Ragu cu castraveti murati

Ragu cu castraveti murati

O mancare foarte buna, este reteta bunicii - o pregatea de obicei de Craciun si o fierbea pe foc de soba.... Daca nu ati incercat-o pana acum recomand sa o faceti, este foarte delicioasa si merge perfect pentru sarbatori. Aici am folosit costite de porc, dar merge si cu rata, gasca sau carne de vita mai grasa.

Ingrediente

Costite de porc(scaricica)
1.5 kg
sau vita, rata, gasca
Castraveti murati
4 buc
Ceapa alba
2 buc
Morcovi
2 buc
Ulei de floarea soarelui
50 ml
Frunza de dafin
3 buc
Sare
1 lingurita
Bulion de rosii
100 ml

Pasi de urmat

Pas 1

Costita de porc se spala bine si se feliaza. Va recomand sa luati din alea cu mai multa carne.

Ragu cu castraveti murati - Pas 1
Pas 2

Apoi incalziti uleiul in tigaie si rumeniti bine pe ambele parti toate bucatile de carne.

Ragu cu castraveti murati - Pas 2
Pas 3

Apoi le puneti intr-un ceaun sau cratita, turnati apa cat sa le acopere bine, cam un deget mai deasupra lor. Puneti la foc si asteptati sa inceapa sa fiarba.

Ragu cu castraveti murati - Pas 3
Pas 4

In acest timp curatati si spalati 1 ceapa, o taiati bucati mai mari. Castravetii le taiati rondele mai groase.

Ragu cu castraveti murati - Pas 4
Pas 5

Cand incepe sa fiarba apa adaugati castravetii si ceapa, frunzele de dafin si faceti focul mic. Trebuie sa fiarba aproximativ 1 ora la foc incet.

Ragu cu castraveti murati - Pas 5
Pas 6

Morcovii si cealalta ceapa se curata si se spala. Apoi se taie morcovul rondele si ceapa fideluta.

Ragu cu castraveti murati - Pas 6
Pas 7

Apoi le caliti bine cu un pic de ulei.

Ragu cu castraveti murati - Pas 7
Pas 8

Cand se rumenesc bine legumele adaugati bulionul de rosii si lasati sa mai fiarba impreuna inca 5 min.

Ragu cu castraveti murati - Pas 8
Pas 9

Dupa ce a fiert carnea o ora, adaugati prajeala de morcovi, ceapa si bulion. Lasati sa fiarba un pic la foc mai mare, apoi faceti focul foarte, foarte mic si lasati inca 30 de min sa se coaca.

Este absolut delicioasa mancarea, bunica era una dintre cele mai bune bucatarese din sat - aceasta reteta este o dedicatie speciala pentru ea. De fiecare data cand pregatesc mancarea ei imi aduc aminte de tot ce m-o invatat si cat de mult a iubit copiii si nepotii ei.

Pofta Buna!

Ragu cu castraveti murati - Pas 9

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (5-6 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 40 min
Data publicarii:
Nota: 5 (10 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Tabi
Tabi 17 Dec 2009, 09:05

Cunosc bine reteta si este o bunatate, incercati-o cu totii. Pofta buna!

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 17 Dec 2009, 10:00

arata super!  cred ca e la fel de gustoasa....

crina
Paula (crina) 17 Dec 2009, 20:57

Da , este mancarea mea preferata ! Este delicioasa . Incercati-o !  Pofta buna  !!

Crista
Cristina Sabau (Crista) 21 Dec 2009, 21:50

e un deliciu ...cu o garnitura de orez!!! mersi lena!

Nota mea pentru reteta:
serban
serban 22 Dec 2009, 20:16

DA ,este mincarea mea

ala 84
ala 84 26 Feb 2010, 10:48

chiar e buna

Emma
Emma 28 Sep 2010, 08:52

Lena, nu se pune deloc sare si piper? Doar foaia de dafin? As vrea sa fac mancarea asta azi.

Nota mea pentru reteta:
Crista
Cristina Sabau (Crista) 28 Sep 2010, 09:54

d-na Emma se pune sare si piper dupa gust !

Crista
Cristina Sabau (Crista) 28 Sep 2010, 09:58

d-na Emma, eu am adaugat la sfarsit , ca ca fie dupa gustul nostru, si se pune si foi de dafin ... intr-adevar lena nu spune unde adauga sare si piper ..numai foile de dafin ....

Emma
Emma 28 Sep 2010, 10:10

@ Crista, ma gandeam ca pot fi castravetii murati suficient de sarati si ca nu mai trebuie adaos de sare.

Crista
Cristina Sabau (Crista) 28 Sep 2010, 11:28

da d-na Emma, dar depinde si de castraveti .... si in plus sunt morcovii ., care le dau o aroma mai dulceaga..... dupa cum am spus , depinde de gusturile fiecarora. Incercati sa faceti reteta asa cum a scris-o lena si la sfarsit cand sunt sproape gata vedeti daca mai e nevoie de sare sau nu. spor la treaba si sa ne spuneti cum v-a iesit !

