Prajitura "turnata" cu mere

Prajitura "turnata" cu mere

Aceasta prajitura cu mere turnata se topeste in gura efectiv - este foarte frageda, moale, aromata - deci inca o reteta cu mere pe care recomand s-o incercati obligatoriu. Apropo, se poate prepara si in varianta cu branza, va fi la fel foarte gustoasa.

Eu am preparat din cantitati mai mari prajitura cu mere turnata pentru ca am tava mai mare - dar mai jos in reteta voi pune ingredientele pentru o tava medie de 20x20cm. Deci va orientati, ori dublati si voi, sau respectati exact cantitatile din reteta pentru tava mai mica.

Ingrediente

Oua
2 buc
Zahar
9 linguri
plus zaharul pentru a indulci umplutura cu mere, il puneti dupa gust
Ulei de floarea soarelui
9 linguri
Lapte
9 linguri
Faina alba calitate superioara
12 linguri
Praf de copt
1 lingura
Mere
1 kg
Scortisoara
0.25 lingurite
optional, daca va place

Pasi de urmat

Pas 1

Merele se spala, curata si se taie bucatele sau se dau prin razatoare. Adaugati putin zahar - 2-3 linguri, dar puneti dupa gustul vostru - si puneti la foc mediu sa se caleasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 1
Pas 2

Amestecati periodic, pana se evapora tot sucul si merele se lasa, adaugati scortisoara. Luati de pe foc si lasati sa se racoreasca.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 2
Pas 3

Acum preparam aluatul - se amesteca bine ouale cu zaharul.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 3
Pas 4

Amestecand continuu adaugati cate putin ulei pana incorporati toata cantitatea.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 4
Pas 5

Amestecati faina cu praful de copt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 5
Pas 6

Masurati si cantitatea de lapte si se finalizeaza aluatul - deci avem amestecul de oua ,zahar si ulei - amestecul de faina cu praf de copt - si laptele.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 6
Pas 7

Adaugati cate putina faina, amestecati.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 7
Pas 8

Apoi adaugati cate putin lapte si iarasi amaestecati. Asa le adaugati in runde pana se termina toata cantitatea de faina si lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 8
Pas 9

Ar trebui sa va iasa un aluat ca o smantana mai groasa, sa curga putin dar nu ca cel de clatite.

La mine a iesit cam gros, si am mai adaugat inca jumatate de pahar de lapte.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 9
Pas 10

Asterneti hartia de copt in tava, sau ungeti tava cu ulei si presarati cu faina si pesmet.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 10
Pas 11

Turnati jumatate din cantitatea de aluat si dati la cuptor pt 10-12 min.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 11
Pas 12

Apoi o scoateti, puneti merele scazute si racorite peste aluat.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 12
Pas 13

Nivelati bine ca sa acopere uniform toata suprafata aluatului.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 13
Pas 14

Turnati cealalta jumatate de aluat uniform peste toata suprafata si dati la cuptor. Atentie la temperatura, sa fie una medie, cam 150-180 de grade.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 14
Pas 15

Lasati la cuptor pana se rumeneste bine, dar aveti grija ca are tendinta sa se coaca mai repede dedesubt.

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 15
Pas 16

O taiati cand se racoreste bine, pudrati cu zahar pudra si serviti cu mare pofta:)

Pofta Buna!

Prajitura "turnata" cu mere - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (15 portii)
Timp de preparare: 40 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (18 voturi)
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Lavi
Lavi 06 Oct 2010, 12:48

arata delicios!

cred ca merge si cu branza, in loc de mere!

Nota mea pentru reteta:
gabriela29sv
gabriela29sv 06 Oct 2010, 12:57

Delicios !!! Imi plac foarte mult retetele cu mere asa ca asta e din nou bine venita. Familia mea e deja fan PARIZIENE (am facut deja de 2 ori) , asa ca o sa incerc si asta....dar mai pe weekend , sunt obosita pt ca ieri am executat o portie de zacusca cu vinete . Spor in toate si numai bine

larissa
Alina Tapolcsi (larissa) 06 Oct 2010, 13:33

immm  ce bine arata imi plac foarte mult prajiturile cu mere  am sa incerc si eu

Nota mea pentru reteta:
nona
nona nona (nona) 06 Oct 2010, 14:49

este super reteta, o sa incerc si eu .

nona
nona nona (nona) 06 Oct 2010, 14:52

adevarul este ca de cate ori vreau sa fac ceva bun sau deosebit de mancare sa mai schimb meniul sau sa ma inspir imediat aleg acest site.

m-am mai uitat si pe altele dar asta este mult mai bun.

bafta mai departe si asteptam retete noi.

va pup pe toate

nona
nona nona (nona) 06 Oct 2010, 14:52

claudia1976
claudia1976 06 Oct 2010, 15:06

Interesantă reţetă. O voi incerca si eu.

Mama face prajitura cu mere astfel :

Ingrediente blat: 200 ml ulei, 6 linguri de zahăr, 6 linguri făină, 6 ouă şi 1 pliculet de praf de copt.

Umplutura : mere rase cu zahăr sau brânză dulce cu ou si zahăr sau nucă măcinată amestecată cu gem.

Mod de preparare : Separă gălbenuşurile de albuşuri. Apoi, in castronasul in care sunt gălbenuşurile adaugă uleiul in fir subtire şi amestecă intocmai ca la maioneză. Când e gata maioneza, bate albusurile spumă, adaugă zahărul, făina şi praful de copt stins cu lămâie. Se incorporează maioneza in spumă si se toarnă jumătate de compoziţie in tava care se baga la cuptor. Cand compozitia s-a intărit putin, scoatem tava din cuptor si adaugam umplutura. Apoi, punem cealaltă parte a compozitiei si o băgăm la cuptor. Lasam până se coace. Eu o incerc cu acul :) .

Nota mea pentru reteta:
carmen86
carmen86 06 Oct 2010, 15:51

ajuta-ma te rog cu niste retete de tort in plus....vine ziua mea si am invitati si din toate torturile care le ai pe site nu ma pot hatari care sa il fac.te rog....ms mult

Nota mea pentru reteta:
maya28
maya28 06 Oct 2010, 16:59

Super,am sa o incerc si eu!

bocsa
gabriela (bocsa) 06 Oct 2010, 17:07

Reteta aceasta o fac si eu,de cativa ani;este mult mai rapida si mai gustoasa ca cea cu foi groase.Se poate pune in mere dupa ce sunt calite si dupa preferinta,samburi de nuca.

lena
Elena (lena) 06 Oct 2010, 17:13

Toate torturile sunt bune, totul depinde de tine, ce ingrediente preferi si cat de mult timp esti dispusa sa stai la bucatarie. Perfecte sunt torturile "Medovik " si "Lapte de pasare", dar si celelalte sunt f.gustoase.

cirmicica
cirmicica 06 Oct 2010, 18:28

Mi se pare o reteta delicioasa,am facut prajitura cu mere in mai multe variante,acun incerc si asta,mersi

MariaP
MariaP 06 Oct 2010, 22:40

Arata bine. Fac si eu ceva asemanator, insa eu pun aluatul, merele rase, apoi cealalta 1/2 de aluat si dau la cuptor. Nici hartie de copt nu folosesc la aceasta prajitura de care vorbesc si nu face "talpa" aluatul. Cand o sa am ceva mai mult timp am s-o postez pe forum.

Lena, o lingura de praf de copt? Mi se pare cam multisor. Asa e reteta sau s-a strecurat o greseala in lista de ingrediente?

bocsa
gabriela (bocsa) 06 Oct 2010, 23:19

Nu este mult  o lingura de praf de copt, pentru ca si  cantitatea de faina este mare.Pe plicul de praf de copt scrie ca este pentru 500 g de faina.

Emma
Emma 07 Oct 2010, 08:27

Am facut deja de mai multe ori cealalta reteta de prajitura cu mere, acum o s-o incerc si pe asta pentru diversificare.

Nota mea pentru reteta:
MariaP
MariaP 07 Oct 2010, 10:54

Bocsa, stiu ce scrie pe pliculetul de praf de copt, ca cele 10 g sunt pentru 500 g faina. Reteta de mai sus e cu 12 linguri de faina, deci mai putin de 500 g, de asta am intrebat...

M-am uitat si pe site-ul Laurei si gramajul e acelasi, deci asa e reteta. Oricum, de pe site-ul ei am incercat mai multe retete si n-am dat gres cu niciuna, asa ca am sa respect indicatiile si am s-o fac si pe asta asa cum scrie.

gabriela29sv
gabriela29sv 07 Oct 2010, 11:48

Nota mea pentru reteta:
bocsa
gabriela (bocsa) 07 Oct 2010, 16:26

Praful de copt,nu m-ai este asa de "puternic",ca pe vremuri.

nona
nona nona (nona) 07 Oct 2010, 16:28

am facut prajitura azi, dar pt o tava de aragaz trebuie mai multa compozitie cam dublata portia

de altfet e minunata!

radulescusofia
radulescusofia 12 Oct 2010, 15:57

Nemi pomenita!  Multumesc pt. reteta.

radulescusofia
radulescusofia 12 Oct 2010, 16:00

De cteori vreau sa pregatesc ceva bun ca desert am s-a folosesc retetele dv. Multumesc mult ! SOFIA.   

Lavi
Lavi 12 Oct 2010, 16:07

am incercat cu branza!

este delicioasa!

i-am pus si vanilie si a iesit delicioasa!

amelittat
amelittat 16 Oct 2010, 03:26

Lena, este delicioasa prajittura facuta asa, eu am facut -o cu branza si scortisoara, am gasit reteta pe blogul Retetele mamei,..........succes in continuare

octavian
octavian 22 Oct 2010, 21:54

mmm bun...arata bine

Georgiana Galati
Georgiana Galati 26 Oct 2010, 12:56

buna si reteta asta cred ca am so incerc cat de curand

ellena78
ellena78 05 Apr 2011, 19:06

arata f.ffffffffffffffoarte bine o incerc si eu numai decat.

Nota mea pentru reteta:
amalia16
Amalia (amalia16) 13 Jun 2011, 14:35

mi-a iesit compozitie cam putina, deasupra la mere nu a crescut mai deloc si nu s-a rumenit foarte bine. oare de ce?

lena
Elena (lena) Amalia (amalia16) 13 Jun 2011, 14:48

Nu s-a copt din cauza cuptorului, si sa folosesti o tava mai mica data viitoare(am folosit o tava cat jumatate din aceea de la cuptor - 20x30cm), compozitie nu trebuie sa fie multa, pt ca va creste si va fi placinta prea groasa.

amalia16
Amalia (amalia16) 13 Jun 2011, 15:14

am facut si  cealalta prajitura cu mere si a iesit la fel ca in imagini, iar ca tava nu am folosit-o pe cea de la aragaz, una mai mica. Dar oricum o sa o mai incerc, la gust e foarte buna.

P.S. Multumesc pentru sfaturi.

daya
daya 15 Jun 2011, 15:05

Buna am incercat de foarte multe ori aceasta reteta si de fiecare data am luat nota zece , acum as vrea sa o incerc cu cirese ce zici sa ma risc?

lena
Elena (lena) daya 15 Jun 2011, 16:47

Cred ca merge bine si cu cirese - doar sa le treci prin amidon sau faina sa nu lase prea mult suc.

daya
daya 15 Jun 2011, 21:52

Multumesc pentru raspuns.

aacteea
aacteea 14 Feb 2012, 15:15

Eu nu prea stiu sa gatesc, insa de cd m-am maritat am fost nevoita sa fac si acest lucru. Cum carte de bucater nu am , m-am tot inspirat de pe internet....insa avand de unde alege nu intotdeauna am luat decizia corecta. Pot spune cu mana pe inima ca este cel mai reusit blog in acest domeniu, ador faptul ca primesc e-mail cu retete noi faptul ca sunt postati si pasii de urmat, imp[reuna cu pozele, asa chiar si o catastrofa ca mine :-))) se descurca admirabil in bucatarie . Soacra mea gatind ff bine , a trebuit sa gatesc si eu bn, deoarece sotul meu era obisnuit sa manance bine..de..ce sa-i faci. Una peste alta, sa nu o mai lungim, a fost fff incantat de tot ce am gatit, la fel si fiul meu Denis, in varsta de 1 an si 3 luni. MULTUMESC LENA !! Apropo, la aceasta reteta am pus si visine miez de nuca ( bucati mici ) , am incercat si cu branza , este ffff buna, la fel si cu dovleac ...insa acum voiam sa-i fac o schimbare :-)))

Poza mea pentru reteta:
aacteea
aacteea 14 Feb 2012, 15:17

Asa arata cd am scos-o din cuptor :-)

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 14 Feb 2012, 16:04

Aacteaa, arata fenomenal, foarte tare! Si multumesc mult de apreciere, sa aveti pofta buna!

davidgigi
davidgigi 15 Mar 2012, 16:53

super reteta si in general toate retetele de pe site!eu sunt o bucatareasa masculina si i-am innebuni pe sotia si fiul meu de cand am descoperit acest site 10 pentru reteta si site!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 15 Mar 2012, 17:15

David multumesc si apreciez comentariul! Sa aveti pofta buna!

gabriela29sv
gabriela29sv 21 Mar 2012, 11:31

Retetele cu mele sunt preferatele mele ...deci trebuia neaparat sa o incerc si pe aceasta.Asa mi-a iesit mie ... 

Poza mea pentru reteta:
mariana72
MARIANA (mariana72) 13 Sep 2012, 23:05

Si aceasta prajitura am facut-o si mi-a iesit super!!!!!!!!!!!!!!!cam asa facem si noi ...nu mai ramane aproape nimic.Mersi pt minunatele retete!!!!!

maria T
maria T 24 Nov 2012, 16:56

Este usor de facut si ffffffffff gustoasa!

Poza mea pentru reteta:
Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 17 Feb 2013, 21:37

Salut Lena, vreau si eu sa incerc aceasta reteta, inca nu am facut niciodata prajituri cu mere  inainte ma gindeam ca nu o sa-mi placa, cu toate ca nu le gustasem, dar de curind am mincat tarta cu mere la sora-mea si am zis ca ar trebui sa incep sa gatesc si acasa. Dar am o mica intrebare la tine: cam ce dimensiune are tava ta de aici? ca eu am numai una asa dreptunghiulara de marime cam 30x20cm, imi pare ca ar fi mare pentru asa cantitati.

Multumesc anticipat!

lena
Elena (lena) Ana Cozonac (Anisoara89) 17 Feb 2013, 21:42

Dubleaza ingredientele, reteta este pentru o tava mai mica - vezi ca am scris mai sus in prezentarea retetei. In poze am pus cantitate dubla pentru o tava ca a ta de 20x30cm.

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 17 Feb 2013, 22:08

Ok, o sa incerc saptamina asta sa o fac si voi veni cu impresii si aprecieri.

Multumesc si numai bine!!!

andreea93
andreea93 06 Mar 2013, 12:15

buna!Desi nu am nici 20 de ani ador sa gatesc,insa dulciurile sunt preferatele mele.am incercat numeroase retete de pe site-ul tau insa la aceasta prajitura m-am hotarat sa fac si poze.A iesit absolut delicioasa la fel ca si checul simplu pe care l-am facut acum doua zile(inspirat tot de pe site-ul tau si ciocolata de casa pe care am facut-o sambata)iti multumesc pentru ca ori de cate ori caut sa fac ceva dulce pe site-ul tau gasesc reteta ideala.

Poza mea pentru reteta:
cezar
cezar 07 Mar 2013, 23:45

Uu secret de bucatarie Sub hartia de copt intindeti folie de aluminiu si chiar daca tineti mai mult la cuptor nu se arde  deloc dedesubt   

Lucia MK
Lucia MK 24 Jan 2014, 12:46

O prajitura extraordinara !!! In decursul a doua saptamini am savurat-o de 3 ori !!! Va multumesc  mult !!! Si un mare MULTUMESC pentru ajutorul ce mi la-ti oferit in rezolvarea problemei cu deschiderea siteului !!!

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 24 Jan 2014, 13:26

Multumesc mult Lucia de comentarii!

Ma bucur ca am putut sa te ajut, sa aveti pofta buna si spor la gatit

catutza23
catutza23 23 May 2014, 21:04

Super reteta...am facut prajitura deja de 3 ori, de fiecare data a avut un gust minunat (gen cea cumparata din comert, dar parca mai buna asta).

Asa arata prajitura facuta chiar in seara asta.

O seara placuta tuturor si multumesc pentru reteta minunata.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AlexandraIdq
AlexandraIdq 19 Jun 2014, 00:16

Tocmai am făcut și eu o prăjitură după rețeta de mai sus și pot spune că m-am îndrăgostit de ea . Este o rețetă simplă și rapidă , spre deosebire de multe alte rețete . Este a doua oară când fac părjitura după rețeta de aici . Iese foarte , foarte moale și poate fi servită cu lapte dimineața . Familia mea o adoră . Numai bine ^_^

Nota mea pentru reteta:
ninela
ninela 12 Oct 2014, 14:38

daaaaaaa!este o prajitura f usor de facut!am repetat-o de n ori super reteta;merci lena!

Anisoara89
Ana Cozonac (Anisoara89) 13 Oct 2014, 16:09

Am facut-o si eu azi, e minunata aceasta prajiturica, aromata deosebit, eu am pus un pic de sucul de la o jumatate de lamaie in umplutura de mere si un pic de miez de nuca maruntit. e formibalila

Poza mea pentru reteta:
Lorena Alina
Lorena Alina (Lorena Alina) 30 Oct 2014, 17:43

Foarte buna,pufoasa si la fix pentru ca este si destul de rapida.Cu reteta asta 'turnata' am scapat de framantat coca,ceea ce nu imi place asa tare :)) .Mulțam tare de reteta!!

Poza mea pentru reteta:
Ninuta   Andrei
Ninuta Andrei 03 Nov 2014, 08:27

Foarte buna reteta, atat cu mere, cat si cu branza. Nota 10

Poza mea pentru reteta:
lera84
lera84 13 Nov 2014, 15:30

Super delicioasa!!!!!   Le-a placut tuturor !! Cea mica, mai mofturoasa la mincare a zis : "Mami sa mai faci!!". Multumim de retete Lena, esti o sursa zilnica de inspiratie!

Nota mea pentru reteta:
MonicaHodan
MonicaHodan 28 Feb 2015, 10:45

E cea mai buna reteta de prajitura cu mere :) 

Mybebe91
Mybebe91 09 Sep 2015, 16:34

Este delicioasa,acum am facut prima data dar a ieșit excelent.

Nota mea pentru reteta:
Alinusa C.
Alinusa C. 30 Sep 2015, 14:23

Cu siguranță o voi încerca având in vedere ca se face rapid,adica asa cum trebuie cand ai un bb mic. Ma gândeam si vroiam sa te întreb dacă ar merge cu gem ca si umplutura , atunci cand nu ai nici mere si nici branza la îndemână

lena
Elena (lena) 02 Oct 2015, 21:12

Sigur, cred ca puteti.

Melanie
Melanie 11 Oct 2015, 12:57

Gustos si rapid! Eu am pus 7 linguri de ulei si 7 de zahar. Merge si cu gem si cu branza dulce. Aici o poza din cea cu mere!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
micaela
micaela 14 Oct 2015, 23:32

Am tăiat merele cubulețe si le-am călit in vin alb fără zahăr , doar Scorțișoara după ce s-au racit ! Delicooasa, economica, rapida!

Nota mea pentru reteta:
Roxana07
Roxana07 20 Feb 2016, 18:00

Merita incercat!! Revin cu poza dupa ce fac. Multu de reteta!

Roxana1415
Roxana1415 05 Mar 2016, 09:37

Delicios,imi plac in general toate retetele tale...chiaacum o am in cuptor😋

Monica Sandu
Monica Sandu 16 Apr 2016, 10:46

Nu e cam mult praf de copt? Sau ar trebui stins? Eu am facut-o si blatul de deasupra avea gust de praf de copt si a iesit cu bule, parca fierbea

lena
Elena (lena) Monica Sandu 16 Apr 2016, 13:20

Nu e mult si nu trebuie stins, dar puteti incerca sa micsorati cantitatea.

EcaterinaOdajiu872
Ecaterina Odajiu (EcaterinaOdajiu872) 30 Jul 2016, 15:21

Va multumeac pentru reteta! O stiam intr-o alta varianta, dar si asa "turnata" a iesit de minune!Faina am pus cea de secara! O zi superba

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
AdrianaRusuEmilian559
Adriana Rusu Emilian (AdrianaRusuEmilian559) 01 Nov 2016, 19:48

S-a primit super aceasta prajitura, multumim pentru reteta!!!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Augustina1989
Augustina1989 26 Aug 2018, 14:41

As putea folosi chefir in loc de lapte?🤔

Nu-l am laptele la moment in casa. 🙁

lena
Elena (lena) Augustina1989 26 Aug 2018, 14:43

Ar merge, cred :)

Augustina1989
Augustina1989 Elena (lena) 26 Aug 2018, 14:50

Va multumesc frumos.

DumitracheElena
DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:00

Pt o tava de cuptor ar trebui sa dublez cantitatile? 🤔 Multumesc frumos

lena
Elena (lena) DumitracheElena 21 Jan 2019, 22:33

Tava mea e destul de mare, putin mai ingusta decat cea a cuptorului. Poate nu dublati, dar cresteti cu 50% 😉

DumitracheElena
DumitracheElena Elena (lena) 22 Jan 2019, 10:25

Multumesc mult😘

Himera741
Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:50

Mie nu mi-a facut priza foaia de sus cu umplutura de mere:(( Cand am taiat-o, foaia de sus s-a deplasat, in rest e foarte gustoasa. Oare unde am gresit??

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 16:59

Poate ati taiat-o cand era calda?

Himera741
Himera (Himera741) Elena (lena) 19 Feb 2019, 17:11

Buna, Elena! Mersi pentru raspunsul rapid. Chiar am lasat-o sa se raceasca bine, n-am taiat-o calda. Sa fi fost aluatul prea gros? Chiar as vrea sa ma dumiresc, pentru ca-mi place foarte mult si se prepara rapid.

lena
Elena (lena) Himera (Himera741) 19 Feb 2019, 17:22

Da, atunci a fost aluatul cam gros 😉