Legume umplute grecești - Gemista
În primul rând vreau să menționez că aceste legume umplute grecești sunt de post și perfecte pentru vegetarieni, dar să știți că Gemista este printre puținele mâncăruri care va fi apreciată și de amatorii mâncărurilor cu carne. Sunt multe variante la rețeta de Gemista, fiecare gospodină din Grecia își are propria formulă și ingredientul secret, dar în general se face doar cu roșii umplute sau se combină cu ardei, dovlecei și vinete. Eu am tot experimentat câteva variante de legume umplute grecești și formula de mai jos mi se pare cea mai gustoasă, completă și pe toate gusturile. Cartofii sunt foarte potriviți, aromați și moi, vin perfect cu legumele, iar dacă aveți copii mai mofturoși se vor bucura de ei cu siguranță.
Prima dată am gustat Gemista într-o tavernă din Grecia, ospătarul mi-a recomandat ca fiind niște sarmale și tare am fost dezamăgită să văd în farfurie o roșie umplută cu orez, și gata! Eram ferm convinsă că nu prea am ce mânca acolo, dar am savurat respectiva roșie până la ultima bucățică... Se combină perfect acreala din roșie cu orezul aromat și scăldat din plin în ulei de măsline. De atunci am înțeles aroma de mentă și în mâncare, nu numai în ceaiul de mentă. Nu o înlocuiți cu nimic, este chiar obligatorie aici.
Ingrediente
●
Roșii
5 buc
alegeți roșii mari și gustoase
●
Ardei gras
5 buc
de preferat să alegeți ardei mai scurți, care pot sta ușor dacă le așezați ridicați în tavă
●
Orez - bob rotund
14 linguri
●
Pastă de roșii
1 lingura
●
Pătrunjel
1 buc
adică 1 legătură
●
Mentă uscată
1 lingura
sau 1 legătură mică de mentă proaspătă
●
Ulei de măsline extravirgin
1 pahar
●
Oregano uscat
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
În primul rând alegeți corect legumele, le spălați bine și lăsați să se scurgă de apă.
Pas 2
Scobiți ușor cu un cuțit cotorul de la roșie - nu o găuriți prea tare pentru ca pe urmă să acopere bine umplutura.
Pas 3
Acum tăiați capacul de la roșie, dar nu până la capăt - să se țină de ea și dacă îl mișcați nu se rupe.
Pas 4
Cu lingurița scobiți atent pulpa de la roșie, o puneți împreună cu zeama într-un bol în care vom prepara umplutura.
La fel pregătiți și restul roșiilor, puteți să înlocuiți și ardeii cu roșii - va fi oricum bătaie pe ele :)
Pas 5
Scoateți atent cotorul de la ardei, scuturați și curățați bine de semințe, dar cotorul îl păstrați întreg - tăiați numai partea cu semințele.
Pas 6
Tăiați partea de sus a dovleceilor, pe lung.
Pas 7
Și cu lingurița scobiți atent tot mijlocul.
Dovleceii mei au fost lungi și i-am tăiat în 2 jumătăți, practic am obținut 4 bucăți de dovlecei gata pentru umplut.
Dar puteți să-i scobiți și ca la Rețeta de Dolma, pașii 5-6.
Pas 8
Acum toate legumele pregătite pentru umplut le aranjați într-o tavă adâncă de cuptor. Observați că au puțin spațiu între ele, cam după această poză vă orientați, veți vedea mai departe de ce.
Pas 9
Bineînțeles, nu uităm să curățăm și spălăm cartofii :)
Pas 10
După curățarea și pregătirea legumelor, într-un bol mai mare vom avea pulpa și zeama de la roșii, plus mijlocul de la dovlecei.
Dacă folosiți vinete, tot acolo adăugați și pulpa lor.
Pas 11
Le puteți toca repede la robot, ca mine, sau cu un cuțit - aici vă trebuie puțină răbdare, dar merită.
Atenție să nu le faceți piure, trebuie să fie bucățele mici!
Pas 12
Într-un bol puneți orezul și îl spălați bine în 2-3 ape.
De obicei se calculează 1 lingură de orez la câte legume aveți de umplut. Eu am avut 14 bucăți în tavă, deci am luat 14 linguri.
Dar am observat că trebuie mărită cantitatea dacă aveți ardeii mai mari - mai puneți 2-3 linguri în plus!
Pas 13
Acum în bolul cu roșiile și dovleceii tocați adăugați ceapa și pătrunjelul tăiate mărunt. Puneți orezul, usturoiul pisat, 1 lingură de sare, 1 lingură de mentă, 1 lingură pastă de roșii și o jumătate de pahar din uleiul de măsline.
Pas 14
Amestecați bine compoziția și observați că este mai lichidă, așa și trebuie să fie.
Pas 15
Cu o lingură umpleți legumele pe jumătate cu umplutura de orez.
Pas 16
Le puneți atent în tavă, acoperiți cu capacele tăiate în primii pași. Observați că ardeii i-am aranjat în picioare, ca să nu curgă umplutura din ei.
Pas 17
Printre legume puneți cartofii tăiați sferturi. Vor avea dublu rol - bineînțeles gustos și delicios, dar așa puteți susține legumele să nu se miște în tavă sau să se răstoarne. Feliile de cartofi le vor ține și umplutura mai lichidă nu curge.
Pas 18
Acum cu cealaltă jumătate de pahar din uleiul de măsline, stropiți bine toate legumele umplute și cartofii din tavă.
Nu vă zgârciți la uleiul de măsline, este esențial și pentru gust și pentru textura orezului.
Pas 19
Neapărat presărați totul cu oregano uscat și puțină sare.
Pas 20
Turnați în colțul tăvii jumătate de pahar apă simplă rece.
În colțul tăvii ca să nu spălați mirodeniile de pe legume și cartofi.
Pas 21
Acoperiți tava cu capac sau folie de aluminiu și o puneți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 1 oră.
Pas 22
Peste 1 oră scoateți capacul/folia și mai lăsați 30 de minute în cuptor să se gătească.
Pas 23
Înainte de servire recomand să lăsați legumele umplute un pic să se tempereze și umfle, fără cuptor, cam 30 de minute.
Observați cât de bine orezul gătit va umple legumele.
Pas 24
Sunt delicioase calde sau reci, ca atare sau pe lângă o Salată Grecească.
Le-am făcut de vreo 5 ori deja și de fiecare dată sunt savurate cu mare plăcere de toată lumea.
Poftă Bună!
Cantitate:
2 kg
(6-8 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)