Visine congelate
La cat de banal suna reteta totusi sa stiti ca si la visinele congelate sunt mici detalii care conteaza, asta daca vreti la iarna sa aveti visine cat mai apropiate ca gust, textura si culoare de cele din sezon. La noi demult raftul cu dulceturi este pe locul 2, dar locul de cinste in bucatarie il are congelatorul mare. Este metoda cea mai rapida, sanatoasa si simpla de a conserva multe fructe si legume cu minim efort de semipreparare inainte. In plus nu trebuie sa folositi mult zahar, sau deloc, si alti conservanti. As zice ca visinele au un raft special dedicat in fiecare sezon, sunt fructele care isi pastreaza cel mai bine textura si gustul. Pe langa visine eu prefer sa congelez la fel afine si coacaze, sunt ok dupa decongelare. In schimb capsunile, zmeura, murele, ciresele, caisele nu le recomand congelate asa simplu. Vedeti reteta de Capsuni congelate in forma de piure, anume asa mai bine sa le pastrati.
Cel mai anevoios proces cu visinele este scoaterea samburilor, si e bine cand aveti 2-3kg, dar 20-30 de kg cum era la noi acasa la mama, deja e veselie. Intotdeauna treaba asta o facea bunica, la batranete era asa de bucuroasa ca poate si ea sa fie cu ceva utila, astepta cu mare nerabdare sezonul. Acum am emotii cand curat eu visinele, in toata monotonia asta am timp suficient sa ma gandesc la sezatorile noastre cu bunica sau "mamuka" in care imi tot povestea din viata ei...
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Daca nu aveti visine in copacul din curte si le luati din piata, neaparat sa va alegeti fructe un pic mai mari, nu din acelea mici. Sunt bune si alea mici, pentru visinata, dar pentru congelator eu recomand visine ceva mai "pline".
Asa, dupa ce scoateti samburii sa nu ramaneti doar cu coaja din ele.
Le spalati bine in cateva jeturi de apa si lasati sa se scurga.
Apropo, daca observati ceva viermisori in ele nu va grabiti sa le aruncati - le puneti in apa cu sare pentru 1-2 ore si apoi clatiti in cateva ape.
Pas 2
Ca si metoda de curatare a samburilor eu totusi am revenit la acul de siguranta, este repede, simplu si cu control maxim de calitate :)
Am incercat si cu multe alte dispozitive, din pacate fac multe gresuri si va treziti cu samburii in visine la iarna, sau dureaza mai mult.
Pas 3
Este foarte simplu - bagati varful mai mic al acului in zona samburelui, usor il miscati acolo si scoateti samburele.
Imi place la aceasta metoda ca visinele nu se strivesc si nu pierd din zeama lor in proces.
Pas 4
Visinele curatate de samburi le puneti intr-o sita sa se scurga bine de suc/zeama.
Pas 5
Observati aici cat de putina zeama s-a scurs din visinele mele - asta din cauza ca nu le-am strivit pre tare in procesul de curatare a samburilor.
Pas 6
Apoi le puneti in pungi de congelator - recomand sa nu puneti cantitate mare in pungi, la iarna mai bine decongelati 2 pungi decat una si pe urma sa recongelati sau aruncati visinele ramase.
Inchideti ermetic si aveti grija sa alegeti pungi mai groase pt congelator, daca nu gasiti, puneti in 2 pungi mai subtiri.
Pas 7
Si asa la cat mai multe pungi, pentru cele mai delicioase deserturi si la iarna.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
Timp de preparare:
10 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: