Langosi
Iaka poftim si langosi, demult vroiam sa incerc reteta de langosi unguresti si abia acum am ajuns s-o fac. Asta repede, inainte sa intru in maratonul de slabire dupa alaptare, sa pot si eu gusta din ele:) Ca pe urma numa voi mirosi dulciurile si le voi dona prin mahala :)
La mine acasa mama facea ceva similar numai ca eu nu stiam ca se numesc Langosi, le taia cu cutitul si le facea patrate, romburi apoi le pudra cu zahar. Ceva gen langosi-gogosi, dar tot f.bune si pufoase.
Mie personal mi-a placut mai mult varianta cu smantana si dulceata, sotul, Maria si Sofia parca erau putin mai spre varianta sarata, cu smantana si branza, deci dupa preferinte...
O chestie interesanta e ca aluatul poate fi pastrat la frigider 5-6 zile chiar, tura cu dulceata am facut-o dupa 4 zile si au fost cam la fel.
Ingrediente
●
Lapte
250 ml
sa fie cald, nu fierbinte
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 plic de 10g drojdie uscata
●
Faina alba calitate superioara
450 g
●
Smantana 20% grasime
100 g
+ smantana si iaurt pt servit
●
Telemea de vaca
100 g
pt servit
●
Dulceata
4 linguri
optional, pt servit
●
Ulei de floarea soarelui
150 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol mic dizolvati drojdia cu 100ml lapte cald si 1 lingurita de zahar.
Lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma.
Pas 2
Intr-un bol mai mare masurati faina, adaugati amestecul de drojdie si restul de ingrediente: restul de lapte, smantana, uleiul, sarea, galbenusurile.
Amestecati totul cu 1 lingura sau spatula, sa se lege aluatul.
Pas 3
Apoi il scoateti pe masa presarata cu faina si il mai framantati cu mainile pana devine neted si uniform.
Puteti sa-l lasati la odihnit 10 minute si apoi sa-l framantati, asa va fi mai simplu sa-l uniformizati.
Pas 4
Puneti aluatul la odihnit, acoperiti cu prosop, pana isi mareste volumul cam de 2 ori.
Pas 5
Dupa ce a crescut se scoate pe masa infainata si se taie bucati medii sau mari, depinde cat de mari vreti sa faceti langosii.
Pas 6
Aplatizati cu mainile fiecare bucatica de aluat, sa fie cam de 5mm grosime.
Pas 7
Intr-o tigaie incingeti bine uleiul, cand este foarte fierbinte puneti langosul la prajit.
Pas 8
Intoarceti pe partea cealalta cand se rumeneste.
Aici e un langos mai mare.
Pas 9
Aici sunt langosi mai mici, cei prajiti dupa 4 zile.
Pas 10
Se servesc calzi, unsi cu smantana si presarati cu branza telemea rasa.
Pas 11
Sau cu smantana/iaurt si dulceata preferata.
Foarte buni, moi - pacatosi rau :)
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(6-10 langosi)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)