Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă Rețetă VIDEO

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă

Așa cum v-am promis vă arăt rețeta de turtă dulce rapidă, la tavă - are o consistență pufoasă și moale, dar dacă o lăsați așa neacoperită 1-2 zile devine ceva mai asemănătoare cu turta dulce clasică :) Această rețetă de turtă dulce este de fapt cel mai popular desert de Crăciun în Polonia și se numește acolo "Pjernik" - în mod normal se mai unge cu gem de prune acrișor și se mai glazurează cu ciocolată, deci este o nebunie. Eu vă propun să încercați măcar varianta simplă de turtă dulce, eventual presărat niște zahăr pudră deasupra sau orice glazură vă place.

Se face simplu și repede, neapărat să nu omiteți mirodeniile (în cel mai grav caz puneți numai scorțișoară), ele dau aromă deosebită și culoare. Dacă luați toate aceste mirodenii separat o să vă gândiți că nu merg aici, dar combinate și măcinate dau o aromă extraordinară. Eu am dat mai jos și rețeta amestecului de mirodenii pe care l-am făcut singură și am măcinat la râșnița de cafea. Este o cantitate destul de generoasă, puteți să mai bucurați pe cineva cu ele sau faceți mai puțin.

Înălțimea turtei o puteți regla cu dimensiunea tăvii de cuptor folosite, aici am una de 20x30cm, dacă faceți în tava simplă de cuptor de aragaz nu va fi foarte groasă. Se poate face și în tava de pandișpan, cea rotundă cu borduri care se scot, dar aveți grijă la cantități, că va fi ceva mai înaltă. O puteți tăia în acest caz în jumate, ungeți foile cu gem de prune și deasupra glazurați cu ciocolată topită - așa veți avea cel mai tare tort-turtă dulce :)

Ingrediente

Zahar
100 g
   
Oua
3 buc
   
Miere
200 g
   
Unt
125 g
să fie moale, la temperatura camerei
Smantana
100 g
am în vedere smântână simplă, fermentată
Faina
210 g
   
Scortisoara
2 lingurite
   
Praf de copt
2 lingurite
   
Cacao pudra
1 lingura
   
Mirodenii pentru turta dulce
1 lingurita
am combinat: - 25g - băț de scorțișoară - 5g - ghimbir, cardamom, cuișoare, nucșoară, ienibahar, anason - 2g - piper negru boabe
Nuci tocate
50 g
opțional

Pași de urmat

Pas 1

În primul rând vă apucați de amestecul de mirodenii pentru turtă, dacă nu-l faceți sau aveți gata cumpărat omiteți acești pași. Eu totuși recomand să depuneți un mic efort și să le faceți singuri, diferența este mare.

Deci, aici eu am cântărit toate mirodeniile pe care le aveam întregi, din cele enumerate la ingrediente.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 1
Pas 2

Le treceți prin râșnița de cafea și le faceți pudră cât mai fină.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 2
Pas 3

La cele măcinate de mine am adăugat condimentele cumpărate gata măcinate - aici am avut ghimbirul și nucșoara. Amestecați bine și observați că aveți o cantitate generoasă de mirodenii, le păstrați în borcan ermetic pentru alte ture sau faceți cadou și la alții.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 3
Pas 4

Acum puteți continua prepararea aluatului:

- separați albușurile de gălbenușuri.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 4
Pas 5

Bateți albușurile spumă tare cu un mixer.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 5
Pas 6

În alt bol puneți untul moale și zahărul, mixați bine.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 6
Pas 7

Adăugați gălbenușurile, smântâna și mierea, amestecați bine cu mixerul.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 7
Pas 8

Făina o amestecați cu praful de copt, 1 lingură de cacao, 2 lingurițe de scorțișoară și 1 linguriță de mirodenii pentru turtă dulce (puteți pune și mai mult dar s-ar putea să fie puțin picantă turta).

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 8
Pas 9

Turnați acest amestec de făină la cel de unt și gălbenușuri.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 9
Pas 10

Amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 10
Pas 11

Și ultima etapă - luați albușurile bătute spumă, le adăugați în aluat și amestecați atent cu o spatulă până se încorporează complet.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 11
Pas 12

Turnați aluatul în tava așternută cu hârtie de copt și îl puneți la cuptor preîncălzit la 180 de grade pentru 25-30 de minute.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 12
Pas 13

Când este gata lăsați să se răcească complet.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 13
Pas 14

Puteți opțional orna cu zahăr pudră, glazură de ciocolată sau orice altă glazură vă place.

Nouă ne-a plăcut așa simplă, puteți unge și să serviți turta cu niște gem de prune pe lângă, este superbă combinația.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 14
Pas 15

Aici o secțiune pufoasă și moale, deosebit de bună și aromată.

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 15
Pas 16

Cu siguranță veți împăca toată lumea cu această turtă dulce dar cu minim efort.

Poftă Bună!

Turtă dulce la tavă, moale și pufoasă - Pas 16

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 25 min
Data publicării:
Notă: 5 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 20 Dec 2016, 13:35

Buna. Am citit f. pe fuga, dar asa la o prima ochire nu am vazut. Asa ca te rog sa-mi spui marimea tavii si scuze daca scrie. Pupici. Acuma la 2 vine Marius (sa-si vada si el cadoul.hahaha.) si-s bagata-n priza.

tiki
tiki 20 Dec 2016, 13:37

Scuze. Am vazut. Nu m-am uitat decat strict la reteta nu si la introducere.

BElena
BElena 20 Dec 2016, 15:07

Stiu ca mierea devine toxica la temp ridicate...

lena
Elena (lena) BElena 20 Dec 2016, 15:26

In cantitati rezonabile eu zic ca nu se intampla nimic, dar fiecare ia decizia si nu este nici o problema.

dir
dir Elena (lena) 20 Dec 2016, 19:15

Eu stiu de pe la apicultori (nu spun ca-i „stiintific”), ca prepararea termica a mierii ii inactiveaza enzimele, prin denaturare, transformand-o intr-un simplu indulcitor cu aroma specifica; adica calorii fara prea multe beneficii, dar fara toxicitate. Nu prea are ce sa devina toxic. Consum destul de multa miere, o folosesc si pentru tratamente cosmetice. Nu o gatesc niciodata, dar maica-mea are retete de prajituri cu miere. Turta asta dulce imi cam face cu ochiul, dar deja am promis destule pentru Craciun; poate dupa aceea. Sarbatori fericite tuturor! Si spor la pregatit.

Dia.Si.
Dia.Si. Elena (lena) 17 Nov 2019, 08:22

Am o intrebare legata de cantitatea de miere, este cumva o greseala? 200 de grame de miere? Nu pare o cantitate rezonabila, mai ales ca sunt si 100 g de zahar. Am facut prajitura aceeasta si e ingrozitor de dulce.

Bdiana
Bdiana 21 Dec 2016, 23:10

Buna, Elena. Am facut si eu azi turta dulce si a iesit super buna.  Sunt foarte incantata. O trec pe lista mea de prajituri. Multumesc pentru reteta! Pupici si sper sa ne revedem la un alt Atelier de gatit sau, de ce nu, si in alte imprejurari. Pupici!

Poza mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Bdiana 22 Dec 2016, 09:23

Ma bucur mult Diana, sa aveti pofta mare si Sarbatori Fericite!

Bdiana
Bdiana Elena (lena) 22 Dec 2016, 14:38

Multumim la fel! Sarbatori fericite si linistite!

Miruna T.
Miruna (Miruna T.) 24 Dec 2019, 11:39

Multumim de reteta, a iesit minunata :) E deja al doilea an cand o fac de sarbatori, si de data asta nici macar nu a prins ajunul 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă: