Zefir - bezele moi cu piure de fructe

Zefir - bezele moi cu piure de fructe

Zefirul este deliciul copilariei mele, acum a copiilor nostri si chiar ma bucur ca am reusit sa deduc o reteta minunata cu zefir de casa. Deci, zefirul este un fel de marshmallow cu aroma puternica de fructe si ceva mai fraged, nu foarte elastic, dar in forma de bezea clasica.

La baza oricarei retete de zefir este piureul de mere si gelatina vegetala Agar-agar. Acum o gasiti in orice magazin naturist si nu merge de inlocuit cu gelatina clasica, aceasta actioneaza altfel si reteta nu functioneaza. Vedeti in pasi poza cu agar-agar folosit de mine, cumparat de la Plafarul din cartier.

Piureul de mere merge combinat 50%-50% cu orice alt piure de fructe mai acrisoare, eu am testat combinatii cu  - zmeura si coacaze, afine si mure, portocale(aici e putin altfel tehnologia, vedeti la ultimii pasi detalii). As mai incerca pe viitor variante cu capsuni, visine, menta, mango, rodii, piersici, pepene galben, lamaie, merisoare, etc.

Mai jos gasiti reteta clasica cu piure de mere(si recomandari pentru celelalte variante), pentru o tava de zefir, aproximativ 16 jumatati de bezele sau 8 bucati asamblate cate doua bucati.

Ingrediente

Piure de mere
125 g
vedeti in pasi cum il obtin eu - puteti combina 50%-50% cu orice alt piure de fructe
Lamaie
0.5 buc
Zahar
300 g
100g in piure si 200g in sirop
Albus de ou
1 buc
Apa
75 ml
sau suc de fructe - daca acestea nu au pulpa pentru piure - potrocale, lamaie, rodie, etc.
Agar-agar
10 g
Zahar pudra
2 linguri

Pasi de urmat

1

Primul pas si cel mai important este sa pregatiti dinainte piureul de mere, sau alte fructe. Eu il fac cu o zi inainte si apoi il folosesc din frigider zilele urmatoare.

Deci pentru o portie de piure aveti nevoie de 350g mere fara coaja - le curatati si taiati cubulete intr-o cratita. Adaugati 50ml de apa si puneti pe foc.

Eu am facut piure dintr-un kg de mere, sa am materie prima pentru cateva serii de zefir.

2

Merele vor fierbe la foc mic pana se inmoaie si devin piure.

3

Apoi le luati de pe foc si maruntiti bine cu blenderul, pana se fac pasta fina si uniforma.

Lasati sa se racoreasca si aveti materia prima gata.

Am inteles ca puteti folosi piure de fructe din comert(in special cele pentru copii), dar eu nu am incercat.

4

Aici vreau sa va arat cum am facut piure de coacaze si zmeura(faceti la fel cu alte fructe care au seminte mici - mure, afine, merisoare, etc):

- la fel puneti la fiert fructele cu putina apa, pana devin piure;

5

- apoi le treceti printr-o sita si apasati-frecati bine pana se separa toate semintele mici de piure.

6

Acum am piure de mere si altul, de coacaze cu zmeura, pentru o alta tura de zefir mai colorat.

7

Pentru 1 tura de zefir masurati intr-o cratita mica 125g piure de mere, 100g de zahar si adaugati aici zeama de la o jumatate de lamaie.

8

Puneti la fiert pentru 10 minute la foc mic, pana se dizolva complet zaharul si piureul devine ceva mai aromat si concentrat. Amestecati periodic in cratita in tot acest timp.

9

Pentru varianta cu zmeura puneti in cratita 65g piure de mere, 60g piure de zmeura, 100g de zahar si zeama de la o jumatate de lamaie.

La fel procedati cu alte variante de fructe care au pulpa mai densa si puteti face piure din ele.

10

Acum acest piure de fructe fiert cu zahar la foc mic il puneti la frigider, acoperit cu folie, pentru 3-4 ore minim.

Dupa cum va spuneam mai sus, eu pregatesc cu o zi inainte piureul si a 2-a zi fac zefir. Aici am piure pentru o tura simpla cu mere si alta tura cu zmeura.

11

Inainte sa ne apucam efectiv de facut zefir, trebuie pregatite toate ustensilele  - agarul se intareste in 5-6 minute, si nu veti mai putea lucra cu bezelele asa cum trebuie.

Deci, pregatiti mai intai duiul(stea sau floare) si pos-ul(aici de silicon, refolosibil), cu care veti forma bezele - se gasesc acum in magazine online variante multe.

12

Imbracati punga de ornat cu dui pe o cana mare, aici este de 1 litru.

Puteti folosi un borcan sau cana de la blender, orice aveti la indemana.

13

Asterneti o tava mare de cuptor cu hartie de copt.

Puteti folosi si o tava simpla mare, nu de cuptor, orice aveti la indemana.

14

Intr-un bol masurati 10g de agar-agar - aici am unul cumparat de la magazinul naturist din zona.

15

Adaugati peste agar 200g de zahar, amestecati bine cu lingura si lasati la o parte.

16

Pregatim efectiv Zefirul:

Puneti intr-un bol adanc piureul racit de la pasul 10, adaugati peste el 1 albus de ou crud.

17

Incepeti sa mixati compozitia la viteza maxima, exact asa cum bateti albusurile simple spuma.

18

Insistati cu mixatul pana compozitia devine spuma ferma si neteda.

Va previn cu nu se bate repede, aveti rabdare si insistati cat este nevoie, pentru a avea bezele ferme si pufoase.

19

Cand aveti bezeaua gata, lasati mixerul la o parte si pregatiti repede siropul de agar.

Intr-o cratita amestecati cele 200g de zahar, 10g de agar(pasul 15) si 75ml de apa. Puneti pe foc, amestecati continuu si asteptati pana incepe sa fiarba.

20

Cand incepe sa fiarba, faceti focul mic, continuati sa amestecati cu un tel si lasati inca 5 minute.

Dupa acest timp veti observa ca siropul face un fel de atze de jeleu si zahar - daca incercati sa luati putin din el si turnati inapoi in cratita.

21

Turnati acest sirop fierbinte incet si pe langa perete, in bolul cu bezea spuma.

In acest timp continuati sa amestecati compozitia cu mixerul, dar atent sa nu nimereasca sirop pe palete. Va stropi si nu se va incorpora bine in bezea.

22

Mixati bezeaua din bol cu sirop inca vreun minut, apoi cu spatula o transferati repede in paharul imbracat cu punga de ornat si dui.

De cum ati incorporat siropul in bezea, trebuie sa va miscati repede, agarul se intareste in 5 minute si nu veti putea forma bezelele.

23

Formati cu punga de ornat bezele frumoase pe tava asternuta cu hartie de copt, recomand sa fie ceva mai mari - sa le simtiti bine textura si consistenta.

24

Dupa aceasta le lasati pe masa de bucatarie timp de 24 ore, sa se stabilizeze si usuce putin. Deci nu se coc, nu se pun la frigider, trebuie doar simplu lasate pe masa.

Aici vedeti la uscat bezele simple cu mere si cele combinate cu zmeura.

25

Aici varianta de afine+mure si portocale.

26

Dupa 24 de ore le presarati bine cu zahar pudra deasupra.

27

Cu un cutit dezlipiti bezelele usor de pe hartie si le lipiti cate 2. Asa arata zefirul clasic, foarmat din 2 jumatati.

28

Apropo - pentru zefirul cu portocale, sau oricare altul cu fructe care nu au pulpa densa, se prepara siropul(de la pasul 19-20) cu 75ml din sucul de portocala, adaugire de coaja rasa si putina esenta naturala de portocala. Pentru culoare mai intensa de galben, asa adauga data viitoare si putin turmeric aici.

Daca vreti zefir de menta, folositi un sirop de menta si esenta de menta. La rodii la fel, puneti sucul. La zefir de cafea, folositi in sirop cafea si arome.

29

Noi am incercat pana acum 4 variante, toate au fost delicioase, dar ceva mai remarcante au fost variantele cu zmeura si cea cu portocale.

In poza de aici am zefir de afine+mure si zefir de portocale.

30

Aici zmeura+coacaze si mere.

Este fantastic de bun, de efect, fin, aerat, delicios!

Pofta Buna!

Gasiti acum retetele voastre preferate si in cartea noastra Top 50 retete Pas cu Pas, prima carte din Romania cu retete prezentate detaliat cu POZE pe PASI, un adevarat ghid vizual simplu de urmarit in timpul procesului de gatire.

Cartea se gaseste in libariile partenere ale editurii Curtea Veche, sau online aici.

Click aici!

Cantitate: 8 buc
Timp de preparare: 360 min
Dificultate: mediu
Timp total de pregatire: 360 min
Data publicarii:

Comentarii

Nici un comentariu pana acum. Posteaza tu primul comentariu !