Mici de casă
Probabil vă întrebați care este rostul să faci mici de casă dacă în comerț se găsesc foarte mulți, diferiți și cu un preț/gust rezonabil? Vă provoc să citiți etichetele cu ingrediente măcar la câteva mărci de mititei și veți răspunde singuri la această întrebare. Spre deosebire de micii din comerț, la cei gătiți acasă controlați singuri gustul, calitatea ingredientelor și gradul de prospețime. Am impresionat câteva ture de musafiri cu acești mici, am reușit chiar pe mine să mă impresionez (și sunt cel mai dur critic la ce gătesc!). În plus, le dau fără grijă copiilor, sunt preferații lor la fiecare grătar pe care-l facem.
Rețeta de mici pe care v-o propun mai jos este foarte testată de mine în ultimii 2 ani, am pornit de la nu știu ce rețete de mici clasici și tradiționali, pe parcurs am simplificat mult procesul și am dedus că nu trebuie să vă complicați mult. Nu vreau să intru în detalii la ce greșeli puteți face, vă asigur că le faceți mai multe dacă vreți să o faceți cât mai complicat. Recomand să le gătiți după rețeta mea și apoi ușor introduceți mici schimbări - schimbați felul de carne sau slănină, apă sau supă, modelați mai groși-subțiri, etc.
Aș recomanda să folosiți amestecul de condimente pentru mici pregătit în casă, aveți rețeta mai jos și chiar insist pe această combinație. Eu fac acest condiment o dată și îl folosesc la mai multe ture de mici în continuare, se păstrează foarte bine într-un borcan închis ermetic.
Semipreparate
●
2 lingurite
reglați după gust, dar puneți măcar 1 linguriță dacă nu vreți să fie prea aromați
Ingrediente
●
Carne de porc (pulpă)
1 kg
puteți s-o combinați cu carne de vită sau oaie
●
Slănină
300 g
aici la fel o puteți combina cu grăsime de rață, oaie, vită
●
Apă
300 ml
puteți înlocui cu supă de carne sau apă minerală
●
Bicarbonat de sodiu
1 lingurita
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
De cele mai multe ori folosesc carne de porc pentru mici, este cel mai la îndemână și rezultatul de fiecare dată este sigur.
Observați că vă recomand să cumpărați pulpă de porc și slănină separat. Așa controlați frăgezimea micilor cel mai bine, pentru că niciodată nu veți ști corect cât de grasă e o bucată de carne.
Pas 2
Tăiați carnea bucăți medii, pentru a trece prin mașina de tocat.
Adăugați deasupra și cei 5 căței de usturoi, vor merge și ei la tocat.
Pas 3
Treceți carnea, slănina și usturoiul prin mașina de tocat carne.
Mașina de tocat este încă o ustensilă obligatorie recomandată de mine în bucătărie, foarte utilă și cu preț rezonabil.
Pas 4
Dacă sunteți mai curajoși și aveți timp, puteți fierbe o supă de oase sau carne, cu câteva rădăcinoase.
Dacă fierb mai multă, o pun la congelator în sticle mici de la apă, câte 300ml în fiecare - cantitate exactă pentru a face micii, dar o puteți folosi și la alte mâncăruri.
Dar să știți că este ok să folosiți în loc de supă și apă simplă - minerală sau plată, ambele sunt ok. Am făcut și așa, mare diferență nu am observat...
Pas 5
Acum peste carnea tocată cu slănină și usturoi adăugați cele 2 lingurițe de condiment pentru mici, sarea și bicarbonatul.
Pas 6
Începeți să amestecați cu mâinile pasta de mici și treptat adăugați cele 300ml de supă sau apă.
Pas 7
După ce se uniformizează compoziția, cam în 5 minute după amestecare, luați compoziția cu mâinile și o aruncați cu forța înapoi în bol - repetați această procedură de 20 de ori. Vă descărcați așa toate supărările și faceți micii mai elastici, se vor ține bine împreună la gătit și nu se fărâmițează.
Apoi acoperiți carnea cu un capac și puneți la frigider pentru 10-12 ore. Eu o fac de obicei seara și folosesc a 2-a zi.
Pas 8
A 2-a zi frământați pasta de mici încă o dată, simplu, fără bătaie :)
Începem să-i modelăm cu mâinile (alte metode sunt păcăleli și nu funcționează):
- luați carne cât vă încape în palmă și modelați o bilă mare;
Aici vă recomand să ungeți mâinile cu puțin ulei, la fel și vasul în care le veți aranja.
Pas 9
- apoi din bilă formați un cârnat uniform - insistați bine și pe partea din mijloc, una din cele mai frecvente greșeli este că le faceți cu mijlocul mai burtos și bombat.
Pas 10
- micii recomand să-i faceți un pic mai lungi (12-14cm), la gătire se trag ușor și vor fi exact de dimensiunea standard - cam 10cm.
Pas 11
Pe parcurs le aranjați într-o tavă unsă cu puțin ulei. Eu fac cam 25 de mici din aceste cantități, ne ajung perfect pentru o tură de grătar.
Pas 12
Ca să nu ocupe mult loc le puteți aranja și suprapuse într-o astfel de cutie sau casoletă de la ciuperci. Asta a fost tot cu modelatul, simplu, la sigur și cu timpul le veți face tot mai uniform și frumos.
Am încercat să le modelez prin alte metode dar mai mult mă enervez și murdăresc multe ustensile de bucătărie. Nu recomand niciuna din ele și nici nu le spun care sunt, să nu vă obosiți degeaba :)
Pas 13
Acum trecem la foc și grătar - micii nu au nevoie de foc puternic, deci aveți grijă să nu-i ardeți. Noi de obicei facem un foc mai puternic, punem o tură de carne și pe urmă facem micii. Așa se fac în voie și sigur nu se ard prea repede.
Obligatoriu ungeți grill-ul de la grătar cu o bucată mică de slănină sau cu o pensulă cu ulei - înainte să puneți micii.
Pas 14
Important să aveți răbdare aici și să nu-i întoarceți prea repede, se vor rupe și stricați forma.
Întoarceți atent cu o spatulă când observați că s-au rumenit bine pe o parte. Se coc pe 3 sau 4 părți, depinde cât de îndemânatici sunteți, vine și asta cu timpul/experiența :)
Pas 15
Nu trebuie ținuți mult pe grătar (se pot usca), dar nici să fie cruzi. Tocmai de asta focul trebuie să fie moderat, să se facă în voie.
Le serviți cu muștarul preferat și niște murături, sunt minunați și delicioși!
Poftă Bună!
Cantitate:
1500 g
(24-25 bucăți)
Timp de preparare:
600 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (4 voturi)