Griș cu lapte

Griș cu lapte

În marea goană după mâncăruri și rețete fancy-mancy uităm de așa mâncăruri de bază cum este și acest griș cu lapte - tradițional, banal, dar foarte cremos și gustos. În ultimul timp am observat că pentru familia mea nu este reprezentativ timpul pe care îl pierd în bucătărie, pot să le fac o mâncare sofisticată timp de o zi, dar vor aprecia mai mult acest griș cu lapte, pe care îl gătesc în 15 minute!

Vă recomand neapărat să nu uitați de rețetele mamei și a bunicii, au ele un motiv clar și simplu de ce le iubesc copiii - sunt chiar gustoase... Nouă ne place mult să servim grișul cu lapte pe lângă dulceață de orice fel, dar "vedete" sunt dulceața de afine și căpșuni, bineînțeles. Vreodată recomand să încercați grișul cu o bucățică de unt și miere deasupra, este una din variantele mele preferate.

Ingrediente

Lapte
1 l
   
Griș de grâu
100 g
aproximativ 10-12 linguri
Sare
0.5 lingurite
   
Unt
30 g
   
Zahăr
100 g
opțional, sau potriviți după gust
Esență de vanilie
1 lingurita
opțional

Pași de urmat

Pas 1

Primul pas este important, trebuie să vă pregătiți și să măsurați ingredientele.

Griș cu lapte - Pas 1
Pas 2

Într-o oală cu fund gros, sau un tuci, turnați laptele și îl puneți pe foc.

Nu plecați departe pentru că are obiceiul să "fugă" din oală dacă nu sunteți pe fază :)

Griș cu lapte - Pas 2
Pas 3

Când începe să fiarbă, adăugați câte puțin(sau "în ploaie") grișul și neapărat amestecați bine cu un tel în acest timp. Telul va desface rapid toate eventualele cocoloașe și veți obține un lapte cu griș cremos și exemplar.

Griș cu lapte - Pas 3
Pas 4

Acum îl lăsați să fiarbă încet și la foc mic timp de 10-15 minute, în acest timp neapărat amestecați periodic cu telul în oală.

Griș cu lapte - Pas 4
Pas 5

Apoi adăugați untul, sarea, vanilia și zahăr după gust.

Dacă îl serviți cu dulceață, zahărul se poate omite sau chiar îl înlocuiți cu alți îndulcitori preferați.

Griș cu lapte - Pas 5
Pas 6

După ce ați închis focul, îl turnați imediat în farfurii și lăsați 10 minute, îmi place când formează o pojghiță deasupra(în plus va avea o consistență mai de budincă) și abia după asta pun dulceață peste grișul cu lapte.

Sau să-l servim cu un mic cub de unt și miere....

Poftă bună!

Griș cu lapte - Pas 6

Găsiți acum rețetele voastre preferate și în cartea noastră Top 50 rețete Pas cu Pas, prima carte din România cu rețete prezentate detaliat cu POZE pe PAȘI, un adevărat ghid vizual simplu de urmat în timpul procesului de gătire.

Cartea se găsește în librăriile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1200 g (4 porții)
Timp de preparare: 15 min
Dificultate: usor
Timp total de pregătire: 5 min
Data publicării:
Notă: 5 (2 voturi)

Vrei să primești rețetele noi pe email?

Comentarii

Stefy3
Stefy3 25 Mar 2020, 19:00

Minunat! Îmi aduce aminte de copilărie! Am făcut luni, astăzi fac din nou :)

Mulțumim, Lena!

Poza mea pentru rețetă:
Nota mea pentru rețetă:
PuiuPuiu554
Puiu Puiu (PuiuPuiu554) 25 Oct 2020, 18:47

Receta perfecta!!

S-a primit minunat grishul cu lapte !!

Multumesc enorm,Lena :)

Nota mea pentru rețetă: