Fursecuri "Nuci"(umplute cu crema)

Fursecuri "Nuci"(umplute cu crema)

Este o reteta foarte nostalgica, fursecurile preferate ale copilariei mele, intotdeauna erau cele mai ravnite pe masa de sarbatoare si se terminau prea repede :) Aveam mostenire de la mama forma de fursecuri din fonta dar dupa cateva incercari nu am fost satisfacuta de rezultat si am zis ca ma dau batuta.

Saptamanile trecute am observat pe facebook ca se vinde si aici in Romania aceasta forma, din aluminiu, si n-am ezitat nici o clipa sa fac comanda. Desi se vede ca este facuta in atelier, mi-a placut forma nucilor si faptul ca este foarte usoara(cea de fonta abia o poti duce:). Observati pe site-ul Nataliei ca mai sunt multe forme, le voi testa pe parcurs si va tin la curent cu retetele care mi-au reusit.

Asa s-a potrivit aceasta forma cu reteta de aluat, sunt foarte incantata, Sofia la fel, m-a ajutat tot procesul, de la umplere pana la degustare :) Recomand sa le incercati, fie ca aveti forma veche sau luati una noua - sunt fursecuri foarte de efect si pentru cei mici, dar si pentru cei mari.

Ingrediente

Oua
1 buc
Zahar
100 g
Unt
125 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Faina alba
250 g
Praf de copt
0.25 lingurite
un varf de lingurita
Esenta de vanilie
1 buc
Umplutura
400 g
lapte condensat fiert, crema de cacao/ciocolata, gem - amestecate cu nuci macinate pt consistenta mai groasa

Pasi de urmat

1

In primul rand va asigurati ca forma de nuci sa fie bine spalata, curatata si uscata.

Cum am mentionat mai sus, am gasit-o pe acest site.

2

Acum facem aluatul:

Intr-un bol bateti cu un tel zaharul si oul.

3

Adaugati faina, praful de copt, vanilia si untul moale.

4

Amestecati bine cu mainile pana se incorporeazea faina.

5

Treceti aluatul pe masa infainata si il mai framantati putin, ca sa-l uniformizati.

6

Rupeti bucati din aluat, formati cate un sul subtire si taiati din el bucatele cam de 5-7grame.

Eu m-am cam plictisit sa cantaresc fiecare bucatica asa ca le-am luat ochiometric.

Nucile oricum nu ies perfecte, mai au putin margini dupa coacere. Daca acea margine este mai mare si am multe resturi le pun in umplutura.

7

Incalziti bine forma, puteti s-o ungeti cu foarte putin ulei inainte de prima tura de nuci(eu nu am uns).

Puneti bucatile de aluat in forma.

8

Presati bine si coaceti pe aragaz, la foc mediu, cand pe o parte cand pe alta. Dar insistati mai mult pe partea bombata, adica fata nucilor.

9

Din cand in cand verificati, deschideti forma si vedeti daca s-au rumenit suficient.

Cam asa ar fi culoarea perfecta.

10

Le treceti pe un platou sau farfurie, daca nu cad singure le ajutati cu varful cutitului sa se desprinda de forma.

11

Daca vedeti ca mai raman ceva faramituri dupa o tura de coji, frecati putin interiorul formei cu servetel uscat.

12

Dupa ce ati facut toate cojile, lasati sa se racoreasca putin.

Apoi curatati marginile nucilor, cu un cutit, sau daca nu sunt mari chiar frecand marginile cu degetele. Aluatul este foarte fraged si se faramiteaza bine.

13

Eu am obtinut aproximativ 100 coji de nuci(adica 50 nuci intregi), cu mici rabaturi, degustari in proces.

Unele le-am rumenti cam tare, acelea au fost degustate primele :)

14

Acum urmeaza partea cu umplutura.

Puteti sa le umpleti cu ce va place, singura conditie este sa fie o umplutura groasa si cleioasa, sa nu curga din nuci.

Eu am ales sa fac cu lapte condensat fiert - luati o conserva de lapte condensat, o puneti la fiert, obligatoriu acoperita complet de apa(altfel explodeaza!) si lasati cam 3-4 ore sa fiarba la foc mic. Daca mai scade apa intre timp, mai adaugati putina apa fierbinte, sa fie intotdeauna acoperita conserva.

15

Dupa ce a fiert lasati sa se raceasca complet apoi o deschideti.

Trebuie sa fie de culoare maro-bej si mai groasa. La mine a fost ceva mai lichida, trebuia s-o mai fierb vreo ora, dar am folosit-o amestecata cu nuci si a fost bine.

16

Amestecati crema-caramel cu nuci macinate, resturile de biscuiti, reglati toate dupa ochi, sa obtineti consistenta groasa si cleioasa.

17

Puneti umplutura intr-o coaja, sa fie mai cu varf.

18

Si acoperiti cu o coaja goala, fara umplutura.

Testati sa se tina bine, daca nu, mai adaugati putina umplutura.

19

Sunt bune mancate si imediat, dar si mai bune daca le lasati chiar 1-2 zile sa se patrunda. Reteta perfecta pentru a face din timp, si cojile si nucile umplute.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 45 bucati (aproximativ)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 5 (5 voturi)

Comentarii

bianca duma
bianca duma 21 apr 2015, 14:30

Doamne, miroase pana aici ca la mama acasa! Ce prajituri, ce copilarie! Si totusi, de unde ati achizitionat forma de nuci?

lena
Elena (lena) bianca duma 21 apr 2015, 14:46

Am dat link-ul magazinului in prezentarea retetei si la pasul 1.

Natali
Natali 21 apr 2015, 15:09

De cind imi doresc si eu forma asta! Am vazut in piata la noi, arata identic, dar nu m-am putut decide inca. Tre sa le fac o bucurie copiilor intr-o zi!

tzitzi
tzitzi 21 apr 2015, 15:49

o sugestie! putina esenta de rom in umplutura! ca sa fie chiar ca la mama acasa!

Melanie
Melanie 21 apr 2015, 17:25

O voi face negresit! O singura intrebare draga Lena: de unde iei lapte condensat la cutie metalica in Romania si ce marca este? In Carrefour, Selgros, Lidl si Auchan din Iasi nu am gasit. Oare nu m-am uitat eu la raionul potrivit? Am vazut ca folosesti si la alte retete si chiar imi doresc sa pun lapte condensat acolo unde recomanzi, dar chiar nu stiu de unde sa cumpar. Poate ma ajuta si alte gospodine! Multumesc!

Irina black
Irina black 21 apr 2015, 19:52

Melanie,

lapte condensat gasesti la Auchan langa cafea.

Lena,

pe când reteta de macarons? Ca vad ca te-ai apucat de lucruri migăloase :))

Mishell
Mishell 22 apr 2015, 08:21

Aceeasi formă o am si eu ! ;) reteta mea e diferita da o so încerc și pe a ta.ta.Sunt preferatele mele nucile imi amintesc de copilarie..spor la bucatarit draga mea :*

lena
Elena (lena) 22 apr 2015, 10:36

Melanie, lapte condensat mai gasesti si la magazinele arabesti, turcesti, sau la magazinul rusesc din Bucuresti.

Irina, eu fac si chestii migaloase, dar nu asa multe acum, nu prea am timp. Reteta de macarons este in lucru :)

tiki
tiki 23 apr 2015, 06:34

Offff, nu Lena nu acuma cu macarons, ca si acolo ne trebuie tava. Si bine zici si timp de care nu dispunem. Hahaha. Pupici.

luizaileana
luizaileana 24 apr 2015, 10:23

amintiri frumoase... dar crema o preparam altfel: 1 kg rahat fructe...alegeam culorile...odata faceam cu verde si galben , apoi cu rosu si galben.....sau le amestecam pe toate cand nu cumparam mai mult rahat, 1 lamaie mare sau 2 mai mici si 200 gr unt. Dadeam prim masina de tocat carne rahatul si lamaile (taiate felii si scosi samburii). Apoi cantitatea obtinuta o amestecam bine cu unt pana obtineam o crema consistenta. E delicioasa!!! si cu aceasta crema de rahat si lamaie umpleam toate jumatatile.....acum 30 si ceva de ani....:)

mariacici1
mariacici1 24 apr 2015, 16:50

Buna! aveti idee pe unde se mai gasesc forme de genul...?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) mariacici1 24 apr 2015, 16:51

