Biscuiti cu faina integrala
Demult cautam o reteta de biscuiti simpli, cu faina integrala si cu cat mai putin efort depus, mai ales ca aveam niste rezerve in debara de faina integrala si trebuia utilizata eficient. Nu am avut mari asteptari de la aceasta reteta, dar totusi m-au surprins - aroma de faina integrala se combina minunat cu cea a zaharului de trestie, biscuitii sunt suficient de crocanti, se lucreaza usor si tin forma bine.
Am zis ca vor fi biscuitii nostri de baza, pentru mic dejun, cafea sau de o pofta, dar mai ales, merg minunat cu putin unt si gemul preferat. Daca nu ati avut pana acum curaj sa folositi faina integrala in biscuiti, este reteta potrivita sa incercati si sa experimentati. Inca un plus, sunt biscuitii potriviti de lucrat impreuna cu copiii, usor de manevrat, veti avea inca o activitate utila si interesanta cu ei.
Ingrediente
●
Faina integrala de grau
350 g
aproximativ, cantitatea poate fi diferita in functie de producator
●
Ulei
100 g
oricare preferati, dar sa fie fara miros intens
●
Zahar de trestie
100 g
sau oricare altul preferati si aveti
●
Esenta de vanilie
1 lingura
in plus puteti adauga coaja de lamaie, scortisoara, etc - oricare arome preferati
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Intr-un bol amestecati 200g de faina integrala cu praful de copt.
Pas 2
In alt bol mai mare amestecati apa cu uleiul, zaharul de trestie si orice aroma preferati - vanilie, coaja de la 1 lamaie sau scortisoara(1 lingurita).
Pas 3
Acum adaugati cele 200g de faina de la pasul 1, amestecati bine cu o spatula sau lingura si lasati 5 minute, faina sa absoarba apa.
Pas 4
Apoi adaugati treptat restul de faina, framantati cu mainile si va opriti cand aluatul este nelipicios, dar moale.
Observatie - daca adaugati toata faina integrala din prima, riscati sa obtineti un aluat tare, greu de lucrat si respectiv biscuitii vor fi mai putin crocanti. Asta din cauza ca faina integrala poate absorbi mai mult lichid decat faina simpla, si in functie de marca sau producator gradul de absorbtie poate fi diferit.
Pas 5
Asa arata aluatul gata, daca apasati cu degetul in el, intra usor si nu se lipeste.
La final il puteti scoate din bol pe masa, se lucreaza mai usor si mai repede asa.
Lasati 5-10 minute sa se odihneasca, chiar pe masa.
Pas 6
Presarati putina faina pe masa, mai intai presati coca cu palma si degetele, sa se intinda uniform pe toate directiile.
Pas 7
Apoi continuati sa-l intindeti cu un facalet, foaia sa fie de aproximativ 3-4mm grosime.
Pentru mai mult gust si crocant, imi place sa presar deasupra, acum la final, pe toata suprafata aluatului 2-3 linguri de zahar de trestie, in plus fata de cel de la ingrediente.
Pas 8
Si apoi il mai apas usor cu facaletul, sa se lipeasca putin de coca.
Pas 9
Taiati biscuitii cu un cutit, rola, sau forme speciale.
Pas 10
Apoi le mutati in tava asternuta cu hartie de copt, recomand sa nu le puneti prea aproape unul de altul, sa nu se lipeasca la coacere.
Si neaparat recomand sa nu faceti biscuitii prea grosi, vor mai creste putin dupa copt, dar si sunt mult mai fragezi si fini cand sunt mai subtiri.
Pas 11
Resturile de aluat ramas de la decupat sau de pe margini, il adunati din nou intr-o bila, iarasi intindeti foaie de aluat si taiati o alta tura de biscuiti. Si asa pana terminati tot aluatul.
Pas 12
Puneti tava cu biscuiti in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20-25 de minute, aproximativ.
Pas 13
Timpul de coacere este aproximativ si depinde de fiecare cuptor - dar observati ca biscuitii sunt gata cand au marginile usor mai maro.
Lasati sa se raceasca complet, apoi savurati cu orice va place - ceai, cafea, lapte, unt si gem, miere, etc.
Pofta Buna!
Cantitate:
30 buc
(aproximativ 2 tavi de biscuiti)
Timp de preparare:
60 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
30 min
Data publicarii:
Nota:
5 (2 voturi)