Cozonac "Brad de Crăciun" Rețetă VIDEO

Cozonac "Brad de Crăciun"

Această rețetă de cozonac în formă de brad a venit după ce m-am gândit să combin alte 2 rețete minunate - Plăcinta-Aperitiv de zilele trecute și Cozonacul Coroniță. Am luat aluatul de la cozonac, dar am schimbat forma și umplutura - a ieșit foarte bine, singurul mare "dezavantaj" este că se mănâncă prea repede și toată lumea e curioasă să rupă o "ramură" dulce de brad :) Eu eram ferm convinsă că voi face cozonacul clasic pentru Crăciun anul ăsta, dar acum sigur îl voi repeta pe acesta, că tare bun și rapid este.

Am observat că mulți fac acest cozonac cu pastă de ciocolată din comerț, eu prefer să topesc acasă ciocolata neagră cu puțin lapte, sau să fac cu scorțișoară și unt, ca la Cozonacul Coroniță de mai sus, o variantă bună ar fi să-l ungeți cu gem. Oricum puteți să faceți după preferințe și gusturi, important este că e bun oricum și face impresie.

Ingrediente

Faina
500 g
   
Lapte
325 ml
   
Drojdie proaspata
25 g
sau 10g drojdie uscată
Zahar
100 g
   
Unt topit
70 g
   
Oua
2 buc
   
Esenta de vanilie
1 lingurita
   
Sare
1 lingurita
   
Ciocolata alba/neagra
100 g
puteți înlocui cu gem sau scorțișoară cu unt
Nuci macinate
100 g
sau cocos răzuit

Pași de urmat

Pas 1

Pentru început dizolvați drojdia în câteva linguri de lapte cald.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 1
Pas 2

Turnați acest amestec în bolul cu cele 500g de făină și lăsați 10-15 minute.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 2
Pas 3

După acest timp adăugați în bol 260ml de lapte, untul topit, 1 ou, zahărul, sarea și vanilia.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 3
Pas 4

Amestecați toate ingredientele, cu o lingură sau spatulă, până se încorporează complet.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 4
Pas 5

Apoi îl treceți pe masa presărată bine cu făină.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 5
Pas 6

Și frământați bine(cam 3-5 minute), mai adaugați puțină făină pe parcurs să nu se lipească de mâini și masă.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 6
Pas 7

Când este uniform și neted îl puneți înapoi în bol și lăsați să crească 1 oră(sub prosop).

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 7
Pas 8

Pentru amestecul de ciocolată puneți într-un bol ciocolata neagră bucățele, adăugați 50ml de lapte și topiți acest amestec pe baie de aburi sau la microunde.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 8
Pas 9

Amestecați bine până se uniformizează și lăsați să se mai răcorească.

Puteți înlocui cu succes ciocolata neagră cu cea albă, sau pur și simplu cu un gem preferat.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 9
Pas 10

Acum luați aluatul crescut din bol și îl tăiați în 2 bucăți egale.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 10
Pas 11

Aplatizați bine cu mâinile și făina fiecare bucată, apoi o întindeți cu sucitorul într-un dreptunghi mare cam cât tava de cuptor.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 11
Pas 12

Mutăți prima foaie pe o bucată mare de hârtie de copt(cam cât tava cuptorului).

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 12
Pas 13

Puneți în mijloc cam 3 linguri de ciocolată.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 13
Pas 14

Cu o pensulă desenați atent conturul unui brad, apoi distribuiți uniform ciocolata în cadrul lui.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 14
Pas 15

Presărați nuci mărunțite sau cocos răzuit.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 15
Pas 16

Acoperiți cu cealaltă foaie de aluat și presați atent pe marginile conturului bradului, să vedeți pe unde veți veni cu cuțitul.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 16
Pas 17

Acum decupați bradul, resturile le dați deocamdată la o parte.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 17
Pas 18

Puneți pe mijloc o bandă tăiată din hârtie de copt, cam de 2cm lățime, tăiați ramurile bradului(cam 1 cm lățime) ghidându-vă după ea - ca să vă iasă cât mai uniform bradul.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 18
Pas 19

Le răsuciți de 3-4 ori pe cele lungi și 2-3 pe cele scurte, în orice direcție vă place.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 19
Pas 20

Ungeți cu ou bătut deasupra, mutați atent cu ajutorul hârtiei de copt bradul în tavă și lăsați 20-30 de minute să crească.

În acest timp puteți să porniți cuptorul la 180 de grade.

 

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 20
Pas 21

Din restul de aluat puteți să faceți o ruladă-coroniță, cum vedeți mai jos.

Puteți să faceți un Cozonac Coroniță, sau ruladă simplă, cum vă place și cu orice umplutură preferată.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 21
Pas 22

Eu am făcut o ruladă și am ciupit-o cu foarfeca din loc în loc.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 22
Pas 23

Se unge cu ou și se lasă vreo oră la crescut.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 23
Pas 24

Bradul se coace cam 30 de minute la 180 de grade.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 24
Pas 25

Rulada vreo 40 de minute, că e mai groasă.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 25
Pas 26

Opțional puteți să-l ornați cu zahăr pudră înainte de servire.

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 26
Pas 27

Și o secțiune delicioasă...bun, moale, pufos, aromat, rapid!

Poftă Bună!

Cozonac "Brad de Crăciun" - Pas 27

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (1-2 cozonaci)
Timp de preparare: 90 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

RazvanBanciu248
Razvan Banciu (RazvanBanciu248) 23 Dec 2017, 14:16

frumos! am crezut c-o păcălesc pe soacră-mea să-l facă, da' îmi tot zice că n-o să crească.