Tort "Lapte de Pasăre"

Tort "Lapte de Pasăre"

Un tort super delicios și gustos - combinație perfectă de sufleu de vanilie, pandișpan, ciocolată și frișcă. Deși pare să fie mai complicat, să știți că nu este, am încercat doar să detaliez pașii cât mai bine, să aveți tortul exact cum trebuie, de nota 10. Succesul este garantat la musafiri și nu numai ... :)

Dacă vă plac bomboanele Milka cu sufleu de vanilie și lapte - atunci sigur vă place și tortul, exact același gust îl are - doar că este făcut de voi cu ingrediente naturale.

Aici l-am decorat cu frișcă și ciocolată, dar puteți să nu vă complicați, am mai făcut variante și mai simple - uns doar cu smântână dulce și presărat cu nucă de cocos.

Ingrediente

Ouă
10 buc
5 pentru pandișpan și 5 pentru sufleu
Zahăr
1 pahar
pentru pandișpan
Făină albă calitate superioară
1 pahar
pentru pandișpan
Lapte de vacă
0.5 pahare
   
Zahăr
1.5 pahare
pentru sufleu
Unt
150 g
   
Făină
2 linguri
pentru sufleu
Gelatină
20 g
   
Ciocolată neagră/amăruie
200 g
   
Smântână dulce 32% (Dorna/Milli)
500 g
pentru frișcă
Zahăr pudră
1 pahar
   
Ciocolată albă
100 g
   
Esență de vanilie
1 buc
   

Pași de urmat

Pas 1

Faceți un pandișpan după rețeta de Pandișpan de pe site. Dacă aveți altă rețetă verificată și testată folosită des, o faceți pe aia, ar trebui să fie unul de aproximativ 28 cm diametru. Cred că ar fi o soluție și cele din comerț, doar să le adaptați la o tavă în care să puneți sufleul, vedeți mai jos.

Cel de la mine, trebuie să-l faceți cu minim 8 ore înainte să-l folosiți, sau îl faceți seara și folosiți dimineața.

Îl tăiați în 2 foi înainte să faceți tortul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 1
Pas 2

Așterneți cu folie de plastic alimentară o tavă rotundă și adâncă. Ar fi perfectă una cu bordurile care se desfac, eu nu am noroc la ele - am luat 2 și au fost amândouă proaste. Deci am rămas la una simplă rotundă de 28 de cm, cea în care am făcut și pandișpanul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 2
Pas 3

Puneți o jumătate din foaia de pandișpan în tavă, de preferat să fie partea cu suprafața cât mai dreaptă.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 3
Pas 4

Acum începem să pregătim sufleul.

Se separă albușurile și gălbenușurile de la 5 ouă. Gălbenușurile le puneți într-un ceaun sau vas termorezistent.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 4
Pas 5

Amestecați bine gălbenușurile cu 1 pahar de zahăr.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 5
Pas 6

Apoi adăugați jumătate de pahar de lapte, amestecați bine cu mixerul sau telul, să nu fie cocoloașe.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 6
Pas 7

Urmează 2 linguri de făină, amestecați bine să nu fie cocoloașe.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 7
Pas 8

Puneți ceaunul pe foc mic și amestecați permanent până se îngroașă compoziția și aproape începe să fiarbă, aveți grijă să nu fie cocoloașe - mai bine amestecați cu telul.

Dacă folosiți un vas de sticlă termorezistentă, îl puneți pe baie de aburi, și la fel amestecați bine până începe să fiarbă. Doar să aveți grijă că va dura mai mult aici, cu ceaunul este mai repede.

Când este gata, luați de pe foc și lăsați 5-10 min să se răcorească.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 8
Pas 9

În acest timp bateți albușurile spumă, mai întâi fără zahăr, până se țin bine de pereții vasului, apoi adăugați jumătate de pahar de zahăr și mai bateți puțin.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 9
Pas 10

Într-o cratiță mai mică puneți 200 ml de apă și 20g de gelatină.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 10
Pas 11

Puneți pe foc mic și amestecați până se dizolvă gelatina. Aveți grijă să nu fiarbă, fiindcă își pierde gelatina calitățile.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 11
Pas 12

În compoziția de gălbenușuri adăugați untul și vanilia. Amestecați bine până se încorporează și se topește untul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 12
Pas 13

Adăugați gelatina în albușurile bătute spumă, amestecați bine cu telul sau mixerul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 13
Pas 14

Tot acolo adăugați compoziția de gălbenușuri, amestecați bine să se uniformizeze.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 14
Pas 15

Cam așa arată sufleul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 15
Pas 16

Turnați această compoziție în tava cu pandișpanul pregătit deja. Lăsați la frigider 3-4 ore să se întărească bine sufleul.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 16
Pas 17

Cealaltă foaie de pandișpan o puteți însiropa cu niște ceai de lămâie sau cu smântână amestecată cu zahăr (așa am făcut eu).

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 17
Pas 18

O puneți peste sufleul întărit deja.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 18
Pas 19

Întoarceți tava cu tortul pregătit, cu fundul în jos, pe un platou de tort.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 19
Pas 20

Scoateți tava și folia, acum aveți tortul gata de înfrumusețare.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 20
Pas 21

Topiți 100g de ciocolată amăruie cu 50 g de unt, la foc mic.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 21
Pas 22

Distribuiți această glazură pe partea de sus a tortului, nivelați cu un cuțit. Lăsați 30 - 50 de min tortul la frigider, să se întărească ciocolata.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 22
Pas 23

În acest timp facem frișca. Bateți mai întâi smântâna dulce (să fie rece bine) cu mixerul, apoi când crește în volum adăugați 1 pahar de zahăr pudră și continuați să bateți (cu mixerul) la viteză mare.

Faceți pauză mici să verificați dacă este gata frișca, când scoateți paletele din ea să stea băț frișca, să nu fie moale. Aveți grijă să nu bateți prea tare, se face imediat unt și nu mai puteți face nimic cu ea.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 23
Pas 24

Punem frișca pregătită într-o pungă de cofetărie, cea de ornat torturile (mă întrebați mai multe detalii pe forum, vă spun de unde și de care mai bine să luați).

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 24
Pas 25

Ornați tortul pe lateral, de jur împrejur.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 25
Pas 26

Aici este tortul aproape gata, fără figurinele de ciocolată. Mai departe vedeți cum se fac.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 26
Pas 27

Am topit ciocolata neagră, o las puțin să se răcorească. Apoi fac un cornet din hârtie pergament, pun ciocolata în el, tai vârful și desenez pe hârtia de copt diverse floricele și frunze. Lăsați la frigider până se întăresc bine și cu un cuțit le puteți lua ușor și pune pe tort.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 27
Pas 28

La fel faceți și cu ciocolata albă.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 28
Pas 29

Pentru a face bucățele de ciocolată răzuită, ungeți o suprafață netedă cu ciocolată albă/neagră. Lăsați să se întărească bine la frigider și apoi răzuiți cu un cuțit. Le presărați pe tort.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 29
Pas 30

Așa arată rezultatul final.

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 30
Pas 31

Și aici secțiunea - chiar merită efortul, este un tort deosebit, doar urmați atent pașii.

Vă aștept cu întrebări la comentarii, dacă ceva am omis sau nu se înțelege.

Poftă Bună!

Tort "Lapte de Pasăre" - Pas 31

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 2 kg (10 -12 porții)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: dificil
Timp total de pregătire: 300 min
Data publicării:
Notă: 5 (11 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Top 10 comentarii din totalul de 103

timotei
timotei 09 May 2020, 22:24

Foarte gustos și ușor de făcut , deși poze multe pas cu pas dar într-adevăr nu-i complicat deloc.

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
MadameP.347
Madame P. (MadameP.347) 19 Feb 2018, 15:23

Am facut tortul si imi pare rau, dar a iesit cam prea uscat. Pandispanul a iesit super, reteta e chiar foarte buna, o pastrez si pentru alte torturi, mersi! Dar aici scrie ca o parte de pandispan se "poate imbiba", nu doar "poate" da chiar trebuie! Ar fi bine sa se insiste pe partea asta. Eu am imbibat cu smantana si zahar dar nu a fost de-ajuns. Am imbibat cum am putut tortul deja gata facut in ceai roibos in care am scurs o lamaie: am turnat in farfurie si asezat tortul sa se imbibe pandispanul de jos iar in cel de sus am virit cu seringa...Nu pusesem inca frisca, asa ca a fost posibil. Pana la urma l-am lasat fara frisca, era destul de dulce, am pus doar glazura de ciocolata si prin parti. Ciocolata e foarte buna la tortul asta, scria cineva aici ca ii ia din gust dar eu consider ca ii da o aroma in plus, mai ales daca e un pic amaruie, contreaza gustul dulce, e perfect! Data viitoare o sa pun si mai putina gelatina, asta din Franta matinca e mai puternica decat cea din Ro pentru ca sufleul mi s-a parut cam tare...In orice caz, mersi de reteta!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Andreea11
Andreea11 21 Dec 2017, 22:39

Ce fel de punga de ornat folositi?

lena
Elena (lena) Andreea11 21 Dec 2017, 22:45

De obicei din silicon.

Carp Cristina
Cristina Carp (Carp Cristina) 21 Sep 2017, 11:57

Eu am optat pentru pandispan de ciocolata! la fel de minunat

Poza mea pentru rețetă:
LudmilaT
LudmilaT 06 Dec 2014, 12:06

Tortul este extraordinar!!! L-am pregatit anul acesta de ziua mea, invitatii au fost foarte incantati!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Ana-Nicoleta
Ana-Nicoleta 27 Oct 2014, 04:54

Salut ! Abia am degustat tortuletul ! A iesit bun, sotului i-a placut foarte mult dar pe gustul meu cam uscat. Desi am insiropat blatul de sus cu smintina si zahar, aceasta nu s-a simtit deloc. Noi stam in SUA si se pare ca aici gelatina are o textura diferita spre deosebire de cea de acasa, 20gr. a fost prea mult, a intarit prea tare crema, care daca foloseam mai putina gelatina iesea perfecta. Cu siguranta voi mai incerca sa fac tortul asta si pe viitor, dar cu anumite schmbari. Multumesc Lena pentru retetele tale. 

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
ElenaBusuioc
ElenaBusuioc 24 Oct 2014, 12:00

Buna! L-am facut pt aniversarea a 10 ani de casatorie a nashilor!!! A ieshit perfect atat pandispanul cat shi sufleul. Mersu mult pt tot ceea ce faci! Succes in toate!!!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
Roberto
Roberto 23 Mar 2014, 11:31

Salut, am facut si eu aceasta bunanatate,la o ocazie, si  a "mers" cu foarte mare succes, desi eu miam dat seama ca sufleul nu era destul de bine, ar fi trebuit sa pun un pic mai multa gelatina, dar , altfel, era perfect !

Poza mea pentru rețetă:
sara
sara 13 Feb 2012, 23:52

super reteta!!!am facuto special pt ziua indragostitilor!!!sper ca sotului meu sa ii placa!!!

Poza mea pentru rețetă:
crismi
crismi 02 Feb 2012, 15:17

Este tortul preferat al familiei mele. Foarte bun si deloc greu de facut. daca faci blatul cu o zi inainte si a doua zi doar sufleul si ornarea. L-am facut deja de vreo 4-5 ori si de fiecare data a iesit foarte gustos.Unica modificare pe care i-am adus-o eu, a fost ca am pus mai multa faina in pandispan, vreo 140 gr., respectiv l-am insiropat .Mie nu-mi place blatul prea pufos si mi-e si frica ca se lasa. La fel pe blat se pot pune bucatele de fructe din compot, ananas, piersici.

Multumesc mult de tot pentru reteta !!!

Poza mea pentru rețetă:
Arată toate comentariile