Bezea Elvetiana

Bezea Elvetiana

Cand am postat reteta clasica de bezea ma gandeam ca am terminat cu aceasta tema si nu ma mai intorc la ea. Dar, incercand din curiozitate sa fac bezeaua elvetiana, am zis ca trebuie sa revin din nou si sa va arat neaparat si aceasta reteta. Chiar sa insist pe ea, cred ca altfel nu voi mai face bezele niciodata.

Desi difera foarte putin de reteta clasica, imi place ca anume asa bezeaua iese perfecta - neteda, alba, structura poroasa si aerata, si ca mica observatie, nu se mai umezeste asa dupa 1-2 zile ca bezelele simple. Sa incercati neaparat, veti fi uimiti de ea asa cum am fost si eu.

Principala chestie care trebuie s-o tineti minte aici, este ca la 1 cantitate de albus de ou se folosesc 2 cantitati de zahar.

In reteta e bine sa folositi un termometru, eu ma descurc fara el, la fel puteti si voi - nu va speriati daca nu-l aveti.

Ingrediente

Albus de ou
100 g
aproximativ 3 albusuri
Zahar
200 g

Pasi de urmat

Pas 1

Luati un bol de sticla sau inox, va trebui sa punem albusurile pe baie de aburi.

Cantariti cantitatea de albus de ou, eu am avut un pic mai mult de 100g, cam 110, deci am adaugat 220g de zahar - adica cantitate dubla de zahar.

Bezea Elvetiana - Pas 1
Pas 2

Turnati intr-o cratita apa cam de 2 degete si o puneti pe foc.

Cand incepe sa fiarba faceti focul mic si puneti bolul cu albusuri si zahar pe cratita, adica o punem la bain-marie. Important baza bolului sa nu atinga apa, sa fie cuprins doar de aburii de la apa fiarband in cratita.

Bezea Elvetiana - Pas 2
Pas 3

Lasati bolul pe aburi si amestecati periodic cu un tel sau lingura.

Bezea Elvetiana - Pas 3
Pas 4

Il tineti asa pana compozitia de albus devine putin fierbinte, daca aveti termometru lasati pana la 60 grade.

Eu neavand termometru testez cu degetul, cum am spus, compozitia de albus trebuie sa fie putin fierbinte si zaharul complet dizolvat.

Bezea Elvetiana - Pas 4
Pas 5

In acest moment luati bolul de pe aburi si incepeti sa bateti bine cu mixerul compozitia, la viteza maxima.

Bezea Elvetiana - Pas 5
Pas 6

Mixati bine pana albusul devine lucios si are o consistenta ferma.

Bezea Elvetiana - Pas 6
Pas 7

Asterneti tava cu hartie de copt, prindeti capetele pe verso cu putin albus ca in pasul 11, reteta de bezea clasica. Asta pentru o aderenta mai buna a hartiei.

Cu o lingura sau un pos modelati bezelele pe hartie. Daca faceti bezele mai mari se vor usca mai greu, cele mai mici vor fi gata mai repede.

Bezea Elvetiana - Pas 7
Pas 8

Puneti tava la cuptor, fixati cuptorul l 60-70 de grade si lasati timp de 2-3 ore sa se usuce.

Eu prefer sa las cuptorul inchis jumate de ora, apoi il deschid 30 de minute si pun un prosop in usa cuptorului. Asa alternez pana se usuca complet bezelele, astfel vor fi perfect albe si nu se ingalbenesc(semn ca se caramelizeaza zaharul din bezea, deci grija la temperatura).

Bezea Elvetiana - Pas 8
Pas 9

Bezelele se usuca cam 2-3 ore, depinde cat de mari le faceti si daca le vreti uscate tare sau putin mai umede pe interior.

Cum se desprind usor de pe hartie le consideram aproape gata, dar pe interior se fac mai greu. Eu le-am lasat cu bezeaua umeda in interior, parca aveau un sufle si le-a placut mult la toti care au gustat.

Bezea Elvetiana - Pas 9
Pas 10

Le savurati calde sau reci, se pastreaza foarte bine si nu se umezesc pe exterior ca bezelele clasice.

Pofta Buna!

Bezea Elvetiana - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 g (1 tava de bezea)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (3 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 23 Jul 2015, 21:32

Mereu imi parea ca exista doar o singura receta de bezea,insa la tine Lena mereu este ceva nou si foarte foarte apetisant. Neaparat voi incerca. Multumesc. Lena daca imi permiti te intreb cine face pozele? Sunt nemaipomenit de frumoase, poti sa salivezi la nesfirsit cind le vezi! Ce fel de aparat ai ? As vrea sa-mi procur si eu unul. Merci

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 25 Jul 2015, 18:48

Multumesc CristiAna, pozele le fac eu singura, de 8 ani cu un aparat DSLR Nikon D40, cel mai simplu si ieftin din aceasta serie, nici nu se mai produce din cate stiu. Dar sigur gasesti ceva similar.

Ei, incerc eu sa fac pozele cat mai bine, nu ies ele chiar profesionist dar cel putin apetisant:) De fiecare data ne grabim sa mancam produsul finit si nu am timp sa ma joc cu lumini si aranjamente.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 25 Jul 2015, 19:06

Sa stii ca iti ies pozele de minune dar felurile de mincare si mai exemplare. Chiar ar fi bine sa participi la careva concursuri sau expozitii de poze cu siguranta vei lua premii si locuri de varf. Iti multumesc pentru raspuns Lena.

MashaL
MashaL 03 Aug 2015, 17:08

Salut! vreau sa ma invat sa fac bezeaua aceasta ca inainte de a face tortul pavlova , am incercat o data dar nu mi se intarea bezeaua cind le-eam pus in tava sau facut orizontale la gust e foarte buna sa mincat imediat. Dar imi dau seama ca pu pavlova nu e bine asa. Spune-mi te rog ce as putea face pe viitor sa o bat mai mult sau sa adaug amidon si o lingurita de otet? Nu vreau sa cedez  

lena
Elena (lena) MashaL 10 Aug 2015, 12:25

MAsha, cred ca ai incalzit-o un pic mai mult decat era nevoie si trebuia batuta mai bine. Nu trebuie adaugat nimic in plus.

Nu ceda, chiar merita :)

MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:34

Precum am spus ca nu voi ceda asa si am facut. M-am chinuit de citeva ori ca sa ajung la rezultatul final , ba nu mi se intarea ,ba nu se topea zaharul. Asadar la mine se primesc atunci cind pun albusurile cu zaharul pe baia de aburi incep putin sa amestec cu telul apoi iau mixerul si incep sa mixez la viteza mica pin se infierbinte bezeaua apoi scot de pe foc si continui sa o bat pin se intareste si se raceste. 

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:36

Si iata finalul 

Poza mea pentru reteta:
MashaL
MashaL 03 Nov 2015, 17:38

Aici si pu Pavlova mult asteptata. Iti multumesc din suflet pu reteta,sfaturi si incurajare. Sunt foarte gustoase si chiar se merita Prietenul le adora ,daca ias face in fiecare zi ar fi bucuros

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Pashutza25
Pashutza25 07 Jul 2016, 20:02

Buna Lena.vreau sa te rog daca ai testat vreo reteta de zefir sa o postezi ca tare vreau sa le fac acasa.scuze ca am scris aici dar pe forum nu se posta comentariul meu.mersi

lena
Elena (lena) Pashutza25 07 Jul 2016, 20:32

Da, am facut candva mai demult, voi avea in vedere, sper sa reusesc :)

LilianaHarabagiu481
Liliana Harabagiu (LilianaHarabagiu481) 22 Nov 2016, 23:12

Nu numai ca ies super bune ,dar se si pastreaza foarte bine cam o luna in pungi de hartie :-)

Nota mea pentru reteta:
ina91
ina (ina91) 12 Jul 2018, 10:29

Multumesc de reteta, am adaugat si miez de nuca in interior, bun bun :)

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta: