niciodată!

lena
Elena (lena) salviq 16 mar 2016, 17:43

Da, sigur.

Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 aug 2015, 22:23

Iata si feliata!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 aug 2015, 22:19

E foarte gustos, chiar nu m-am asteptat!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Carmen68
Carmen68 24 apr 2015, 13:34

Aici se vede mai bine💕😘

Poza mea pentru reteta:
Carmen68
Carmen68 24 apr 2015, 13:31

Aceasta e la foto de acest dulce ,cred ca asa trebuie sa fie,e foarte gustos😘

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 09 feb 2014, 15:44

Acel curand de mai sus a sosit. Deci ne place tare. Si se vede si mai bine fiind facuta ziua.(poza). Inca o data multumesc.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 04 feb 2014, 21:55

Buna. O reteta simpla incat nici nu-ti poti imagina ca poate fi asa buna. Se face si f.repede,tinand cont ca nici nu trebuie macinat macul. Cred ca siropul e cireasa de pe tort. O voi repeta cat de curand. Multumesc.Pupici.Scuze ca poza e facuta seara si......nereusita.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
salomeea
salomeea 09 aug 2012, 21:10

Draga Lena, un multumesc mare ptr reteta....mi-a iesit o prajiturica foarte si foarte gustoasa, cu siguranta am sa o mai fac ptr ca sotul  a cerut bis. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Arata toate comentariile