Mici de casa

Mici de casa

Probabil va intrebati care este rostul sa faci mici de casa daca in comert se gasesc foarte multi, diferiti si cu un pret/gust rezonabil? Va provoc sa cititi etichetele cu ingrediente macar la cateva marci de mititei si veti raspunde singuri la aceasta intrebare. Spre deosebire de micii din comert, la cei gatiti acasa controlati singuri gustul, calitatea ingredientelor si gradul de prospetime. Am impresionant cateva ture de musafiri cu acesti mici, am reusit chiar pe mine sa ma impresionez(si sunt cel mai dur critic la ce gatesc!). In plus, le dau fara grija copiilor, sunt preferatii lor la fiecare gratar pe care-l facem.

Reteta de mici pe care v-o propun mai jos este foarte testata de mine in ultimii 2 ani, am pornit de la nu stiu ce retete de mici clasici si traditionali, pe parcurs am simplificat mult procesul si am dedus ca nu trebue sa va complicati mult. Nu vreau sa intru in detalii la ce greseli puteti face, va asigur ca le faceti mai multe daca vreti sa o faceti cat mai complicat. Recomand sa le gatiti dupa reteta mea si apoi usor introduceti mici schimbari - schimbati felul de carne sau slanina, apa sau supa, modelati mai grosi-subtiri, etc.

As recomanda sa folositi amestecul de condimente pentru mici pregatit in casa, aveti reteta mai jos si chiar insist pe aceasta combinatie. Eu fac acest condiment o data si il folosesc la mai multe ture de mici in continuare, se pastreaza foarte bine intr-un borcan inchis ermetic.

Semipreparate

2 lingurite
reglati dupa gust, dar puneti macar 1 lingurita daca nu vreti sa fie prea aromati

Ingrediente

Carne de porc(pulpa)
1 kg
puteti s-o combinati cu carne de vita sau oaie
Slanina
300 g
aici la fel o puteti combina cu grasime de rata, oaie, vita
Usturoi (catei)
5 buc
Apa
300 ml
puteti inlocui cu supa de carne sau apa minerala
Sare
1 lingura
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita

Pasi de urmat

Pas 1

De cele mai multe ori folosesc carne de porc pentru mici, este cel mai la indemana si rezultatul de fiecare data este sigur.

Observati ca va recomand sa cumparati pulpa de porc si slanina separat. Asa controlati fragezimea micilor cel mai bine, pentru ca niciodata nu veti sti corect cat de grasa e o bucata de carne.

Mici de casa - Pas 1
Pas 2

Taiati carnea bucati medii, pentru a trece prin masina de tocat.

Adaugati deasupra si cei 5 catei de usturoi, vor merge si ei la tocat.

Mici de casa - Pas 2
Pas 3

Treceti carnea, slanina si usturoiul prin masina de tocat carne.

Masina de tocat este inca o ustensila obligatorie recomandata de mine in bucatarie, foarte utila si cu pret rezonabil.

Mici de casa - Pas 3
Pas 4

Daca sunteti mai curajosi si aveti timp, puteti fierbe o supa de oase sau carne, cu cateva radacinoase.

Daca fierb mai multa, o pun la congelator in sticle mici de la apa, cate 300ml in fiecare - cantitate exacta pentru a face micii, dar o puteti folosi si la alte mancaruri.

Dar sa stiti ca este ok sa folositi in loc de supa si apa simpla  - minerala sau plata, ambele sunt ok. Am facut si asa, mare diferenta nu am observat...

Mici de casa - Pas 4
Pas 5

Acum peste carnea tocata cu slanina si usturoi adaugati cele 2 lingurite de condiment pentru mici, sarea si bicarbonatul.

Mici de casa - Pas 5
Pas 6

Incepeti sa amestecati cu mainile pasta de mici si treptat adaugati cele 300ml de supa sau apa.

Mici de casa - Pas 6
Pas 7

Dupa ce se uniformizeaza compozitia, cam in 5 minute dupa amestecare, luati compozitia cu mainile si o aruncati cu forta inapoi in bol - repetati aceasta procedura de 20 de ori. Va descarcati asa toate supararile si faceti micii mai elastici, se vor tine bine impreuna la gatit si nu se faramiteaza.

