Prajitura cu mac

Prajitura cu mac

Demult planificam sa incerc aceasta reteta, mai ales ca am primit-o cadou la Atelier de la cei mai dragi fani si utilizatori ai site-ului... Am fost impresionata in primul rand ca este foarte simplu de preparat si atat de frageda, gustoasa, fina - pentru amatorii copturilor cu mac, sa nu o ratati!

Si nu treceti de pasul cu insiroparea, asta face diferenta intre "Prajitura cu mac" si "Placinta cu mac" - este atat de frageda ca o prajitura, usor o puteti manca si cu lingurita.

Ingrediente

Foi de placinta
1 buc
adica 1 pachet - contine de obicei cam 12-14 foi
Oua
4 buc
Zahar
2 pahare
1 pentru umplutura + 1 pentru sirop - paharul are 250g
Ulei de floarea soarelui
1 pahar
de 250g
Iaurt
500 g
Praf de copt
20 g
adica 2 plicuri
Esenta de vanilie
2 buc
Mac
200 g

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand aveti grija sa decongelati foile de placinta.

Apoi pregatim umplutura:

- intr-un bol puneti ouale, iaurtul, 1 pahar de zahar, uleiul, praful de copt, 1 esenta de vanilie.

Prajitura cu mac - Pas 1
Pas 2

Amestecati bine compozitia cu un tel si separat intr-un alt bol masurati si puneti 15 linguri din ea.

Prajitura cu mac - Pas 2
Pas 3

In bolul mare adaugati macul si amestecati bine.

Prajitura cu mac - Pas 3
Pas 4

Acum trecem la montarea prajiturii.

Numarat foile de placinta si le impartiti in 3 - adica cam cate 4 foi grupate separat.

Intr-o tava adanca puneti primul strat de foi si neaparat intre ele sa nu uitati sa ungeti cu putin ulei.

Prajitura cu mac - Pas 4
Pas 5

Turnati jumatate din compozitia de mac peste foi.

Prajitura cu mac - Pas 5
Pas 6

Urmeaza al 2-lea set de foi de placinta, ungeti cu ulei fiecare foaie.

Prajitura cu mac - Pas 6
Pas 7

Turnati cealalta jumatate din umplutura cu mac, distribuiti pe toata suprafata foilor.

Prajitura cu mac - Pas 7
Pas 8

Puneti ultimul strat de foi unse cu ulei intre ele.

Deasupra turnati compozitia de iaurt fara mac, cele 15 linguri puse deoparte la inceput.

Prajitura cu mac - Pas 8
Pas 9

Cu un cutit usor intepati prajitura in cateva locuri.

Dati tava la cuptor preincalzit la 180 de grade si lasati 30-35 de minute. Aveti grija ca se bronzeaza destul de repede, dar o lasati totusi macar 30 de minute sa se faca bine inauntru.

Prajitura cu mac - Pas 9
Pas 10

Cat timp se coace prajitura faceti siropul:

- intr-o cratita puneti 2 pahare de apa, unul de zahar si esenta de vanilie.

- puneti pe foc si amestecati periodic pana incepe sa fiarba, apoi opriti focul si lasati la o parte.

Prajitura cu mac - Pas 10
Pas 11

Imediat cum scoateti prajitura din cuptor turnati siropul pe toata suprafata si lasati sa se racoreasca bine.

Eu nu am avut rabdare, cam intr-o ora deja taiam din ea si nu-mi venea sa cred cat de buna poate fi.....

Prajitura cu mac - Pas 11
Pas 12

Portionati si serviti cu mare placere - a fost f. apreciata de toata lumea...

Daniela tot respectul si mii de multumiri pentru reteta, va pup!

Pofta Buna!

Prajitura cu mac - Pas 12

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (10-12 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

daniela drig
daniela drig 29 Mar 2012, 17:09

Imi pare bine ca ai incercat reteta si ti a placut! Este o reteta de familie, ptr toti prietenii mei!!!! Lena noi iti multumim ptr tot ceea ce faci, ptr fiecare reteta, si mai ales ptr felul tau de a fi, esti foarte priceputa , talentata, cumsecade! cu drag,

daniela

lyly
liliana (lyly) 29 Mar 2012, 17:51

Si ouale cand le punem ca nu am citit nicaeri

lena
Elena (lena) 29 Mar 2012, 17:59

La primul pas, corectez acum.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 10:06

macul se adauga nemacinat? ???nu este ca nisipul?

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 15:33

Da, se pune nemacinat - de la sirop si iaurt se inmoaie si este perfect.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 30 Mar 2012, 15:38

Multumesc frumos.

roberta
roberta 01 Apr 2012, 15:19

Am incercat mai multe retete de pe acest site , dar nu am adaugat nici un comentariu pina acum dar astazi nu m-am putut abtine  . Am facut ieri aceasta reteta si a iesit f buna , cu siguranta o voi repeta . Multumesc Lena !

Nota mea pentru reteta:
salomeea
salomeea 04 Jul 2012, 01:52

Satlut Lena, poti sa-mi spui te rog frumos daca ar merge sa fac aceasta prajitura cu "fillo dough " in loc de "foi de placinta".

Multumesc anticipat...

lena
Elena (lena) 04 Jul 2012, 12:26

Pai foile Filo si sunt foi de placinta :) Sigur ca poti sa folosesti.

salomeea
salomeea 05 Jul 2012, 10:26

multumesc frumos, ptr raspuns atit de rapid

salomeea
salomeea 09 Aug 2012, 21:10

Draga Lena, un multumesc mare ptr reteta....mi-a iesit o prajiturica foarte si foarte gustoasa, cu siguranta am sa o mai fac ptr ca sotul  a cerut bis. 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Corina79
Corina79 14 Nov 2012, 10:26

Am facut si eu prajitura aceasta dar nu mi-a placut. Nici mie, nici sotului :( E prea uleioasa. Cred ca ar fi fost mai ok daca ungeam foile cu unt topit decat cu ulei.

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 15 Nov 2012, 09:59

Eu nu ung foile toate, ci din 2 in doua cu extrem de putin ulei/unt cu pensula, iar la sfirsit ung deasupra foile cu putin unt topit si lapte. Detest sa fie placinta prea uleioasa. Dar fiecare face cum s-a obisnuit...Aici pui deasupra siropul.

lena
Elena (lena) 15 Nov 2012, 10:11

Da, oricum nu se unge cu mult ulei, foarte putin si nu se simte deloc. Dar este buna si combinatia cu unt.

maria T
maria T 26 Nov 2012, 13:42

Lena, aceasta prajitura e fffff delicioasa! este foarte moale de o mananci cu lingurita....exact asa cum ai spus si tu. Lena zilnic intru pe acest site si caut sa mai fac ceva nou. Esti o dulceata! Spor in tot ce faci!!!

Poza mea pentru reteta:
Sergiu Lucian
Sergiu Lucian 16 Nov 2013, 11:33

O intrebare: in locul aluatului de placinta se poate folosi foetaj? Imi lasa gura apa dar nu am de unde lua foi de placinta.

lena
Elena (lena) Sergiu Lucian 16 Nov 2013, 20:42

Aici chiar nu merge aluatul de foietaj, mai bine faci vreun aluat de casa ca pentru strudele, mai subtire din apa faina putin ulei. Intinse foarte subtire, se potrivesc in placinta.

bianca72
bianca (bianca72) 01 Dec 2013, 11:10

in sfarsit am gasit o reteta cu mac care sa-mi placa e foarte buna,mai ales rece...

tiki
tiki 04 Feb 2014, 21:55

Buna. O reteta simpla incat nici nu-ti poti imagina ca poate fi asa buna. Se face si f.repede,tinand cont ca nici nu trebuie macinat macul. Cred ca siropul e cireasa de pe tort. O voi repeta cat de curand. Multumesc.Pupici.Scuze ca poza e facuta seara si......nereusita.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 09 Feb 2014, 15:44

Acel curand de mai sus a sosit. Deci ne place tare. Si se vede si mai bine fiind facuta ziua.(poza). Inca o data multumesc.Pupici.

Poza mea pentru reteta:
norbert
norbert 31 Oct 2014, 05:22
  •  macul se macină în prealabil?
lena
Elena (lena) norbert 31 Oct 2014, 10:54

Nu se macina.

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:16

 Ciao ,e foarte multa vreme de cind fac retetele tale,am inceput cu mucenici,care imi vin excelent,azi am facut prajitura cu visine ,trebuie sa recunosc ca e foarte buna si am gasit aceasta reteta si tot azi am facut o,astept sa se raceasca putin,vroia m doar sa te intreb se pune tot siropul?,mie mi sa parut cam mult,complimente pt cum postezi retetele Sint pe intelesul  tuturor si foarte usor de urmarit,o zi buna din departare ,eu Sint de 24de ani in Italia,dar imi place sa fac retete de acasa cum facea mamma ❤️Pe curind

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:31

Aceasta e la foto de acest dulce ,cred ca asa trebuie sa fie,e foarte gustos😘

Poza mea pentru reteta:
Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 13:34

Aici se vede mai bine💕😘

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 24 Apr 2015, 14:52

Ma bucur Carmen de comentariul dvs si de apreciere, poze, etc.

Ref la sirop, da, se pune tot, si este bine, cel puitn la mine nu a fost mult.

Carmen68
Carmen68 24 Apr 2015, 15:23

Mersi mult  pt  raspuns ul rapid,am gustato si mi a venit foarte buna❤️😀,voi urmari in continuare site ul  ca si Pina acum ,,imi place foarte mult sa fac si sa gust dulciuri noi si simple si rafinate,o zi buna ,pe curind❤️❤️❤️❤️❤️

Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 Aug 2015, 22:19

E foarte gustos, chiar nu m-am asteptat!!!!!

Poza mea pentru reteta:
Daniela B
Daniela (Daniela B) 28 Aug 2015, 22:23

Iata si feliata!

Poza mea pentru reteta:
friky
friky 12 Feb 2016, 14:02

Buna, in loc de praf de copt pot pune bicarbonat? Nu am in casa si sunt cu toate ingredientele pe masa. MERCI.

lena
Elena (lena) friky 12 Feb 2016, 14:03

Se poate, dar stins cu otet sau zeama de lamaie.

friky
friky 12 Feb 2016, 14:08

Sarumana, m-ai salvat. Mii de multumiri pentru promtitudine.

salviq
salviq 16 Mar 2016, 17:15

Pot adăuga și stafide în compoziție? Mulțumesc și felicitări, cu rețetele tale știu că nu dau greș niciodată!

lena
Elena (lena) salviq 16 Mar 2016, 17:43

Da, sigur.

adinaionela
adinaionela 01 Jul 2016, 15:13

Buna..o intrebare..ce dimensiune are tava ta?? lata cat foaia de placinta?

Roxana
Roxana 07 Jun 2020, 18:45

Buna! De mult imi doream sa prepar aceasta prajitura cu mac si, in sfarsit, am reusit! Rezultatul: un deliciu! Multumim, Lena, pentru atatea deserturi minunate! Spor la munca in continuare!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: