Galette des Rois - prajitura din foietaj cu crema de migdale

Galette des Rois - prajitura din foietaj cu crema de migdale

O prajitura foarte simplu de preparat, dar cu ingrediente fine, asa cum se cuvine multor retete frantuzesti. Rezultatul a fost peste masura asteptarilor, sincer, foietajul aromat si crema foarte gustoasa - deci Galette des Rois, sau in traducere ar fi "placinta regilor", isi merita faima. Parca aveam senzatia ca savurez o placinta cu crema de vanilie putin mai densa si aromata.

Copiilor le-a placut mult ideea cu gasirea surprizei ascunse, iar cel care o nimereste este declarat rege/regina.  De obicei in Franta se folosesc figurine mici de portelan anume pentru Galette des Rois, numite "feves", dar sigur o puteti inlocui usor cu migdale intregi, nuca sau boabe de fasole.

Ingrediente

Aluat foietaj
500 g
din comert, sau mai jos gasiti link pentru varianta rapida de casa
Unt
100 g
sa fie moale, la temperatura camerei
Faina de migdale
100 g
sau macinati niste migdale intregi
Zahar
100 g
Esenta de vanilie
1 lingurita
o puteti combina cu esenta de migdale, sau lichior de potrocale
Oua
2 buc

Pasi de urmat

1

Decongelati foietajul din comert, sau il pregatiti pe cel de casa, eu l-am pregatit cu o seara inainte dupa reteta de foietaj extra-rapid de pe site.

2

Puneti intr-un bol untul moale, zaharul, faina de migdale, 1 ou si esenta de vanilie.

3

Amestecati totul bine si lasati la o parte, aceasta va fi crema frangipan pentru Galette des Rois.

4

Intindeti cu facaletul foietajul de casa, pana obtineti o foie dreptunghiulara mare, de aproximativ 60x28cm si 4-5mm grosime.

Foietajul din comert fiind deja intins, doar usor il adaptati dimensiunilor necesare.

Folosind un capac sau farfurie mare de 28-30cm in diametru, decupati 2 cercuri din aceste foi.

5

Puneti primul cerc intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.

Deasupra puneti crema de migdale si o intindeti uniform cu lingura peste aluat, dar aveti grija sa lasati liber 1cm de la margini.

6

Adanciti in crema o bucatica de nuca, migdala, o fasole, sau o figurina "feves" daca aveti.

7

Acum puneti deasupra celalalt cerc de aluat, presati usor, mai ales pe margini.

8

Cu un pix sau cu dosul unui cutit, puteti presa si sa formati usor niste franjuri din bordura.

9

Bateti celalalt ou cu furculita si ungeti cu el galeta.

O puneti pentru 30 de minute la frigider, cu tot cu tava.

10

Dupa acest timp o scoateti din frigider si ungeti din nou cu ou batut.

11

Acum puteti trasa deasupra cu varful intors al cutitului niste linii - de obicei sunt 3 linii mari orizontale si mai multe oblice intre ele.

12

Apoi undeva prin mijloc, faceti atent 3-4 gauri prin care sa iasa aburii in procesul de coacere.

13

Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos.

Apoi o lasati sa se racoreasca pe masa.

14

Cel mai mult mi-a placut cat este calda, sau reincalzita a doua zi in cuptorul simplu sau cu microunde.

Foietajul se combina minunat cu crema de migdale si cu siguranta veti savura fiecare bucatica.

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 1 kg (8-10 portii)
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: usor
Timp total de pregatire: 60 min
Data publicarii:
Colectii: Prajituri, Dulciuri

Comentarii

natashkaD
natalia dolghi (natashkaD) 09 feb 2021, 12:11

Salutare Lena!vreau sa te intreb la ce foloseste nuca adincita in crema, cind am facut prajitura uitasem ca trebuia de pus dar a esit super buna si asa,astazi vreau sa o fac inca o data.

lena
Elena (lena) natalia dolghi (natashkaD) 09 feb 2021, 12:29

La francezi, cine nimereste felia cu nuca in ea, este declarat Regina/Rege in seara aia festiva.😉

ralu22
Raluca D. (ralu22) 12 feb 2021, 13:18

La mine a fost un rateu total ca si aspect, nu am facut sufiente taieturi in foietaj si "crema" a crescut mult si a facut o gaura mare prin foaia de deasupra. Ca si gust foarte buna, mie mi se pare ca seamana cu o prajitura cu nuca, insa data viitoare as pune mai putin zahar si mai putin unt, mi se pare mult prea dulce si un pic prea grasa. As zice ca un 60-70 de grame da zahar ar fii suficient si vreo 80 de grame de unt, o sa merg pe varianta asta data viitoare si o sa inlocuiesc zaharul lipsa cu faina de migdale.