Galette des Rois - prăjitură din foietaj cu cremă de migdale
O prăjitură foarte simplu de preparat, dar cu ingrediente fine, așa cum se cuvine multor rețete franțuzești. Rezultatul a fost peste măsura așteptărilor, sincer, foietajul aromat și crema foarte gustoasă - deci Galette des Rois, sau în traducere ar fi "plăcinta regilor", își merită faima. Parcă aveam senzația că savurez o plăcintă cu cremă de vanilie puțin mai densă și aromată.
Copiilor le-a plăcut mult ideea cu găsirea surprizei ascunse, iar cel care o nimerește este declarat rege/regină. De obicei în Franța se folosesc figurine mici de porțelan anume pentru Galette des Rois, numite "fèves", dar sigur o puteți înlocui ușor cu migdale întregi, nucă sau boabe de fasole.
Ingrediente
●
Aluat foietaj
500 g
din comerț, sau mai jos găsiți link pentru varianta rapidă de casă
●
Unt
100 g
să fie moale, la temperatura camerei
●
Făină de migdale
100 g
sau măcinați niște migdale întregi
●
Esență de vanilie
1 lingurita
o puteți combina cu esență de migdale, sau lichior de portocale
Urmărește-ne pe rețelele de socializare pentru a nu rata rețetele noi și alte noutăți!
Pași de urmat
Pas 1
Decongelați foietajul din comerț, sau îl pregătiți pe cel de casă, eu l-am pregătit cu o seară înainte după rețeta de foietaj extra-rapid de pe site.
Pas 2
Puneți într-un bol untul moale, zahărul, făina de migdale, 1 ou și esența de vanilie.
Pas 3
Amestecați totul bine și lăsați la o parte, aceasta va fi crema frangipane pentru Galette des Rois.
Pas 4
Întindeți cu făcălețul foietajul de casă, până obțineți o foaie dreptunghiulară mare, de aproximativ 60x28cm și 4-5mm grosime.
Foietajul din comerț fiind deja întins, doar ușor îl adaptați dimensiunilor necesare.
Folosind un capac sau farfurie mare de 28-30cm în diametru, decupați 2 cercuri din aceste foi.
Pas 5
Puneți primul cerc într-o tavă de cuptor așternută cu hârtie de copt.
Deasupra puneți crema de migdale și o întindeți uniform cu lingura peste aluat, dar aveți grijă să lăsați liber 1cm de la margini.
Pas 6
Adânciți în cremă o bucățică de nucă, migdală, o fasole, sau o figurină "fèves" dacă aveți.
Pas 7
Acum puneți deasupra celălalt cerc de aluat, presați ușor, mai ales pe margini.
Pas 8
Cu un pix sau cu dosul unui cuțit, puteți presa și să formați ușor niște franjuri din bordură.
Pas 9
Bateți celălalt ou cu furculița și ungeți cu el galeta.
O puneți pentru 30 de minute la frigider, cu tot cu tavă.
Pas 10
După acest timp o scoateți din frigider și ungeți din nou cu ou bătut.
Pas 11
Acum puteți trasa deasupra cu vârful întors al cuțitului niște linii - de obicei sunt 3 linii mari orizontale și mai multe oblice între ele.
Pas 12
Apoi undeva prin mijloc, faceți atent 3-4 găuri prin care să iasă aburii în procesul de coacere.
Pas 13
Coaceți prăjitura în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 40-45 de minute, până se rumenește frumos.
Apoi o lăsați să se răcorească pe masă.
Pas 14
Cel mai mult mi-a plăcut cât este caldă, sau reîncălzită a doua zi în cuptorul simplu sau cu microunde.
Foietajul se combină minunat cu crema de migdale și cu siguranță veți savura fiecare bucățică.
Poftă Bună!
Cantitate:
1 kg
(8-10 porții)
Timp de preparare:
120 min
Dificultate:
usor
Timp total de pregătire:
60 min
Data publicării:
Notă:
5 (1 voturi)