Visine congelate

Visine congelate

La cat de banal suna reteta totusi sa stiti ca si la visinele congelate sunt mici detalii care conteaza, asta daca vreti la iarna sa aveti visine cat mai apropiate ca gust, textura si culoare de cele din sezon. La noi demult raftul cu dulceturi este pe locul 2, dar locul de cinste in bucatarie il are congelatorul mare. Este metoda cea mai rapida, sanatoasa si simpla de a conserva multe fructe si legume cu minim efort de semipreparare inainte. In plus nu trebuie sa folositi mult zahar, sau deloc, si alti conservanti. As zice ca visinele au un raft special dedicat in fiecare sezon, sunt fructele care isi pastreaza cel mai bine textura si gustul. Pe langa visine eu prefer sa congelez la fel afine si coacaze, sunt ok dupa decongelare. In schimb capsunile, zmeura, murele, ciresele, caisele nu le recomand congelate asa simplu. Vedeti reteta de Capsuni congelate in forma de piure, anume asa mai bine sa le pastrati.

Cel mai anevoios proces cu visinele este scoaterea samburilor, si e bine cand aveti 2-3kg, dar 20-30 de kg cum era la noi acasa la mama, deja e veselie. Intotdeauna treaba asta o facea bunica, la batranete era asa de bucuroasa ca poate si ea sa fie cu ceva utila, astepta cu mare nerabdare sezonul. Acum am emotii cand curat eu visinele, in toata monotonia asta am timp suficient sa ma gandesc la sezatorile noastre cu bunica sau "mamuka" in care imi tot povestea din viata ei...

Ingrediente

Visine
1 kg

Pasi de urmat

Pas 1

Daca nu aveti visine in copacul din curte si le luati din piata, neaparat sa va alegeti fructe un pic mai mari, nu din acelea mici. Sunt bune si alea mici, pentru visinata, dar pentru congelator eu recomand visine ceva mai "pline".

Asa, dupa ce scoateti samburii sa nu ramaneti doar cu coaja din ele.

Le spalati bine in cateva jeturi de apa si lasati sa se scurga.

Apropo, daca observati ceva viermisori in ele nu va grabiti sa le aruncati - le puneti in apa cu sare pentru 1-2 ore si apoi clatiti in cateva ape.

Visine congelate - Pas 1
Pas 2

Ca si metoda de curatare a samburilor eu totusi am revenit la acul de siguranta, este repede, simplu si cu control maxim de calitate :)

Am incercat si cu multe alte dispozitive, din pacate fac multe gresuri si va treziti cu samburii in visine la iarna, sau dureaza mai mult.

Visine congelate - Pas 2
Pas 3

Este foarte simplu - bagati varful mai mic al acului in zona samburelui, usor il miscati acolo si scoateti samburele.

Imi place la aceasta metoda ca visinele nu se strivesc si nu pierd din zeama lor in proces.

Visine congelate - Pas 3
Pas 4

Visinele curatate de samburi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc/zeama.

Visine congelate - Pas 4
Pas 5

Observati aici cat de putina zeama s-a scurs din visinele mele - asta din cauza ca nu le-am strivit pre tare in procesul de curatare a samburilor.

Visine congelate - Pas 5
Pas 6

Apoi le puneti in pungi de congelator - recomand sa nu puneti cantitate mare in pungi, la iarna mai bine decongelati 2 pungi decat  una si pe urma sa recongelati sau aruncati visinele ramase.

Inchideti ermetic si aveti grija sa alegeti pungi mai groase pt congelator, daca nu gasiti, puneti in 2 pungi mai subtiri.

Visine congelate - Pas 6
Pas 7

Si asa la cat mai multe pungi, pentru cele mai delicioase deserturi si la iarna.

Pofta Buna!

Visine congelate - Pas 7

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg
Timp de preparare: 10 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

GalinaRobu580
Galina Robu (GalinaRobu580) 15 Jun 2017, 10:21

O metoda foarte simpla de pastrare si cred ca destul de eficienta.

Mihaela Morar
Mihaela Morar 15 Jun 2017, 10:59

Crezi ca stau mai bine daca as vida pungile?

lena
Elena (lena) Mihaela Morar 15 Jun 2017, 11:34

E cam la fel.

Mihaela Morar
Mihaela Morar Elena (lena) 16 Jun 2017, 10:35

Multumesc :-*

timotei
timotei 15 Jun 2017, 18:51

Wow chear nu am stiut de metodata acesta.

E.M.A
E.M.A 16 Jun 2017, 11:15

Desi simplu, foarte util, detaliile contează mult! Ar fi minunat dacă ai posta și metoda ta de congelare a cireșelor. Ar mai fi timp, inca mai sunt pe piata, astazi am cumparat niște cirese delicioase. Mulțumesc! 

lena
Elena (lena) E.M.A 16 Jun 2017, 11:32

Congelez la fel si ciresele, dar de cativa ani nu mai pun, isi pierd mult din gust, culoare.

eduardu
Eduardu (eduardu) 24 Jun 2017, 22:29

Cum pica retetele tale la tanc! Tocmai am cules visinele si am facut cateva provizii la congelator. Dar ca o idee,eu am facut anul trecut cu visinele din compot exact ce as face si cu visinele congelate( de obicei le folosesc la creme pt prajituri si torturi) doar ca facandu-le compot impusti doi iepuri...Ce-i drept la noi se bea mai mult siropul de la compot si de aceea imi raman fructele si nestiind ce sa fac cu ele le-am blenduit si folosit la crema! Nu cred ca fie diferenta de gust. :)

Maria Romano
Maria Romano 30 Jun 2017, 16:31

Eu le congelez cu samburi. Avantaje:nu pierd timp la momentul congelarii(am congelat 20 kg), se decongeleaza foarte bine-dupa apox.1 ora se pot scoate samburii, la miomentul decongelarii  se scurge zeama f.putina fata de cele fara samburi.

lena
Elena (lena) Maria Romano 30 Jun 2017, 17:16

Buna idee, fac si eu daca nu sm timp acum sa le scot samburii :)