Supa Mariei

Supa Mariei

A fost candva si supa Sofiei, acum a Mariei, si in general f.buna pentru copilasi in diversificare si persoanele care tin regimuri stricte. Asta e cu dedicatie pentru fetitele mele, Ana-Sofia si Maria-Cristina, in loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine si la alte mamici, ca tot primesc multe cereri de retete pentru copii, si asta o coinsider cea mai importanta si de baza.

Eu nu sunt adepta a unui anume regim de diversificare, tin cont de recomandarile medicilor dar multe chestii le fac si intuitiv, combinand diversificarea clasica cu autodiversificarea, adica adaptarea copilului la alimentatia familiei(cu conditia ca aceasta sa fie una corecta si sanatoasa).

Anume componenta care o vedeti in poze este deja de la 7-8 luni, dar ca si la orice diversificare clasica incepeti cu 1-2 legume radacinoase si incet, incet le introduceti mai pe toate. Intotdeauna incerc sa fac supa macar cu 3-4 feluri de legume, neaparat 1 fir de marar sau patrunjel, 1 picatura de ulei bun, si cand incep etapele cu cereale adaug cate 1 lingurita de fulgi de ovaz, hrisca, etc in ea, apoi carnea si galbenusul de ou.

La pasii 1-2 vedeti legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, asa incercati sa obisnuiti copii cu gustul tuturor legumelor si cand trecem la etapa urmatoare s-ar putea sa nu mai aveti probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.

Mi-a placut mult ca adaugirea de fulgi de ovaz este nu doar buna nutritiv dar face supa mult mai cremoasa si placuta la consistenta. Hrisca ii da o aroma f.buna, este printre preferata copiilor.

Deci, supa o luati ca exemplu si adaptati gusturilor, necesitatilor si perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasati cu blenderul, de la 9-10 luni eu o maruntesc cu furculita, acum Maria rumega cu cei 6 dintisori si nu avem probleme cu mancatul mancarurilor bucatele sau solide.

In urmatoare etapa trecem la supa normala si o adaptez pentru toti membrii familiei, ca exemplu aveti pe site Supa cu Hrisca sau Ciorba cu pui, orez si cu legume.

Ingrediente

Legume preferate
4 buc
Aveti in pasii 1-2 combinatiile de legume
Ulei de floarea soarelui
1 lingurita
din acela presat la rece, nefiltrat sau de masline, de porumb, samburi de struguri, etc.
Patrunjel
1 buc
sau marar 1 fir
Fulgi de ovaz
1 lingurita
sau hrisca - conform schemei dvs de diversificare

Pasi de urmat

Pas 1

Aici avem:

- morcov, ceapa, radacina patrunjel, broccoli, 1 pastaie fasole, dovlecel, radacina de telina si 1 fir de patrunjel.

Supa Mariei - Pas 1
Pas 2

Aici alta combinatie:

- cartof, ceapa, morcov, mazare verde congelata(de la mama din gradina), ardei gras verde si spanac congelat(de mine).

In general am observat ca dovlecelul face supa mai gustoasa, fulgii de ovaz ii dau consistenta cremoasa.

Merge foarte bine si sfecla rosie, pastarnacul, conopida, etc.

Supa Mariei - Pas 2
Pas 3

Acum trecem la treaba, dupa ce ne-am hotarat ce legume combinam si avem voie.

Se taie toate bucati mai maricele intr-o cratita mica, tot acolo se pune si patrunjelul verde.

Supa Mariei - Pas 3
Pas 4

Adaugam fulgii de ovaz(cumpar fulgi integrali de la raionul BIO).

Supa Mariei - Pas 4
Pas 5

Turnam apa cat sa acopere bine legumele si adaugam un pic de ulei.

Supa Mariei - Pas 5
Pas 6

Punem cratita pe foc si cand incepe sa fiarba facem focul foarte mic si lasam cam 1 ora.

Au fost zile cand au fiert si 2 ore, pentru ca ma luam cu copilul si uitam de supa. De asta e important sa faceti focul cat mai mic sa nu va treziti cu legume arse :)

Supa Mariei - Pas 6
Pas 7

Dupa ce a fiert, se trece in blender.

Aici reglati dupa preferintele copilului - Maria ii placea supa mai lichida, puneam un pic mai putine legume in blender si ceva mai multa supa din ele.

Supa Mariei - Pas 7
Pas 8

Si pasati, dar incercati sa nu o faceti chiar emulsie, sa mai fie bucatele mici de legume in ea, macar de marimea bobului de orez.

Supa Mariei - Pas 8
Pas 9

Aveti grija sa nu fie fierbinte si poftiti la masa :)

Supa Mariei - Pas 9
Pas 10

Daca va mai ramane ceva din ea puteti sa congelati in recipiente speciale si sa aveti pentru situatii neprevazute cand nu aveti timp sa fierbeti supa.

Eu de obicei fierbeam in fiecare zi, cand nu aveam timp - mai la 2 zile. La drum aveam supa congelata.

Pofta Buna!

Supa Mariei - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 300 ml (2-3 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 15 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

taziana
taziana 09 Sep 2015, 21:42

Multumesc Lena,sanatate voua sa creasca fetele si numai bucurie sa aveti!!!!!

tiki
tiki 09 Sep 2015, 22:14

Mance-i mama manuta ei scumpa. Doamne, doamne draguta e. Pupici ei si voua.

ianadeea
Andreea (ianadeea) 10 Sep 2015, 10:57

Woww, multumesc Lena de reteta, exact ceea ce cautam. Baietelul meu are 1 an si 3 luni deja, mananca solid, dar uneori o supa crema e salvatoare. cand nu aveam timp si eu faceam ceva similar si mult mai simplu, doar un morcov ras marunt, il fierbeam 15 min, apoi cateva linguti de fulgi de ovaz, fierbeau impreuna (amestecand destul de des) inca 15 min si apoi catre cand se racea adaugam putin ulei de masline sau o bucatica mica de unt. Nu mai trebuie apoi nimic blendarit, doar daca vrei fin-fin. Ii placeau lui Darius al meu de numa, eu o numeam "budinca de morcov rapida". Oare fulgii de ovaz pusi asa de la inceput nu se lipesc de fundul oalei, chiar si asa putini cum sunt?? Pupici Mariei si Sofiei, fete norocoase ce sunt ele cu asa o mamica.. 

Nota mea pentru reteta:
dir
dir 10 Sep 2015, 10:57

Nota maxima pentru manuta; supa nu o fac ca n-am cui. 

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) 10 Sep 2015, 11:14

Ianadeea, ce ma bucur sa vad ca-mi scrii, inca la comentrariul anterior vroiam sa-ti scriu da n-am mai reusit :)

Multa sanatate lui Darius si voua numai bucurii de la el, si bineinteles multa rabdare... Fulgii de ovaz in cantitate mica si la mai multa apa  nu se lipesc de fund, eu cumpar din aceea mari si sunt perfecti.

Te pup!

ianadeea
Andreea (ianadeea) 10 Sep 2015, 14:35

Multumesc mult Lena, de raspuns, chiar mi-ai luminat ziua. 

gabip
gabip 11 Sep 2015, 09:37

Pup manuta scumpa de la pasul 9

viorika
viorika 14 Sep 2015, 12:35

Multumesc Lena de receta!! Chiar nu mai stiam ca sa fac piciului meu ( 4 ani), care este un pic racit. I-am adaugat putina smantana in supa si cu pesmeti...

Katrin
Katrin 18 Sep 2015, 00:06

Oooo Lena ai cazut la tanc cu reteta :) Intr-o saptamana incep si eu diversificarea cu micuta mea. Mi-ai reinprospatat memoria cu felul cum arata aceasta supita... Asa am inceput si eu diversificarea cu fetita mai mare: mai intai legumele de culoare alba si anume radacinoasele (radacina patrunjel, pastarnac, telina), apoi cele verzi si colorate (brocoli, dovlecel, ardei dulce, morcov, cartof, conopida, pastai, mazare, rosie... Odata cu diversificarea celor mici revine in casa mancarea gatita sanatos: la abur, fiarta, la cuptor...la noi cel putin asa a fost... Iata eu nu auzisem de combinatia de legume fulgi, suna interesant...voi incerca si eu neaparat.  Si fetitei mele nu ii placea mancarea blenduita, era prea fina si ii venea greata, daca i-o pasam cu furculita era perfecta, ii placea sa simta bucatele mici. Sa vad ce va fi cu asta mica :)  Lena, multa sanatate fetelor tale sa creasca mari si frumoase !