Langosi
Iacă poftim și langoși, demult vroiam să încerc rețeta de langoși ungurești și abia acum am ajuns s-o fac. Asta repede, înainte să intru în maratonul de slăbire după alăptare, să pot și eu gusta din ele:) Că pe urmă numa voi mirosi dulciurile și le voi dona prin mahala :)
La mine acasă mama făcea ceva similar numai că eu nu știam că se numesc Langoși, le tăia cu cuțitul și le făcea pătrate, romburi apoi le pudra cu zahăr. Ceva gen langoși-gogoși, dar tot f.bune și pufoase.
Mie personal mi-a plăcut mai mult varianta cu smântână și dulceață, soțul, Maria și Sofia parcă erau puțin mai spre varianta sărată, cu smântână și brânză, deci după preferințe...
O chestie interesantă e că aluatul poate fi păstrat la frigider 5-6 zile chiar, tura cu dulceață am făcut-o după 4 zile și au fost cam la fel.
Ingrediente
●
Lapte
250 ml
să fie cald, nu fierbinte
●
Drojdie proaspata
25 g
sau 1 plic de 10g drojdie uscată
●
Faina alba calitate superioara
450 g
●
Smantana 20% grasime
100 g
+ smântână și iaurt pt servit
●
Telemea de vaca
100 g
pt servit
●
Dulceata
4 linguri
opțional, pt servit
●
Ulei de floarea soarelui
150 ml
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Într-un bol mic dizolvați drojdia cu 100ml lapte cald și 1 linguriță de zahăr.
Lăsați 10-15 minute până începe să facă spumă.
Pas 2
Într-un bol mai mare măsurați făina, adăugați amestecul de drojdie și restul de ingrediente: restul de lapte, smântâna, uleiul, sarea, gălbenușurile.
Amestecați totul cu 1 lingură sau spatulă, să se lege aluatul.
Pas 3
Apoi îl scoateți pe masă presărată cu făină și îl mai frământați cu mâinile până devine neted și uniform.
Puteți să-l lăsați la odihnit 10 minute și apoi să-l frământați, așa va fi mai simplu să-l uniformizați.
Pas 4
Puneți aluatul la odihnit, acoperit cu prosop, până își mărește volumul cam de 2 ori.
Pas 5
După ce a crescut se scoate pe masă înfăinată și se taie bucăți medii sau mari, depinde cât de mari vreți să faceți langoșii.
Pas 6
Aplatizați cu mâinile fiecare bucățică de aluat, să fie cam de 5mm grosime.
Pas 7
Într-o tigaie încingeți bine uleiul, când este foarte fierbinte puneți langoșul la prăjit.
Pas 8
Întoarceți pe partea cealaltă când se rumenește.
Aici e un langoș mai mare.
Pas 9
Aici sunt langoși mai mici, cei prăjiți după 4 zile.
Pas 10
Se servesc calzi, unși cu smântână și presărați cu brânză telemea rasă.
Pas 11
Sau cu smântână/iaurt și dulceața preferată.
Foarte buni, moi - păcătoși rău :)
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(6-10 langoși)
Timp de preparare:
30 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)