Ciorba Radauteana - varianta low-carb

Ciorba Radauteana - varianta low-carb

Aceasta ciorba este preferata noastra de foarte mult timp, de obicei o gateam dupa reteta clasica de Ciorba Radauteana, dar de cand cu regimul low-carb a trebuit s-o adaptez si pentru mine. Copiii nu au observat diferenta, si eu am savurat ciorba fara remuscari! (Painea din poza este langa portia sotului:)

Am folosit legume radacinoase la aceasta varianta de ciorba radauteana, dar am facut asa ca sa-si lase aroma si gustul doar in supa de carne. Apoi le dau la o parte si in ciorba finala pun legume low-carb - ardei gras, o ceapa mica, fasole pastai si minunata telina tije(Apio). Telina se poate inlocui cu dovlecei cubulete, sau faceti fara ea.

Este o minunata varianta de cina low-carb, delicioasa, satioasa si gustoasa - buna si pentru regimul LCHF(Low Carb High Fat), dar si pentru cei care vor sa reduca consumul de carbohidrati din alte motive(diabet, etc).

Ingrediente

Pui intreg
1 buc
Radacina de telina
100 g
Radacina patrunjel(albitura)
1 buc
Morcovi
1 buc
Ceapa alba
2 buc
Frunza de dafin
2 buc
Telina tije Apio
3 buc
adica 3 tije, puteti inlocui cu dovlecei sau omiteti
Ardei gras
1 buc
Fasole galbena pastai
300 g
Usturoi (catei)
4 buc
Patrunjel verde tocat
3 linguri
Galbenusuri de ou
3 buc
Smantana
400 g
alegeti smantana cat mai grasa, dulce sau fermentata
Sare, piper negru
1 lingura
potriviti dupa gust
Otet
2 linguri

Pasi de urmat

1

Recomand neaparat sa cumparati pui hranit natural, cat mai bio, cu acele straturi de grasime galbena.

Transati in bucati medii(eu am scos pieptul si l-am folosit la alta mancare) si puneti in oala de ciorba.

2

Peste carne adaugati morcovul, telina, radacina de patrunjel si 1 ceapa.

3

Turnati apa cat sa acopere bine toate ingredientele si puneti la fiert.

Nu uitati sa scoateti spuma cand incepe sa fiarba, si puneti 2 frunze de dafin.

Faceti focul mic si lasati sa fiarba incet 1 ora/1 ora si jumate, sau mai mult, pana este gatita bine carnea.

4

Eu am fiert puiul in Multicooker, cu timer-ul(1 ora jumate, pui din comert) pe regimul Stew. Trebuia sa plec si nu aveam timp s-o urmaresc pe aragaz.

Asta e o buna chestie pentru mamicile ocupate!

5

Acum scoateti toate legumele si carnea din supa(intr-o sita sau bol), le lasati la o parte sa se racoreasca.

6

Zeama de la supa eu prefer s-o mai trec prin sita, dar este optional.

7

Pregatiti legumele care vor merge efectiv in supa - telina apio, fasole pastai, ardei si o ceapa mica.

8

Neaparat le tocati cubulete cat mai mici.

9

Puneti in oala cu supa de carne si lasati sa fiarba domol timp de 30 de minute.

10

Dupa acest timp adaugati in ciorba carnea de pui rupta bucatele.

11

Intr-un bol amestecati bine 3 galbenusuri cu smantana.

12

Adaugati incet 5-7 polonice de supa fierbinte in aceasta compozitie, amestecati continuu cu telul.

13

Apoi treceti totul inapoi in oala cu ciorba.

14

Adaugati usutroiul pisat, patrunjelul tocat, putin piper negru macinat si potriviti de sare.

Amestecati bine si o lasati 2-3 minute la foc mare pana doar INCEPE sa fiarba!

15

Este important acest detaliu cu fiertul la final, daca va clocoti prea mult se coaguleza galbenusurile si zeama nu are aspect mat. Gustul nu se strica, e mai mult o chestie de aspect.

Dupa ce inchideti focul, puneti capacul si o lasati 15-30 de minute sa se patrunda.

16

Eu am servit ciorba fara paine, dar copiii si sotul au preferat invers.

Merge minunat dreasa cu putin otet de mere(1-2 linguri) si un ardei iute.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 5 l (10 portii)
Timp de preparare: 180 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 120 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Vrei sa primesti retetele noi pe email?

Comentarii

Steli
Steli 01 Feb 2019, 12:49

Se poate reincalzi ulterior? Oul si smantana din ciorba permit aceasta operatie?

lena
Elena (lena) Steli 01 Feb 2019, 15:46

Sigur ca puteti, doar aveti grija sa nu fiarba intens.😉

Edris
Edris 01 Feb 2019, 19:16

Buna Lena, as dori sa stiu cum ai facut cu puiul in Multicooker? Cu spuma de deasupra ai luat-o inainte sau nu conteaza. Am cumparat unul de curand si nu am facut ciorba din cauza asta. Si da ai dreptate este foarte util. Multumesc frumos pentru raspuns. O seara frumoasa sa ai !

lena
Elena (lena) Edris 01 Feb 2019, 20:12

Am pus puiul cu apa rece si legumele in oala, am dat la regimul Boil(asa parca se numeste fierberea aia intensa), imefiat cum incepe sa fiarba scot spuma si schimb pe regimul Stew, timerul cat e nevoie.

Valleria2095
Valleria2095 03 Jan 2023, 20:15

Eu sunt din Republica Moldova, iar sotul e din Romania. Sotul ma tot batea la cap sa ii fac aceasta Ciorba. Am gatit-o pentru prima data si a iesit mega delicioasa 🤤🤩multumesc mult pentru reteta 😍❤️❤️

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Valleria2095 03 Jan 2023, 20:24

Ma bucur mult ca va place!🤗👍💪🏿