Prajitura cu mac si frisca(Revani) Reteta VIDEO

Prajitura cu mac si frisca(Revani)

Aceasta prajitura cu mac de fapt se numeste Prajitura Revani cu mac, adica un desert grecesc cu gris(in varianta arabeasca este Basbousa) pe care vi-l recomand cu mare drag. Este foarte frageda, pufoasa, moale si se combina perfect cu stratul de frisca. Un mare plus este ca-i destul de rapida, fara mari eforturi si agitatii prin bucatarie, dar este de mare efect - si vizual, si la gust! Eu sunt atat de impresionata de Basbousa ca nu am avut nici o emotie cand am incercat si aceasta varianta cu mac - printre putinele retete care le fac prima data si ies fara nici o problema.

Sa nu ma intrebati de frisca vegetala-margarina lichida de fapt, nu o recomand nici gratuit(o gasiti oricum mai in toate prajiturile din comert), mai bine nu puneti deloc sau bateti niste smantana simpla mai grasa si puneti deasupra.

Ingrediente

Oua
3 buc
Zahar
600 g
pentru sirop, prajitura si frisca
Ulei
250 ml
Lapte
250 ml
Gris
165 g
Mac
130 g
Faina alba
130 g
Praf de copt
10 g
adica 1 plic
Esenta de vanilie
1 buc
Zeama de lamaie
2 linguri
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
500 ml
sa fie rece bine, de la frigider

Pasi de urmat

1

Siropul:

In primul rand pregatim siropul si il lasam sa se racoreasca pana pregatim blatul de prajitura.

Deci, intr-o cratita turnati 500ml de apa si adaugati 300g de zahar, amestecati bine si puneti pe foc.

2

Cand incepe sa fiarba turnati zeama de lamaie, amestecati si inchideti focul.

Lasati la o parte pana pregatim si coacem prajitura.

3

Prajitura:

Intr-un bol puneti ouale si inca 200g de zahar.

4

Amestecati bine cu un tel sau cu mixerul.

5

Treptat adaugati si incorporati uleiul, amestecati in acest timp cu telul.

6

Adaugati si laptele, amestecati.

7

In continuare puneti grisul, macul, faina, praful de copt si esenta de vanilie.

8

Amestecati bine cu un tel sau mixer, trebuie sa fie un aluat fara cocoloase si un pic mai lichid, nu chiar ca cel de chec.

9

Ungeti cu putin ulei o tava adanca de cuptor - a mea este una de sticla, de 35x32 de la Ikea.

10

Turnati aluatul in tava si puneti la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute, in functie de cuptor.

11

Cam asa arata prajitura gata coapta.

12

Cat este fierbinte turnati peste ea siropul de la pasul 1-2.

Nu va speriati, prajitura va fi perfect de umeda si frageda, absoarbe perfect si bine tot siropul.

Lasati prajitura asa sa se raceasca bine 2-3 ore minim.

13

Batem Frisca:

Cand prajitura este bine racita ne apucam sa batem frisca.

Luati smantana rece din frigider, o turnati intr-un bol adanc, adaugati 100g de zahar.

14

Bateti bine frisca la viteza mare pana se intareste si se ingroasa.

15

O treceti peste prajitura.

16

Nivelati bine cu o lingura.

17

Acoperiti tava cu o folie alimentara si puneti la frigider pentru 2-3 ore.

Asa frisca se mai intareste si se fixeaza, in plus prajitura va fi mai racoritoare si mai gustoasa.

18

O portionati si savurati cu mare placere - este delicioasa, frageda, moale, gustoasa, perfecta!

Pofta Buna!

Arata-ne si noua poza cu ce ti-a iesit, scrie-ne ideile sau intrebarile tale pe grupul nostru de Facebook "Gatim acasa cu LaLena"!

Click aici!

Cantitate: 2 kilograme (10-15 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:
Nota: 1 (1 voturi)

Comentarii

kmonik
kmonik 11 feb 2017, 09:21

Macul este macinat sau bobite?

lena
Elena (lena) kmonik 11 feb 2017, 10:05

Este simplu, nemacinat.

CristiAna Tcaciuc
CristiAna Tcaciuc 24 feb 2017, 13:48

Lena ai pus toata frisca deasupra ? Am in vedere toate cele 500 ml?

lena
Elena (lena) CristiAna Tcaciuc 24 feb 2017, 13:53

Da, pe toata.

Aly Sc
Aly Sc 24 iul 2017, 14:11

Daca pun in loc de mac fulgi de cocos, cum crezi o sa-mi iasa?

lena
Elena (lena) Aly Sc 24 iul 2017, 16:15

Va fi si asa f.bine!

AnneN101
Anne N (AnneN101) 25 sep 2018, 23:58

Nu e f mult zahar??🙄😶

lena
Elena (lena) Anne N (AnneN101) 26 sep 2018, 06:42

Este perfect 🤓