Cititi atent prezentarea si pasul1, veti gasi raspunsul.

mariacici1
mariacici1 24 apr 2015, 17:10

Multumesc!

natalia s
natalia s 24 apr 2015, 19:15

Pot inlocui praful de copt cu bicarbonat de sodiu?

lena
Elena (lena) natalia s 24 apr 2015, 19:36

Cred ca puteti.

flordelmar
flordelmar 27 apr 2015, 20:13

Melanie, daca esti din Iasi, gasesti lapte condensat in Piata Alexandru sau Nicolina, la tarabele unde vand moldovenii de peste Prut. Eu acolo am gasit.

Melanie
Melanie 28 apr 2015, 16:59

Multumesc frumos!

tiki
tiki 29 apr 2015, 15:13

URAAAAAAAAAAAAA.  Au sosit.  Lena am o intrebare. Pe dosul cutiei de lapte cond. scrie: 13.02.15.7. Oare e data fabric. sau au expirat? Sa-i ia naiba daca mi-au trimis exp. Inca nu am citit instr. (in engl.normal.). Sunt curioasa cum ies, dar astept "lacustele". ca numai ptr. mine...

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 29 apr 2015, 15:50

Da, e data fabricatiei si e valabil 1 an laptele :)

tiki
tiki 29 apr 2015, 16:25

Multumesc Lena. Pupici.

tiki
tiki 29 apr 2015, 20:41

Nu m-am lasat. Sunt in lucru. Am facut a 3-a parte. Prima  forma am facut-o din 6 gr. si mi-a dat pe dinafara cam mult. Apoi am facut cu 5 gr.  Excelent.Mi-au iesit fix 3 forme.deci 48 buc. Toate frumoase.Mai trebuie sa le curat pe margine si sa fac o crema de-a mea sa nu stric 1 lapte cond. Doamne ce incantata sunt. Multumesc Pupici mii si mii. Nota 100. Poza cam nereusita fiind seara.

ATENTIE: Ptr. cine nu stie. LAPTELE CONDENSAT NU E ACELA CARE SE PUNE IN CAFEA.

ATENTIE:

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 apr 2015, 08:26

Buna. Sper ca e suficient:  DEMENTIALE, MAGNIFICE,.....SUPER.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 apr 2015, 08:54

Tot eu. Sa nu credeti ca sunt asa incantata dupa cum se vede in poza. Nuuu. Sunt maro inchis f. frumoase . Nu stiu de ce a iesit asa spalacita poza. Of, ce ciuda-mi e. Asta e. Pupici.

tiki
tiki 30 apr 2015, 12:41

Tot eu. Nu m-am lasat si le-am mai pozat o data ca-mi era ciuda ca nu arata ca in realitate. La lumina mai mare. Sunt aceleasi. Hahaha. Se vede diferenta, nu?

Poza mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) tiki 30 apr 2015, 12:42

Sunt perfecte Sanda!

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 30 apr 2015, 13:23

Buna! Tocmai mi am luat si eu forma, spune-mi te rog, e deajuns doar sa o spal? Nu trebuie arsa sa nu se ia? Am patit o cu un ceaun...

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 30 apr 2015, 13:36

Eu doar am spalat-o bine cu o perie si detergent de vase. A fost bine, nu s-a luat nimic pe nuci.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 mai 2015, 14:32

Am gasit la kaufland lapte condensat la sticla de sticla; crezi ca as putea sa fierb asa sau risc sa se sparga?

lena
Elena (lena) Oana-Maria Lupu (oanny) 02 mai 2015, 14:34

Nu, nu, nu fierbeti nicidecum. Ati gresit laptele, nu este vorba despre el, trebuie sa fie unul gros si f.dulce.

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 mai 2015, 15:02

Si unde as putea sa gasesc?

oanny
Oana-Maria Lupu (oanny) 02 mai 2015, 15:13

Pe el scrie ca poate fi folosit si la prajituri

lena
Elena (lena) 04 mai 2015, 20:22

Am scris si am dat niste link-uri unde se gaseste de obicei laptele condensat, tot pe site-ul cu forma de nuci, sau la magazinele arabesti, am inteles ca este si la Lidl.

Poate acesta si merge folosit, dar la alt fel de prajituri, aici va trebuie un lapte gros, care sa nu curga din nuci.

timotei
timotei 05 mai 2015, 08:03

Fetelor care nu gasiti lapte condesat puteti face si cu nuttela cu nuci. Eu am facut de mai multe ori asa. Desigur adaugati nuci sa nu curga

AlinaGospodina
AlinaGospodina 22 mai 2015, 09:24

Buna ziua!

Laptele pe care il folositi este dulce de leche, nu? L-ati fiert dvs (prin ce metoda) sau l-ati gasit gata preparat in comert?

Multumesc!

lena
Elena (lena) AlinaGospodina 22 mai 2015, 15:33

Da, este dulce de leche, am scris la pasii 14-15 cum am facut.

Melanie
Melanie 27 mai 2015, 22:53

Buna, Lena! Mi-am facut " temele" la aceasta reteta, am studiat in detaliu, am cumparat forma si lapte condensat de pe site-ul indicat de tine si m-am apucat de treaba. Am vazut ca pt unii acesta este desertul copilariei, pentru mine nu, deci nu stiam nici cum arata nuci ce gust are , insa m-am decis sa fac pentru sotul meu. Sotul meu mi-a zis ca sunt cam tari si ca nu e chiar gustul pe care si-l aminteste....voi incerca din nou sau o alta reteta. Crema din laptele condensat a iesit tot moale desi s-a fiery cutia peste 4 ore, insa gustul cremei m-a cucerit. Iata si o poza. Nu sunt f incantata dar nu ma dau batuta😄

Poza mea pentru reteta:
carmenbc
carmenbc 12 iul 2015, 20:24

Arata super !Cum nu detin forma de nuci ma gandeam sa cumpar forme (hartie )mici de briose si sa pun o greutate deasupra sa nu creasca ,oare e o idee buna?Merci !

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) carmenbc 12 iul 2015, 21:17

Se poate, vor arata mai ciudat dar puteti incerca. De aproape aceeasi bani puteti gasi forma de nuci :)

carmenbc
carmenbc 13 iul 2015, 00:46

Nu stiu daca voi gasi :( locuiesc in Barcelona si vreau sa trimit pentru niste pofticiosi din Londra :) cam complicat 

tiki
tiki 30 sep 2015, 07:36

Buna.  Lena nu stii sa-mi spui daca cutia cu lapte pot sa o fierb mai repede cu 1-2 zile de-a o folosi? Sa stiu ca-i facuta, sa o tin in frigider si apoi cand am nevoie sa o folosesc. ?Sa scap de-un gand cu atatea bucatareli. Mltumesc. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 30 sep 2015, 07:37

Da, sigur ca poti, chiar mai bine asa.

tiki
tiki 30 sep 2015, 13:50

Multumesc frumos. Inca nu m-am atins de cele 2 cutii cumparate. Ma gandesc sa fac ptr.  Constanta ca se pot face mai rpd. Azi am fost la Lidl si am vazut tot la conserva si zicea cineva ca e gros si face prajituri. Dar nu stiu daca alea trebuie fierte, ca de fapt nici pe asta nu scrie .Poate iau cand n-oi mai avea. Pupici.

mariana46
mariana46 15 nov 2015, 10:48

Am achizitionat si eu forma de nuci  si le-am facut deja. 

Poza mea pentru reteta:
Rodica M
Rodica M 05 dec 2015, 23:20

Experienta mea:

  • Prima serie s-a lipit si s-a ars. Trebuia sa ung gaoacele in prelabil.
  • Daca prima bila de aluat sfaraie la contactul cu metalul, inseamna ca forma este prea incinsa. Opriti-va, lasati forma sa se racoreasca un pic. Mai bine dati focul mic de tot si cresteti-l doar daca vedeti ca aluatul nu se coace in cca 5 minute.
  • Abia la penultima serie m-am prins ca, daca in timpul coacerii intorc frecvent forma de pe o parte pe alta (cam o data la 20-30 secunde), "cojile" se vor desprinde foarte usor de forma.
  • Atentie: Cojile trebuie scoase rapid din forma de indata ce aluatul incepe sa capete nuanta aurie. Aflate pe farfurie, ele vor continua sa se rumeneasca inca un pic sub efectul propriei calduri!
  • Crema o s-o fac maine, din martipan de casa (adica reteta originala: o pasta facuta din migdale macinate miere) si nuci. 
  •  
Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Rodica M
Rodica M 06 dec 2015, 14:46

Iaca si nucile umplute. Crema am facut-o din migdale si nuci macinate, plus miere si un pic de esenta de migdale.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 16 dec 2015, 17:25

Buna. Acuma ma apuc de 2 portii  de coji.Am luat si eu o cutie de lapte condensat de la Lidl, nu am fiert-o ca avea acel inel si am desfacut-o, era acceptbila, dar nu caramel, gustul cel mai ce. In fine. Saptamana trecuta mi-am comandat 4 cutii si azi le-am ridicat, iar acuma sunt la fiert. Le las ....6 ore ca si asa nu le umplu azi. Te rog Lena sa-mi spui cand pot sa le umplu ptr. Craciun.? Cred ca vor fi cele mai bune si cautate. Pupici.

lena
Elena (lena) tiki 17 dec 2015, 17:27

Va fi bine si cu 5-6 zile inainte, fara grija :)

Geta gy
Geta gy 14 mai 2016, 18:18

Sânt foarte bune ....fragede ....as vrea sã stiu dacã retata asta merge si la faguri ....

lena
Elena (lena) 14 mai 2016, 19:51

Nu, acolo aluatul este lichid.

Lumineaza
Lumineaza Elena (lena) 25 dec 2016, 12:21

Lena salut ! Mai intii vreau sa multumesc ca ma ajuti sa fiu gospodina...:) Am gatit reteta de nuci, au un gust extraordinar, dar s-au primit c-am tari, sau cind le voi umplea se vor muia un pic !?

lena
Elena (lena) Lumineaza 28 dec 2016, 10:13

Da, se mai fragezesc de la umplutura si se mai umezesc urmatoarele zile, nu este grav.

TanDi
TanDi 21 nov 2017, 17:20

Buna seara, Lena. Daca tot mi-a iesit reteta de cornulete, am prins curaj si as face si nucile acestea de sarbatori :) Problema este ca am lapte condensat doar la punga din aceea ca maioneza, nu cutie din tabla pe care sa o pot fierbe. Exista vreo metoda sa fac o crema densa din lapte condensat din astfel de ambalaj? Multumesc frumos !

lena
Elena (lena) TanDi 21 nov 2017, 17:27

Daaa, chiar zilele trecute am citit pe niste bloguri americane cum o fac la microunde. Dai o cautare pe google dupa “dulce de leche microwave” si vezi ce minunat iese.

lena
Elena (lena) Elena (lena) 21 nov 2017, 17:27

Da, merge fiert si pe aburi, dar dureaza :)

TanDi
TanDi 23 nov 2017, 10:22

Multumesc frumos pt raspuns. Voi incerca si revin cu un feedback !

tiki
tiki 23 nov 2017, 13:46

Wooowww, opa,opa, oparla ce avem noi aici.?? Vad si fara ochelari. Bravo, bravisimo. Daca a aparut ,hai sa mai adaug si eu un blid facut saptamana trecuta si cu putina cacao in cateva. F. fain ati facut. Felicitari...specialistului. Pupici.

Poza mea pentru reteta:
tiki
tiki 30 ian 2018, 13:53

Am facut aceste fursecuri in Londra, si am luat din Tesco aceasta conserva cu lapte condensat caramel. Era si numai condensat, dar am vrut sa vad cum e acesta. Regret ca am luat numai 2 cutii, dar nu stiam ce gasesc inauntru. Din 1, am facut nucile si cu 1 am ajuns acasa. Pretul ca si aici, 1,50 lire=7,50lei. Deci nu am mai trebuit sa fierb. Maronie, groasa, buna

Poza mea pentru reteta: