Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere

Nu intelegeam eu acum cativa ani persoanele amatoare de ardei iuti murati sau proaspeti, dar cred ca incep sa imbatranesc sau se schimba configuratia papilelor gustative... deja nu prea imi mai inchipui Ciorba Radauteana sau Ciorba a la Grec fara un ardei delicios pe langa. Imi plac ardeii putin picanti sau ardeii bulgaresti neiuti, pe acestia chiar si Maria mea mica striga sa muste din ei! Poate am devenit fan ardei iuti in otet datorita acestei retete faine, am vazut-o la un nene ucrainean pe Youtube si povestea cu asa o pofta ca am conservat si eu repede vreo 2 borcane - mai ales ca e simplu si repede.

Reteta aceasta de ardei iuti cu otet si miere este fara fierbere si alti conservanti, toate 3 ingredientele sunt conservante si borcanele stau bine chiar si in debaraua de apartament. Imi place ca sunt putin dulci-acrisori, neaparat sa alegeti ardei crocanti de sezon - sa nu fie uscati si fara vlaga. In rest doar urmati pasii si deja intr-o saptamana puteti sa-i savurati.

Ingrediente

Ardei iute
500 g
alegeti ardeii preferati - iuti sau bulgaresti(neiuti)
Otet de mere
1 l
Miere
200 g

Pasi de urmat

Pas 1

Eu aleg de obicei ardei de diferite tipuri - dupa chef si dispozitie pot sa mananc un ardei mai iute sau deloc iute, dar neaparat sa fie ardei de sezon - fragezi si crocanti!

Le spalati si uscati bine cu un prosop de hartie.

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 1
Pas 2

Apoi taiti coditele sa fie mai scurte - se vor aranja mai usor in borcane.

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 2
Pas 3

Acum partea cea mai enervanta - sa inghesuiti cat mai bine ardeii in borcane - mai ales ardeii bulgaresti sunt o provocare, cat nu-i aranjezi tot parca nu incap, deci rabdare!

Aici sa aveti in vedere - daca conservati ardei de mai multe tipuri, le puneti in borcane separate. Ardeii iuti transfera iuteala la cei bulgaresti si deja nu e bine pentru persoanele sensibile.

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 3
Pas 4

Acum dizolvati in otetul crud si rece mierea - amestecati bine pana se dizolva complet.

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 4
Pas 5

Turnati acest amestec in borcane - in functie de cat de bine aranjati ardeii cu atat mai putina solutie va trebuie. Mai dizolvati daca trebuie sa umpleti toate borcanele pregatite cu ardei, asa ca sa acopere perfect toata suprafata.

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 5
Pas 6

Si gata! Peste 1-2 saptamani ardeii sunt buni de savurat, eu prefer sa-i tin la rece inainte de servire, dar pastrez borcanele la debara, inchise ermetic cu capac.

Pofta Buna!

Ardei iuti in otet cu miere - fara fierbere - Pas 6

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 g
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 20 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

IonSiCorinaTone997
Ion Si Corina Tone (IonSiCorinaTone997) 22 Aug 2017, 12:33

Făină reteta.

Eu am pus si câțiva ardei grasi mai mici care nu au crescut destul, din geafina, si i-am amestecat cu cei iuti pt ca nu aveam destui si erau oricum f iuți. I-am taiat cubulete si amestecat cu totii. Am pus zahar brun, otet si sare si putina apa, toate incalzite bine si am turnat fierbinte peste...

lena
Elena (lena) Ion Si Corina Tone (IonSiCorinaTone997) 23 Aug 2017, 09:00

Super idee Corina, sa fac si eu cu ardei gras.

dir
dir 23 Aug 2017, 15:41

Eu pun și câteva felii mai mari de ceapă printre ardei, nu mai mult de 30-40% din conținutul borcanului. Dă un gust tare bun, iar feliile de ceapă sunt cele mai vânate la consum; nici prea multă nu-i bună, pentru că denaturează gustul. Cred că pun și mai puțină miere, am 1 lingură la 100 ml lichid, dar niciodată nu am pus chiar atâta. În rețeta originală aveam jumătate apă, jumătate oțet din vin 9%, dar am înlocuit cu oțet de mere fără apă; marinada care rămâne, uneori o folosesc la salate, fiind foarte gustoasă. Niciodată nu am făcut un borcan fără câțiva ardei iuți, iuți, pentru că și aceștia au rol conservant. Anul acesta încă nu am făcut, nu știu dacă mai ajung, dar este conserva mea preferată. Parcă sunt chiar mai buni conservați decât așa cruzi.

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) dir 23 Aug 2017, 16:10

Chiar faina ideea cu ceapa, fac des ceapa marinata dar nu m-am gandit s-o combin cu ardei...

dir
dir Elena (lena) 23 Aug 2017, 16:32

Încearcă 1-2 borcane, dacă nu vă place vouă, o să vă încântați sigur musafirii. Te pup! 

dixi
dixi 24 Oct 2017, 08:03

Bună. Întrebare - sare nu punem?

lena
Elena (lena) dixi 24 Oct 2017, 08:54

Puteti pune, dar este optional.

dixi
dixi 24 Oct 2017, 10:28

Mulţumesc pentru răspunsul prompt