Vinete cu branza si rosii la cuptor
A ramas demult in urma vacanta noastra in Grecia, dar nu si ideile-retetele care m-au inspirat acolo. Pe ultima suta de metri, cat mai sunt vinete in piata, neaparat sa incercati si aceasta reteta de vinete la cuptor cu branza, rosii si usturoi. Chiar se pricep grecii astia la mancarurile cu legume, este genial cum combina mai in toate branza feta, oregano si uleiul de masline...scriu si tot imi fac pofta aceste arome specific grecesti!
Reteta de vinete la cuptor eu am improvizat-o - am combinat mai multe idei adunate pe parcursul verii, am testat pe toate rudele si va asigur ca la gust sunt la fel ca cele autentice grecesti. Initial faceam vinetele la cuptor fara rosii, dar saptamana trecuta am gatit si varianta cu rosii - ma bucur ca la final am dat de reteta perfecta, rosiile completeaza perfect toate aromele, dar puteti sa le omiteti daca nu aveti.
Eu ziceam inainte ca aceste vinete trebuie servite imediat, calde, dar sa stiti ca si reci nu sunt deloc de omis!
Ingrediente
●
Vinete
1 kg
eu am gasit vinete mai mici, au fost 4 bucati intr-un kg
●
Branza feta sau telemea
200 g
puteti lua si branza de capra
●
Oregano uscat
1 lingurita
●
Sare si piper
1 lingurita
dupa gust
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Vinetele le spalati si taiati pe lung in 2 jumatati.
Cotorul puteti sa-l lasati, nu se mananca, dar arata frumos vinetele cu o mica coditza acolo :)
Pas 2
Cu varful cutitului le crestati cat mai adanc, dar cu grija sa nu taiati coaja.
Pas 3
Presarati putina sare si oregano peste ele - observati ca daca le apasati la capete, ele se desfac si ar fi bine sa ajunga niste mirodenii chiar in mijlocul vinetelor.
Pas 4
Stropiti si cu putin ulei de masline fiecare jumatate de vinete.
Pas 5
Cam asa arata vinetele - le-am pus in tava de cuptor cu jumatatile in sus cat le-am asezonat.
Pas 6
Dar inainte sa le puneti in cuptor, se intorc cu sectiunea in jos.
Le puneti in cuptor preincalzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute.
Pas 7
Observati ca dupa acest timp vinetele devin moi si se rumeneste frumos sectiunea.
Cu o spatula le intoarceti atent cu partea rumena in sus.
Pas 8
Cat vinetele putin se racoresc, pisati repede cateii de usturoi si le amestecati cu 2-3 linguri de apa - facem un fel de mujdei.
Pas 9
Acum cu o lingura putin presati pulpa de pe sectiunea vintelor.
Pas 10
Le ungeti cat mai insistent cu mujdeiul de usturoi.
Pas 11
Puneti deasupra cubulete de rosii - crude, taiate simplu si plus coaja.
Pas 12
Cu degetele sfarmati branza si puneti pe fiecare felie de vinete cat mai multa, aici nu e cazul sa economisiti - anume branza este vedeta.
Pas 13
Stropiti inca putin cu ulei de masline deasupra, niste oregano sau piper macinat nu ar incurca deloc.
Daca vreti vinetele putin picante, puteti adauga si niste fulgi de chili.
Pas 14
Optional, ca o crusta finala subtire si rumena - puteti pune foarte putin cascaval dat prin razatoare
Se poate si fara cascaval.
Pas 15
Puneti vinetele la cuptor preincalzit la 200 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute.
Nu trebuie rumenite tare, doar cat se topeste cascavalul si incepe sa se rumeneasca - asa nu se usuca si devine mai moale si cremos.
Pas 16
Imediat dupa cuptor eu recomand sa le lasati in tava cam 10 minute, sa se potoleasca si mai reabsorb din zeama lasata. Apoi le serviti calde ca atare, sau ca garnitura, aperitiv cald, etc. Si reci sunt bune...
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(7-8 portii)
Timp de preparare:
20 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
40 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)