La cât de banal sună rețeta, totuși să știți că și la vișinele congelate sunt mici detalii care contează, asta dacă vreți la iarnă să aveți vișine cât mai apropiate ca gust, textură și culoare de cele din sezon. La noi demult raftul cu dulcețuri este pe locul 2, dar locul de cinste în bucătărie îl are congelatorul mare. Este metoda cea mai rapidă, sănătoasă și simplă de a conserva multe fructe și legume cu minim efort de semipreparare înainte. În plus nu trebuie să folosiți mult zahăr, sau deloc, și alți conservanți. Aș zice că vișinele au un raft special dedicat în fiecare sezon, sunt fructele care își păstrează cel mai bine textura și gustul. Pe lângă vișine eu prefer să congelez la fel afine și coacăze, sunt ok după decongelare. În schimb căpșunile, zmeura, murele, cireșele, caisele nu le recomand congelate așa simplu. Vedeți rețeta de Căpșuni congelate în formă de piure, anume așa mai bine să le păstrați.
Cel mai anevoios proces cu vișinele este scoaterea sâmburilor, și e bine când aveți 2-3kg, dar 20-30 de kg cum era la noi acasă la mama, deja e veselie. Întotdeauna treaba asta o făcea bunica, la bătrânețe era așa de bucuroasă că poate și ea să fie cu ceva utilă, aștepta cu mare nerăbdare sezonul. Acum am emoții când curăț eu vișinele, în toată monotonia asta am timp suficient să mă gândesc la șezătorile noastre cu bunica sau "mamuka" în care îmi tot povestea din viața ei...