Dulceață de Dovleac

Dulceață de Dovleac

Încă de anul trecut mi-a atras atenția această dulceață de dovleac dar am reușit s-o execut abia acum. Rețeta este potrivit de simplă, a fost chiar relaxant s-o fac și neapărat recomand măcar s-o încercați. Fiindcă dovleacul are un gust și aromă specifice, lămâia a fost potrivită aici pentru că nu a încurcat, doar puțin a conturat aroma. Dulceața este interesantă pentru că bucățile de dovleac nu se pasează, rămân confiate și au un farmec fain. Vă recomand s-o încercați cu puțină brânză brie sau brânză de capră, să vedeți ce gusturi noi descoperiți!

Autoarea rețetei recomandă 2 lămâi în rețetă, eu aș pune doar una data viitoare. Gustul de citrice este ceva mai intens de la 2 lămâi, dar totuși fiind dulceață de dovleac, parcă aș vrea să fie mai mult din aroma lui. Deci faceți după plac: dacă vreți mai multă aromă de lămâie și mai puțină de dovleac - puneți 2 lămâi, dacă vreți mai mult gust de dovleac și mai puțin de lămâie - folosiți doar 1 lămâie.

Fiindcă ne place să descoperim arome și gusturi noi, de câțiva ani nu mai fac tone de dulceață de același fel - prefer să fac 2-3 borcane mici din fiecare fruct, dar să fie făcute atent și în combinații mai deosebite. Vă recomand mult să faceți la fel, nu vă plictisiți deloc și reușiți să uimiți de fiecare dată familia.

Ingrediente

Dovleac
1 kg
curățat de coajă și semințe
Zahăr
800 g
   
Lămâie
1 buc
dacă vreți gust mai intens de citrice, puneți 2 lămâi

Pași de urmat

Pas 1

Dovleacul se curăță de coajă și semințe, spălați și scurgeți bine de apă.

Așa curățat trebuie să aveți exact 1 kg.

Și apropo, culoarea la dulceață va depinde bineînțeles de nuanța dovleacului, deci vedeți cum îl alegeți.

Dulceață de Dovleac - Pas 1
Pas 2

Se taie apoi în cubulețe de mărime potrivită. Puteți să-l tăiați și mai neuniform, depinde cum vă place.

Dulceață de Dovleac - Pas 2
Pas 3

Lămâia (spălată bine) se taie cubulețe mici, cu tot cu coajă, doar să dați la o parte semințele și alte părți necomestibile.

Dulceață de Dovleac - Pas 3
Pas 4

Puneți cubulețele de dovleac și cele de lămâie într-un bol mai mare.

Dulceață de Dovleac - Pas 4
Pas 5

Adăugați zahărul.

Dulceață de Dovleac - Pas 5
Pas 6

Amestecați bine cu o lingură, acoperiți bolul cu folie alimentară/capac și îl puneți la frigider pentru 10-12 ore, sau peste noapte.

Dulceață de Dovleac - Pas 6
Pas 7

Observați cum după acest timp dovleacul va lăsa multă zeamă.

Dulceață de Dovleac - Pas 7
Pas 8

Treceți toată compoziția (amestecată bine înainte) într-un tuci sau oală cu fund gros și puneți pe foc.

Când începe să fiarbă faceți focul mic și lăsați așa timp de 1 oră sau chiar un pic mai mult, mai amestecați periodic.

Dulceață de Dovleac - Pas 8
Pas 9

În acest timp nu uitați să pregătiți borcanele - le spălați, scurgeți de apă și uscați bine.

Eu le pun în cuptor pentru 30 de minute la 100 de grade, cu tot cu capace.

Dulceață de Dovleac - Pas 9
Pas 10

După o oră la fiert dulceața începe să fie puțin mai vâscoasă.

Dulceață de Dovleac - Pas 10
Pas 11

Faceți periodic testul cu picătura turnată pe farfurie, dacă curge/fuge și este prea lichidă mai lăsați puțin la fiert dulceața.

Dar aveți grijă să nu o confiți prea tare!

Dulceață de Dovleac - Pas 11
Pas 12

Când este gata, o turnați în borcanele pregătite și închideți ermetic.

Dulceață de Dovleac - Pas 12
Pas 13

Dintr-un kg de dovleac au ieșit 3 borcane a câte 330g fiecare și încă un pic într-un pahar.

Pentru noi este suficient, de poftă și diversitate.

Dulceață de Dovleac - Pas 13
Pas 14

După răcire dulceața se mai îngroașă puțin, deci aveți în vedere să nu o faceți bombonică :)

Oricum este delicioasă, cu bucăți confiate de dovleac și firicele de lămâie. Minunată pentru orice vă place.

Poftă Bună!

Dulceață de Dovleac - Pas 14

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (3 borcane mici)
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 700 min
Data publicării:
Notă: 4 (1 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 17 Nov 2017, 13:31

acum am terminat de pus în borcane, a ieșit mai gustoasă decât mă așteptam. dovleacul dă în special culoare și textură, cu restul se poate jongla. sfatul meu: lămâie din belșug, nucă și scorțișoară. o problemă poate fi faptul că scade greu, am scos pe parcurs câteva sute ml. de sirop, ce va fi bun în alte scopuri, iar, aproape de final, am mai adăugat zahăr și am fiert bine, ca să se lege. altă problemă:la sfârșit dulceața pare că e zemoasă, dar se leagă foarte repede, așa că nu ratați pragul.

lena
Elena (lena) Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 17 Nov 2017, 13:47

Cred ca mai mult zahar nu trebuia, dar in rest se poate jongla.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 17 Nov 2017, 18:21

am plecat cu aprox. 1.5 kg fructe și 1 kg zahăr, puse de cu seară. zeamă multă, am oscilat dacă să scot in ea, am scos pe parcurs, zeama mi s-a părut în continuare cam subțire, cu încă ceva zahăr am rezolvat-o, dac-o mai țineam 2 minute scoteam, vorba ta, bomboane.

gustul și textura sunt interesante, de caisă glasată.

tiki
tiki 17 Nov 2017, 13:32

Ce dovleac ai folosit? Placintar din acela lungui et sau rotund de copt cum scrie in magazin? (alea sunt asa mari)

lena
Elena (lena) tiki 17 Nov 2017, 13:47

Eu am folosit dovleac rotund, din acela cu coaja gri si miez portocaliu.

tiki
tiki Elena (lena) 17 Nov 2017, 16:55

Multumesc il stiu, dar tare greu se taie. hahaha. Dar pot face si din placintar?

lena
Elena (lena) tiki 17 Nov 2017, 17:30

Sigur, din oricare.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 17 Nov 2017, 18:25

rotund, tăiat cubulețe. eu le-am tăiat ceva mai mici, dar merg și de 1cm, că se resorb.

Bea Nurse
Beatrice (Bea Nurse) 19 Jul 2018, 15:53

Wow!! Deci salivez si cred ca imi si imaginez ce gust deosebit va avea aceasta dulceata de dovleac! Maine merg in piata si cumpar tot ce imi trebuie... sunt in sezonul de gemuri si imi place fff mult sa experimentez retete noi si deosebite.. mm branza Brie cu dulceata aceasta si un pahar de vin cred ca va fi de minune! Va anunt cum iese imediat ce o fac :)

FeliciaCristea143
Felicia Cristea (FeliciaCristea143) 11 Oct 2018, 16:09

Am citit ca se face si fara tii o noapte cu zahar, se poate fierbe imediat , dar adaugi ceva apa -sirop de la inceput !

Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Felicia Cristea (FeliciaCristea143) 11 Oct 2018, 16:39

Asta e reteta mea, variante sunt multe.

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 12 Nov 2019, 12:28

capacele se pun peste borcanele calde, sau se lasă să se răcească?

lena
Elena (lena) Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 12 Nov 2019, 12:43

Se pun peste borcanele fierbinti chiar!

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) Elena (lena) 12 Nov 2019, 14:44

mulțumesc. țin minte totuși că așa am mai procedat și mi-a mucegăit ușor deasupra. mă gândeam că e de la aburii rămași și umezeală. rețeta mea e cu dovleac, gutui și măr, toate tăiate mărunt. deocamdată le-am pus în borcane, nelegate și le-am băgat la foc mic, la cuptor.