Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post)

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post)

De câțiva ani, în ajunul Crăciunului pe stil vechi încerc să pun pe site rețete importante pentru familia noastră, cele care poate nu le veți găsi oriunde, dar cu siguranță vă sunt dragi și unice pentru că anume așa le făcea bunica sau mama. Această rețetă de sarmale cu păsat de porumb făcea bunica anume în Ajunul Crăciunului, noi le spunem acasă în Basarabia - Sarmale cu crupe de porumb și sunt fără carne. La ce ingrediente simple conțin aceste sarmale să știți că sunt foarte gustoase, să le aveți în vedere când vreți să gătiți ceva diferit, vegan, de post și pur și simplu gustos. Se pot face combinații cu orez și carne, dar așa simple mie mi se par fantastice.

Așa se făcea că, în Ajunul Crăciunului mergeam la bunica, ea gătea pentru seara de Ajun doar mâncare de post - Plăcinte cu varză murată, Plăcinte cu cartofi, Sarmale cu crupe, Colaci și neapărat Grâu fiert sau Colivă. Aprindea o lumânare la icoană și ne dădea de pomană farfurii umplute cu grâu.

Rețeta mi-a luat ceva timp până am ajuns la această proporție, întrebări și sfaturi de la mătușa mea ca să-mi iasă perfecte. Pentru că atunci când le făcea bunica eu nu aveam grijă rețetelor, erau bune și gata :)

Îmi stă un nod în gât acum când scriu, pentru că atunci nu-mi dădeam seama cât de departe voi fi și oamenii dragi de atunci, nu mai sunt.

Să aveți Crăciun Fericit alături de cei dragi, pace și liniște în suflet!

Ingrediente

Varză murată
1 buc
eu am avut o varză mai mare, eventual să mai aveți una mică de rezervă
Păsat de porumb
300 g
sau crupe de porumb, vedeți la pasul 6 cum sunt
Morcovi
3 buc
cam 300g
Ceapă albă
2 buc
sau 200g
Pastă de ardei/roșii
1 lingura
   
Sare
1 lingura
   
Ulei de floarea-soarelui
100 ml
   

Pași de urmat

Pas 1

Varza se spală bine și se lasă 1 oră în apă, trebuie puțin să se desăreze dar nu prea mult.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 1
Pas 1

Ceapa se taie cubulețe mici, morcovul se dă prin răzătoare.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 1
Pas 2

Într-o tigaie adâncă încălziți uleiul și adăugați morcovii și ceapa împreună la călit.

Amestecați bine și lăsați cam 10 minute la foc mediu să se înmoaie.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 2
Pas 4

Adăugați pasta de ardei sau roșii, amestecați bine și închideți focul.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 4
Pas 5

Cam așa trebuie să fie.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 5
Pas 6

Vedeți aici cum este păsatul, sunt boabe ceva mai mari decât făina de porumb pentru mămăligă.

Eu cumpăr de la orice supermarket în Moldova, aici se poate găsi la Plafar dar cel mai sigur la piața de țărani.

Dacă știți unde se poate găsi în București, sau în ce magazine din țară, voi fi bucuroasă dacă ne scrieți la comentarii.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 6
Pas 7

Se spală bine în câteva ape până nu mai apar fulgi albi în apă.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 7
Pas 8

Crupele spălate și scurse bine se amestecă cu legumele din tigaie, se potrivește de sare.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 8
Pas 9

Într-un tuci de 3-4 litri se pun la fund bucățele de varză murată, din acele care nu se pot folosi la făcut sarmalele - cotor și frunzele groase.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 9
Pas 10

Rupeți bucățele mici din frunza de varză, puneți la margine câte 1-2 lingurițe de umplutură și rulați sarmale mici.

Așa le prefer și ies cele mai bune și coapte, sărmăluțele mai mici.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 10
Pas 11

Cam așa ceva.

Le aranjați straturi în oală.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 11
Pas 12

După ce ați făcut toate sarmalele, cu restul de frunze rămase le acoperiți deasupra.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 12
Pas 13

Se toarnă apă, dar numai cât fix să le acopere, nu mai mult!

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 13
Pas 14

Acoperiți tuciul cu capac, capacul de la al meu nu merge pentru cuptor și am acoperit deasupra cu o bucată de folie de aluminiu.

Puneți la cuptor pentru 2 ore la 160 de grade, și apoi 1-2 ore la 100 de grade și la urmă vă recomand să le mai uitați pe o oră și mai mult în cuptorul cald, dar oprit. Asta-i varianta cea mai delicioasă dar vă ia ceva timp.

Altfel le puteți fierbe la foc mic pe aragaz timp de oră, apoi încă o oră la foc foarte-foarte mic să se coacă și vreo jumate de oră lăsați fără foc să se pătrundă.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 14
Pas 15

Înainte de a opri focul, la cuptor sau aragaz să le gustați neapărat, vedeți dacă s-au fiert bine.

Dacă sunt gata opriți focul și lăsați să se pătrundă.

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 15
Pas 16

Le serviți calde, și dacă nu țineți post cu puțin iaurt sau smântână pe lângă.

Sunt foarte bune, o să vă surprindă mult dacă le încercați.

Poftă Bună!

Sarmale cu varză murată și păsat de porumb (de post) - Pas 16

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (3 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 20

IoanChira943
Ioan Chira (IoanChira943) 25 Mar 2020, 18:47

  la  baia mare se gaseste  in toate magazinele alimentare   !!! asa  ca  veniti  la noi !

Nota mea pentru rețetă:
adriana st
Stroe Adriana (adriana st) 22 Mar 2018, 18:01

si mie imi e tare dor de sarmale cu crupe de porumb, dar nu am vazut decat in piata la Baia Mare. ICand eram copil se faceau crupe si in satele din Muntenia la moara de mana (nu se numeau crupe ci păsat). Faceam din ele nu numai sarmale ci si turte de malai și o mâncare care se numea chiar păsat. Turte cu lapte erau mancarea traditionala in saptamana branzei. Nu cautati la piata si plafare in Bucuresti, am intrebat peste tot si nici nu stiu ce inseamna cuvantul. Am cautat si la Beriozka si fara rezultat.

corinadavid
corinadavid 13 Dec 2016, 21:46

Uite aici gasiti pasat natural, direct de la Moara cu pietre din Zlagna (pagina de Facebook).
https://web.facebook.com/MoaraZlagna/?fref=nf  
 

lena
Elena (lena) corinadavid 14 Dec 2016, 10:52

O, ce frumos! Multumim de link, neaparat voi incerca sa fac o comanda.

elena niculescu
elena n (elena niculescu) 08 Jun 2016, 17:51

le-am facut in frunza de vita si la fiert le-am pus si bors....o bunatate!multumesc inca o data pt toate retetele minunate!

Nota mea pentru rețetă:
elena niculescu
elena n (elena niculescu) 02 Jun 2016, 16:28

buna ziua! am primit crupe de porumb si as vrea sa incerc sarmalele...dar nu am varza murata! le-as putea face cu frunze de vita de vie?multumesc! felicitari pt site!

lena
Elena (lena) 08 Jan 2016, 13:51

Multumesc Norica la fel si voua La Multi Ani!

Da, porumbul este acela macinat mai mare.

Norica
Norica 07 Jan 2016, 22:50

La Multi Ani si multumesc de companie gustoasa tot anul!

Mama si bunica mea, pe care n-am cunoscut-o  pentru ca  a murit tinara, sint din Basabia.

Cind i-am povestit mamei de reteta, mi-a cerut neaparat s-o facem, dar locuim in Panama. Va rog spuneti daca pasatul se obtine din porumb uscat macinat mai mare.Cind or veni prieteni din Rominia o sa le cer.

Va doresc Un An Nou gustos si sanatos.

Norica Panaitescu

timotei
timotei 06 Jan 2016, 18:08

Da Lena , exact ca si tine le facea si bunika mea si mama mea, si chear acuma citeva zile in urma sotul mea adus aminte sa fac fac si eu cu " crupe de popusoi" asa ii spune am noi.Mami foarte de multe ori toca marunt varza murata si fierbea cu umplutura aceasta Asa simply, asta cînd nu avea timp . Vai ce vremuri frumoase Au fost😥😥, si eu miam adus aminte bunica .Eu dau note de pe acuma ca toata viata am mincat si stiu cît de bune sunt. 

Nota mea pentru rețetă:
tiki
tiki 06 Jan 2016, 16:40

Wow am uitat poza.

Poza mea pentru rețetă:
tiki
tiki 06 Jan 2016, 16:38

Buna. Acum vre-un an am cautat mult aceasta reteta si am facut dupa ce am gasit.  Si acuma mai am pasat din piata, de la tarani .(Nu stiam ca exista si la Plafar !!!). Am facut sarmale-n cuib (3 x 1 cum le zic eu, adica 1 cu carne, 1 cu pasat si 1 cu ciuperci...invelite-n a 4-a foaie).Acuma o sa fac precis avand si varza si ...masinuta, daca zici ca micute. Multumesc si-ti doresc si eu CRACIUN FERICIT pentru voi cei de rit vechi si sa Va aduca Mosu tot ce doriti. Va pupacesc pe toti 4.

Arată toate comentariile