Mici de casa
Probabil va intrebati care este rostul sa faci mici de casa daca in comert se gasesc foarte multi, diferiti si cu un pret/gust rezonabil? Va provoc sa cititi etichetele cu ingrediente macar la cateva marci de mititei si veti raspunde singuri la aceasta intrebare. Spre deosebire de micii din comert, la cei gatiti acasa controlati singuri gustul, calitatea ingredientelor si gradul de prospetime. Am impresionant cateva ture de musafiri cu acesti mici, am reusit chiar pe mine sa ma impresionez(si sunt cel mai dur critic la ce gatesc!). In plus, le dau fara grija copiilor, sunt preferatii lor la fiecare gratar pe care-l facem.
Reteta de mici pe care v-o propun mai jos este foarte testata de mine in ultimii 2 ani, am pornit de la nu stiu ce retete de mici clasici si traditionali, pe parcurs am simplificat mult procesul si am dedus ca nu trebue sa va complicati mult. Nu vreau sa intru in detalii la ce greseli puteti face, va asigur ca le faceti mai multe daca vreti sa o faceti cat mai complicat. Recomand sa le gatiti dupa reteta mea si apoi usor introduceti mici schimbari - schimbati felul de carne sau slanina, apa sau supa, modelati mai grosi-subtiri, etc.
As recomanda sa folositi amestecul de condimente pentru mici pregatit in casa, aveti reteta mai jos si chiar insist pe aceasta combinatie. Eu fac acest condiment o data si il folosesc la mai multe ture de mici in continuare, se pastreaza foarte bine intr-un borcan inchis ermetic.
Semipreparate
●
2 lingurite
reglati dupa gust, dar puneti macar 1 lingurita daca nu vreti sa fie prea aromati
Ingrediente
●
Carne de porc(pulpa)
1 kg
puteti s-o combinati cu carne de vita sau oaie
●
Slanina
300 g
aici la fel o puteti combina cu grasime de rata, oaie, vita
●
Apa
300 ml
puteti inlocui cu supa de carne sau apa minerala
●
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
De cele mai multe ori folosesc carne de porc pentru mici, este cel mai la indemana si rezultatul de fiecare data este sigur.
Observati ca va recomand sa cumparati pulpa de porc si slanina separat. Asa controlati fragezimea micilor cel mai bine, pentru ca niciodata nu veti sti corect cat de grasa e o bucata de carne.
Pas 2
Taiati carnea bucati medii, pentru a trece prin masina de tocat.
Adaugati deasupra si cei 5 catei de usturoi, vor merge si ei la tocat.
Pas 3
Treceti carnea, slanina si usturoiul prin masina de tocat carne.
Masina de tocat este inca o ustensila obligatorie recomandata de mine in bucatarie, foarte utila si cu pret rezonabil.
Pas 4
Daca sunteti mai curajosi si aveti timp, puteti fierbe o supa de oase sau carne, cu cateva radacinoase.
Daca fierb mai multa, o pun la congelator in sticle mici de la apa, cate 300ml in fiecare - cantitate exacta pentru a face micii, dar o puteti folosi si la alte mancaruri.
Dar sa stiti ca este ok sa folositi in loc de supa si apa simpla - minerala sau plata, ambele sunt ok. Am facut si asa, mare diferenta nu am observat...
Pas 5
Acum peste carnea tocata cu slanina si usturoi adaugati cele 2 lingurite de condiment pentru mici, sarea si bicarbonatul.
Pas 6
Incepeti sa amestecati cu mainile pasta de mici si treptat adaugati cele 300ml de supa sau apa.
Pas 7
Dupa ce se uniformizeaza compozitia, cam in 5 minute dupa amestecare, luati compozitia cu mainile si o aruncati cu forta inapoi in bol - repetati aceasta procedura de 20 de ori. Va descarcati asa toate supararile si faceti micii mai elastici, se vor tine bine impreuna la gatit si nu se faramiteaza.
Apoi acoperiti carnea cu un capac si puneti la frigider pentru 10-12 ore. Eu o fac de obicei seara si folosesc a 2-a zi.
Pas 8
A 2-a zi framantati pasta de mici inca o data, simplu, fara bataie :)
Incepem sa-i modelam cu mainile(alte metode sunt pacaleli si nu functioneaza):
- luati carne cat va incape in palma si modelati o bila mare;
Aici va recomand sa ungeti mainile cu putin ulei, la fel si vasul in care le veti aranja.
Pas 9
- apoi din bila formati un carnat uniform - insistati bine si pe partea din mijloc, una din cele mai frecvente greseli este ca le faceti cu mijlocul mai burtos si bombat.
Pas 10
- micii recomand sa-i faceti un pic mai lungi(12-14cm), la gatire se trag usor si vor fi exact de dimensiunea standard - cam 10cm.
Pas 11
Pe parcurs le aranjati intr-o tava unsa cu putin ulei. Eu fac cam 25 de mici din aceste cantitati, ne ajung perfect pentru o tura de gratar.
Pas 12
Ca sa nu ocupe mult loc le puteti aranja si suprapusi intr-o astfel de cutie sau casoleta de la ciuperci. Asta a fost tot cu modelatul, simplu, la sigur si cu timpul le veti face tot mai uniform si frumos.
Am incercat sa le modelez prin alte metode dar mai mult ma enervez si murdaresc multe ustensile de bucatarie. Nu recomand niciuna din ele si nici nu le spun care sunt, sa nu va obositi degeaba :)
Pas 13
Acum trecem la foc si gratar - micii nu au nevoie de foc puternic, deci aveti grija sa nu-i ardeti. Noi de obicei facem un foc mai puternic, punem o tura de carne si pe urma facem micii. Asa se fac in voie si sigur nu se ard prea repede.
Obligatoriu ungeti grill-ul de la gratar cu o bucata mica de slanina sau cu o pensula cu ulei - inainte se puneti micii.
Pas 14
Important sa aveti rabdare aici si sa nu-i intoarceti prea repede, se vor rupe si stricati forma.
Intoarceti atent cu o spatula cand observati ca s-au rumenit bine pe o parte. Se coc pe 3 sau 4 parti, depinde cat de indemanatici sunteti, vine si asta cu timpul/experienta :)
Pas 15
Nu trebuie tinuti mult pe gratar(se pot usca), dar nici sa fie cruzi. Tocmai de asta focul trebuie sa fie moderat, sa se faca in voie.
Le serviti cu mustarul preferat si niste muraturi, sunt minunati si deliciosi!
Pofta Buna!
Cantitate:
1500 g
(24-25 bucati)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (4 voturi)