Prajitura cu mac si frisca(Revani) Reteta VIDEO

Prajitura cu mac si frisca(Revani)

Aceasta prajitura cu mac de fapt se numeste Prajitura Revani cu mac, adica un desert grecesc cu gris(in varianta arabeasca este Basbousa) pe care vi-l recomand cu mare drag. Este foarte frageda, pufoasa, moale si se combina perfect cu stratul de frisca. Un mare plus este ca-i destul de rapida, fara mari eforturi si agitatii prin bucatarie, dar este de mare efect - si vizual, si la gust! Eu sunt atat de impresionata de Basbousa ca nu am avut nici o emotie cand am incercat si aceasta varianta cu mac - printre putinele retete care le fac prima data si ies fara nici o problema.

Sa nu ma intrebati de frisca vegetala-margarina lichida de fapt, nu o recomand nici gratuit(o gasiti oricum mai in toate prajiturile din comert), mai bine nu puneti deloc sau bateti niste smantana simpla mai grasa si puneti deasupra.

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
600 g
pentru sirop, prajitura si frisca
Ulei
250 ml
Lapte
250 ml
Gris
165 g
Mac
130 g
Faina alba
130 g
Praf de copt
10 g
adica 1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
Zeama de lamaie
2 linguri
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
500 ml
sa fie rece bine, de la frigider

Pasi de urmat

Pas 1

Siropul:

In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura.

Deci, intr-o cratita turnati 500ml de apa si adaugati 300g de zahar, amestecati bine si puneti pe foc.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 1
Pas 2

Cand incepe sa fiarba turnati zeama de lamaie, amestecati si inchideti focul.

Lasati la o parte pana pregatim si coacem prajitura.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 2
Pas 3

Prajitura:

Intr-un bol puneti ouale si inca 200g de zahar.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 3
Pas 4

Amestecati bine cu un tel sau cu mixerul.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 4
Pas 5

Treptat adaugati si incorporati uleiul, amestecati in acest timp cu telul.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 5
Pas 6

Adaugati si laptele, amestecati.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 6
Pas 7

In continuare puneti grisul, macul, faina, praful de copt si esenta de vanilie.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 7
Pas 8

Amestecati bine cu un tel sau mixer, trebuie sa fie un aluat fara cocoloase si un pic mai lichid, nu chiar ca cel de chec.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 8
Pas 9

Ungeti cu putin ulei o tava adanca de cuptor - a mea este una de sticla, de 35x32 de la Ikea.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 9
Pas 10

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, in functie de cuptor.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 10
Pas 11

Cam asa arata prajitura gata coapta.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 11
Pas 12

Cat este fierbinte turnati peste ea siropul de la pasul 1-2.

Nu va speriati, prajitura va fi perfect de umeda si frageda, absoarbe perfect si bine tot siropul.

Lasati prajitura asa sa se raceasca bine 2-3 ore minim.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 12
Pas 13

Batem Frisca:

Cand prajitura este bine racita ne apucam sa batem frisca.

Luati smantana rece din frigider, o turnati intr-un bol adanc, adaugati 100g de zahar.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 13
Pas 14

Bateti bine frisca la viteza mare pana se intareste si se ingroasa.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 14
Pas 15

O treceti peste prajitura.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 15
Pas 16

Nivelati bine cu o lingura.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 16
Pas 17

Acoperiti tava cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 2-3 ore.

Asa frisca se mai intareste si se fixeaza, in plus prajitura va fi mai racoritoare si mai gustoasa.

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 17
Pas 18

O portionati si savurati cu mare placere - este delicioasa, frageda, moale, gustoasa, perfecta!

Pofta Buna!

Prajitura cu mac si frisca(Revani) - Pas 18

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10-15 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 1 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

kmonik
kmonik 11 Feb 2017, 09:21

Macul este macinat sau bobite?

lena
Elena (lena) kmonik 11 Feb 2017, 10:05

Este simplu, nemacinat.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 24 Feb 2017, 13:48

Lena ai pus toata frisca deasupra ? Am in vedere toate cele 500 ml?

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 24 Feb 2017, 13:53

Da, pe toata.

Aly Sc
Aly Sc 24 Jul 2017, 14:11

Daca pun in loc de mac fulgi de cocos, cum crezi o sa-mi iasa?

lena
Elena (lena) Aly Sc 24 Jul 2017, 16:15

Va fi si asa f.bine!

AnneN101
Anne N (AnneN101) 25 Sep 2018, 23:58

Nu e f mult zahar??🙄😶

lena
Elena (lena) Anne N (AnneN101) 26 Sep 2018, 06:42

Este perfect 🤓

OanaLeonte893
Oana Leonte (OanaLeonte893) 01 Dec 2021, 08:54

La sirop as putea pune miere un loc de zahar? Cam ce cantitate?

lena
Elena (lena) Oana Leonte (OanaLeonte893) 01 Dec 2021, 09:13

Se poate, sigur, aceeasi cantitate.😉

cora.
cora. 02 Mar 2023, 11:51

Prajitura asta e apetisanta dar ma descurajeaza cantitatea de ulei si cea de zahar.As reduce uleiul la jumatate,ori as inlocui cu unt topit(dar tot 1/2).La sirop as pune mai degraba lapte cu zahar vanilat/miere,sau ,si mai bine,suc de portocala.Numai ca tu spui ca macul a fost nerasnit.Si e posibil ca reducand grasimea ,dupa coacere blatul sa fie mai sfaramicios,mai uscat?