Emma
Emma 12 Oct 2010, 15:53

Am făcut rețeta și mi-a ieșit absolut perfect. O mâncare excelentă cu un gust extrem de plăcut. Castraveții mei au fost murați împreună cu un ardei iute, așa că mâncarea a fost puțin picantă. Numai atât cât trebuie. Sare nu i-am pus deloc. I-am mai pus doar vreo 4 boabe de piper și foile de dafin. Eu zic că merită încercată rețeta. O s-o mai fac precis!

sechirconatalia
natalia (sechirconatalia) 19 Nov 2010, 18:13

AM PUS PREA MULTA APA, DAR TOTUSI E FOARTE GUSTOS!!!

Karen
Karen 28 Apr 2011, 14:34

E DELICIOS!!! am folosit castraveti in otet cumparati (mici)altii nu am avut si tot bun,bun a iesit!! sotul a papat doua portii desi a fost foarte uimit cand a vazut morcovi si castraveti in farfurie :)) .cand vede ceva mai neobisnuit stie de unde am ,,furat,,,se mira si apoi deabia asteapta sa guste,stie ca trebuie sa fie ceva bun :)

Nota mea pentru reteta:
anyshoara
anyshoara 18 Jan 2012, 09:36

Foarte gustos! Si intr-adevar e usor de gatit!!

Nota mea pentru reteta:
mihaela67
Mihaela (mihaela67) 18 Feb 2013, 21:55

Draga Lena, de mult caut o reteta de mincare cu castraveti acri si , spre bucuria mea , am gasit-o la tine!Te-as ruga sa imi spui daca merge facuta  si cu coaste de miel;  zac prin congelator de vreo luna de zile si nu stiu ce sa fac cu ele!Si inca ceva, castravetii acri sa fie in saramura , nu in otet?Multumesc mult si toate cele bune!

lena
Elena (lena) Mihaela (mihaela67) 18 Feb 2013, 22:05

Da, ar merge bine si cu coaste de miel.

Castravetii din saramura, bineinteles :)

crina
Paula (crina) 18 Feb 2013, 23:09

Costitele de miel merg mai bine cu praz si masline ,  fiindca nu stiu  daca gasesti usturoi verde  ca sa faci stufat . Dar cu stufat merge si pui in sos  un pahar de vin  alb sec.  Parerea mea !  Cred ca merge mai bine decat cu castraveciori  murati .

Nota mea pentru reteta:
mihaela67
Mihaela (mihaela67) 19 Feb 2013, 21:21

Multumesc Lena pt raspuns si Crina pt sugestii de pregatit costitele;si prazul si stufatul imi plac f mult dar, din nefericire, am trei "fitzosi" la masa carora nu le place nici una , nici alta!Voi incerca cu castraveciori murati, poate vor minca!Va doresc o seara buna! 

tiki
tiki 02 Oct 2013, 10:25

Lena,vocabularul mi-e prea sarac sa descriu gustul. Sa nu va dezamageasca poza ca am facut-o cu mancarea rece,dar nu mai fac alta.De ce? Ca nu mai am.Am facut numai o jumatate de portie,dar duminica voi face si cu o garnitura si cu Mamaliga moldoveneasca. Abia astept.Si apoi ne miram ca ne ingrasam .Gustul de castravete acru,de morcov dulce e nemaipomenit.Si cand mancam aveam pe masa un catel de usturoi (ramas de la altceva)si l-am zdrobit in farfuria mea,si nu a fost rau deloc.Mii de multumiri.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Jana
Jana 16 Dec 2014, 17:27

Lena, capac nu punem cat fierbe carnea 1ora?

lena
Elena (lena) Jana 16 Dec 2014, 17:58

Da, da, doar ca nu inchideti de tot, lasati o mica crapatura.

VasilitsaPrecrasnaia600
Vasilitsa Precrasnaia (VasilitsaPrecrasnaia600) 25 Dec 2016, 00:01

Buna, mersi mult pentru reteta. Am facut si eu astazi, doar ca putin diferit. Am mai adaugat cartofi intregi si am pus mai multa apa, a iesit bestial. Mersi mult si sarbatori fericite.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Daniela B.
Daniela B. 13 Mar 2017, 15:46

Yummy, foarte gustos..... Cred că o repet cum am ocazie!!!! Sosul ce mi-a rămas îl pun deseară pe niște cartofi piure!mulțumesc !

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
GeorgianaMihalache158
Georgiana Mihalache (GeorgianaMihalache158) 21 Dec 2017, 19:58

Lena, ieri am vazut reteta asta si nu m-am lasat pana n-am incercat-o. Este extraordinara. Bunica ta=GENIU in bucatarie. Mancare adevarata de la tara. Am recomandat-o cu drag pe o pagina unde mai pun din cand in cand ce gatesc in vasele mele din fonta: https://www.facebook.com/TurnatoriaMAE/posts/1740458739306476

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Georgiana Mihalache (GeorgianaMihalache158) 21 Dec 2017, 20:38

Ooo, super, de cand planific si eu sa incerc vasele de fonta...neaparat le voi incerca! Multumesc 👍