Galette des Rois - prajitura din foietaj cu crema de migdale
O prajitura foarte simplu de preparat, dar cu ingrediente fine, asa cum se cuvine multor retete frantuzesti. Rezultatul a fost peste masura asteptarilor, sincer, foietajul aromat si crema foarte gustoasa - deci Galette des Rois, sau in traducere ar fi "placinta regilor", isi merita faima. Parca aveam senzatia ca savurez o placinta cu crema de vanilie putin mai densa si aromata.
Copiilor le-a placut mult ideea cu gasirea surprizei ascunse, iar cel care o nimereste este declarat rege/regina. De obicei in Franta se folosesc figurine mici de portelan anume pentru Galette des Rois, numite "feves", dar sigur o puteti inlocui usor cu migdale intregi, nuca sau boabe de fasole.
Ingrediente
●
Aluat foietaj
500 g
din comert, sau mai jos gasiti link pentru varianta rapida de casa
●
Unt
100 g
sa fie moale, la temperatura camerei
●
Faina de migdale
100 g
sau macinati niste migdale intregi
●
Esenta de vanilie
1 lingurita
o puteti combina cu esenta de migdale, sau lichior de potrocale
Urmareste-ne pe retelele de socializare pentru a nu rata retetele noi si alte noutati!
Pasi de urmat
Pas 1
Decongelati foietajul din comert, sau il pregatiti pe cel de casa, eu l-am pregatit cu o seara inainte dupa reteta de foietaj extra-rapid de pe site.
Pas 2
Puneti intr-un bol untul moale, zaharul, faina de migdale, 1 ou si esenta de vanilie.
Pas 3
Amestecati totul bine si lasati la o parte, aceasta va fi crema frangipan pentru Galette des Rois.
Pas 4
Intindeti cu facaletul foietajul de casa, pana obtineti o foie dreptunghiulara mare, de aproximativ 60x28cm si 4-5mm grosime.
Foietajul din comert fiind deja intins, doar usor il adaptati dimensiunilor necesare.
Folosind un capac sau farfurie mare de 28-30cm in diametru, decupati 2 cercuri din aceste foi.
Pas 5
Puneti primul cerc intr-o tava de cuptor asternuta cu hartie de copt.
Deasupra puneti crema de migdale si o intindeti uniform cu lingura peste aluat, dar aveti grija sa lasati liber 1cm de la margini.
Pas 6
Adanciti in crema o bucatica de nuca, migdala, o fasole, sau o figurina "feves" daca aveti.
Pas 7
Acum puneti deasupra celalalt cerc de aluat, presati usor, mai ales pe margini.
Pas 8
Cu un pix sau cu dosul unui cutit, puteti presa si sa formati usor niste franjuri din bordura.
Pas 9
Bateti celalalt ou cu furculita si ungeti cu el galeta.
O puneti pentru 30 de minute la frigider, cu tot cu tava.
Pas 10
Dupa acest timp o scoateti din frigider si ungeti din nou cu ou batut.
Pas 11
Acum puteti trasa deasupra cu varful intors al cutitului niste linii - de obicei sunt 3 linii mari orizontale si mai multe oblice intre ele.
Pas 12
Apoi undeva prin mijloc, faceti atent 3-4 gauri prin care sa iasa aburii in procesul de coacere.
Pas 13
Coaceti prajitura in cuptorul preincalzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, pana se rumeneste frumos.
Apoi o lasati sa se racoreasca pe masa.
Pas 14
Cel mai mult mi-a placut cat este calda, sau reincalzita a doua zi in cuptorul simplu sau cu microunde.
Foietajul se combina minunat cu crema de migdale si cu siguranta veti savura fiecare bucatica.
Pofta Buna!
Cantitate:
1 kg
(8-10 portii)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregatire:
60 min
Data publicarii:
Nota:
5 (1 voturi)