Chec cu scorțișoară

Chec cu scorțișoară

Acum vin cu o sugestie de rețetă de chec mai interesant, potrivit pentru a vă alinta familia în următorul weekend. Checul este foarte aromat, pufos și gustos - miroase toată casa a scorțișoară și unt, aș zice chiar că e un fel de cozonac rapid. Arată bine straturile de scorțișoară în secțiune, mai mult din cauza lor am făcut rețeta și mă bucur că a fost un real succes.

Singurul pericol este să vă opriți la timp din mâncatul lui :)

Ingrediente

Unt
125 g
unt moale, la temperatura camerei
Zahăr
200 g
+ 50g pentru scorțișoară
Esență de vanilie
1 buc
   
Ouă
3 buc
   
Făină albă
225 g
   
Praf de copt
1 lingurita
   
Bicarbonat de sodiu
0.25 lingurite
un vârf de linguriță
Smântână
50 g
simplă, fermentată
Scorțișoară
1 lingura
   

Pași de urmat

Pas 1

Făina se amestecă cu praful de copt și bicarbonatul de sodiu.

Chec cu scorțișoară - Pas 1
Pas 2

Într-un bol puneți untul moale, 200g de zahăr și vanilia - mixați bine.

Chec cu scorțișoară - Pas 2
Pas 3

Apoi adăugați unul câte unul ouăle, amestecați bine cu mixerul după fiecare.

Chec cu scorțișoară - Pas 3
Pas 4

Adăugați jumătate din cantitatea de făină, amestecați.

Chec cu scorțișoară - Pas 4
Pas 5

Apoi urmează smântâna, amestecați bine.

Chec cu scorțișoară - Pas 5
Pas 6

Și la urmă puneți restul de făină, amestecați bine să nu fie cocoloașe, aluatul de chec este gata.

Chec cu scorțișoară - Pas 6
Pas 7

Acum amestecați scorțișoara cu cele 50g de zahăr.

Chec cu scorțișoară - Pas 7
Pas 8

Așterneți o tavă de chec cu hârtie.

Turnați 1/3 de aluat în ea și îl nivelați uniform. Presărați peste aluat jumătate din cantitatea de zahăr cu scorțișoară.

Chec cu scorțișoară - Pas 8
Pas 9

Mai turnați 1/3 de aluat în tava, nivelați atent.

Chec cu scorțișoară - Pas 9
Pas 10

Presărați restul de scorțișoară cu zahăr.

Chec cu scorțișoară - Pas 10
Pas 11

La urmă turnați restul de aluat, nivelați.

Tava mea s-a umplut un pic mai mult de jumătate și îmi era frică că nu va fi suficient de înalt checul. Dar a crescut foarte frumos, așa că aveți grijă să-i lăsați loc în tavă să crească bine.

Chec cu scorțișoară - Pas 11
Pas 12

Se coace la cuptor preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute.

Apoi îl lăsați să se răcească bine în tavă.

Chec cu scorțișoară - Pas 12
Pas 13

Apoi îl scoateți din tavă, dați hârtia jos și îl portionați.

Serviți cu mare plăcere.

Poftă bună!

Chec cu scorțișoară - Pas 13

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1 chec)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 15 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)
Colecții: Chec-uri, Dulciuri

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Carmen Nedelea
Carmen Nedelea 29 Jan 2016, 15:49

Buna Lena,

Te rog poti sa-mi spui daca as putea inlocui scortisoara cu cacao? Ai putea sa-mi spui o proportie sau merg la ochi? Sau nuca pisata in amestec cu cacao si zahar?  Sincer nu prea ma dau in vint dupa ea, dar checul ma atrage enorm (imi plac la nebunie!). Daca nu merge, o sa incerc si cu scortisoara, dar...Merci, Carmen 

lena
Elena (lena) Carmen Nedelea 29 Jan 2016, 16:38

Da, sigur merge inlocuit cu cacao, nuca - aceeasi cantitate.

Cristinadan
Cristinadan 30 Jan 2016, 08:35

Draga mea,

Cu siguranta e delicios. Il fac astazi (vin copiii la masa...)

Poti sa-mi spui de ce punem si praf de copt si bicarbonat?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Cristinadan 30 Jan 2016, 09:06

Creste mai bine si intens cand se pun amandoua, asa am observat si la Pancakes-uri.

natalia74
natalia74 30 Jan 2016, 15:42

buna lena eu lam facut cu dulceata de capsuni a esit de minune .demult timp fac checuri dar stii le puneam si vanilie si tot aveau un gust de ou dar acesta ese de minune si poti sa faci implutura cu orice magiun scortisoara cacao chear cred si ciocolata.e minunat aluatul.multumesc foarte mult

Poza mea pentru rețetă:
kmonik
kmonik 11 Feb 2016, 10:39

Buna idee cu magiun!

Natalitsa
Natalitsa 11 Feb 2016, 12:21

Buna Lena, ce diametru tre sa aiba tava pentru a se primi ideal? ). 

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Natalitsa 11 Feb 2016, 14:32

Tava mea de chec are 32 cm lungime, iese bine chiar si in una cu vreo 5cm mai scurta.

olika
olika 12 Feb 2016, 03:44

Salut Lena, vreau sa iti multumesc pentru toate retetele, sunt nemaipomenit de gustoase, foarte mult ma salveaza celea de post, vreau sa ma impart cu tine cu o reteta de chec cu brinza, am gasit-o pe un sait rus,am pus 150 gr unt am amestecat cu 300 gr de zahar cu mixerul apoi am adaugat 260 gr de brinza de 9% shi iarasi am amestecat, apoi 3 oua, 1 linguritza de baking powder,200 gr de stafide shi am amestecat, shi la urma 300 gr de faina, l-am copt la 160 grade undeva o ora shi 20. Incredibil de gustos, daca o sa ai posibilitate sa il incerci. Ma bucur daca ti-am fost de folos, inca o data iti multumesc pentru tot. Domnul sa te ajute in toate 

Natalitsa
Natalitsa 13 Feb 2016, 17:20

Acum trei zile, intimplator am dat peste aceasta receta, si tot trei zile la rind nu reusesc sa fac o poza la acest chec minunat. Usor de facut si extrem de gustos. Este periculos de bun, uiti de diete))))))).