Salata -Tort Aperitiv "Nr.1"

Salata -Tort Aperitiv "Nr.1"

Demult nu am mai pus retete de salate in straturi pe site, in ultima perioada incercam sa le facem cat mai light, mai simple, si fiindca ma vedeti acum postand aceasta Salata sau Tort-Aperitiv deci chiar merita... Am gustat-o la o masa festiva vara aceasta si de atunci imi sta gandul la ea, a fost minunata si combinatia de ingrediente la prima vedere nu este asa deosebita, secretul si gustul fain vin de la prunele uscate cu nuci. Este satioasa, dar o puteti face mai light daca folositi in loc de maioneza niste smantana, sau combinati maioneza cu iaurt.

Reteta originala se numeste Salata "Nr.1 in lume", eu am fost putin mai modesta - am zis sa fie nr.1 si gata. Merita efortul, este frumoasa, de efect si cu siguranta o sa aiba succes la orice masa festiva.

Cu acest tort aperitiv noi azi sarbatorim 3 ani de cand Mariuka noastra ne-a fixat cu privirea ei serioasa la maternitate, de cand am mirosit-o si tot nu ma mai satur sa stau cu nasul in burtica ei...

Ingrediente

Oua fierte
5 buc
Cartofi
5 buc
cam 0.5kg sau 4-5 cartofi medii
Morcovi
2 buc
ai mei au fost mai mari, puneti 3 bucati daca sunt mici
Piept de pui
400 g
Cascaval clasic
250 g
Ciuperci conservate
300 g
eu am folosit proaspete
Ceapa
1 buc
Prune uscate
250 g
Nuci tocate
150 g
Maioneza
500 g
puteti inlocui cu smantana sau iaurt mai cremos
Ulei de floarea soarelui
30 ml
Sare si piper
1 lingurite

Pasi de urmat

1

Spalati bine cartofii si morcovii si le puneti impreuna la fiert in aceeasi cratita.

Cand incep sa fiarba le lasati 30-40 de minute la foc mic, apoi clatiti bine cu apa rece si curatati de coaja. Lasati sa se raceasca complet.

2

Ciupercile conservate le scurgeti de apa si le puneti la calit cu putin ulei.

Ale mele erau proaspete, le-am taiat felii subtiri si la fel le-am pus la calit cu putin ulei.

3

Cand incep sa se rumeneasca adaugati ceapa tocata marunt si mai lasati 5-10 minute.

Potriviti de sare si piper dupa gust, inchideti focul si lasati sa se raceasca complet.

4

In reteta originala pieptul de pui se fierbe simplu timp de 1 ora.

Eu am preferat sa-l marinez cu iaurt si sa-l pun la cuptor - ca in Reteta de pui la cuptor in stil turcesc.

Lasati carnea sa se raceasca bine.

5

Pregatiti si maioneza, daca faceti de casa aveti aici Reteta de maioneza clasica sau Reteta de maioneza rapida, fara oua.

Daca vreti salata mai light folositi smantana sau iaurt cremos, nu uitati sa mai sarati-piperati.

6

Montam salata pe o farfurie mare plata, iar pentru a tine forma perfect rotunda recomand sa folositi peretii detasabili de la forma de copt pandispan.

Puneti ca un inel pe farfurie si montati straturile strict pe interior.

7

Strat 1:

Morcovul ras prin razatoare medie si ungeti bine cu 2-3 linguri de maioneza.

8

Strat 2:

Cartofii se dau prin razatoarea medie si se pune jumatate din toata cantitate pe acest strat - ungeti cu maioneza.

9

Strat 3:

Dati ouale prin razatoare mica sau medie si puneti jumatate din toata cantitatea aici.

10

Strat 4, 5:

Jumatate din cascaval se da prin razatoare fina si se aranjeaza inca un strat.

Carnea de pui se taie bucatele mici si la fel se pune un nivel din jumatate de cantitate.

Ungeti bine cu maioneza acum - observati ca nu pun sos chiar dupa fiecare nivel, sa nu fac salata prea grea.

 

11

Strat 6:

Puneti ciuercile calite cu ceapa.

12

Strat 7:

Acum puneti cealalta jumatate din cantitatea de cartofi, ungeti cu maioneza

13

Strat 8,9:

Aranjati restul de oua si carne de pui, ungeti cu maioneza.

14

Strat 10:

Acum puneti prunele taiate felii subtiri si nucile putin tocate.

15

Strat 11:

Ungeti bine acestea cu maioneza.

16

Strat 12:

Acum dati prin razatoarea fina cealalta jumatate de cascaval, recomand chiar deasupra salatei, sa fie cat mai uniform distribuita.

Recapitulam straturile deci:

1. Morcovi+maioneza

2. Jumatate din cartofi+maioneza

3,4,5. Jumatate din oua, cascaval si pui +maioneza

6. Ciupercile calite

7. Jumatate de cartofi+maioneza

8,9. Jumatate din oua si pui +maioneza

10,11. Prune si nuci+maioneza

12. Jumatate din cascaval

17

Acoperiti salata cu o folie si puneti la frigider pentru 5-10 ore sa se patrunda bine.

18

Dupa acest timp scoateti atent peretii detasabili, ornati dupa preferinta si serviti.

19

Puteti orna cu verdeata, nuci, felii de legume - eu am lasat-o asa simpla, staturile sunt interesante si nu m-am complicat.

Pofta Buna!

Cantitate: 2 kilograme
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:

Comentarii

Carmen Silvia
Carmen Silvia 25 sep 2017, 18:23

wow, ce minunatie ! neaparat trebuie incercata. La multi ani pentru cea mai dragalasa Mariuca ! Sa va traiasca si sa va aduca numai bucurii !

lena
Elena (lena) Carmen Silvia 26 sep 2017, 11:10

Multumesc mult Carmen!

Stefy3
Stefy3 25 sep 2017, 21:24

Interesanta reteta si cred si foarte gustoasa,merita incercata la o masa festiva,la cat e de munca la ea...:)

La multi ani sanatosi cu multe bucurii pt Mariuca,sa va traiasca,o viata frumoasa sa aveti!

lena
Elena (lena) Stefy3 26 sep 2017, 11:10

Multumesc Stefy!

Rodik 73
Rodica (Rodik 73) 25 sep 2017, 23:11

La mulți ani, Măriuca! O să fac rețeta de tort aperitiv de sărbători!

lena
Elena (lena) Rodica (Rodik 73) 26 sep 2017, 11:11

Neaparat sa-l faceti, a fost chiar savurat! Multumim :)