Gris cu lapte

Gris cu lapte

In marea goana dupa mancaruri si retete fancy-mancy uitam de asa mancaruri de baza cum este si acest gris cu lapte - traditional, banal, dar foarte cremos si gustos. In ultimul timp am observat ca pentru familia mea nu este reprezentativ timpul pe care il pierd in bucatarie, pot sa le fac o mancare sofisticata timp de o zi, dar vor aprecia mai mult acest gris cu lapte, pe care il gatesc in 15 minute!

Va recomand neaparat sa nu uitati de retetele mamei si a bunicii, au ele un motiv clar si simplu de ce le iubesc copiii - sunt chiar gustoase... Noua ne place mult sa servim grisul cu lapte pe langa dulceata de orice fel, dar "vedete" sunt dulceata de afine si capsuni, bineinteles. Vreodata recomand sa incercati grisul cu o bucatica de unt si miere deasupra, este una din variantele mele preferate.

Ingrediente

Lapte
1 l
Gris de grau
100 g
aproximativ 10-12 linguri
Sare
0.5 lingurite
Unt
30 g
Zahar
100 g
optional, sau potriviti dupa gust
Esenta de vanilie
1 lingurite
optional

Pasi de urmat

1

Primul pas este important, trebuie sa va pregatiti si masurati ingredientele.

2

Intr-o oala cu fund gros, sau un tuci, turnati laptele si il puneti pe foc.

Nu plecati departe pentru ca are obiceiul sa "fuga" din oala daca nu sunteti pe faza :)

3

Cand incepe sa fiarba, adaugati cate putin(sau "in ploaie") grisul si neaparat amestecati bine cu un tel in acest timp. Telul va desface rapid toate eventualele cocoloase si veti obtine un lapte cu gris cremos si exemplar.

4

Acum il lasati sa fiarba incet si la foc mic timp de 10-15 minute, in acest timp neaparat amestecati periodic cu telul in oala.

5

Apoi adaugati untul, sarea, vanilia si zahar dupa gust.

Daca il serviti cu dulceata, zaharul se poate omite sau chiar il inlocuiti cu alti indulcitori preferati.

6

Dupa ce ati inchis focul, il turnati imediat in farfurii si lasati 10 minute, imi place cand formeaza o pojghita deasupra(in plus va avea o consistenta mai de budinca) si abia dupa asta pun dulceata peste grisul cu lapte.

Sau sa-l servim cu un mic cub de unt si miere....

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 grame (4 portii)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 5 min
Data publicarii:
Nota: 5 (2 voturi)

Comentarii

Stefy3
Stefy3 25 mar 2020, 19:00

Minunat! Îmi aduce aminte de copilărie! Am făcut luni, astăzi fac din nou :)

Mulțumim, Lena!

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
PuiuPuiu554
Puiu Puiu (PuiuPuiu554) 25 oct 2020, 18:47

Receta perfecta!!

S-a primit minunat grishul cu lapte !!

Multumesc enorm,Lena :)

Nota mea pentru reteta: