Orez negru cu legume - Rețetă de bază

Orez negru cu legume - Rețetă de bază

Am mâncat în oraș acest orez negru gătit cu dovlecel și de atunci îmi stă pe creieri să reproduc rețeta și acasă, mai ales că este chiar deosebit de gustos și sănătos. Să nu vă intimideze culoarea, dacă îl gătiți corect veți fi recompensați cu un orez negru aromat, delicios, cu o textură puțin elastică și foarte faină. La noi în familie părerile s-au împărțit - Maria este disperată după el (și eu cu tati la fel!), Sofi l-a respins și a spus că nu-i place. Nu știu dacă este relevantă părerea ei, dar cu gusturile știți cum este...

Am reușit să impresionez și să le arăt ceva nou musafirilor noștri, a fost cerută și rețeta, deci e de bine și pentru noi va deveni una din garniturile de bază - că este și foarte plin de nutrienți acest orez sălbatic! Am ales să-l fac doar cu morcovi de data asta, dar merge cu orice legume preferate.

Ingrediente

Orez negru
500 g
vedeți la pasul 1 orezul cumpărat de mine
Sare
1 lingura
   
Morcovi
1 buc
   
Ulei
50 ml
eu am combinat ulei de măsline cu puțin unt, dar merge și fără el

Pași de urmat

Pas 1

Cam așa arată orezul cumpărat de mine la un supermarket.

Nu credeți timpul de fierbere de pe cutie, oricum vă orientați și după dinte :)

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 1
Pas 2

Am citit diverse recomandări că ar fi bine să înmuiați orezul în apă cu o oră înainte de fierbere.

Nu cred că este obligatoriu, dar eu am avut ora aceasta la dispoziție și l-am pus în apă.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 2
Pas 3

Observați că apa se va colora în maro, dar este absolut normal.

Eu am scurs această apă mov și am mai spălat orezul în 1-2 ape.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 3
Pas 4

Umpleți cu apă, aproape plină, o cratiță mare de 5 litri. Puneți 1 lingură de sare și lăsați pe foc până începe să fiarbă.

Imediat cum apa fierbe, puneți orezul (spălat bine și scurs), și lăsați să fiarbă încet timp de 40-45 de minute.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 4
Pas 5

După 25 de minute gustați periodic orezul și va fi gata când are textură elastică dar nu este crud.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 5
Pas 6

Cum este gata, îl turnați într-o sită și scurgeți de apa în care a fiert.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 6
Pas 7

Acum puneți repede într-o tigaie sau cratiță puțin ulei, eventual combinat cu un mic cub de unt.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 7
Pas 8

Puneți acolo la călit 2-3 minute orice legume vă plac - morcovi, ardei, ceapă, dovlecei, ciuperci, etc.

După cum vedeți eu am ales 1 morcov tăiat julien.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 8
Pas 9

După ce legumele puțin s-au gătit adăugați orezul scurs de apă și sare după gust.

Amestecați, închideți focul și orezul e gata.

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 9
Pas 10

Serviți cu orice vă place, carne, pește, legume, etc.

Poftă Bună!

Orez negru cu legume - Rețetă de bază - Pas 10

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 porții)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 10 Oct 2017, 07:46

Wooow. Am cumparat si eu mai demult orez negru. Nu stiu daca este acesta sau nu. Scria pe engleza, la cutie, tradus Orez negru-imperial-regesc ca era mai rar si nu-l mancau decat regii !!!  Si eu l-am inmuiat. Si scria acolo ca dupa deschiderea cutiei sa-l tii la frigider !!! Nu mai stiu exact cat, cert e ca a trecut acel timp si l-am aruncat. Oare despre acesta sa fie vorba? Dar mi-a placut mult. O sa-l fac precis si pe acesta. A, uite ca am gasit si poza. Stiu ca era si rosu tot acelasi ambalaj,dar nu am luat. Interesant si foarte de efect.

Poza mea pentru rețetă:
igor.butuc.g
igor.butuc.g tiki 10 Oct 2017, 09:27

tiki, cred că în curând aduni rețete cât pentru un site al tău :)

tiki
tiki igor.butuc.g 10 Oct 2017, 09:44

As mai avea vreo 5, dar cred ca ma las pagubasa, si nu vreau sa fac pe grozava. Am multe poze, pas cu pas, toate facute in timp ptr. Lalena,dar nu si "vorba". Vad cum stau cu timpul. Sunt suparata putin ptr. invitatii mei care nu stiu de ce nu se pot inscrie (nora mea de exemplu:baiazid ,ii scrie ca trebuie sa primeasca 1 em,, apare cu 0 pct la mine ??? 2 nepoti din Germania care nu apar deloc...pacat si  stiu ca ei conteaza.). Felicitari pentru ce faceti. Sunteti de invidiat. Stiti ca va iubesc. Ati fost ,Primii pentru mine.

Daniela S.
Daniela S. 18 Jun 2018, 11:51

Prefer orezul pentru simplul fapt ca e versatil. Chiar daca il prepari cu legume, cu carne, ca si garnitura sau chiar intr-o salata, e satios si bun de fiecare data. Partea mai dificila a fost gasirea orezului negru in magazine (si nereusita), asa ca m-am rezumat la a comanda online. Orezul negru glutinos e acelasi cu cel folosit aici?

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Daniela S. 22 Jun 2018, 22:04

Nu stiu daca e acelasi 😊

IrinaIordachescu644
Irina Iordachescu (IrinaIordachescu644) 14 Jan 2019, 22:38

Multumim pentru reteta! Mi s-a parut suficient sa fierb orezul timp de 25-30 min, cum scria pe ambalaj.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
OanaZinca171
Oana Zinca (OanaZinca171) 18 Jun 2019, 18:14

Felicitari pentru reteta!

Insa, tin sa corectez timpul de inmuiere/hidratare. Nu este vorba de o ora, ci de 12 ore. Acelasi timp este valabil si pentru semintele de in, chia, etc.

Apoi, nu este indicat sa se depaseasca 30 minute de fierbere deoarece, astfel, s-ar pierde din ce in cel mai mult partea nutritiva a orezului. Ar fi chiar pacat, avand in vedere ca intrece orezul brun la beneficii.

Sper sa nu fie interpretat gresit comentariul meu, nu vreau sa jignesc pe nimeni.

Eu te urmaresc in continuare, oricum 😊