Hummus de linte si cartofi dulci
Nu ezitati sa incercati combinatii noi si sa va alintati cu gusturi si arome deosebite, chiar in fiecare zi, fara ocazii speciale. Am facut deja de 3 ori aceasta reteta de hummus cu cartofi dulci si as spune ca este printre preferatele mele, cu mentiunea ca in orice alta forma nu suport cartofii dulci! De fapt, in alte mancaruri nu-i suportam cu toata familia - parca sunt prea dulci, prea moi, prea nu pe placul nostru, dar anume in acest hummus am gasit perechea perfecta.
Deci am reusit totusi sa introduc cartofii dulci in alimentatia noastra, pentru ca au foarte multi nutrienti si chiar era pacat sa nu o facem. Am gustat aceasta combinatie la o prietena in vizita, dar m-am gandit s-o adaptez anume cu linte ca baza pentru hummus (puteti sa mergeti si pe varianta clasica, cu naut fiert). Dupa parerea mea este o combinatie foarte reusita, sa incercati neaparat si sa va bucurati de ea cu toata familia si prietenii!
Ingrediente
●
Ulei de masline extravirgin
50 ml
●
Usturoi granulat(praf)
1 lingurita
●
Oregano uscat
0.5 lingurite
●
Chimion pudra
0.25 lingurite
optional
●
Curcuma/turmeric
0.25 lingurite
●
Seminte de susan
2 lingurite
optional
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
In primul rand curatati cartofii dulci de coaja, le spalati si taiati cuburi de marime medie.
Asezonati si amestecati cu 3-4 linguri de ulei de masline, 1 lingurita usturoi uscat, 0.5 lingurita oregano si 0.5 lingurita de sare.
Pas 2
Puneti-i pe o tava asternuta cu harite de copt, preincalziti cuptorul la 200 de grade (de preferat cu ventilatie) si-i coaceti 20-30 de minute pana se rumenesc un pic.
Cat stau in cuptor mai deschideti usa si mai amestecati cu o spatula in ei, sa se rumeneasca uniform pe mai multe parti.
Dupa cuptor lasati sa se raceasca minim 30 minute.
Pas 3
In acest timp fierbeti lintea:
- puneti la fiert intr-o cratita 2 pahare de apa cu 1 lingurita de sare;
- lintea uscata o spalati in cateva ape si scurgeti bine;
- apoi cand fierbe apa din cratita adaugati lintea acolo, amestecati periodic si lasati la foc mic pana este moale;
- lasati sa se raceasca 20-30 minute.
Pas 4
Intr-un bol adanc puneti lintea fiarta, cartofii dulci copti, 1 lingura de tahini (eu il prefer pe cel de casa!), zeama de la o lamaie si 2 catei de usturoi.
Pas 5
Maruntiti totul bine cu blenderul vertical, sa fie pasta cat mai fina si uniforma.
In proces mai faceti pauze, gustati si potriviti de sare si lamaie dupa gust. Daca observati ca are textura ceva mai densa, adaugati un pic de apa clocotita, ca sa-l faceti potrivit de cremos si moale.
Pas 6
Apoi distribuiti hummusul in farfurii sau casolete (eu le prefer anume pe ele, pentru ca au capac si se pastreaza ermetic la frigider).
Pas 7
Presarati deasupra putin chimion pudra (chiar putin, cu atentie pentru ca aroma e puternica) si turmeric.
Pas 8
Stropiti deasupra cu putin ulei de masline si presarati niste seminte de susan.
Partea aceasta cu asezonarea deasupra este optionala, dar aduce un plus de culoare si gust final deosebit hummusului.
Pas 9
Acoperiti casoletele cu capac si lasati putin la frigider sa se patrunda aromele, daca aveti timp si rabdare :)
Neaparati sa gustati si incercati hummusul de linte si cartofi dulci, va promit ca il veti savura pana la ultima lingura.
Pofta Buna!
Cantitate:
6 portii
(2 casolete medii)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: