Tort Oreo, fara cuptor

Tort Oreo, fara cuptor

Demult vroiam sa incerc acest tort Oreo, mai ales din cauza copiilor(sunt foarte pasionate fetele mele de acesti biscuiti), respectiv orice desert cu gust si asemanare la textura/culoare, este din start un succes. In plus, m-a atras faptul ca nu trebuie sa coc foile in cuptor, iar modul de asamblare este chiar genial, fara ornare sofisticata in plus - efectiv dupa asamblarea propriu-zisa nu mai aveti treaba cu el.

Deci succes a avut enorm la copii, eu as mai recomanda sa nu taiati felii prea mari pentru ca este destul de satios. Are gustul complet si foarte bun, efectiv ca niste biscuiti de ciocolata cu crema de vanilie, adica biscuiti Oreo...

Cred ca ar merge si niste zmeura/visine de pus printre straturi - va da o nota in plus de fresh, dar este optional. Ati putea improviza si un Tort Oreo fara cacao in compozitie(omiteti la ingrediente), adica varianta alba - la fel de bun, simplu si frumos, eventual cu putina aroma de lamaie(zeama si coaja adaugate in crema).

Ingrediente

Oua
4 buc
Faina alba
700 g
100g in crema + 600g in aluat
Smantana dulce pentru frisca(32-35%)
1 l
adica din aceea lichida
Zahar
400 g
250g in crema si 150g in aluat
Esenta de vanilie
1 lingurite
Cacao pudra
60 g
Unt
350 g
Sare
0.5 lingurite

Pasi de urmat

1

Mai intai pregatim Crema pentru tort astfel:

- intr-o cratita cu fund gros turnati 800ml de smantana lichida, adaugati 250g de zahar, amestecati si puneti totul pe foc;

2

- intr-un alt bol amestecati ouale cu 100g de faina si esenta de vanilie. Folositi un tel ca sa nu fie compozitia cu cocoloase.

3

- adaugati aici inca 200ml din restul de smantana lichida si iarasi amestecati;

4

-  cand incep sa fiarba smantana cu zaharul din cratita, adaugati compozitia de oua si amestecati continuu cu telul;

5

- lasati in continuare pe foc, amestecand periodic, pana crema devine densa si uniforma;

6

- apoi o luati de pe foc, puneti deasupra folie de plastic(nu va face pojghita crema) si lasati sa se raceasca complet - nu neaparat la frigider.

7

Dupa ce s-a racit o mai amestecati bine cu mixerul, sa devina uniforma si pufoasa.

8

Pentru blat amestecati intr-un bol mare 600g de faina, 150g de zahar, pudra de cacao si 0.5 lingurita de sare.

9

Adaugati untul, de preferat mai moale.

10

Acum frecati bine cu degetele compozitia, pana devine firimituri si untul complet se absoarbe.

11

Mutati aceasta compozitie intr-o tigaie si o puneti la prajit pe aragaz  la foc mediu.

Amestecati periodic sa nu se arda, continuati asa timp de 30-40 de minute. La final va avea gust de biscuiti maruntiti.

12

Lasati sa se raceasca si o impartiti ochiometric si orientativ in 5 parti, cat de cat egale.

Observati cum am trasat eu linii/felii chiar in bolul in care se raceste.

13

Asamblati tortul:

Luati inelul de la o forma de copt de 26-28cm in diametru. Ungeti bordurile interioare cu putin ulei si lipiti pe ele felii de hartie de copt pe toata suprafata.

14

Acum puneti inelul pe un platou mare si presarati la baza 1/5 parte din firimiturile de ciocolata.

Distribuiti atent, sa fie stratul cat mai uniform.

15

Impartiti si crema in aproximativ 4 parti egale.

Cu lingura puneti atent 1/4 din ea peste firimituri - observati ca le-am pus ceva mai uniform pe toata suprafata.

16

Partea cea mai grea este sa o intindeti peste firimituri, si fara sa se amestece cu ele.

Eu am gasit solutia respectiva - de fiecare data cand intind putin crema, inmoi dosul lingurii in apa. In plus am grija sa o distribui atent, in aceeasi directie, cu miscari line.

17

Apoi deasupra iarasii puneti o parte din firimituri, peste ele crema si asa mai departe.

Ultimul strat trebuie sa fie de blat cu cacao - deci avem in total 5 straturi de firimituri si 4 de crema.

18

Acoperiti tortul asamblat cu o folie de plastic si puneti la frigider pentru 8-10 ore.

19

Dupa acest timp, scoateti folia, inelul si cu atentie trageti de hartia de copt.

Pe platou va ramane tortul gata, nu mai trebuie ornat si il serviti direct.

20

Deci aveti grija sa nu taiati portii mari, pentru ca e destul de satios, in rest este foarte bun si apreciat de toata lumea.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 3 kilograme (12-16 portii)
Timp de preparare: 300 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 300 min
Data publicarii:
Nota: 5 (1 voturi)

Comentarii

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 23 mai 2020, 11:51

Salut Lena..vreau să îl incerc dar o întrebare pentru frișcă merge smintina de casa?

lena
Elena (lena) Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 23 mai 2020, 13:00

Merge, dar va avea gust de branza.😉

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) Elena (lena) 23 mai 2020, 13:05

Încercăm...avind lactate acasă nu mă lăsa inima la le procur din magazine

Ianet Aurelia
Ianet Aurelia 23 mai 2020, 21:35

Crema mi s-a primit dar aluatul nu. Am mestecat mai mult de 1 ora si tot nu s-a facut farimituri plus si toata bucataria in miros de ars. Care poate fi problema ???

lena
Elena (lena) Ianet Aurelia 23 mai 2020, 22:08

Nu era nevoie sa o tineti mai mult decat am scris. Aluatul deja este firimituri cand este crud, prajitul nu schimba textura. Data viitoare urmati exact instructiunile...

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 23 mai 2020, 22:54

Lam făcut azi și l-am pus la frigider..deci mine vedem ce sa primit

Natali Grigori
Lis natasa.lisi@mail.ru (Natali Grigori) 24 mai 2020, 07:13

Salutare..deci am zis și l-am făcut chiar eri cum l-am văzut.Partea buna este într-adevăr că nu avem de ne jucat cu coptul foilor iar cel mai greu este asamblarea (mi se amesteca crema cu firimiturile 🤭😃)dar în fine m-am descurcat și puțin l-am decorat cu căpșunele din gradina.Este bun dar menționez că la crema am folosit smintina de casa și într-adevăr cum ai menționat Lena e cu gust de brinza și nu mai are gustul ăla de de biscuiți cu vanilie dar în fine e bun.Data viitoare daca mă voi decide sa îl mai fac nu voi folosi smintina de casa dar cumpăra.😉👍Prindeți o felie

Poza mea pentru reteta:
Nota mea pentru reteta:
Lilia D
Lilia D 24 mai 2020, 12:14

Buna ziua,foarte tentanta reteta,inca nu am incercat-o(astept sa fim mai multi acasa,altfel risc sa compromit regimul ),as avea o sugestie pentru a usura asamblarea,putem pune crema intr-un sac de patiserie sau punga de plastic la care taiem coltul si o depunem deasuptra blatului de faramituri in forma circulara,tin sa precizes ca este o sugestie,nicidecum o indicatie

Urmaresc de ceva timp retetele Lenei,va felicit si va multumesc pentru munca depusa

timotei
timotei 30 mai 2020, 05:22

Lena crema la gust este ca budinca de vanilie ? 

lena
Elena (lena) timotei 31 mai 2020, 19:05

Da, exact.😉