Blinii cu dovleac

Blinii cu dovleac

Sunt niște clătite mai groase, se gătesc de obicei în Rusia înainte să înceapă postul și se fac cu drojdie sau praf de copt. Varianta cu dovleac mi-a plăcut mult, cred că data viitoare aș pune încă puțin zahăr. Le puteți mânca cu smântână, iaurt sau orice umplutură preferată de clătite.

Ingrediente

Dovleac
500 g
   
Lapte de vacă
2 pahare
   
Făină albă calitate superioară
2 pahare
   
Drojdie proaspătă
20 g
   
Zahăr
3 linguri
   
Ouă
2 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Dovleacul se curăță de coajă și semințe, se taie bucățele mici și se coace/fierbe. Eu l-am făcut la microunde - l-am pus într-un vas de sticlă termorezistentă, am turnat puțină apă la fundul vasului și am lăsat la putere maximă 15 min, apoi am amestecat dovleacul și l-am pus încă la 15 min. Când este gata îl lăsați să se răcească bine.

Blinii cu dovleac - Pas 1
Pas 2

Într-un vas mai adânc am amestecat bine laptele călduț cu drojdia și făina. L-am lăsat 30 de min să crească bine.

Blinii cu dovleac - Pas 2
Pas 3

Așa arată după ce a crescut maiaua.

Blinii cu dovleac - Pas 3
Pas 4

Se separă albușurile de gălbenușuri. Acestea din urmă se mixează bine cu zahărul.

Blinii cu dovleac - Pas 4
Pas 5

Dovleacul se mărunțește bine cu furculița și se adaugă împreună cu gălbenușurile în maia. Amestecați bine.

Blinii cu dovleac - Pas 5
Pas 6

Albușurile se bat spumă și se adaugă la aluat. Amestecați atent și lăsați să mai crească puțin, cam 10 min.

Blinii cu dovleac - Pas 6
Pas 7

Așa trebuie să fie aluatul de blinii.

Blinii cu dovleac - Pas 7
Pas 8

Încălziți bine o tigaie de teflon, o ungeți cu puțin ulei și turnați 1-2 polonice de aluat. Coaceți clătitele la foc mediu, la început cresc mult apoi se mai turtesc.

Blinii cu dovleac - Pas 8
Pas 9

Când se prăjesc bine pe o parte se întorc pe cealaltă.

Blinii cu dovleac - Pas 9
Pas 10

Mie mi-au ieșit 7 clătite mari, depinde de diametrul la tigaie.

Recomand să încercați, sunt destul de bune la un desert în familie.

Poftă Bună!

Blinii cu dovleac - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (7 clătite mari)
Timp de preparare: 50 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

mesires
mesires 20 Oct 2009, 12:42

Super! Foarte bune, le-a facut Silvia(sotia), iar eu le-am savurat toata ziua

Mihai (sotul)

mari cica
Maria (mari cica) 21 Oct 2009, 18:23

excelent

Nota mea pentru rețetă:
Francisc de Chisinau
Francisc de Chisinau 30 Mar 2010, 22:16

Pe Internet, am gasit aceasta reteta din cartea maicii Sofronia:                                        Varzari moldovenesti :
"Moldova, tinut al unei gastronomii opulente in perioadele de dulce si austere in cele de post, reflecta perfect aceasta dualitate in aparenta opozitie cu placintele `` poale-n brau`` minune    a folosirii aluaturilor si branzeturilor, si varzarile,                                                                                   atat de cuminti in ingemanarea ingredientelor ingaduite in Paresimi.
Or fi ele cuminti, dar sunt atat de gustoase, incat nu lipsesc din cantece:                                      De placinta/ Gura-ti canta/ De varzare/ Si mai tare.
Aluatul este cel mai simplu cu putinta: un kg de faina apa si sare. Se framanta energic              si se lasa un sfert de ora la odihna. Se intind foite din bucatele ceva mai mari decat o nuca suceveana. Aceste foite se taie in bucati cu sase colturi si se umplu cu varza dulce calita         in ulei cu ceapa fin tocata si condimentata cu sare, piper si coriandru.
Placintele se inchid si se lasa la cuptor, la foc potrivit pana capata fata frumoasa, rumena".

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) 30 Mar 2010, 22:21

Multumesc mult de reteta! Dar, va fi mult mai bine daca o vei pune pe forum, acum nu o voi sterge de aici, dar din pacate regula pe site la comentarii nu permite postare de comentarii care nu se refera la reteta respectiva. Scuze, dar asta-i regula - te astept pe forum si acolo putem vorbi si discuta toate retetele interesante.

lilianamunteanu
Liliana Munteanu (lilianamunteanu) 10 Feb 2012, 20:55

Au fost atat de bune incat sotul meu, venit inghetat de afara le-a infulecat rapid. Bine ca am reusit sa le fac o poza :). Extrem de bune!!!!!!!!!!!!

Poza mea pentru rețetă:
tany
tany 22 Oct 2012, 19:02

Foarte bune!

Poza mea pentru rețetă:
serafima
tcaci (serafima) 24 Jan 2013, 03:59

Paharul ptr.lapte este de 250 sau 300ml.? Mult.

lena
Elena (lena) tcaci (serafima) 24 Jan 2013, 07:49

250ml

alinaa
alinaa 02 Feb 2013, 21:24

buna Lena. Arata foarte bine si imi lasa gura apa, desi nu sunt o mare admiratoare a dovleacului le voi incerca. Am o intrebare : pot folosi drojdie uscata? daca da, ce cantitate ? Imi e foarte greu sa gasesc drojdie proaspata. Multumesc.   

lena
Elena (lena) alinaa 02 Feb 2013, 21:35

Poti pune 2 linguri de drojdie uscata.