Mici de casă

Mici de casă

Probabil vă întrebați care este rostul să faci mici de casă dacă în comerț se găsesc foarte mulți, diferiți și cu un preț/gust rezonabil? Vă provoc să citiți etichetele cu ingrediente măcar la câteva mărci de mititei și veți răspunde singuri la această întrebare. Spre deosebire de micii din comerț, la cei gătiți acasă controlați singuri gustul, calitatea ingredientelor și gradul de prospețime. Am impresionat câteva ture de musafiri cu acești mici, am reușit chiar pe mine să mă impresionez (și sunt cel mai dur critic la ce gătesc!). În plus, le dau fără grijă copiilor, sunt preferații lor la fiecare grătar pe care-l facem.

Rețeta de mici pe care v-o propun mai jos este foarte testată de mine în ultimii 2 ani, am pornit de la nu știu ce rețete de mici clasici și tradiționali, pe parcurs am simplificat mult procesul și am dedus că nu trebuie să vă complicați mult. Nu vreau să intru în detalii la ce greșeli puteți face, vă asigur că le faceți mai multe dacă vreți să o faceți cât mai complicat. Recomand să le gătiți după rețeta mea și apoi ușor introduceți mici schimbări - schimbați felul de carne sau slănină, apă sau supă, modelați mai groși-subțiri, etc.

Aș recomanda să folosiți amestecul de condimente pentru mici pregătit în casă, aveți rețeta mai jos și chiar insist pe această combinație. Eu fac acest condiment o dată și îl folosesc la mai multe ture de mici în continuare, se păstrează foarte bine într-un borcan închis ermetic.

Semipreparate

2 lingurite
reglați după gust, dar puneți măcar 1 linguriță dacă nu vreți să fie prea aromați

Ingrediente

Carne de porc (pulpă)
1 kg
puteți s-o combinați cu carne de vită sau oaie
Slănină
300 g
aici la fel o puteți combina cu grăsime de rață, oaie, vită
Usturoi (cățeii)
5 buc
   
Apă
300 ml
puteți înlocui cu supă de carne sau apă minerală
Sare
1 lingura
   
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
   

Pași de urmat

Pas 1

De cele mai multe ori folosesc carne de porc pentru mici, este cel mai la îndemână și rezultatul de fiecare dată este sigur.

Observați că vă recomand să cumpărați pulpă de porc și slănină separat. Așa controlați frăgezimea micilor cel mai bine, pentru că niciodată nu veți ști corect cât de grasă e o bucată de carne.

Mici de casă - Pas 1
Pas 2

Tăiați carnea bucăți medii, pentru a trece prin mașina de tocat.

Adăugați deasupra și cei 5 căței de usturoi, vor merge și ei la tocat.

Mici de casă - Pas 2
Pas 3

Treceți carnea, slănina și usturoiul prin mașina de tocat carne.

Mașina de tocat este încă o ustensilă obligatorie recomandată de mine în bucătărie, foarte utilă și cu preț rezonabil.

Mici de casă - Pas 3
Pas 4

Dacă sunteți mai curajoși și aveți timp, puteți fierbe o supă de oase sau carne, cu câteva rădăcinoase.

Dacă fierb mai multă, o pun la congelator în sticle mici de la apă, câte 300ml în fiecare - cantitate exactă pentru a face micii, dar o puteți folosi și la alte mâncăruri.

Dar să știți că este ok să folosiți în loc de supă și apă simplă  - minerală sau plată, ambele sunt ok. Am făcut și așa, mare diferență nu am observat...

Mici de casă - Pas 4
Pas 5

Acum peste carnea tocată cu slănină și usturoi adăugați cele 2 lingurițe de condiment pentru mici, sarea și bicarbonatul.

Mici de casă - Pas 5
Pas 6

Începeți să amestecați cu mâinile pasta de mici și treptat adăugați cele 300ml de supă sau apă.

Mici de casă - Pas 6
Pas 7

După ce se uniformizează compoziția, cam în 5 minute după amestecare, luați compoziția cu mâinile și o aruncați cu forța înapoi în bol - repetați această procedură de 20 de ori. Vă descărcați așa toate supărările și faceți micii mai elastici, se vor ține bine împreună la gătit și nu se fărâmițează.

Apoi acoperiți carnea cu un capac și puneți la frigider pentru 10-12 ore. Eu o fac de obicei seara și folosesc a 2-a zi.

Mici de casă - Pas 7
Pas 8

A 2-a zi frământați pasta de mici încă o dată, simplu, fără bătaie :)

Începem să-i modelăm cu mâinile (alte metode sunt păcăleli și nu funcționează):

- luați carne cât vă încape în palmă și modelați o bilă mare;

Aici vă recomand să ungeți mâinile cu puțin ulei, la fel și vasul în care le veți aranja.

Mici de casă - Pas 8
Pas 9

- apoi din bilă formați un cârnat uniform - insistați bine și pe partea din mijloc, una din cele mai frecvente greșeli este că le faceți cu mijlocul mai burtos și bombat.

Mici de casă - Pas 9
Pas 10

- micii recomand să-i faceți un pic mai lungi (12-14cm), la gătire se trag ușor și vor fi exact de dimensiunea standard - cam 10cm.

Mici de casă - Pas 10
Pas 11

Pe parcurs le aranjați într-o tavă unsă cu puțin ulei. Eu fac cam 25 de mici din aceste cantități, ne ajung perfect pentru o tură de grătar.

Mici de casă - Pas 11
Pas 12

Ca să nu ocupe mult loc le puteți aranja și suprapuse într-o astfel de cutie sau casoletă de la ciuperci. Asta a fost tot cu modelatul, simplu, la sigur și cu timpul le veți face tot mai uniform și frumos.

Am încercat să le modelez prin alte metode dar mai mult mă enervez și murdăresc multe ustensile de bucătărie. Nu recomand niciuna din ele și nici nu le spun care sunt, să nu vă obosiți degeaba :)

Mici de casă - Pas 12
Pas 13

Acum trecem la foc și grătar - micii nu au nevoie de foc puternic, deci aveți grijă să nu-i ardeți. Noi de obicei facem un foc mai puternic, punem o tură de carne și pe urmă facem micii. Așa se fac în voie și sigur nu se ard prea repede.

Obligatoriu ungeți grill-ul de la grătar cu o bucată mică de slănină sau cu o pensulă cu ulei - înainte să puneți micii.

Mici de casă - Pas 13
Pas 14

Important să aveți răbdare aici și să nu-i întoarceți prea repede, se vor rupe și stricați forma.

Întoarceți atent cu o spatulă când observați că s-au rumenit bine pe o parte. Se coc pe 3 sau 4 părți, depinde cât de îndemânatici sunteți, vine și asta cu timpul/experiența :)

Mici de casă - Pas 14
Pas 15

Nu trebuie ținuți mult pe grătar (se pot usca), dar nici să fie cruzi. Tocmai de asta focul trebuie să fie moderat, să se facă în voie.

Le serviți cu muștarul preferat și niște murături, sunt minunați și delicioși!

Poftă Bună!

Mici de casă - Pas 15

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1500 g (24-25 bucăți)
Timp de preparare: 600 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregătire: 60 min
Data publicării:
Notă: 5 (4 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 30

Sebe
Sebe 16 Mar 2025, 06:04

La 5 kg cat porc. Vita. Si oaie. Sa pun

Tatiana79
Tatiana79 19 May 2023, 19:46

Deci, multumesc din suflet. Locuiesc in Marea Britanie de 11 ani, si cateodata cumpar mici congelatin (si decingelati si recongelati din nou probabil hahahaha) si mereu am vrut sa fac mici de casa. Eu am avut 500g 5% grasime carne ticata de vita, si 200g burta de porc. Am ajustat condimentele la 1 lingurita jumate, si doar 3 catei de usturoi mai maricei, supa 200ml. Numai ce am bagat carnea la rece, dar nu inainte sa fac un mititel mic-mic prajit repede la tigaie, ca sa verific de condiment si sare. Absolut fantastic!!! Gustul din copilarie can ne opream pe Dealu Negru la mici!!!! Facem gratar Duminica, si de-abia astept. Multumesc, Lena!!! xxx

Nota mea pentru rețetă:
Tatiana79
Tatiana79 Tatiana79 19 May 2023, 19:47

Am scris atat de repede, de fericire nu am revizuit gramatica!!! Sorry!

lena
Elena (lena) Tatiana79 19 May 2023, 20:11

Ce ma bucur de asa mesaje! Cu drag, sa aveti pofta mare Tatiana si cu grija sa fie focul la gratar moderat 😉🤗

MrQ238
Mr. Q (MrQ238) 01 Apr 2023, 00:24

Cantitate pentru 10 kg

Carne vita (obligatoriu) 70%

Carne porc 20%

Grasime (NU de rata) 10%

Sare afumata, piper alb, piper negru, usturoi (granulat), boia, cimbru.

Condimentele se amesteca cu 1 L apa minerala dupa care se amesteca cu carnea pe care o trecem de 4 ori prin masina de tocat.

Se amesteca totul timp de jumatate de ora (ca la cozonac).

Se lasa minim 12 ore la maturat.

A doua zi se adauga obligatoriu zeama de oase de vita(rasol, genunchi etc)!!! La 10 kg carne cam 3L de zeama.

Se amesteca iar pentru jumatate de ora dupa care se formeaza micii. 100 gr/mic

Pofta buna!!!

Irina84
Irina84 06 Jun 2019, 11:48

Va multumesc pentru reteta micilor sau primit ideali !

Nota mea pentru rețetă:
VioletaZ
VioletaZ 04 May 2019, 20:02

Draga Lena, am incercat in decursul anilor de mai multe ori diverse retete de mici, dar după mai multe dezamăgiri am abandonat de a mai face mici de casa. Aceasta rețeta am încercat-o pentru ca făcusem experiența că până acum TOATE retetele tale au fost grozave. Reteta ta de mici este MINUNATĂ!  Multumesc mult Lena! 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) VioletaZ 07 May 2019, 16:52

Cu drag Violeta, chiar ma bucur mult de feedback! 😘

cris-cris
cris-cris 20 Jan 2019, 16:05

Foarte buna reteta de mici. Am facut zilele acestea la ziua de nastere a baietelului. Si i-am copt la gratar. Toti oaspetii au ramas surprinsi cand au auzit ca sunt de casa. Cei mai buni mici!!!

Dia.Si.
Dia.Si. 28 Nov 2018, 20:08

Am facut astazi, exact ca in reteta. Nu pe gratar, pe grill. Foarte buni si apreciati! Am mancat de la mic la mare. Multumim!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
lena
Elena (lena) Dia.Si. 28 Nov 2018, 20:22

Ooo, ce fain, ma bucur mult si sa va fie de bine! 😘

olga-dragancea
Olga (olga-dragancea) 23 Nov 2018, 11:29

Confirm cele spuse de tine despre micii din magazine. Avind ceva timp la dispozitie am intors cutia de mici si am citit lista ingredientelor. In secunda imediat urmatoare am pus-o la loc, si mi-am zis Doamne Doamne, cit sunt unii de iresponsabili sa puna atita rahat in carne si s-o vinda atit de scump, si cit de prosti putem fi noi s-o cumparam si s-o mincam.

Cred Ca la prima ocazie incetc reteta propusa de tine😍

lena
Elena (lena) Olga (olga-dragancea) 25 Nov 2018, 07:44

Chiar merita de facut acasa, dar mai bine o bucata de carne simpla decat mici din comert. 😉👍

OleseaDanailaTantuc658
Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 22 Nov 2018, 14:25

Mulțumesc Lena! Daca nu am grătar si sunt pe Low carb, ii pot coace in cuptor / praji la tigaie grill cu ulei de cocos / praji in tigaie obișnuita in ulei de cocos sau alta varianta. Mulțumesc

lena
Elena (lena) Olesea Tantuc (OleseaDanailaTantuc658) 22 Nov 2018, 14:45

Cel mai bine in tigaia grill unsa cu putina grasime 👍

MubbleMonster821
Mubble Monster (MubbleMonster821) 22 Nov 2018, 06:47

Hi, I would love to try this recipe! What spices do you suggest to use? 

lena
Elena (lena) Mubble Monster (MubbleMonster821) 22 Nov 2018, 08:56

Hey, in the 5th step I gave the link to my mix of spices(is here https://www.lalena.ro/reteta/1707/Amestec-de-condimente-pentru-Mici/). Generally you could use black pepper, dried thyme, coriander and chilli/paprika, and don’t forget about fresh garlic!

Arată toate comentariile