Apoi acoperiti carnea cu un capac si puneti la frigider pentru 10-12 ore. Eu o fac de obicei seara si folosesc a 2-a zi.

Mici de casa - Pas 7
Pas 8

A 2-a zi framantati pasta de mici inca o data, simplu, fara bataie :)

Incepem sa-i modelam cu mainile(alte metode sunt pacaleli si nu functioneaza):

- luati carne cat va incape in palma si modelati o bila mare;

Aici va recomand sa ungeti mainile cu putin ulei, la fel si vasul in care le veti aranja.

Mici de casa - Pas 8
Pas 9

- apoi din bila formati un carnat uniform - insistati bine si pe partea din mijloc, una din cele mai frecvente greseli este ca le faceti cu mijlocul mai burtos si bombat.

Mici de casa - Pas 9
Pas 10

- micii recomand sa-i faceti un pic mai lungi(12-14cm), la gatire se trag usor si vor fi exact de dimensiunea standard - cam 10cm.

Mici de casa - Pas 10
Pas 11

Pe parcurs le aranjati intr-o tava unsa cu putin ulei. Eu fac cam 25 de mici din aceste cantitati, ne ajung perfect pentru o tura de gratar.

Mici de casa - Pas 11
Pas 12

Ca sa nu ocupe mult loc le puteti aranja si suprapusi intr-o astfel de cutie sau casoleta de la ciuperci. Asta a fost tot cu modelatul, simplu, la sigur si cu timpul le veti face tot mai uniform si frumos.

Am incercat sa le modelez prin alte metode dar mai mult ma enervez si murdaresc multe ustensile de bucatarie. Nu recomand niciuna din ele si nici nu le spun care sunt, sa nu va obositi degeaba :)

Mici de casa - Pas 12
Pas 13

Acum trecem la foc si gratar - micii nu au nevoie de foc puternic, deci aveti grija sa nu-i ardeti. Noi de obicei facem un foc mai puternic, punem o tura de carne si pe urma facem micii. Asa se fac in voie si sigur nu se ard prea repede.

Obligatoriu ungeti grill-ul de la gratar cu o bucata mica de slanina sau cu o pensula cu ulei - inainte se puneti micii.

Mici de casa - Pas 13
Pas 14

Important sa aveti rabdare aici si sa nu-i intoarceti prea repede, se vor rupe si stricati forma.

Intoarceti atent cu o spatula cand observati ca s-au rumenit bine pe o parte. Se coc pe 3 sau 4 parti, depinde cat de indemanatici sunteti, vine si asta cu timpul/experienta :)

Mici de casa - Pas 14
Pas 15

Nu trebuie tinuti mult pe gratar(se pot usca), dar nici sa fie cruzi. Tocmai de asta focul trebuie sa fie moderat, sa se faca in voie.

Le serviti cu mustarul preferat si niste muraturi, sunt minunati si deliciosi!

Pofta Buna!

Mici de casa - Pas 15

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (24-25 bucati)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (4 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 29

Tatiana79
Tatiana79 19 May 2023, 19:46

Deci, multumesc din suflet. Locuiesc in Marea Britanie de 11 ani, si cateodata cumpar mici congelatin (si decingelati si recongelati din nou probabil hahahaha) si mereu am vrut sa fac mici de casa. Eu am avut 500g 5% grasime carne ticata de vita, si 200g burta de porc. Am ajustat condimentele la 1 lingurita jumate, si doar 3 catei de usturoi mai maricei, supa 200ml. Numai ce am bagat carnea la rece, dar nu inainte sa fac un mititel mic-mic prajit repede la tigaie, ca sa verific de condiment si sare. Absolut fantastic!!! Gustul din copilarie can ne opream pe Dealu Negru la mici!!!! Facem gratar Duminica, si de-abia astept. Multumesc, Lena!!! xxx

Nota mea pentru reteta:
Tatiana79
Tatiana79 Tatiana79 19 May 2023, 19:47

Am scris atat de repede, de fericire nu am revizuit gramatica!!! Sorry!

lena
Elena (lena) Tatiana79 19 May 2023, 20:11

Ce ma bucur de asa mesaje! Cu drag, sa aveti pofta mare Tatiana si cu grija sa fie focul la gratar moderat 😉🤗

MrQ238
Mr. Q (MrQ238) 01 Apr 2023, 00:24

Cantitate pentru 10 kg

Carne vita (obligatoriu) 70%

Carne porc 20%

Grasime (NU de rata) 10%

Sare afumata, piper alb, piper negru, usturoi (granulat), boia, cimbru.

Condimentele se amesteca cu 1 L apa minerala dupa care se amesteca cu carnea pe care o trecem de 4 ori prin masina de tocat.

Se amesteca totul timp de jumatate de ora (ca la cozonac).

Se lasa minim 12 ore la maturat.

A doua zi se adauga obligatoriu zeama de oase de vita(rasol, genunchi etc)!!! La 10 kg carne cam 3L de zeama.

Se amesteca iar pentru jumatate de ora dupa care se formeaza micii. 100 gr/mic

Pofta buna!!!

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 08 Oct 2021, 19:38

Bună seara. Pot înlocui carnea de porc cu carne de vitel?

lena
Elena (lena) Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) 08 Oct 2021, 19:58

Puteti, dar tot aveti nevoie de slanina-grasime, altfel micii vor fi cam uscati.

IonelaPatrunjel113
Ionela Patrunjel (IonelaPatrunjel113) Elena (lena) 08 Oct 2021, 20:24

Mulțumesc pt răspuns,  sigur ca pun slanina, dar nu știam dacă merge cu carne de vitel.

Irina84
Irina84 06 Jun 2019, 11:48

Va multumesc pentru reteta micilor sau primit ideali !

Nota mea pentru reteta:
VioletaZ
VioletaZ 04 May 2019, 20:02

Draga Lena, am incercat in decursul anilor de mai multe ori diverse retete de mici, dar după mai multe dezamăgiri am abandonat de a mai face mici de casa. Aceasta rețeta am încercat-o pentru ca făcusem experiența că până acum TOATE retetele tale au fost grozave. Reteta ta de mici este MINUNATĂ!  Multumesc mult Lena! 

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) VioletaZ 07 May 2019, 16:52

Cu drag Violeta, chiar ma bucur mult de feedback! 😘

cris-cris
cris-cris 20 Jan 2019, 16:05

Foarte buna reteta de mici. Am facut zilele acestea la ziua de nastere a baietelului. Si i-am copt la gratar. Toti oaspetii au ramas surprinsi cand au auzit ca sunt de casa. Cei mai buni mici!!!

Dia.Si.
Dia.Si. 28 Nov 2018, 20:08

Am facut astazi, exact ca in reteta. Nu pe gratar, pe grill. Foarte buni si apreciati! Am mancat de la mic la mare. Multumim!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 28 Nov 2018, 20:22

Ooo, ce fain, ma bucur mult si sa va fie de bine! 😘

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 23 Nov 2018, 11:29

Confirm cele spuse de tine despre micii din magazine. Avind ceva timp la dispozitie am intors cutia de mici si am citit lista ingredientelor. In secunda imediat urmatoare am pus-o la loc, si mi-am zis Doamne Doamne, cit sunt unii de iresponsabili sa puna atita rahat in carne si s-o vinda atit de scump, si cit de prosti putem fi noi s-o cumparam si s-o mincam.

Cred Ca la prima ocazie incetc reteta propusa de tine😍

lena
Elena (lena) Olga (olga-dragancea) 25 Nov 2018, 07:44

Chiar merita de facut acasa, dar mai bine o bucata de carne simpla decat mici din comert. 😉👍

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 22 Nov 2018, 14:25

Mulțumesc Lena! Daca nu am grătar si sunt pe Low carb, ii pot coace in cuptor / praji la tigaie grill cu ulei de cocos / praji in tigaie obișnuita in ulei de cocos sau alta varianta. Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 22 Nov 2018, 14:45

Cel mai bine in tigaia grill unsa cu putina grasime 👍

MubbleMonster821
Mubble Monster (MubbleMonster821) 22 Nov 2018, 06:47

Hi, I would love to try this recipe! What spices do you suggest to use? 

lena
Elena (lena) Mubble Monster (MubbleMonster821) 22 Nov 2018, 08:56

Hey, in the 5th step I gave the link to my mix of spices(is here https://www.lalena.ro/reteta/1707/Amestec-de-condimente-pentru-Mici/). Generally you could use black pepper, dried thyme, coriander and chilli/paprika, and don’t forget about fresh garlic!

Arata toate comentariile