Stollen rapid cu branza
Daca nu ati fost pe faza acum cateva saptamani cand am postat reteta de Stollen clasic, dar totusi vreti sa incercati la gust acest cozonac german deosebit, propun sa pregatiti un Stollen cu branza rapid. Acesta nu necesita perioada mare de maturare, imediat sau in cateva zile este perfect pentru servit, aromat, dens si gustos.
Eu am testat si perioada de maturare mai mare cu el, dupa 3 saptamani are textura mai uscacioasa decat Stollenul clasic, este ca o turta dulce densa si aromata. In schimb, dupa 3-4 zile de la coacere, sotul mi-a declarat ca este mai bun decat cel pufos si are textura foarte buna.
Deci puteti deja sa va apucati de gatit Stollen cu branza, de Craciun va fi perfect, dar daca nu faceti fata, merge consumat si peste 2 luni cu textura de turta dulce. Bineinteles ca puteti sa-l faceti si in varianta cu martipan, gasiti modalitatea in reteta Stollenului cu drojdie.
Ingrediente
●
Rom
250 ml
am in vedere rom alcool, nu esenta
●
Fructe uscate(stafide, caise, prune, etc)
250 g
●
Branza de vaci
250 g
alegeti branza moale si mai cremoasa
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
●
Migdale uscate
200 g
sau alte nuci aveti la indemana
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Puneti intr-un borcan 250g de fructe uscate, turnati peste ele romul, agitati bine borcanul si lasati sa se patrunda la temperatura camerei(cu capac), 1-7 zile pana va apucati de gatit Stollen.
Pas 2
Intr-un bol puneti 250g de unt moale, la temperatura camerei, 250g de zahar si cele 2 oua, amestecati bine cu un tel.
Pas 3
Adaugati branza de vaci, iarasi amestecati.
Pas 4
In aceasta compozitie puneti coaja rasa de la o lamaie, zeama ei si esenta de vanilie.
Pas 5
Acum e timpul sa adaugati 600g de faina, 10g praf de copt si 200g de migdale putin maruntite la cutit sau in robot.
Amestecati bine totul cu o spatula sau lingura.
Pas 6
La final adaugati in aluat fructele scurse de rom(alcoolul ramas l-am aruncat), de la pasul 1.
In plus recomand sa le presarati putin deasupra cu 2-3 linguri de faina, sa absoarba excesul de umiditate. Iarasi amestecati cu spatula sau mainile, pana obtineti un aluat uniform si omogen, dar putin lipicios.
Pas 7
Presarati mai multa faina pe masa si mutati aluatul acolo, il impartiti in 3 bucati egale.
Desi este lipicios, nu incorporati in el mai multa faina, sa nu fie cozonacii prea tari.
Doar va ajutati pe masa cu faina mai multa cat le modelati.
Pas 8
Fiecare bucata de aluat o intindeti cu facaletul in forma de oval, grosimea este de aproximativ 1.5-2cm.
Nu uitati sa presarati faina pe masa, sa-l lucrati usor.
Pas 9
Una din laturi o aduceti peste cealalta, dar nu chiar perfect uniform.
Stollenul este gata si il mutati intr-o tava mare de cuptor, asternuta cu hartie de copt.
Pas 11
Se coc in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 60 de minute.
Pas 12
Imediat cand se scot din cuptor, trebuie unsi deasupra cu unt topit.
Pas 13
Sa-i ungeti cat mai bine pe toate partile, astfel se vor pastra mult timp fara sa faca mucegai, chiar si la temperatura camerei.
Pas 14
Apoi ultimul strat de protectie, zaharul pudra din abundenta, la fel pe toate partile.
Pas 15
Acum lasati Stollenul sa se raceasca complet la temperatura camerei.
Pas 16
La inceput recomand sa-l inveliti in hartie de copt si lasati asa 1-2 zile.
Apoi il puneti si intr-o punga, sa nu se usuce prea repede. Eu il tin la balconul mai rece, pentru un plus de siguranta, dar sta bine si la temperatura camerei.
Pas 17
Are gustul si textura perfecte in prima saptamana dupa coacere, apoi e ceva mai dens dar tot bun si aromat.
E frumos sa impartiti bucati de Stollen la cei dragi, invelite in hartie de copt sau oricare alta mai decorativa.
Pofta Buna!
Cantitate:
3 buc
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
mediu
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii: