Langosi

Langosi

Iacă poftim și langoși, demult vroiam să încerc rețeta de langoși ungurești și abia acum am ajuns s-o fac. Asta repede, înainte să intru în maratonul de slăbire după alăptare, să pot și eu gusta din ele:) Că pe urmă numa voi mirosi dulciurile și le voi dona prin mahala :)

La mine acasă mama făcea ceva similar numai că eu nu știam că se numesc Langoși, le tăia cu cuțitul și le făcea pătrate, romburi apoi le pudra cu zahăr. Ceva gen langoși-gogoși, dar tot f.bune și pufoase.

Mie personal mi-a plăcut mai mult varianta cu smântână și dulceață, soțul, Maria și Sofia parcă erau puțin mai spre varianta sărată, cu smântână și brânză, deci după preferințe...

O chestie interesantă e că aluatul poate fi păstrat la frigider 5-6 zile chiar, tura cu dulceață am făcut-o după 4 zile și au fost cam la fel.

Ingrediente

Lapte
250 ml
să fie cald, nu fierbinte
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 plic de 10g drojdie uscată
Zahar
1 lingurita
   
Faina alba calitate superioara
450 g
   
Smantana 20% grasime
100 g
+ smântână și iaurt pt servit
Galbenusuri
2 buc
   
Ulei
0.5 linguri
   
Sare
0.5 lingurite
   
Telemea de vaca
100 g
pt servit
Dulceata
4 linguri
opțional, pt servit
Ulei de floarea soarelui
150 ml
   

Pasi de urmat

Pas 1

Într-un bol mic dizolvați drojdia cu 100ml lapte cald și 1 linguriță de zahăr.

Lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.

Langosi - Pas 1
Pas 2

Într-un bol mai mare măsurați făina, adăugați amestecul de drojdie și restul de ingrediente: restul de lapte, smântâna, uleiul, sarea, gălbenușurile.

Amestecați totul cu 1 lingură sau spatulă, să se lege aluatul.

Langosi - Pas 2
Pas 3

 Apoi îl scoateți pe masă presărată cu făină și îl mai frământați cu mâinile până devine neted și uniform.

Puteți să-l lăsați la odihnit 10 minute și apoi să-l frământați, așa va fi mai simplu să-l uniformizați.

Langosi - Pas 3
Pas 4

Puneți aluatul la odihnit, acoperit cu prosop, până își mărește volumul cam de 2 ori.

Langosi - Pas 4
Pas 5

După ce a crescut se scoate pe masă înfăinată și se taie bucăți medii sau mari, depinde cât de mari vreți să faceți langoșii.

Langosi - Pas 5
Pas 6

Aplatizați cu mâinile fiecare bucățică de aluat, să fie cam de 5mm grosime.

Langosi - Pas 6
Pas 7

Într-o tigaie încingeți bine uleiul, când este foarte fierbinte puneți langoșul la prăjit.

Langosi - Pas 7
Pas 8

Întoarceți pe partea cealaltă când se rumenește.

Aici e un langoș mai mare.

Langosi - Pas 8
Pas 9

Aici sunt langoși mai mici, cei prăjiți după 4 zile.

Langosi - Pas 9
Pas 10

Se servesc calzi, unși cu smântână și presărați cu brânză telemea rasă.

Langosi - Pas 10
Pas 11

Sau cu smântână/iaurt și dulceața preferată.

Foarte buni, moi - păcătoși rău :)

Poftă Bună!

Langosi - Pas 11

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-10 langoși)
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

sara33
sara33 21 Oct 2015, 12:05

Oh la la ! Deliciosi! Si eu urmează sa ii fac,tot mereu am spus k ii fac,dar vb ta ,paktosi dar mai bn kzi on pakt din knd in knd!pupici

Nota mea pentru reteta:
Ella94
Ella94 18 Nov 2015, 06:05

Buna Lena. Spune-mi pot folosi praf de copt in loc de drojdie si cit? Iubesc aceste prajituri ale copilariei

lena
Elena (lena) Ella94 19 Nov 2015, 15:04

Teoretic puteti, cam 2 plicuri de 10g, dar nu vor fi la fel de pufoase.

rocsana
rocsana 22 Mar 2020, 06:40

Drojdia uscata trebuie si ea dizolvata in lapte?

lena
Elena (lena) rocsana 22 Mar 2020, 08:12

Sigur!

timotei
timotei 05 Sep 2020, 07:30

Eu am întins subțire aluatul 😋😋😋😋

Poza mea pentru reteta: