Orez negru cu legume - Reteta de baza

Orez negru cu legume - Reteta de baza

Am mancat in oras acest orez negru gatit cu dovlecel si de atunci imi sta pe creieri sa reproduc reteta si acasa, mai ales ca este chiar deosebit de gustos si sanatos. Sa nu va intimideze culoarea, daca il gatiti corect veti fi recompensati cu un orez negru aromat, delicios, cu o textura putin elastica si foarte faina. La noi in familie parerile s-au impartit - Maria este disperata dupa el(si eu cu tati la fel!), Sofi l-a respins si a spus ca nu-i place. Nu stiu daca este relevanta parerea ei, dar cu gusturile stiti cum este...

Am reusit sa impresionez si sa le arat ceva nou musafirilor nostri, a fost ceruta si reteta, deci e de bine si pentru noi va deveni una din garniturile de baza - ca este si foarte plin de nutrienti acest orez salbatic! Am ales sa-l fac doar cu morcovi de data asta, dar merge cu orice legume preferate.

Ingrediente

Orez negru
500 g
vedeti la pasul 1 orezul cumparat de mine
Sare
1 lingura
Morcovi
1 buc
Ulei
50 ml
eu am combinat ulei de masline cu putin unt, dar merge si fara el

Pasi de urmat

Pas 1

Cam asa arata orezul cumparat de mine la un supermarket.

Nu credeti timpul de fierbere de pe cutie, oricum va orientati si dupa dinte :)

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 1
Pas 2

Am citit diverse recomandari ca ar fi bine sa inmuiati orezul in apa cu o ora inainte de fierbere.

Nu cred ca este obligatoriu, dar eu am avut ora aceasta la dispozitie si l-am pus in apa.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 2
Pas 3

Observati ca apa se va colora in maro, dar este absolut normal.

Eu am scurs aceasta apa mov si am mai spalat orezul in 1-2 ape.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 3
Pas 4

Umpleti cu apa, aproape plina, o cratita mare de 5 litri. Puneti 1 lingura de sare si lasati pe foc pana incepe sa  fiarba.

Imediat cum apa fierbe, puneti orezul(spalat bine si scurs),  si lasati sa fiarba incet timp de 40-45 de minute.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 4
Pas 5

Dupa 25 de minute gustati periodic orezul si va fi gata cand are textura elastica dar nu este crud.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 5
Pas 6

Cum este gata, il turnati intr-o sita si scurgeti de apa in care a fiert.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 6
Pas 7

Acum puneti repede intr-o tigaie sau cratita putin ulei, eventual combinat cu un mic cub de unt.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 7
Pas 8

Puneti acolo la calit 2-3 minute orice legume va plac - morcovi, ardei, ceapa, dovlecei, ciuperci, etc.

Dupa cum vedeti eu am ales 1 morcov taiat julien.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 8
Pas 9

Dupa ce legumele putin s-au gatit adaugati orezul scurs de apa si sare dupa gust.

Amestecati, inchideti focul si orezul e gata.

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 9
Pas 10

Serviti cu orice va place, carne, peste, legume, etc.

Pofta Buna!

Orez negru cu legume - Reteta de baza - Pas 10

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (6-7 portii)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

tiki
tiki 10 Oct 2017, 07:46

Wooow. Am cumparat si eu mai demult orez negru. Nu stiu daca este acesta sau nu. Scria pe engleza, la cutie, tradus Orez negru-imperial-regesc ca era mai rar si nu-l mancau decat regii !!!  Si eu l-am inmuiat. Si scria acolo ca dupa deschiderea cutiei sa-l tii la frigider !!! Nu mai stiu exact cat, cert e ca a trecut acel timp si l-am aruncat. Oare despre acesta sa fie vorba? Dar mi-a placut mult. O sa-l fac precis si pe acesta. A, uite ca am gasit si poza. Stiu ca era si rosu tot acelasi ambalaj,dar nu am luat. Interesant si foarte de efect.

Poza mea pentru reteta:
igor.butuc.g
igor.butuc.g tiki 10 Oct 2017, 09:27

tiki, cred că în curând aduni rețete cât pentru un site al tău :)

tiki
tiki igor.butuc.g 10 Oct 2017, 09:44

As mai avea vreo 5, dar cred ca ma las pagubasa, si nu vreau sa fac pe grozava. Am multe poze, pas cu pas, toate facute in timp ptr. Lalena,dar nu si "vorba". Vad cum stau cu timpul. Sunt suparata putin ptr. invitatii mei care nu stiu de ce nu se pot inscrie (nora mea de exemplu:baiazid ,ii scrie ca trebuie sa primeasca 1 em,, apare cu 0 pct la mine ??? 2 nepoti din Germania care nu apar deloc...pacat si  stiu ca ei conteaza.). Felicitari pentru ce faceti. Sunteti de invidiat. Stiti ca va iubesc. Ati fost ,Primii pentru mine.

Daniela S.
Daniela S. 18 Jun 2018, 11:51

Prefer orezul pentru simplul fapt ca e versatil. Chiar daca il prepari cu legume, cu carne, ca si garnitura sau chiar intr-o salata, e satios si bun de fiecare data. Partea mai dificila a fost gasirea orezului negru in magazine (si nereusita), asa ca m-am rezumat la a comanda online. Orezul negru glutinos e acelasi cu cel folosit aici?

Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Daniela S. 22 Jun 2018, 22:04

Nu stiu daca e acelasi 😊

IrinaIordachescu644
Irina Iordachescu (IrinaIordachescu644) 14 Jan 2019, 22:38

Multumim pentru reteta! Mi s-a parut suficient sa fierb orezul timp de 25-30 min, cum scria pe ambalaj.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
OanaZinca171
Oana Zinca (OanaZinca171) 18 Jun 2019, 18:14

Felicitari pentru reteta!

Insa, tin sa corectez timpul de inmuiere/hidratare. Nu este vorba de o ora, ci de 12 ore. Acelasi timp este valabil si pentru semintele de in, chia, etc.

Apoi, nu este indicat sa se depaseasca 30 minute de fierbere deoarece, astfel, s-ar pierde din ce in cel mai mult partea nutritiva a orezului. Ar fi chiar pacat, avand in vedere ca intrece orezul brun la beneficii.

Sper sa nu fie interpretat gresit comentariul meu, nu vreau sa jignesc pe nimeni.

Eu te urmaresc in continuare, oricum 😊