Prăjitură "turnată" cu mere

Prăjitură "turnată" cu mere

Această prăjitură cu mere turnată se topește în gură efectiv - este foarte fragedă, moale, aromată - deci încă o rețetă cu mere pe care recomand s-o încercați obligatoriu. Apropo, se poate prepara și în varianta cu brânză, va fi la fel foarte gustoasă.

Eu am preparat din cantități mai mari prăjitura cu mere turnată pentru că am tavă mai mare - dar mai jos în rețetă voi pune ingredientele pentru o tavă medie de 20x20cm. Deci vă orientați, ori dublați și voi, sau respectați exact cantitățile din rețetă pentru tavă mai mică.

Ingrediente

Ouă
2 buc
   
Zahăr
9 linguri
plus zahărul pentru a îndulci umplutura cu mere, îl puneți după gust
Ulei de floarea-soarelui
9 linguri
   
Lapte
9 linguri
   
Făină albă calitate superioară
12 linguri
   
Praf de copt
1 lingura
   
Mere
1 kg
   
Scorțișoară
0.25 lingurite
opțional, dacă vă place

Pași de urmat

Pas 1

Merele se spală, curăță și se taie bucățele sau se dau prin răzătoare. Adăugați puțin zahăr - 2-3 linguri, dar puneți după gustul vostru - și puneți la foc mediu să se călească.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 1
Pas 2

Amestecați periodic, până se evaporă tot sucul și merele se lasă, adăugați scorțișoara. Luați de pe foc și lăsați să se răcorească.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 2
Pas 3

Acum preparăm aluatul - se amestecă bine ouăle cu zahărul.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 3
Pas 4

Amestecând continuu adăugați câte puțin ulei până încorporați toată cantitatea.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 4
Pas 5

Amestecați făina cu praful de copt.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 5
Pas 6

Măsurați și cantitatea de lapte și se finalizează aluatul - deci avem amestecul de ouă, zahăr și ulei - amestecul de făină cu praf de copt - și laptele.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 6
Pas 7

Adăugați câte puțină făină, amestecați.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi adăugați câte puțin lapte și iarăși amestecați. Așa le adăugați în runde până se termină toată cantitatea de făină și lapte.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 8
Pas 9

Ar trebui să vă iasă un aluat ca o smântână mai groasă, să curgă puțin dar nu ca cel de clătite.

La mine a ieșit cam gros, și am mai adăugat încă jumătate de pahar de lapte.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 9
Pas 10

Așterneți hârtia de copt în tavă, sau ungeți tava cu ulei și presărați cu făina și pesmet.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 10
Pas 11

Turnați jumătate din cantitatea de aluat și dați la cuptor pt 10-12 min.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 11
Pas 12

Apoi o scoateți, puneți merele scăzute și răcorite peste aluat.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 12
Pas 13

Nivelați bine ca să acopere uniform toată suprafața aluatului.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 13
Pas 14

Turnați cealaltă jumătate de aluat uniform peste toată suprafața și dați la cuptor. Atenție la temperatură, să fie una medie, cam 150-180 de grade.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 14
Pas 15

Lăsați la cuptor până se rumenește bine, dar aveți grijă că are tendința să se coacă mai repede dedesubt.

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 15
Pas 16

O tăiați când se răcorește bine, pudrați cu zahăr pudră și serviți cu mare poftă:)

Poftă Bună!

Prăjitură "turnată" cu mere - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15 porții)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (18 voturi)
Colecții: Prăjituri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 76

Himera741
Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:50

Mie nu mi-a facut priza foaia de sus cu umplutura de mere:(( Cand am taiat-o, foaia de sus s-a deplasat, in rest e foarte gustoasa. Oare unde am gresit??

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:59

Poate ati taiat-o cand era calda?

Himera741
Himera (Himera741) Elena (lena) 19 Feb 2019, 17:11

Buna, Elena! Mersi pentru raspunsul rapid. Chiar am lasat-o sa se raceasca bine, n-am taiat-o calda. Sa fi fost aluatul prea gros? Chiar as vrea sa ma dumiresc, pentru ca-mi place foarte mult si se prepara rapid.

lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 17:22

Da, atunci a fost aluatul cam gros 😉

DumitracheElena
DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:00

Pt o tava de cuptor ar trebui sa dublez cantitatile? 🤔 Multumesc frumos

lena
Elena (lena) DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:33

Tava mea e destul de mare, putin mai ingusta decat cea a cuptorului. Poate nu dublati, dar cresteti cu 50% 😉

DumitracheElena
DumitracheElena Elena (lena) 22 Jan 2019, 10:25

Multumesc mult😘

Augustina1989
Augustina1989 26 Aug 2018, 14:41

As putea folosi chefir in loc de lapte?🤔

Nu-l am laptele la moment in casa. 🙁

lena
Elena (lena) Augustina1989 26 Aug 2018, 14:43

Ar merge, cred :)

Augustina1989
Augustina1989 Elena (lena) 26 Aug 2018, 14:50

Va multumesc frumos.

AdrianaRusuEmilian559
Adriana Rusu Emilian (AdrianaRusuEmilian559) 01 Nov 2016, 19:48

S-a primit super aceasta prajitura, multumim pentru reteta!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
EcaterinaOdajiu872
Ecaterina Odajiu (EcaterinaOdajiu872) 30 Jul 2016, 15:21

Va multumeac pentru reteta! O stiam intr-o alta varianta, dar si asa "turnata" a iesit de minune!Faina am pus cea de secara! O zi superba

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Melanie
Melanie 11 Oct 2015, 12:57

Gustos si rapid! Eu am pus 7 linguri de ulei si 7 de zahar. Merge si cu gem si cu branza dulce. Aici o poza din cea cu mere!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ninuta   Andrei
Ninuta Andrei 03 Nov 2014, 08:27

Foarte buna reteta, atat cu mere, cat si cu branza. Nota 10

Poza mea pentru rețetă:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 30 Oct 2014, 17:43

Foarte buna,pufoasa si la fix pentru ca este si destul de rapida.Cu reteta asta 'turnata' am scapat de framantat coca,ceea ce nu imi place asa tare :)) .Mulțam tare de reteta!!

Poza mea pentru rețetă:
catutza23
catutza23 23 May 2014, 21:04

Super reteta...am facut prajitura deja de 3 ori, de fiecare data a avut un gust minunat (gen cea cumparata din comert, dar parca mai buna asta).

Asa arata prajitura facuta chiar in seara asta.

O seara placuta tuturor si multumesc pentru reteta minunata.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
aacteea
aacteea 14 Feb 2012, 15:15

Eu nu prea stiu sa gatesc, insa de cd m-am maritat am fost nevoita sa fac si acest lucru. Cum carte de bucater nu am , m-am tot inspirat de pe internet....insa avand de unde alege nu intotdeauna am luat decizia corecta. Pot spune cu mana pe inima ca este cel mai reusit blog in acest domeniu, ador faptul ca primesc e-mail cu retete noi faptul ca sunt postati si pasii de urmat, imp[reuna cu pozele, asa chiar si o catastrofa ca mine :-))) se descurca admirabil in bucatarie . Soacra mea gatind ff bine , a trebuit sa gatesc si eu bn, deoarece sotul meu era obisnuit sa manance bine..de..ce sa-i faci. Una peste alta, sa nu o mai lungim, a fost fff incantat de tot ce am gatit, la fel si fiul meu Denis, in varsta de 1 an si 3 luni. MULTUMESC LENA !! Apropo, la aceasta reteta am pus si visine miez de nuca ( bucati mici ) , am incercat si cu branza , este ffff buna, la fel si cu dovleac ...insa acum voiam sa-i fac o schimbare :-)))

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile