Chec cu dovleac

Chec cu dovleac

Încă o rețetă foarte reușită cu dovleac, și nu semipreparat făcut piure, dar folosit crud imediat în aluat. Chec-ul este foarte fraged, colorat, aromat, se fac și brioșe minunate, Sofia le-a apreciat mai mult decât chec-ul.

Inițial rețeta este cu ulei de măsline, eu i-am simțit aroma și mi se părea că este mai tare decât cea de dovleac. Chec-ul pe care îl vedeți aici l-am făcut deja cu unt și a fost exact ce trebuie. Sigur merge să puneți în loc de unt orice ulei fără miros, iese la fel de fraged și bun.

Apropo din aceste cantități iese un chec foarte mare (dacă aveți tavă de chec mare), sau un chec mediu și o tavă de brioșe, sau un chec mediu și unul mic.

Ingrediente

Dovleac
400 g
curățat de coajă și semințe
Ouă
4 buc
   
Zahăr
350 g
   
Unt
175 g
sau 175 ml de orice ulei fără miros
Praf de copt
10 g
   
Făină albă
350 g
   
Scorțișoară
1 lingurita
+nuci, opțional ambele

Pași de urmat

Pas 1

Dovleacul se dă prin răzătoarea mică.

Chec cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Ouăle se bat spumă albă cu zahărul.

Chec cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Turnați untul topit/uleiul câte puțin și mixați bine după fiecare repriză.

Chec cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Adăugați dovleacul, amestecați.

Chec cu dovleac - Pas 4
Pas 5

La urmă puneți făina, praful de copt și scorțișoara dacă vă place.

Amestecați bine cu mixerul sau telul să nu fie cocoloașe.

Chec cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Turnați aluatul în tava de chec (așternută cu hârtie de copt), ca să nu ajungă cam de un deget până la margini.

Eu am tăvile de chec mai mici și am făcut 2 checuri, unul mai înalt și altul mai mic.

Chec cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 grade timp de 45 de minute, neapărat să faceți și testul scobitorii.

Lăsați să se răcească complet.

Chec cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Asta-i checul cu unt.

Chec cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Și acesta-i cu ulei de măsline. Diferența este doar puțin la aromă, textura este cam la fel.

Poftă Bună!

 

Chec cu dovleac - Pas 9

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 45 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 30 min
Data publicării:
Notă: 5 (5 voturi)
Colecții: Chec-uri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

natalia74
natalia74 26 Nov 2014, 10:15

 cred ca voi face checul duminica pare atragator  si gustos sper sa le placa si la ai mei cu toate ca dovleacul mai mult mie imi place

Nota mea pentru rețetă:
Katrin
Katrin 26 Nov 2014, 11:35

Mmm pare delicios, Lena. Si, totusi, care e mai gustos, cel cu unt sau cel cu ulei? Banuiesc ca cel cu unt :)

lena
Elena (lena) Katrin 26 Nov 2014, 11:38

Mi-a placut cel cu unt, cel cu ulei era parca putin mai fraged rece.

EEllena
EEllena 26 Nov 2014, 18:15

mmmmmmmmmmmm...parca simt deja mirosul scortisoarei !!!!

Chiat daca nu las mereu comentarii, eu sunt omniprezenta la fiecare reteta pe care ne-o lasi, draga Lena! De aceea, iti multumesc din inima!

dianka
Diana Ranga (dianka) 20 Dec 2014, 22:00

Lena, cum crezi aș putea înlocui făina de grâu cu cea de hrișcă (să fie fără gluten) ? Merci

lena
Elena (lena) Diana Ranga (dianka) 23 Dec 2014, 20:32

Poti incerca, eu faina de hrisca doar la clatite am testatt-o, in aluaturi de chec nu stiu cum se comporta.

diana-madalina
aurelia sarbu (diana-madalina) 26 Jan 2015, 20:01

extraordinar de bun , nici nu se compara cu panetone italienesc :d  fooaaaarte pe placul intregei familii ...multumesc mult de receta 

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 05 Feb 2015, 00:35

Arata foarte apetisant si gustos, am si eu un dovleac si neaparat fac un chec zilele astea. Lena spune-mi te rog, eu am o tava lunga ca si a ta, a mea e de 28 cm (azi am primit-o cadou ) si vreau sa stiu daca o sa incapa toata compozitia in tava ?sau e prea mult aluat? multumesc mult, si astept cu nerabdare raspunsul tau. Cu mare placere incerc tot timpul retetele tale, sunt foarte delicioase!

lena
Elena (lena) Emy Raileanu (Emy.raileanu) 05 Feb 2015, 16:39

Umple tava de chec, sa fie mai mult de jumate si ce mai ramane faci niste briose, sau o torni in tava simpla plata, asternuta cu hartie de copt si iese un fel de prajitura mai subtire.

POti incerca sa faci 2/3 din cantitati ca sa nu te complici cu ce mai ramane.

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 05 Feb 2015, 22:46

Multumesc mult  nici nu mi-a trecut prin cap de briose. Asa o sa si fac, restul ce ramane la briose. Maine incerc reteta,astept cu nerabdare .

Emy.raileanu
Emy Raileanu (Emy.raileanu) 10 Feb 2015, 23:04

Draga Lena am facut checul tau, ce sa-ti zic : e demential !!!! e foarte gustos!!! mie dovleacul nu prea imi place, dar checul asta l-as face in fiecare saptamana asa imi place.si o poza cu checul meu :) 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DianaSi
Diana (DianaSi) 27 Oct 2015, 18:47

L-am făcut cu nuci... O gustosenie. ...

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
SilviaDaniela671
Silvia Daniela (SilviaDaniela671) 26 Oct 2016, 18:55

Am facut-o in forme de briose.E super.Se face usor si repede sieste o metoda buna de a-i face si pe cei care nu mananca dovleac sa aprecieze acest produs.Multumesc!

OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 30 Oct 2016, 01:12

e fantastica!

andreearoxana
andreearoxana 17 Dec 2016, 12:41

Am o intrebare legata de oua. Se bat intai albusurile spuma cu zaharul? 

lena
Elena (lena) andreearoxana 19 Dec 2016, 20:52

Nu trebuie, se bat ouale intregi cu zaharul.

IuliaSorocean238
Sorocean Iulia (IuliaSorocean238) 05 Feb 2018, 12:15

Dacă înlocuiesc zahărul cu sirop de arțar, ce cantitate e necesară? Mulțumesc

lena
Elena (lena) Sorocean Iulia (IuliaSorocean238) 05 Feb 2018, 12:18

Nu stiu, dupa gradul lui de dulceata probabil, cat va place :)

DianaTalpaDubrovschi473
Diana Talpa Dubrovschi (DianaTalpaDubrovschi473) 26 Sep 2018, 21:35

E foarte dulce!!!!

Data viitoare voi adauga doar 1/2 zahar din cantitatea indicata in retetă. La cuptor l-am lasat pentru 55 min la 190 grade.

Multumesc pentru reteta!!!

Poza mea pentru rețetă:
AlexVieru957
Alex Vieru (AlexVieru957) 23 Nov 2018, 10:38

Acum am descoperit reteta are ceva daca adaug 5 oua? Și albușurile separat de gălbenuș?

lena
Elena (lena) Alex Vieru (AlexVieru957) 25 Nov 2018, 07:44

Merg ok ambele.

OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 13 Mar 2019, 00:08

am inlocuit 1/2 din faina cu fulgi de ovaz , am presarat cateva nuci si a iesit mai bun ca data trecuta....nu am mai apucat sa fac poze

TatianaZaloj198
Tatiana Zaloj (TatianaZaloj198) 20 May 2019, 21:20

E foarte gustos: cu ulei e putin mai umed, cu unt - perfect. Am pus si nuci. Numai ca cantitatea de zahar am redus-o la 150 g si oricum imi pare dulce, cred ca depinde si de dovleac..

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 06 Nov 2019, 19:50

Minunat a iesit! Eu am pus doar 300 g de zahar si a fost numai bine. Scortisoara am pudrat-o doar pe deasupra. De dimineata pana seara s-a mancat aproape tot 🤗🤗

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
DoroshGheorgheVictoria231
Doroș Ion (DoroshGheorgheVictoria231) 03 Dec 2020, 19:52

Am făcut aceasta prăjitură păstrând ingredientele și cantitățile, însă, cu mici modificări, faina am pus 175 gr. Faina de ovăz și 175 gr. Faina de grâu. Am înlocuit zaharul alb cu 55 gr. De zahăr brun + 90 gr. De miere. A ieșit o prăjitură super gustoasa, trebuia sa îi pun și miez de nucă, s-a simțit lipsa. Mulțumesc de îndrumare, o rețetă super ușor de făcut. 

Poza mea pentru rețetă: