Covrigi de casa pufosi, cu stafide

Covrigi de casa pufosi, cu stafide

Covrigii sunt slabiciunea noastra, unul din alinturile pe care n-il permitem ocazional si fara excese, copiii le adora si de fiecare data e mare bucurie cand le cumparam. Inevitabil a fost sa incerc si reteta de covrigi de casa, asa ca incepusem cu aceasta varianta de covrigi pufosi, foarte reusita si simplu de gatit.

Eu am inlocuit stafidele din covrigi cu merisoare uscate, dar puteti sa puneti orice va place - bucatele de ciocolata, putin zahar cu scortisoara, stafide, halva, prune/caise uscate, nuci, etc. Oricum recomand sa-i incercati, sunt pufosi, fragezi, putin foietati si foarte gustosi. Covrigii de casa merg minunat de pus in pachetelul de scoala sau ca un alint la cafeaua de dimineata, cu putin unt deasupra neaparat!

Ingrediente

Drojdie proaspata
25 g
sau 10-15g drojdie uscata
Lapte
250 ml
Faina alba
550 g
Zahar
3 linguri
Lapte batut/iaurt/chefir
150 g
Oua
2 buc
Ulei
150 ml
Sare
1 lingurite
Unt topit
50 g
Stafide
200 g
sau orice altceva va place - bucatele de ciocolata, merisoare uscate, scortisoara, prune uscate, halva, etc.
Mac/susan
2 linguri

Pasi de urmat

1

Intr-un bol puneti drojdia, 250ml de lapte cald, 3 linguri de faina si 1 lingura de zahar.

Amestecati totul bine cu un tel, lasati 10-15 minute pana incepe sa faca spuma compozitia.

2

Dupa acest timp adaugati 150g iaurt, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 lingurita de sare si 150ml de ulei.

Amestecati bine.

3

Puneti si restul de faina, amestecati aluatul mai intai cu o lingura/spatula, pana se incorporeaza toate ingredientele.

4

Apoi il treceti pe masa presarata cu putina faina si incepeti sa-l framantati cu mainile, pana devine uniform si neted.

5

Lasati-l sa se odihneasca in bol, aproximativ 30-60 de minute.

6

Dupa acest timp taiati aluatul in 20 de bucati aproximativ egale.

7

Formati din ele bile mici si le lasati sa se odihneasca pe masa timp de 15 minute.

8

Apoi treceti degetele prin unt topit si fiecare bila incepeti s-o aplatizati cu mainile.

9

Trebuie sa obtineti asa un oval mai alungit, cat mai subtire posibil.

10

Presarati peste aluat stafide, sau alta umplutura care va place.

11

Si rulati.

12

Suprapuneti si presati putin capetele cand formati cercul.

13

La fel formati si restul covrigilor, le aranjati in tavi asternute cu hartie de copt si lasati la crescut timp de 20-30 de minute.

14

Dupa acest timp se ung cu ou batut si presarati deasupra cu mac sau susan, daca va place.

15

Coaceti covrigii in cuptorul preincalzit la 200 de grade, timp de 20-30 minute, sau pana se rumenesc frumos.

16

Sunt minunati calzi, dar si reci. Eu am congelat o tura(dupa coacere-racire) si apoi i-am reincalzit la nevoie.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 20 bucati
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 16 oct 2019, 17:21

Buna ziua. Întrebarea mea este, as vrea sa înjumătățesc cantitățile, dar la drojdie sa las gramajul la fel? Sau si acesta trebuie sa l înjumătățesc . Va mulțumesc

lena
Elena (lena) Vlasceanu Valentina (ziuzic) 17 oct 2019, 07:47

Toate ingredientele le micsorati proportional, inclusiv si drojdia😉

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 17 oct 2019, 14:27

Mulțumesc de răspuns

MihaelaLunguStefanescu275
Mihaela Lungu Stefanescu (MihaelaLunguStefanescu275) 22 oct 2019, 22:47

Buna ziua, i am incercat, au iesit foarte buni si cu branza sau cascaval, chiar si cu ciocolata. Ce nu am inteles eu foarte bine, si am pus din ochi, nu este prea mult ulei?

Mulțumesc mult!

ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 24 oct 2019, 01:46

Sint super de gustoase, am înjumătățit proporțiile și au ieșit foarte bune.

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
ziuzic
Vlasceanu Valentina (ziuzic) 24 oct 2019, 01:51

O alta poza tot cu covrigi de casa

Poza mea pentru reteta:
liliaviscun
Lilia Viscun (liliaviscun) 26 oct 2019, 22:18

Bună, numai ce i-am scos din cuptor! Sunt foarte pufoși,au un gust neutru, îmi amintesc de niște chifle din comerț . Fetițelor mele le plac foarte mult! Am întâlnit doar o problemă: am mai adăugat 180 g de făină pentru că aluatul era foarte lipicios și nu-l reușeam să-l lucrez. În rest e o rețetă de nota 10! Mulțumesc mult că te gândești la noi,și reușești mereu să ne surprinzi cu rețete noi și delicioase!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
lena
Elena (lena) Lilia Viscun (liliaviscun) 27 oct 2019, 12:15

Ma bucur ca pana la urma v-ati descurcat si a iesit bine. Din pacate calitatea fainii variaza mult de la o marca la alta si asta face mare diferenta. Intotdeauna trebuie sa aveti asta in vedere, mai ales la asa tip de aluat.

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 07 dec 2019, 11:23

Ese dulce din cantitatea aceasta de zahar sau se poate mai mult de pus!