Vinete cu brânză și roșii la cuptor
A rămas demult în urmă vacanța noastră în Grecia, dar nu și ideile-rețetele care m-au inspirat acolo. Pe ultima sută de metri, cât mai sunt vinete în piață, neapărat să încercați și această rețetă de vinete la cuptor cu brânză, roșii și usturoi. Chiar se pricep grecii ăștia la mâncărurile cu legume, este genial cum combină mai în toate brânza feta, oregano și uleiul de măsline...scriu și tot îmi fac poftă aceste arome specifice grecești!
Rețeta de vinete la cuptor eu am improvizat-o - am combinat mai multe idei adunate pe parcursul verii, am testat pe toate rudele și vă asigur că la gust sunt la fel ca cele autentice grecești. Inițial făceam vinetele la cuptor fără roșii, dar săptămâna trecută am gătit și varianta cu roșii - mă bucur că la final am dat de rețeta perfectă, roșiile completează perfect toate aromele, dar puteți să le omiteți dacă nu aveți.
Eu ziceam înainte că aceste vinete trebuie servite imediat, calde, dar să știți că și reci nu sunt deloc de omis!
Ingrediente
●
Vinete
1 kg
eu am găsit vinete mai mici, au fost 4 bucăți într-un kg
●
Brânză feta sau telemea
200 g
puteți lua și brânză de capră
●
Oregano uscat
1 lingurita
●
Sare și piper
1 lingurita
după gust
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Vinetele le spălați și tăiați pe lung în 2 jumătăți.
Cotorul puteți să-l lăsați, nu se mănâncă, dar arată frumos vinetele cu o mică codiță acolo :)
Pas 2
Cu vârful cuțitului le crestați cât mai adânc, dar cu grijă să nu tăiați coaja.
Pas 3
Presați puțină sare și oregano peste ele - observați că dacă le apăsați la capete, ele se desfac și ar fi bine să ajungă niște mirodenii chiar în mijlocul vinetelor.
Pas 4
Stropiți și cu puțin ulei de măsline fiecare jumătate de vinete.
Pas 5
Cam așa arată vinetele - le-am pus în tava de cuptor cu jumătățile în sus cât le-am asezonat.
Pas 6
Dar înainte să le puneți în cuptor, se întorc cu secțiunea în jos.
Le puneți în cuptor preîncalzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute.
Pas 7
Observați că după acest timp vinetele devin moi și se rumenește frumos secțiunea.
Cu o spatulă le întoarceți atent cu partea rumenă în sus.
Pas 8
Cât vinetele puțin se răcoresc, pisați repede cățeii de usturoi și le amestecați cu 2-3 linguri de apă - facem un fel de mujdei.
Pas 9
Acum cu o lingură puțin presați pulpa de pe secțiunea vintelor.
Pas 10
Le ungeți cât mai insistent cu mujdeiul de usturoi.
Pas 11
Puneți deasupra cubulețe de roșii - crude, tăiate simplu și plus coaja.
Pas 12
Cu degetele sfărâmați brânza și puneți pe fiecare felie de vinete cât mai multă, aici nu e cazul să economisiți - anume brânza este vedeta.
Pas 13
Stropiți încă puțin cu ulei de măsline deasupra, niște oregano sau piper măcinat nu ar încurca deloc.
Dacă vreți vinetele puțin picante, puteți adăuga și niște fulgi de chili.
Pas 14
Opțional, ca o crustă finală subțire și rumenă - puteți pune foarte puțin cașcaval dat prin răzătoare
Se poate și fără cașcaval.
Pas 15
Puneți vinetele la cuptor preîncălzit la 200 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Nu trebuie rumenite tare, doar cât se topește cașcavalul și începe să se rumenească - așa nu se usucă și devine mai moale și cremos.
Pas 16
Imediat după cuptor eu recomand să le lăsați în tava cam 10 minute, să se potolească și mai reabsorb din zeama lăsată. Apoi le serviți calde ca atare, sau ca garnitură, aperitiv cald, etc. Și reci sunt bune...
Poftă bună!
Cantitate:
1 kg
(7-8 porții)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
40 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)