Nutella de casa

Nutella de casa

Initial am pornit sa fac unt de nuci, dar am ajuns pana la urma sa va arat reteta de nutella de casa - de fapt tot este unt de nuci, dar cu adaugire de cacao si putin mai mult indulcitor, dupa preferinte. Are un gust ceva mai intens de nuci decat nutella din comert, bineinteles, si textura usor mai grunjoasa(asta depinde  de care blender aveti). Dar este foarte buna - de post, mai sanatoasa, si adaptabila regimului low-carb(daca folositi indulcitor cu indice glicemic scazut).

Aici in poze vedeti varianta mea cu indulcitor pulbere, dar oricat de fin este acesta, tot scartaie putin in nutella. As recomanda sa folositi indulcitor lichid, miere, siropul preferat(de agave sau artar). Referitor la nuci, in varianta exemplara este sa o faceti cu alune de padure, dar incercasem si o varianta cu nuci romanesti. Iese usor mai aromata si cu un gust mai specific usor amar, dar tot foarte buna - deci daca vreti sa o incercati, puteti folosi orice nuci aveti la indemana.

In plus, veti observa mai jos in pasi, ca pentru a face nutella de casa folosesc 2 roboti. Asta numai pentru a scuti robotul mic de un plus de efort, pentru ca untul de nuci solicita mult orice blender. Al meu are o siguranta care opreste atunci cand robotelul este supraincalzit, deci am asteptat 2-3 ore pentru a continua. Aveti grija sa nu va stricati blenderele si sa le folositi pe cele cu rezistenta si putere mai mare.

Ingrediente

Alune de padure
400 g
sau orice alte nuci/alune aveti la indemana - arahide, migdale, nuci romanesti, etc
Cacao pudra
2 linguri
Esenta de vanilie
1 lingurite
si alte arome preferati
Sare
0.25 lingurite
Sirop agave/artar/miere
50 g
indulcitorul se regleaza dupa gust, puteti folosi si zahar pudra, sau alt indulcitor pudra

Pasi de urmat

1

In primul rand as recomanda nucile sa le caliti putin pe tigaia uscata - asa se vor intensifica aroma si gustul. Lasati apoi 15-20 de minute la racorit.

Dar daca vreti sa faceti din nuci crude, sariti acest pas.

2

Cat nucile sunt calde le puneti in blender, asa se vor marunti mai bine si se transforma mai usor in unt.

Aici le-am pus mai intai intr-un robot mai mare - sa le marunteasca grosier.

3

Veti observa ca la un moment dat nucile maruntite se lipesc de pereti si robotul lucreaza in gol. Pentru mine acesta este indicatorul sa le mut intr-un blender mai mic ca volum.

Dar voi puteti face nutella in acelasi blender, aici doar va povestesc cum prefer eu sa fac.

4

Deci am mutat nucile in acest robot mai mic, este vertical, si din pacate ceva mai slab ca putere. Continui sa mixez pana incepe sa se faca nucile unt, dar in proces acesta se mai opreste singur, daca se supraincalzeste.

Deci mai fac pauze la nevoie si reincep cand se mai raceste.

5

Aici observati cum incep nucile sa lase ulei.

Eu nu am adaugat ulei deloc!

6

Iar aici practic este unt de nuci, ceva mai lichid si evident mai cremos.

Cu putina rabdare ajungeti la unt de nuci delicios, si de casa!

7

Am folosit indulcitor pudra, dar totusi l-am mai trecut prin rasnita, pentru o pulbere si mai fina.

Oricum acesta a scartait in nutella, deci mai bine alegeti indulcitori lichizi - miere, sirop de agave, artar, etc.

8

Acum adaugati in untul de nuci de mai sus - indulcitorul, esenta de vanilie, sarea si pudra de cacao.

Daca vreti sa ramaneti la unt de nuci  - renuntati la pudra de cacao.

9

Mixati bine totul, pentru un plus de luciu puteti adauga 1-2 linguri ulei fara miros din avocado, alune, nuci, etc, dar este optional.

Acum reglati dupa gust indulcitorul, poate vreti sa faceti nutella de casa ceva mai dulce.

10

Apoi turnati nutella in borcane sau boluri si pastrati la frigider - la noi ultima tura deja are 1 luna si tot este buna. La rece nu rancezeste si nu isi schimba gustul.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 500 grame
Timp de preparare: 60 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 30 min
Data publicarii:

Comentarii

VictorSandu385
Victor Sandu (VictorSandu385) 27 mar 2020, 23:39