A fost candva si supa Sofiei, acum a Mariei, si in general f.buna pentru copilasi in diversificare si persoanele care tin regimuri stricte. Asta e cu dedicatie pentru fetitele mele, Ana-Sofia si Maria-Cristina, in loc de tortul festiv :) Poate le va prinde bine si la alte mamici, ca tot primesc multe cereri de retete pentru copii, si asta o coinsider cea mai importanta si de baza.
Eu nu sunt adepta a unui anume regim de diversificare, tin cont de recomandarile medicilor dar multe chestii le fac si intuitiv, combinand diversificarea clasica cu autodiversificarea, adica adaptarea copilului la alimentatia familiei(cu conditia ca aceasta sa fie una corecta si sanatoasa).
Anume componenta care o vedeti in poze este deja de la 7-8 luni, dar ca si la orice diversificare clasica incepeti cu 1-2 legume radacinoase si incet, incet le introduceti mai pe toate. Intotdeauna incerc sa fac supa macar cu 3-4 feluri de legume, neaparat 1 fir de marar sau patrunjel, 1 picatura de ulei bun, si cand incep etapele cu cereale adaug cate 1 lingurita de fulgi de ovaz, hrisca, etc in ea, apoi carnea si galbenusul de ou.
La pasii 1-2 vedeti legumele pe care le-am combinat aici ca exemplu, asa incercati sa obisnuiti copii cu gustul tuturor legumelor si cand trecem la etapa urmatoare s-ar putea sa nu mai aveti probleme cu acceptul gusturilor la anumite alimente.
Mi-a placut mult ca adaugirea de fulgi de ovaz este nu doar buna nutritiv dar face supa mult mai cremoasa si placuta la consistenta. Hrisca ii da o aroma f.buna, este printre preferata copiilor.
Deci, supa o luati ca exemplu si adaptati gusturilor, necesitatilor si perioadei dvs de diversificare. Pe parcurs nu o mai pasati cu blenderul, de la 9-10 luni eu o maruntesc cu furculita, acum Maria rumega cu cei 6 dintisori si nu avem probleme cu mancatul mancarurilor bucatele sau solide.
In urmatoare etapa trecem la supa normala si o adaptez pentru toti membrii familiei, ca exemplu aveti pe site Supa cu Hrisca sau Ciorba cu pui, orez si cu legume.