Legume umplute grecesti - Gemista

Legume umplute grecesti - Gemista

In primul rand vreau sa mentionez ca aceste legume umplute grecesti sunt de post si perfecte pentru vegetarieni, dar sa stiti ca Gemista este printre putinele mancaruri care va fi apreciata si de amatorii mancarurilor cu carne. Sunt multe variante la reteta de Gemista, fiecare gospodina din Grecia isi are propria formula si ingredientul secret, dar in general se face doar cu rosii umplute sau se combina cu ardei, dovlecei si vinete. Eu am tot experimentat cateva variante de legume umplute grecesti si formula de mai jos mi se pare cea mai gustoasa, completa si pe toate gusturile. Cartofii sunt foarte portiviti, aromati si moi, vin perfect cu legumele, iar daca aveti copii mai mofturosi se vor bucura de ei cu siguranta.

Prima data am gustat Gemista intr-o taverna din Grecia, ospatarul mi-a recomandat ca fiind niste sarmale si tare am fost dezamagita sa vad in farfurie o rosie umpluta cu orez, si gata! Eram ferm convinsa ca nu prea am ce manca acolo, dar am savurat respectiva rosie pana la ultima bucatica... Se combina perfect acreala din rosie cu orezul aromat si scaldat din plin in ulei de masline. De atunci am intelesul aroma de menta si in mancare, nu numai in ceaiul de menta. Nu o inlocuiti cu nimic, este chiar obligatorie aici.

Ingrediente

Rosii
5 buc
alegeti rosii mari si gustoase
Ardei gras
5 buc
de preferat sa alegeti ardei mai scurti, care pot sta usor daca le asezati ridicati in tava
Dovlecei
2 buc
Orez - bob rotund
14 linguri
Ceapa (mare)
1 buc
Usturoi (catei)
5 buc
Cartofi
1 kg
Pasta de rosii
1 lingura
Patrunjel
1 buc
adica 1 legatura
Menta uscata
1 lingura
sau 1 legatura mica de menta proaspata
Sare
1 lingura
Ulei de masline extravirgin
1 pahar
Oregano uscat
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

In primul rand alegeti corect legumele, le spalati bine si lasati sa se scurga de apa.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 1
Pas 2

Scobiti usor cu un cutit cotorul de la rosie - nu o gauriti prea tare pentru ca pe urma sa acopere bine umplutura.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 2
Pas 3

Acum taiati capacul de la rosie, dar nu pana la capat - sa se tina de ea si daca il miscati nu se rupe.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 3
Pas 4

Cu lingurita scobiti atent pulpa de la rosie, o puneti impreuna cu zeama intr-un bol in care vom prepara umplutura.

La fel pregatiti si restul rosiilor, puteti sa inlocuiti si ardeii cu rosii - va fi oricum bataie pe ele :)

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 4
Pas 5

Scoateti atent cotorul de la ardei, scuturati si curatati bine de seminte, dar cotorul il pastrati intreg -  taiati numai partea cu semintele.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 5
Pas 6

Taiati partea de sus a dovleceilor, pe lung.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 6
Pas 7

Si cu lingurita scobiti atent tot mijlocul.

Dovleceii mei au fost lungi si i-am taiat in 2 jumatati, practic am obtinut 4 bucati de dovlecei gata pentru umplut.

Dar puteti sa-i scobiti si ca la Reteta de Dolma, pasii 5-6.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 7
Pas 8

Acum toate legumele pregatite pentru umplut le aranjati intr-o tava adanca de cuptor. Observati ca au putin spatiu intre ele, cam dupa aceasta poza va orientati, veti vedea mai departe de ce.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 8
Pas 9

Bineinteles, nu uitam sa curatam si spalam cartofii :)

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 9
Pas 10

Dupa curatarea si pregatirea legumelor, intr-un bol mai mare vom avea pulpa si zeama de la rosii, plus mijlocul de la dovlecei.

Daca folositi vinete, tot acolo adaugati si pulpa lor.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 10
Pas 11

Le puteti toca repede la robot, ca mine, sau cu un cutit - aici va trebuie putina rabdare, dar merita.

Atentie sa nu le faceti piure, trebuie sa fie bucatele mici!

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 11
Pas 12

Intr-un bol puneti orezul si il spalati bine in 2-3 ape.

De obicei se calculeaza 1 lingura de orez la cate legume aveti de umplut. Eu am avut 14 bucati in tava, deci am luat 14 linguri.

Dar am observat ca trebuie marita cantitatea daca aveti ardeii mai mari - mai puneti 2-3 linguri in plus!

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 12
Pas 13

Acum in bolul cu rosiile si dovleceii tocati adaugati ceapa si patrunjelul taiate marunt. Puneti orezul, usturoiul pisat, 1 lingura de sare, 1 lingura de menta, 1 lingura pasta de rosii si o jumatate de pahar din uleiul de masline.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 13
Pas 14

Amestecati bine compozitia si observati ca este mai lichida, asa si trebuie sa fie.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 14
Pas 15

Cu o lingura umpleti legumele pe jumatate cu umplutura de orez.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 15
Pas 16

Le puneti atent in tava, acoperiti cu capacele taiate in primii pasi. Observati ca ardeii i-am aranjat in picioare, ca sa nu curga umplutura din ei.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 16
Pas 17

Printre legume puneti cartofii taiati sferturi. Vor avea dublu rol - bineinteles gustos si delicios, dar asa puteti sustine legumele sa nu se miste in tava sau sa se rastoarne. Feliile de cartofi le vor tine si umplutura mai lichida nu curge.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 17
Pas 18

Acum cu cealalta jumate de pahar din uleiul de masline, stropiti bine toate legumele umplute si cartofii din tava.

Nu va zgarciti la uleiul de masline, este esential si pentru gust si pentru textura orezului.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 18
Pas 19

Neaparat presarati totul cu oregano uscat si putina sare.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 19
Pas 20

Turnati in coltul tavii jumatate de pahar apa simpla rece.

In coltul tavii ca sa nu spalati mirodeniile de pe legume si cartofi.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 20
Pas 21

Acoperiti tava cu capac sau folie de aluminiu si o puneti in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 1 ora.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 21
Pas 22

Peste 1 ora scoateti capacul/folia si mai lasati 30 de minute in cuptor sa se gateasca.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 22
Pas 23

Inainte de servire recomand sa lasati legumele umplute un pic sa se tempereze si umfle, fara cuptor, cam 30 de minute.

Observati cat de bine orezul gatit va umple legumele.

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 23
Pas 24

Sunt delicioase calde sau reci, ca atare sau pe langa o Salata Greceasca.

Le-am facut de vreo 5 ori deja si de fiecare data sunt savurate cu mare placere de toata lumea.

Pofta Buna!

Legume umplute grecesti - Gemista - Pas 24

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (6-8 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 11 Aug 2018, 08:06

Bună Lena. Cu ce pot inlocui orezul din rețetă? Tin regimul low carb, iar orez conjac inca nu am încercat. Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 12 Aug 2018, 11:01

Din pacate la sceasta reteta nu merge orezul konjac, doar daca il amestecati cu carne tocata, asta e deja alta reteta :)

OanaTahiRaducanu791
Oana Raducanu (OanaTahiRaducanu791) 23 Aug 2018, 00:23

mancare satioasa pentru post, noutatea mea e dovlecelul patison care e mai bun ca cel clasic-superba lalena si reteta ei

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
tiki
tiki 29 Aug 2018, 22:08

Vai ce reteta faina. Nu am fost acasa si  acuma numai am vazut-o. Imi aminteste de Sarmalele Dolma, ce bune sunt si alea. Trebuie facuta si aceasta. Multumesc de reteta.